Smakrika, mustiga rödviner med avrundade tanniner och friska avslut är perfekta att dricka till sommarens grillrätter. Med våra röda favoriter lyfter du måltidsupplevelserna till oanade höjder!

 

First Edition
Cabernet Sauvignon 2017

Fylligt och fruktigt vin från Viña Valle Secreto i Cachapoaldalen i Chile. First Edition bjuder på en fruktig, nyanserad doft med inslag av örter, blåbär, choklad och peppar. Smaken är angenämt fruktig med toner av örter, blåbär, ceder, hallon, choklad och peppar. Du dricker det med fördel till det mesta i grillväg – framför allt gris- och nötkött. Men det passar utmärkt även till charkuterier och lagrade hårdostar. Nr 2278, pris 169 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet här!

 

 

Mantra Pinot Noir 2017

Medelfylligt, kryddigt och mustigt vin från Patagonien i södra Argentina. Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, körsbär, jordgubbar, choklad, sandelträ och örter. Smaken är nyanserad, kryddig med inslag av fat, skogshallon, körsbär, nougat, kanel och örter. Mantra Pinot Noir passar utmärkt att dricka till grillat fläsk- och nötkött, även lax och forell samt rätter med svamp och tomatbaserade såser. Ställ några flaskor på grillbuffén! Nr 2668, pris 159 kr. Beställ vinet här!

 

 

Ivory & Burt Red Blend 2018

Fruktigt och smakrikt vin från Lange TwinsWinery i Lodi i Kalifornien, USA. Red Blend, som är en blandning av de blå druvorna Syrah, Petit Sirah, Cabernet Sauvignon och en liten del av den gröna Viognier, har en angenäm doft av mogna mörka bär. Smaken är frisk med inslag av mörka bär, avrundade tanniner. Det passar fint hamburgare och grillad fisk – men även till lagrade hårdostar och vegetariskt. Finns i vissa Systembutiker. Nr 2497, pris 149 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet här!

Sommarens balkongfavoriter!

Här är fyra vita viner från Tyskland som du med fördel kan avnjuta på det nya trädäcket eller balkongen i sommar! Två klassiker från Deidesheim, en raritet från Mosel och en fruktigt frisk Rivaner från Nahe!

 

EXOTISKT SÄLLSKAPSVIN

Dr Faust Rivaner QbA 2017/2018 är ett halvtorrt vin från regionen Nahe i sydväst. Det har en fin, druvig smak med ton av exotisk frukt och passar utmärkt att avnjuta en ljummen sommarkväll. Rivaner är en korsning mellan druvorna Riesling och Madeleine Royal. Den är mer känd under namnet Müller-Thurgau. Nr 5923, pris 79 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet här!

 

BUFFÉVIN MED CITRUS OCH ÄPPLE

FM Riesling QbA 2019 lockar fram känslan av att sitta på en lummig uteservering i Deidesheim i Pfalz, där vinet produceras! FM Riesling har en frisk och aromatisk doft med inslag av mandel, citrus och gröna äpplen. Det är smakrikt med aromatisk ton och fin balans. FM Riesling passar ockå fint till sommarens alla bufféer. Nr 5844, pris 89 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet här!

 

LÄCKERT TILL HETA TILLTUGG

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 2018 är halvtorrt och smakrikt med fin balans och inslag av päron, honung, persika och apelsin. Doften är druvig med angenäma toner av mandarin, kvitten och päron. Herrgottsacker passar utmärkt till salta räkor eller tilltugg med hetta. Nr 5042, pris 109 kronor på Systembolaget. Beställ vinet här om det saknas i din butik!

 

HÄRLIGT FRISKT MED FIN BALANS

Kallfelz Sensus Riesling Hochgewächs 2017/2019 har en härlig, frisk doft med inslag av tropisk frukt. Smaken är frisk och fruktig med fin balans mellan syra och sötma. Passar fint till skaldjur! Kallfelz är ett traditionsrikt familjevineri i den vackra Moseldalen. Vineriet grundades 1907, men familjen Kallfelz kom igång med vinmakning redan år 1450! Nr 70099, pris 149 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet här!

 

Från och med den 7 april finns vår helt nya, rökiga Glen Talloch Peated Whisky på Systembolaget.  En skotsk blended whisky med doft av frukt, citrus och rök. Smaken är rökig och frisk med blommiga toner och inslag av toffee. Nummer 51277, pris 289 kronor. BESTÄLL HÄR!

Riesling till påskmaten!

 
Våra svenska högtidsbufféer är ofta lite luriga när det kommer till val av dryck. Smakerna spretar liksom åt alla håll. Men visst går det dricka vin till om man vill! Riesling är den druva som kanske bäst klarar påskbufféns smakbild. Vi har tagit fram tre förslag. Smaklig måltid!

 

FM Riesling

Ett halvtorrt Rieslingvin från Pfalz. Ungt och smakrikt med aromatisk ton och fin balans. Frisk, aromatisk doft med inslag av mandel, citrus och gröna äpplen. Nummer 5844, pris 89 kronor. BESTÄLL HÄR!

