Irländska single maltwhiskeyn Jack Ryan tar hem den ena prestigefulla utmärkelsen efter den andra. Whiskyexperten Henrik Aflodal ger den högsta betyg i ett stort test och betecknar den som ”riktigt bra grejor”.

Det var år 1913 som Thomas Ryan tog över den klassiska puben Beggars Bush på Haddington Road i Ballsbridge i Dublin. Med tiden gjorde han sig känd som en av de främsta så kallade oberoende buteljerarna av högklassig irländsk whiskey. Under flera decennier köpte han upp whiskey från olika destillerier som han sedan lät mogna på gamla vinfat, sherryfat och portvinsfat.

Men i takt med att den irländska whiskeyindustrin fick allt större problem och många destillerier tvingades slå igen blev det allt svårare och till sist omöjligt för Thomas Ryan att få tag på bra whiskey för ”finishing” i egen regi.

– Ända sedan min far Jack Ryan kom med i verksamheten på 1950-talet var hans stora dröm att en dag kunna återlansera familjens egen whiskey. Tyvärr blev det inte så – 1977 gick han bort, berättar Eunan Ryan, som representerar tredje generationen.


UNDER LEDNING AV EUNAN RYAN
har nu drömmen om egen whiskey kunnat förverkligas. 2013 lanserades Jack Ryan Single Malt 12 YO och 2015 kom Jack Ryan Single Malt 15 YO The Bourdega, Bourbon Barrel and Sherry Cask.

Båda är destillerade på enkelpanna av Cooley Distillery och råvaran utgörs av mältat korn, som torkats på slutna bord. Det innebär att malten aldrig kommit i kontakt med rök och att det därmed heller inte finns någon rökighet i vare sig doft eller smak på den färdiga drycken.

Efter destillering är whiskeyn lagrad 12 respektive 15 år på gamla bourbonfat. 15-åringen har dessutom fått ett halvårs ”finish” på fat som innehållit Olorososherry.

Sedan lanseringen har familjen Ryans single malt fått många lovord och prestigefulla utmärkelser. 2014 fick Jack Ryan Single Malt 12 YO guldmedalj vid Irish Whiskey Awards och tidigare i år tog den hem guld vid San Francisco World Spirits Competition, där också Jack Ryan Single Malt 15 YO erhöll silvermedalj.

Även Henrik Aflodal, en av Sveriges främsta whiskyexperter, har provat whiskeyn och ger den högsta betyg.

– Det är en väldigt fin whiskey som bäst avnjuts med någon droppe vatten för att frigöra de fruktiga aromerna, säger han.

Vid en stor provning som Henrik Aflodal gjorde för tidningen Whisky & Bourbon fick Jack Ryan Single Malt 12YO toppbetyg med 92 poäng av 100 möjliga och kommentaren:

”Ekivok whiskeynäsa. Aromatisk ton av tallbarr med citronsoda och pot-honung – sprittande glädje. Hotande syrlig vass mun, oj en sån energi, måste vattnas. Smakar syrligt bitande tallbarr med lite vatten, svänger plötsligt i röd sylt och honung. Lång aromatisk cederträ i refrängen med svällande fruktläsk och till och med lite tjärat rep. Riktigt bra grejor.”

I september gör vi en unik lansering av Jack Ryan The Barracks – en cask strenght-whiskey till minne av historiska händelser i Dublin. Det finns endast 97 flaskor – och alla kommer till Sverige! Mer om detta på vår hemsida under sommaren och i nästa nummer av Vinfo.
vinfo12b

 

Två fina whiskeys från Jack Ryan

Jack Ryan Single Malt 12 YO
nr 84120, pris 749 kr.

Jack Ryan Single Malt 15 YO The Bourdega, Bourbon Barrel & Sherry Cask
nr 89459, pris 999 kr.

 

Vilken Riesling ska jag välja?

Riesling är nästan alltid rätt vinval! Men vilken av Granqvists tre populära Rieslingklassiker ska jag välja i sommar? Här får du praktisk vägledning!