 

Kallfelz Sensus Riesling Hochgewächs Trocken

Torr Riesling från Mosel. Frisk och fruktig smak med fin balans mellan den lilla restsötman och syran. Doften är härligt frisk med inslag av tropisk frukt. Riesling Hochgewächs är beteckningen på Rieslingviner från de högsta och brantaste odlingarna i regionen Mosel. Nummer 70099, pris 149 kronor. BESTÄLL HÄR!

 

Rüdesheimer Ramstein Riesling Trocken VDP Erste Lage

Från förstklassiga vingårdar i Johannisberg och Rüdesheim kommer det här torra Rieslingvinet. Doften är frisk och fräsch med inslag av tropisk frukt och äpple samt lätta toner av örter. Smaken är elegant med avrundad fräschet och örtigt avslut. Nummer 78780, pris 209 kronor. BESTÄLL HÄR!

Nya premiumviner från Australien!

Från australiensiska Schild Estate, Barsossa Valley, kommer premiumvinerna Moorooroo Shiraz 2017 och Prämie Shiraz 2017. Båda vinerna har begränsad tillgång – 42 respektive 420 flaskor. Moorooroo Shiraz webblanserades på Systembolaget den 21 januari och Prämie Shiraz finns för beställning samt på utvalda butiker från den 2 februari.

 

Moorooroo Shiraz 2017

Nummer 93029
Pris 995 kronor
www.granqvistbev.se/93029

Moorooroo Shiraz 2017 är ett högt eftertraktat vin. Det görs på Shirazdruvor från vingården Moorooroo, som anlades redan år 1847. Mer än 170 år senare finns fortfarande några rader kvar av de ursprungliga vinrankorna och de anses vara bland de äldsta i världen! Vinet har belönats med hela 99 poäng i vinguiden Halliday. BESTÄLL HÄR!

 

 

 

Prämie Shiraz 2017

Nummer 92026
Pris 329 kronor
www.granqvistbev.se/92026

Prämie Shiraz 2017 är även det ett premiumvin gjort av Shirazdruvor. Dessa har vuxit i Liebich Vineyard, som ligger precis i anslutning till den plats där Ben och Alma Schild grundade sitt vineri år 1952. Vinet bjuder på en angenäm doft av plommon, mörka bär och choklad. Smaken ger en krämig munkänsla med toner av mörka bär, choklad och milda, avrundade tanniner. Lanseras den 2 februari! BESTÄLL HÄR!

Champagne Jean-Noël Haton belönades med hela fem medaljer i International Wine Challenge 2020 (IWC 2020) – två guld, två silver och ett brons:

Champagne Jean Noel Haton Extra Blanc de Blancs Grand Cru (guld)

Champagne Jean Noel Haton Brut Réserve (silver)

Champagne Jean Noel Haton Cuvée Rosé (silver)

Champagne Jean Noel Haton Brut Classic (brons)

Den andra guldmedaljören, Champagne Jean Noel Haton Noble Vintage 2012, lanserades som clubprodukt i vår dryckesklubb innan jul och sålde slut på några veckor!

I IWC blindprovas samtliga viner.  

Går det dricka vin till julmat?

Vin till julmat – är det verkligen möjligt? Svaret är ja, men det gäller att välja rätt!

– Ett halvtorrt vitt vin som till exempel FM Riesling passar till den inlagda sillen och sillsalladen, säger Lennart Grimsholm, produktbedömare hos Granqvist Beverage House. Men undvik vita torra viner och kraftiga röda.
Till Janssons frestelse dricker Lennart Grimsholm – lite oväntat – gärna torr champagne, exempelvis Haton Brut Réserve. Men även fruktigt rödvin som Rongopai Pinot Noir. Leverkorv och pastejer kommer till sin rätt med lätta röda viner och halvtorra vita. Men se upp för tanninrika röda och torra vita viner.

– Sött vitt vin som Sauternes är ju en klassisk kombination till lutfisken, men lättare röda viner kan också fungera fint, säger han.
Till julens choklad och nötter väljer man med fördel söta vita viner, portvin och madeira. Men inte torra vita viner eller röda tanninrika.

– Och till Ris à la Malta dricker jag gärna ett sött vitt vin som Chateau Dereszla från Tokaj, säger Lennart Grimsholm.

 

Vill du ha fler tips?
En fullständig lista med viner till de flesta av julens godbitar hittar du här!

Deidesheims vinkooperativ i tysktoppen!

Winzerverein Deidesheim – vinkooperativet i sydvästra Tyskland som Granqvist Beverage House samarbetar med sedan början av 1980-talet – har utsetts till Årets bästa vinkooperativ 2020 i regionen Pfalz! Men inte nog med det, Winzerverein Deidesheim har också utsetts till näst bästa vinkooperativ i hela Tyskland.

I en omfattande vinprovning fick flera av kooperativets viner riktigt höga poäng, vilket enligt juryn visar på ett mycket gott hantverk i såväl vinodlingar som vinkällare.

Kooperativet, som grundades 1898 och därmed är det äldsta i Pfalz, har cirka 400 medlemmar. Drygt 100 av dem är heltidsbönder medan övriga sköter vinodlingen på fritiden. Medlemmarnas odlingar omfattar cirka 125 hektar och representerar i många fall riktiga topplägen i Pfalz.

Utöver Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese (som du kan läsa om nedan) finns också klassikern FM Riesling QbA och två roséviner från Deidesheim på Systembolaget. För information om dem och beställning, se granqvistbev.se. Sök på ”Deidesheim”.

 

 

Spätlese,
en juvel bland tyska viner

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 2018 är ett halvtorrt vitt vin för dig som uppskattar viner med fin, fräsch syra, angenäm frisk sötma och måttlig alkoholhalt.

Sötman balanserar hettan i asiatiska rätter på ett mycket bra sätt. Vinet passar också fint till fiskrätter med söta såser, skaldjur, krämiga soppor och milda ostar – eller som det är. Vinet, som är smakrikt och välbalanserat med ton av honung, päron, persika och apelsin, framställs på gröna Riesling-druvor som vuxit i vinodlingen Herrgottsacker (Guds åker) strax utanför Deidesheim.

Kvalitetsklassen är Spätlese (sen skörd), vilket betyder att druvorna fått hänga kvar lite längre på vinrankorna. Tekniskt sett innebär Spätelse att druvorna ska hålla en mustvikt på mellan 76 och 90 grader Oechsle vid skörden. Spätlese finns i alla smakriktningar – från helt torrt till ädelsött och benämns gärna som något av juvelen i kronan bland tyska viner.

Nummer 5042, pris 100 kronor på Systemet. Skulle Deidesheimer Herrgottsacker saknas i din butik, be att personalen beställer hem det!

Perfekt för kalla dagar: Äpple & Kanel

Finns det något som doftar lika gott i vintertid som äpple och kanel? Det tog vi på Granqvist Beverage House fasta på när vi skapade vårt glöggalternativ: En vintervärmande dryck smaksatt med äpple och kanel.

Vår Äpple & Kanel produceras av det familjeägda hantverksbränneriet Brennerei Back i den lilla tyska byn Dudenhofen. Basen är sädessprit som blandas med must från ett antal noga utvalda äppelsorter och som smaksatts med kanelstänger. Resultatet: En glöggstark vinterdryck (20 volymprocent) med stor doft av äpple och kanel. Smaken är len och mjuk med tydliga drag av kanel och äpple. Den friska restsötman kommer naturligt från äppelmusten.

Värm Äpple & Kanel varsamt och servera när vinterkylan nyper i kinderna. Framför brasan eller på utflykten. Du kan också njuta den kall med en isbit till julens desserter.

Äpple & Kanel är också god att använda i bakverk. Vi har samlat flera läckra recept här på hemsidan. Sök på ”Äpple & Kanel”. Nummer 88364, pris 199 kronor (700 ml). BESTÄLL HÄR!

Whiskynyheter från Skottland!

Massa whiskynyheter från Skottland! Förra veckan lanserade Granqvist Beverage House sju whiskynyheter från Duncan Taylor i Systembolagets beställningssortiment. I måndags fick de sällskap av Arbikie Highland Rye 4 YO från Arbikie Highland Estate – den fösta skotska ryewhiskyn på över 100 år!

 

Duncan Taylor Scotch Whisky Limited är en så kallad independent bottler, som specialiserat sig på att köpa in whisky av hög kvalitet från olika skotska destillerier. Företaget grundades i Glasgow år 1938 och har idag en av de största privata samlingarna av whiskyfat med skotsk, lagrad single malt och single grain. I Huntly, Speyside, finns Duncan Taylors egen anläggning för fatlagring, tappning och tunnbindning. Verksamheten ägs sedan 2002 av skotten Euan Shand.

Vi på Granqvist Beverage House har valt att lansera whisky från linjena ”The Octave”, ”Dimensions” och ”Rare Auld Grain”. Samtliga säljs i exklusiv presentbox!

 

Ardmore 2008 Peated Single Malt 11 YO Cask Strength Duncan Taylor – Octave Range. Nummer 83385, pris 1095 kronor. Läs mer och beställ: www.granqvistbev.se/83385

 

Benriach 2011 Peated Single Malt 8 YO Cask Strength Duncan Taylor – Octave Range. Nummer 80402, pris 1095 kronor. Läs mer och beställ: www.granqvistbev.se/80402

 

Caledonian 1987 Single Grain 31 YO Cask Strength Duncan Taylor – Rare Auld Grain Range. Nummer 82285, pris 2195 kronor. Läs mer och beställ: www.granqvistbev.se/82285

 

Dalmunach 2016 Single Malt 3 YO Cask Strength Duncan Taylor – Octave Range. Nummer 83311, pris 795 kronor. Läs mer och beställ: www.granqvistbev.se/83311

 

Girvan 2007 Single Grain 12 YO Cask Strength Duncan Taylor – Rare Auld Grain Range. Nummer 81441, pris 895 kronor. Läs mer och beställ: www.granqvistbev.se/81441

 