 

TILL STORA FESTEN:5844-08-FM-Riesling-QbA.jpg
Forster Mariengarten (FM Riesling)
Forster Mariengarten är en mångårig favorit bland de vita, halvtorra boxvinerna på Systembolaget. ”FM” är perfekt att servera på den större festen. Köp hem några boxar och du har vinvalet till buffén, fisk, skaldjur och asiatiskt avklarat.

I Pfalz i Tyskland – där ”FM” produceras – serverar man gärna Weinschorle: Fyll ett vinglas till tre fjärdedelar med vin och en fjärdedel mineralvatten. Vinet, som fått omdömet ”Bästa Köp” av tidskriften Allt om Vin, har druvig smak med liten sötma, inslag av aprikos, mandarin och honung.

FM Riesling QbA Forster Mariengarten, Nr 5844. Pris 249 kr (3 l). Säljs i många Systembutiker. Vinet finns även på flaska i beställningssortimentet.

 

TILL ENKLA FESTEN:6274-02-Edition-No-1.jpg
Edition No 1 Riesling Kabinett 
Edition No 1 i halvflaska passar bra på den lilla festen eller utflykten. Vinet har låg alkoholhalt (8 h avnjuts som sällskapsdry% ) occk eller till fisk- och skaldjursrätter, gärna med asiatiska inslag.

Edition No 1 blir ofta en favorit på de dryckesmässor där vi på Granqvist medverkar – inte minst bland de kvinnliga besökarna. Självaste Carl-Jan Granqvist lyfter gärna fram ”ettan” som en av sina personliga favoriter till kräftor!

Edition No 1 Riesling Kabinett har en druvig, ungdomlig smak med angenämt balanserad sötma och inslag av lime, äpple och honung. Nr 6274, pris 50 kr (375 ml). Säljs i många Systembutiker. Vinet finns även på helflaska i beställningssortimentet, pris 92 kr.

 

Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto. Studio 0500 48 44 40, Mobil 0705 48 40 00

TILL FINA FESTEN:
Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese
Deidesheimer Herrgottsacker i 750 ml-flaska är det givna vinvalet till den lite finare sommarfesten. Det halvtorra vita vinet görs av druvor som skördas sent på hösten – Spätlese – och passar förträffligt till krämiga soppor, fiskrätter med söta såser, sushi, asiatiska rätter samt milda ostar.

Herrgottsacker (Herr Guds åker) är namnet på den vinodling i utkanten av Deidesheim i Pfalz Tyskland där druvorna vuxit. Det är en klassisk Riesling med fin, druvig doft som bjuder på inslag av mogna päron, kvitten, honung och mandarin. Nr 5042, pris 99 kr. Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese finns i många Systembutiker.

 

Nya finviner i fyndklass

Håkan Larsson, vinskribent på Allt om Mat, plockar ut sina fynd bland Systembolagets exklusiva majlanseringar.  Bland dessa finns vår Krohn Colheita 1997. Så här skriver Håkan Larsson på bloggen ”Håkans vin och mat”:

På fredag den 5 maj ankommer en stor samling viner på Systembolaget, i begränsad volym och till högre priser. Flera av dem – både vitt, rosé och rött – är absolut fyndmässiga. Läs och ladda!

1997 Krohn Colheita, nr 92388, 289 kr. Ljuvligt nötig, bränd, fikonfruktig årgångstawny i totalt ursprungstypisk stil med fin sötma inbäddad i frukt och struktur, strålande till en manchego eller en nybakad mandelpaj. Drick nu och några år framåt. 1 500 flaskor.

 
Hela blogginlägget hittar du här.

Läs gärna mer om Krohn Colheita 1997 här!
P.S. Perfekt present till 20-åringen. D.S.

 

 

 

Toppbetyg för Barros Colheita 1987

Barros Colheita 1987 (nr 92383, pris 449 kr) får toppbetyg!

I Svenska Dagbladet visar betygstärningen en sexa.