Invergordon 1990 Single Grain 30 YO Cask Strength Duncan Taylor – Rare Auld Grain Range. Nummer 80610, pris 1995 kronor. Läs mer och beställ: www.granqvistbev.se/80610

 

Tormore 2008 Single Malt 12 YO Cask Strength Duncan Taylor – Dimensions. Nummer 84136, pris 1095 kronor. Läs mer och beställ: www.granqvistbev.se/84136

 

 

Arbikie Highland Rye 4 YO

Nummer 85607
Pris 2995 kronor
www.granqvistbev.se/85607

På Skottland östra kust, med utsikt över Lunan Bay, finner du Arbikie Highland Estate Distillery. Här produceras Arbikie Highland Rye 4 YO 46 %, den fösta skotska ryewhiskyn på över 100 år. Destilleriet drivs av familjen Stirling, under ledning av tre bröder som vuxit upp på den farm som Arbikie Highland Estate Distillery idag är en del av. Råvarorna i whiskyn planteras, växer och skördas på en armlängds avstånd från destilleriet. Familjen Stirling är övertygad om att ingredienser av högsta kvalitet är en förutsättning för att skapa en premiumprodukt. Genom att välja råvaror från sin omgivning har de en unik möjlighet att upprätthålla högsta standard hela vägen från fält till flaska.

Arbikie Highland Rye 4 YO har fått 92p av The Spirits/Whisky news i en blid test av Euro-Rye.

Kräfttider!

Det dukas i lövsalens högvälvda rum
Och lyktorna lysa och kvällen är ljum.
Det susar i dillåkerns mäktiga kronor,
Och kräftfaten rågas med romstinna honor.
Erik Axel Karlfeldt

På botten av sjö och å, dolda för ögat under rötter och stenar, lever Pacifastacus leniusculus. Du känner nog mer igen den som signalkräftan. Ett litet skaldjur som kokt enligt konstens alla regler – med dillkronor, salt, kanske en skvätt öl och lite socker – smakar helt underbart. Lägg till detta en kall öl eller ett glas vin och en liten snaps och vi närmar oss smakmässig perfektion!

Vi på Granqvist Beverage House har den stora förmånen att kunna fiska kräftor precis utanför kontorets dörrar. Kanske gör det oss lite extra duktiga på att välja drycker till insjöarnas röda guld!

EN BACK SNAPS RÖDA BACKEN
Nummer 141
Pris 299 kronor
www.granqvistbev.se/141

Många är vi som gärna tar en liten snaps till kräftorna. Starka smaker som Västerbottenostpaj, kryddost och kräftorna själva kräver smakrikedom i glasen. Annars riskerar drycken att falla platt. Samtliga snapsar i En Back Snaps Röda Backen passar alldeles utmärkt till kräftskivan! Du kan helt enkelt välja själv efter tycke och smak.

En Back Snaps Röda Backen är framtagen av oss själva här i Tidaholm. En liten plastback med tolv olika minisnapsar (sex olika kryddningar, två flaskor av varje sort). Den röda backen finns på många Systembolag. Om den saknas i din butik – be personalen ta hem den!

Snapsbacken finns också i en svart version. En Back Snaps Svarta Backen hittar du i Systembolagets beställningssortiment, nummer 85808, pris 299 kronor. Beställ här.

 

VÄSTKUSTSNAPS
Nummer 293
Pris 249 kronor
www.granqvistbev.se/293 thecasinoapps.com

Västkustsnaps – kryddad med bland annat torkade nypon, slånbär och björnbär – har blivit mångas favoritsnaps till kräftorna. Såhär skriver till exempel Jeanette Wiberg Wingquist i tidningen Vin&Bar:

”Det här är en annorlunda och kryddig snaps med nypon, slånbär och björnbär i en vacker flaska. Fruktiga och mulliga toner från ingående torkade nypon och andra kryddor med ett bittersött avslut. God både till kräftor och till smörgåsbordet.”

Västkustsnaps finns på hyllorna på många Systembolag. Om den saknas i din butik kan du be personalen ta hem den!

 


FAVAÍTO – MOSCATEL DO DOURO

Nummer 74864
Pris 139 kronor
www.granqvistbev.se/74864

Bjud på en miniflaska Favaíto när gästerna kommer! Sommarens enklaste (och godaste?) välkomstdrink kräver inte mer än krossad is och en limeklyfta. Starkvinet Favaíto Moscatel do Douro är ett kryddigt, druvig muscatvin med inslag av russin, dadlar, aprikosmarmelad och apelsin. Säljs i gul pappkartong med tio miniflaskor (á 55 ml) i varje.
Du hittar den i Systembolagets beställningssortiment. Beställ här.

 

 

DOMAINE DES FÉRAUD CUVÉE PRESTIGE
Nummer 71251
Pris 149 kronor
www.granqvistbev.se/71251

Kanske ett glas rosé för att reta aptiten? Från hjärtat av rosévinets hembygd ”Côtes de Provence” kommer detta ekologiska rosévin. Smaken är fyllig med inslag av persika och hallon. Doften elegant blommig med inslag av hallon och rosor. En riktig pärla att njuta en varm augustikväll. Beställ här.