Komplext nyanserad, nötig och knäckig transparent stil med friska russintoner. Ge bort en flaska till 30-åringen etter servera svalt till en god chokladtårta.

 
Vinbanken kallar det 30-åriga portvinet ”toppvin” och ger betyget 5-

Smak: Söt. Fyllig. Nyanserad. Mineral torr förnimmelse och smak av mandel, gul och röd mogen frukt, inslag av torkad aprikos, russin, örter och nästan halmliknande förnimmelser (här kan nog bara bönder och stallpersoner känna igen sig ;-)). Lång eftersmak.
Omdöme: Toppvin. Komplex, nyanserad och stor.
Betyg: 5-

 

Barros Colheita 1987 lanseras på Systembolaget idag, den 21 april. Portvinet finns i utvalda butiker. Fråga personalen om produkten saknas på just ditt Systembolag.

 

Vinbankens Anders Röttorp har hittat 38 favoriter bland april månads nyheter på Systembolaget. Portvinet Barros Colheita 1987 är en av dessa favoriter.

 
April månads ”nya” viner har vaskats fram ur dels exklusiva tillfälliga nyheter som lanseras fredagarna den 7:e och den 21:e februari. Efter namnet står släppdagen i siffor för dessa viner. Dels från ett stort antal provade viner i BS och många nya årgångar i det fasta sortimentet. Det blev 38 särskilt intressanta viner av totalt ca 320 provade ”nyheter”.


En trettioårig Colheita

Bland de exklusiva tillfälliga nyheterna den 21 april finns också ett unikt portvin. Det är en trettioårig Colheita, dvs en långfatlagrad tawny från en enskild årgång, Barros Colheita Sogevinus, 1987 för 449 kronor. Delikat och generös härligt rik tawny med generöst moget innehåll. Utmärkt som exklusiv drink och även till många ostar och efterrätter inte minst när man firar trettioårsjubiléer. Ovanligt bra pris dessutom för en så gammal Tawny. 30 åringar brukar kosta ca 700 kronor.

Hela artikeln från Vinbanken hittar du här.


Barros Colheita 1987 har nummer 92383 och kostar 449 kronor. Vinet har en söt, fyllig, rund och harmonisk smak med ett balanserat avslut. I doften finns toner av nötter, russin, fikon med kryddigt avslut. Passar bra till frukt, bakverk, ostar samt på egen hand.

Tips! Ska du fira en 30-åring under 2017? Varför inte ge bort en flaska Barros Colheita 1987 från födelseåret?

Påsksnapsar!

Granqvists svenska snapsar har en given plats på påskbordet. Vi har tolv olika sorter som passar de flesta smakriktningar. De kan lätt kombineras med många sillvarianter. Ställ fram en back minisnapsar eller en flaska i ”normal” storlek.

Granqvists snapsbackar – baserade på klassiska svenska smaksättningar – har blivit ett populärt inslag såväl till påsk, midsommar som jul.

 
En back snaps ”Röda Backen” finns i nästan alla Systembutiker. Den innehåller två miniflaskor á 50 ml av vardera Västkustsnaps, Västgötasnaps, Smålandssnaps, Fäbodsnaps, Hirkum Pirkum och Annebergs Kornbränvin. Recepten har tagits fram av Granqvist i samarbete med Edelbranntweinbrennerei Back i Pfalz i sydvästra Tyskland. Den röda backen (Nr 141) kostar 295 kr.

 
Komplettera gärna med En back snaps ”Svarta backen” (Nr 85808, pris 295 kr), som finns i beställningssortimentet. Den svarta backen innehåller två miniflaskor á 50 ml av vardera Sunnanvind, Dylletuting, Hjärtans Fröjd, Gyllenkröken, Bästergöken och Fjäril Vingad. Enklast beställer du backen via vår hemsida.

 
Kom ihåg att smaken på kryddat brännvin kommer allra bäst till sin rätt om det håller en temperatur på 6–8 grader. Prova också att servera snaps sim håller 16–18 grader som drink till kaffet eller till desserten!