 

 

 

FM RIESLING QBA FORSTER MARIENGARTEN
Nummer 5844
Pris 89 kronor
www.granqvistbev.se/5844

Här har vi en klassiker som stått på bordet på många kräftskivor genom åren! FM Riesling är ett halvtorrt rieslingvin från Pfalz. Ungt, smakrikt med aromatisk ton och fin balans. Ett alldeles utmärkt val till de salta kräftorna! Finns i Systembolagets beställningssortiment. Beställ här.

 

 

 

KALLFELZ SENSUS RIESLING HOCHGEWÄCHS TROCKEN
Nummer 70099
Pris 149 kronor
www.granqvistbev.se/70099

Vill du ha ett toppvin till kräftorna? Kallfelz Sensus Riesling Hochgewächs Trocken är riesling när den är som bäst. Med sin fantastiska balans mellan den lilla restsötman och en harmonisk syra ger det här vinet en fulländad upplevelse! Finns i Systembolagets beställningssortiment. Beställ här.

 

 

 

TOKAJI FURMINT
Nummer 6214
Pris 99 kronor
www.granqvistbev.se/6214

Från Tokaj i Ungern kommer detta mycket prisvärda skaldjursvin. Tokaji Furmint är ett bra val om du föredrar ett torrt vin till dina kräftor. Smaken är fruktig och frisk med inslag av gula äpplen, honung, mineral och apelsinskal. Det tillverkas av de inhemska druvorna Furmint och Hárslevelu. Tokaji Furmint finns i Systembolagets beställningssortiment. Beställ här.

 

 

 

IVORY & BURT RED BLEND
Nummer 2497
Pris 139 kronor
www.granqvistbev.se/2497

Tillhör du dem som väljer bort kräftor till förmån för grillad köttbit? Självklart ska du också ha något gott i glaset! Ivory & Burt Red Blend är en röd pärla från Kalifornien. Smaken bjuder på mogna mörka bär och ett friskt kryddigt avslut med runda tanniner. Finns vissa Systembolag. Skulle vinet saknas i din butik – be dem beställa hem det åt dig. Beställ här.

 

 

 

CHATEAU DERESZLA TOKAJI  ASZÙ 5 PUTTONYOS
Nummer 2901
Pris 189 kronor
www.granqvistbev.se/2901

Tokaj i Ungern är världsberömt för sina söta aszúviner. Sätt guldkant på efterrätten genom att servera ett riktigt gott dessertvin till. Vi rekommenderar Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos med sin mycket söta och friska smak med inslag av fat, ananas, persika, honung och mandelmassa. Passar riktigt bra tillsammans med vaniljglass och bär! Du hittar vinet i Systembolagets ordinarie sortiment. Skulle vinet saknas i din butik – be dem beställa hem det åt dig.

 

 

 

STAILE UISGE THE DRUM SINGLE HIGHLAND MALT
Nummer 86666
Pris 299 kronor
www.granqvistbev.se/86666

När augustimörkret sänker sig och kräftorna är uppätna kan det vara på sin plats att njuta av en whisky. Staile Uisge The Drum Single Highland Malt är en mycket prisvärd Single Malt, som utgör en bra bas i whiskysamlingen. Mild, rund och finessrik med doft och smak av frukt, malt och en aning torv. En fin allroundwhisky helt enkelt! God tillsammans med en bit mörk choklad. Du hittar Staile Uisge i Systembolagets beställningssortiment. Beställ här.

 


V MALCORTA SINGULAR VERDEJO
Nummer 70386, 199 kronor
www.granqvistbev.se/70386
Ett vin gjort på Malcorta – en mycket ovanlig, nästan utdöd klon av druva Verdejo (Mal-corta=svår att skörda). Doften bjuder på rena och kraftfulla aromer av blommor, citrus och krämig stenfrukt. Smaken har en tydlig och uppfriskande syra med inslag av citrus. Dick vinet till grillad och rökt fisk, fiskgrytor och kalla soppor.

 

DOMAINE DES FÉRAUD CUVÉE PRESTIGE
Nummer 71251, 149 kronor
www.granqvistbev.se/71251
Från hjärtat av rosévinets hembygd ”Côtes de Provence” kommer detta ekologiska rosévin. Denna Cuvée Prestige är Domain des Férauds viktigaste vin. Genom att samla de bästa av Cinsault-, Syrah-, Cabernet Sauvignon-, Grenache- och Rolle-druvor, ska det här vinet vara det mest trogna uttrycket för producentens terroir. Smaken är fyllig med inslag av persika Casino med swish insättning och hallon. Doften elegant blommig med inslag av hallon och rosor. Vinet passar fint till fisk, kyckling, bufférätter, ostar, som aperitif eller sällskapsvin. En riktig pärla att njuta när ljuset dröjer sig kvar allt längre på kvällarna.

Drycker till fyndpris

Lagerrensningen fortsätter hos Granqvist Beverage House. Just nu kan du köpa följande drycker till nedsatta priser:

 

VIN

Almarada Chardonnay. Torrt och fylligt vitt vin från Argentina. Nr 72156. Pris 139 kr (förr 165 kr).

Amadio SVS Shiraz. Kraftigt och elegant rödvin från Australien. Nr 77605. Pris 199 kr (förr 229 kr).

Leconfield Shiraz. Fylligt, kryddigt och mustigt rödvin från Australien. Nr 71816. Pris 149 kr (förr 195 kr).

Rocche Rosse Adragna IGT. Fylligt, kryddigt och mustigt rödvin från Italien. Nr 71950. Pris 129 kr (förr 149 kr).

Dr Faust Rivaner QbA. Halvtorrt, druvigt och blommigt vitt vin från Tyskland. Nr 5923. Pris 79 kr (förr 89 kr).

 

STARKVIN

Veiga Madeira Malvazia 15 YO. Starkvin från Madeira (sött). Rik, fyllig smak med inslag av russin och torkade frukter. Nr 76175. Pris 199 kr för 375 ml (förr 219 kr).

Veiga Madeira 5 YO Finest Full Rich. Starkvin från Madeira (sött). Söt, fyllig smak med maximal bonus inslag av nötter och torkade frukter. Nr 76178. Pris 99 kr för 375 ml (förr 115 kr).

 

SPRIT  

Dukes Vodka. Ren vodka (37,5 vol%).  Rund och ganska mild smak. Nr 80099. Pris 199 kr för 700 ml (förr 220 kr).

Nu utökar vi vårt sortiment av irländsk whiskey med två riktigt fina nyheter från Glendalough Distillery. Destilleriet ligger i en dalgång vid östkusten och producerar whiskey och gin enligt gamla hantverkstraditioner – med ett stort mått nytänkande. Lanseras i Systembolagets beställningssortiment den 10 juni!

 

”MILSTOLPE FÖR DEN IRLÄNDSKA WHISKEYN”

Destilleriet menar att Glendalough Pot Still Virgin Irish Oak Finish 43 % är något av en milstolpe för den irländska whiskeyn: De har nämligen lagrat denna Pot Still ett år i fat av irländsk ek. Faten har tillverkats av 140-åriga ekar som vuxit i området runt destilleriet.

Whiskeyn är mycket välbalanserad och fruktig. Den bjuder på angenäm doft och smak av rostad ek och vanilj samt den lätta kryddighet som kännetecknar Pot Still.

Pot Still, som är vanligt på Irland, innebär att man kombinerar mältat och omältat korn. Annars brukar endast mältat korn användas.

Nr 83335, pris 599 kr i beställningssortimentet. Detaljerad information och beställning!

 

 

 

 

KOMPLEX MED LJUVA TONER AV EXOTISK FRUKT

Glendalough Single Cask Madeira Finish 42 % är en specialversion av destilleriets Double Barrel. Den får sin slutliga finish i fat som använts för canteirolagrad Madeira.

2017 fick den utmärkelsen ”Best Irish Single Grain” och når en kvalitetsnivå som enligt destilleriet är nästan omöjlig att överträffa!

”Madeiran” lockar med en doft av exotisk frukt, apelsinzest och marmelad (onlinecasinos-australia.com). Smaken är komplex, men lättillgänglig, och har tydliga inslag av russin, mörka körsbär, vanilj och plommon med lite pepprighet i avslutningen.

Nr 80360, pris 499 kr i beställningssortimentet. Detaljerad information och beställning!

 

 

 

 

TOPPWHISKEY FÅR UPPDATERAD DESIGN

Glendalough Double Barrel Single Grain är något av destilleriets stolthet och har fått ny design. (Under kort tid säljs den med både gammal och ny design). Grain blandas traditionellt med annan whiskey men här handlar det om single grain. Den har först fått vila i gamla bourbonfat för att få sin slutliga finish i fat som tidigare innehållit Oloroso-sherry.

Resultatet är en blommig whiskey med doft av körsbär, fikon och kastanj. Smaken är mild och rund med inslag av smörkola, honung, fikon och karamell samt ton av brunt socker från sherryfaten.

Nr 85800, pris 449 kr i beställningssortimentet. Detaljerad information och beställning!

Ekospanjor med ton av sol och hav!

Det ekologiska spanska rödvinet Castillo de Alicante har fått ny design och finns nu i årgång 2019 i Systembolagets beställningssortiment. Vinet passar utmärkt till sommarens grillade kötträtter av gris, nöt och lamm. Det smakar också förträffligt till fågel, småvilt, pasta och milda ostar.

Castillo de Alicante produceras av Bodegas Bocopa i Alicante på den spanska solkusten. Bodegan är en pionjär när det gäller ekologisk vinproduktion – det här vinet hade premiär redan 1997. Castillo de Alicante är ett medelfylligt, fruktigt rödvin som görs på druvorna Tempranillo (60 procent), Cabernet Sauvignon (20 procent) och Merlot (20 procent). Monastrell ger vinet tydlig medelhavskaraktär netbet.org samtidigt som Cabernet Sauvignon tillför en viss kryddighet och Merlot ger det en mjukare och rundare känsla. Doften är fruktig med ton av hallon och plommon. Smaken är stor och rund med inslag av blåbär, björnbär, kanel och lakrits.