Sju spännande nyheter för under 100-lappen. Det tipsar Expressens vinexpert Gunilla Hultgren Karell om i Expressen Söndag den 12 mars. Bland de sju vinerna finns Xavier Santana DOC Palmela Red Wine (nr 2530, pris 79 kronor), som belönas med fyra getingar.

”Stadigt vin i smakrik stil, mustiga toner och stråk av blå plommon. Gott till en rödvinsdoftande köttgryta.”

Läs gärna mer om vårens portugisiska nyhet här!

 

Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto. Studio 0500 48 44 40, Mobil 0705 48 40 00

FM Riesling,
Bästa vinet till havets läckerheter

Fisk eller skaldjur på menyn? Då föreslår vi att du fyller glasen – eller en stilig karaff – med Forster Mariengarten Riesling 2015. Med sin välbalanserade, druvtypiska syra passar det halvtorra vinet perfekt till skaldjur och fisk, men även till mat med asiatiska influenser.

Forster Mariengarten har kommit att bli en klassiker bland vita boxviner på Systembolaget och är sedan länge något av vinskribenternas favorit. Exempelvis har vinet fått betyget ”Bästa Köp” av tidskriften Allt om Vin.

Själva boxen har nyligen uppdaterats med ny grafisk design – bland annat har färgerna förstärkts för att ge boxen ett mer kontrastrikt och tydligt utseende.

Men boxens innehåll är samma pålitliga vin med blommig, fruktig doft med ton av päron och tropiska frukter. Smaken är druvig med inslag av päron, honung och citrus.

Vinet produceras av kooperativet i Deidesheim – den mest kända vinorten utmed tyska vinvägen. Druvorna kommer från Mariengarten i Forst, inte långt från Deidesheim. Det är en av de större sammanhängande vinodlingarna i Pfalz i sydvästra Tyskland och omfattar totalt omkring 350 hektar. Den högsta delen av odlingen ligger 270 meter över havet i skyddat läge vid foten av de uppåt 700 meter höga Haardtbergen. Pris 249 kronor (3 l). Nr 5844. Skulle boxen inte finnas i din Systembutik, be personalen beställa hem den via Systembolagets varudepåer.

Mer information om FM Riesling QbA Forster Mariengarten här.

 

 

Perfekt till sushi & asiatiskt:
Deidesheimer Herrgottsacker

 

Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto. Studio 0500 48 44 40, Mobil 0705 48 40 00


Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese
är – precis som FM Riesling – en klassiker från vinkooperativet i Deidesheim i Pfalz i sydvästra Tyskland.

Det halvtorra vita vinet har en fin druvig doft med inslag av mogna päron, kvitten, akaciahonung och skumbanan. Smaken är halvtorr och druvig med inslag av päron, akaciahonung och mandarin.

Herrgottsacker passar fint som apéritif, till mildare ostar, sushi, asiatska rätter, krämiga soppor och fiskrätter med söta såser. Vinet finns i de flesta Systembutiker. Nr 5042, pris 99 kronor. Skulle vinet saknas i din butik, be personalen att beställa hem det via Systembolagets varudepåer.

Winzerverein Deidesheim grundades redan 1898 och är därmed det äldsta vinkooperativet i Pfalz. De vinodlingar som kooperativets omkring 400 medlemmar förfogar över omfattar cirka 180 hektar och representerar i många fall riktiga topplägen i regionen.

Läs gärna mer om Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese här.

 
Göteborgs-Postens Marie Oskarsson har hittat sina tio favoriter bland de viners som släpptes på Systembolaget den 1 mars. På listan finns vårt nya röda från Portugal, Xavier Santana DOC Palmela Red Wine (nr 2530, pris 79 kr).

 

Så här skriver Marie Oskarsson i Göteborgs-Posten den 4 mars:

Tio bästa vinerna från Systembolagets nya kollektion

”Äntligen är det vår! 1 mars släpptes en ny kollektion viner på Systembolaget. Här är tio favoriter som spritter av vårkänsla.”