Castillo de Alicante klarnas med bentonitlera och kan därmed också drickas av dig som föredrar vegansk kosthållning. Klarning görs för att undvika grumlighet och i många viner används äggvita till denna process.

Nr 6709, pris 95 kr. Beställ här!

 

Äntligen är grillsäsongen igång på riktigt! Nygrillad hamburgare är en god klassiker som bjuder på oändliga möjligheter till smakvariation! Bacon, ost, gurka, tomat, ostbågar, avokado, sparris. kryddiga korvar – bara fantasin sätter gränser när du skapar din egen favorit!

När det kommer till vin heter hamburgarens bästa vän Ivory & Burt Red Blend! Vinet är speciellt framtagen för att passa den svenska marknaden. Det produceras av Lange Twins Winery i Lodi, Kalifornien, USA. Blend innebär att fler än en druva har använts i framställningsprocessen – i det här fallet de blå Syrah, Petit Sirah och Cabernet Sauvignon samt den gröna Viognier. Ivory & Burt Red Blend doftar mogna mörka bär med inslag av kryddiga fattoner. Smaken bjuder även den på mogna mörka bär och ett friskt kryddigt avslut med runda tanniner. Du hittar vinet i Systembolagets ordinarie sortiment. Nummer 2497, 139 kronor. Om det skulle saknas på hyllan i din butik kan du beställa här: www.granqvistbev.se/2497casinoplay.com.ua

I filmen ovan ser du Nichlas Fransén grilla nötfärsburgare med västerbottenkräm och picklad rödlök. Prova gärna hemma! Receptet hittar du HÄR!

Fantastisk single malt från Irland!

I tidningen Allt om Whisky nummer 2, 2020, gjordes ett blindtest av irländska single malts. Enligt tidningen blev provningen en aha-upplevelse för testpanelen. Det finns många helt fantastiska single malts från Irland!

Bland de provade whiskeysorterna fanns två från Jack Ryan:

Jack Ryan Single Malt 12 Y O
Nummer 84120, pris 799 kronor

Jack Ryan Single Malt 15 YO The Bourdega, Bourbon Barrel & Sherry Cask
Nummer 89459, pris 999 kronor

 

Styrkan hos en blend!

En blend är ett vin som produceras av mer än en druvsort. Medan ett endruvsvin blir en spegling av det aktuella skördeåret, med stora smakskillnader mellan olika årgångar, kan en blend smaka nästan exakt likadant år efter år. Här har vinmakaren en unik möjlighet att skapa en specifik smakprofil genom att blanda olika karaktärer. En druva ger mer syra, en annan bidrar med struktur. Någon smakar peppar och en annan svarta vinbär.

Genom att blanda spännande druvor kan man skapa intressanta blender. Till de mest välkända hör Champagne (Pinot Meunier , Pinot Noir samt Chardonnay) och de röda Bordeauxvinerna (som ofta är en blandning med druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec och Petit Verdot).

I december lanserade vi på Granqvist Beverage House en Red Blend som är speciellt framtagen för att passa den svenska marknaden. Vinet framställs av de blå druvorna Syrah, Petit Sirah och Cabernet Sauvignon. För att mjuka upp och skapa fruktighet används också en liten del av den gröna druvan Viognier. Smaken bjuder på mogna mörka bär och ett friskt kryddigt avslut med runda tanniner. Ivory & Burt Red Blend är ett utmärkt buffévin, men det passar kanske allra bäst till en nygrillad hamburgare!

Ivory & Burt Red Blend
Nummer 2497
Pris 139 kronor
www.granqvistbev.se/2497

Påsksmak

Påskmat! Ägg, sill, lamm, lax, Janssons frestelse. Och snaps! En Back Snaps Röda Backen, med sina småflaskor snapsar, gör sig fint på buffébordet. Den ger dig sex olika snapskryddningar i en liten röd plastback. Sorterna som bjuds är Västkustsnaps, Smålandssnaps, Västgötasnaps, Fäbodsnaps, Hirkum Pirkum och Annebergs Kornbränvin. Totalt innehåller förpackningen 12 stycken miniflaskor (två av varje kryddning) á 50 ml. En Back Snaps Röda Backen finns på många Systembolag. Nummer 141, pris 299 kronor. Om den saknas i din butik kan du be personalen ta hem den. Vill du veta mer om kryddningarna i Röda Backen? Läs mer på vår hemsida www.granqvistbev.se/141


Föredrar du en större flaska snaps? Västkustsnaps har en härlig smak av nypon, slånbär och björnbär. Den ingår i Röda Backen, men säljs också i 500 ml-flaska i de flesta Systembutiker. Får ofta bra betyg i tidningarnas snapsprovningar! Nummer 293, pris 249 kronor. Läs mer här!

En Back Snaps Röda Backen har en lillasyster i Systembolagets beställningssortiment. En Back Snaps Svarta Backen, nummer 85808, kostar även den 299 kronor. Beställ här!

 

VIN TILL PÅSKBUFFÉN

Våra svenska högtidsbufféer är ofta lite luriga när det kommer till val av dryck. Smakerna spretar liksom åt alla håll. Men visst går det dricka vin till om man vill! Vi har tagit fram tre bufféviner som klarar påskbufféns läckerheter. Smaklig måltid!

 

 

 


Ivory & Burt Red Blend
Nummer 2497
Pris 139 kronor
www.granqvistbev.se/2497
Rött vin från Lodi, Kalifornien. Smaken bjuder på mogna mörka bär och ett friskt kryddigt avslut med runda tanniner. Finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Doft av mogna mörka bär med inslag av kryddiga fattoner Om det saknas i din butik kan du be personalen ta hem det.

 

 

 

 


Kahurangi Sauvignon Blanc
Nummer 75026
Pris 149 kronor
www.granqvistbev.se/75026
Torrt vitt vin från Nya Zeeland. Vinets doft är frisk med inslag av mogna frukter såsom passionsfrukt, mango och krusbär. Fruktig smak med fräsch syra och god balans. Finns i Systembolagets beställningssortiment. Beställ här!

 

 

 

 

 

FM Riesling QbA Forster Mariengarten
Nummer 5844
Pris 89 kronor
www.granqvistbev.se/5844
Halvtorrt, vitt vin från Pfalz, Tyskland. Ett ungt, smakrikt vin med aromatisk ton och fin balans. Doften är frisk och aromatisk med inslag av mandel, citrus och gröna äpplen. Finns i Systembolagets beställningssortiment. Beställ här!

 

I PÅSKÄGG TILL VUXNA
Vem vill inte ha ett ägg som kluckar? En vuxen variant av påskägg kan med fördel innehålla chokladgodis av bättre sort samt en flaska portvin! Vi föreslår en Colheita från portvinshuset Krohn. Deras produkter håller hög kvalitet och får ofta mycket bra omdömen i provningar.

Porto Krohn Colheita 1982 är ett smakrikt, fylligt portvin med lång, intensiv eftersmak. Rik doft av torkade frukter, kandisocker och citrus. Nummer 75511, pris 795 kronor. Beställ här!

Porto Krohn Colheita 1996 bjuder på en rik smak med ton av mandel och chokladdoppade russin. Doften är rikt fruktig med inslag av karamell och toffee. Nummer 73597, pris 399 kronor. Beställ här!

Porto Krohn Colheita 2007 har en fin smak med inslag av torkade frukter och balanserad sötma med lätt torrhet i avslutet. Doften är komplex med toner av melass, plommon, cigarrlåda och svarta teblad. Nummer 79106, pris 299 kronor. Beställ här!

 

Visste du att portvin är det bästa vinet till ostbrickan? Det klarar av att matcha den kraftiga ostsmaken på ett mycket bättre sätt än vanligt rödvin.

 

BUFFÉDESSERT – CHOKLADCRÈME I GLAS
Receptet är framtaget av kocken och kokboksförfattaren Elisabeth Johansson.
En chokladdessert som är som en liten chokladpralin i glas! Toppas med dulce de lechekola och saltrostade hasselnötter. När kondenserad mjölk kokas i oöppnad burk förvandlas den till en krämig kolasås som kallas dulce de leche! Det går även bra att toppa med vanlig kolasås.

Till 10 små portionsglas behöver du:
• 1 burk kondenserad mjölk
• 150 g mörk choklad, 64–70%
• 100 g mjölkchoklad
• 3 dl grädde
• 1 äggula
• 1 tsk vaniljsocker
• 2 msk smör, mjukt
• 1-2 msk mörk rom
• 1 dl hasselnötter
• ½ tsk olja
• ½ tsk salt
• 2 tsk strösocker

Till garnering:
• 2 fikon
• Mynta

Koka burken med den kondenserade mjölken oöppnad i en kastrull med vatten i tre timmar, fyll på med vatten under tiden. Häll av vattnet och låt burken svalna 20–30 minuter. Öppna burken med försiktighet, det kan spruta ut varm mjölk.

Hacka båda chokladsorterna och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen, rör om tills chokladen smält. Rör i äggulan, vaniljsocker, smör och rom.

Häll upp chokladkrämen i små likörglas, ställ in glasen i kylen tills chokladkrämen stelnat. Det tar ungefär tre timmar.

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. När skalet börjar spricka flyttar du över nötterna till en ren kökshandduk. Gnid av skalen. Lägg tillbaka nötterna i stekpannan och droppa i oljan, vänd runt nötterna i oljan och strö över salt och sedan socker.
Rulla runt nötterna och hastigt tills sockret smält. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt dem svalna.

Toppa chokladkrämen med kolasåsen och lägg på några hasselnötter precis innan det ska serveras. Garnera med fikonklyftor och mynta!

I GLASET
Ett glas Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos lyfter den här desserten till en ny nivå! Ett sött, vitt dessertvin från Tokaj i Ungern (ett område som är världsberömt för sina aszùviner). Smaken är söt och frisk med inslag av fat, ananas, persika, honung och mandelmassa. Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment, nummer 2901, pris 189 kronor. Om det skulle saknas i din butik kan du be personalen ta hem det. Läs mer här!

Visa fler