Xavier Santana Palmela
79 kr | 75 cl | 13,5 % | SB 2530 | 2015 | Portugal | Palmela | Rött | 6/10
Staden Palmela ligger på halvön Sétubal, och är kanske mest känd för sina goda, söta viner. Men här är ett rättframt, generöst och jordnära vin med svarta vinbär och tobak till den vegetariska burgaren på grillad, balsamicomarinerad portobellosvamp.

 

Lär gärna mer om Xavier Santana DOC Palmela Red Wine här.

Du kan läsa hela artikeln från Göteborgs-Posten här.

Sött vin till semlan

Vad väljer du för dryck till en klassisk semla? En kopp kaffe? Eller kanske ett glas vin? Till semlans kardemummakryddade bulle, söta mandelmassa och lena vispgrädde passar söta viner utmärkt. Vi vill gärna tipsa om tre drycker som gör fikastunden till vardagslyx.

Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos
Sött, vitt vin från Tokaj, Ungern. Vinet har en mycket frisk doft med inslag av aprikos, mandel och honung. Smaken är frisk, balanserad och koncentrerad med komplexitet. Nr 2901, pris 185 kr.

Chateau Raymond Lafon 2002
Från Sauternes, Frankrike. Det här söta, vita vinet serverades till desserten vid Nobelmiddagen år 2000, 2004 och 2010. Generöst, utvecklad doft med ton av grönt äpple, honung och citrus. Smaken är lång och harmonisk med frisk elegans och lång avslutning. Nr 74226, pris 329 kr.

Maddalena Recioto della Valpolicella ”I Scriani”
Från italienska Veneto kommer detta söta, röda vin. Doften är stor med inslag av russin, tobak, körsbär och plommon. Mycket lång smak med generös frukt, sötma och styrka. Nr 73768, pris 239 kr.

Vin värt att vänta på

Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto. Studio 0500 48 44 40, Mobil 0705 48 40 00I Dagens Industri listar Per Styregård viner som måste beställas från Systembolaget en till två veckor i förväg, men som är värda att vänta på. Bland de vita på listan finns Chateau Dereszla Furmint Dry (nummer 73500, pris 99 kronor), med betyget fyra av fem.

”Riktigt torrt vin med uppiggande frisk syra. Aromerna drar åt våta stenar, torkade frukter, örter och lite lätt blommighet. Ett vin som retar aptiten.”

En tid för fest!

Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö;
det gamla året lägger sig att dö…
Ring själaringning öfver land och vatten!
Alfred Tennyson

Så var det snart slut, år 2016. Vi hoppas att ni har haft ett bra år, som gett er många fina minnen att spara. Hur som helst har det blivit dags att tacka för de 366 dagar som gått. Vi vill gärna ge några tips inför nyårsaftons festligheter.

Inled kvällen med ett glas champagne. Då är smaklökarna fräscha och du kan verkligen njuta av de fantastiska dropparna. Vi föreslår en flaska Charles Ellner Cuvée de Pompadour Brut (209 kronor) eller kanske Champagne Jean Noel Haton Cuvee Rosé (299 kronor).

Till tolvslaget föreslår vi ett något enklare bubbel. Kanske Premiere Sekt (79 kronor), Casa Martelletti Atmosphere Spumante (109 kronor) eller Papet del Mas Cava Brut Nature (109 kronor).

 

Vi önskar er ett Gott Nytt År!

 

vinfo08cEtt riktigt bra år kräver en riktigt bra final! Med den här menyn, framtagen av kocken Carl Almgren, kan vi lova att 2016 får ett värdigt slut och 2017 en smakfull inledning. Till varje rätt har vi tagit fram tre olika dryckestips – ett med något lägre pris, ett ”mellan” och ett lite dyrare. Vi kallar dem brons, silver och guld. Ät och njut!

 

 

 

 

Tänk på att vissa av de rekommenderade dryckerna finns i Systembolagets beställningssortiment. Beställ hem redan idag! 

 

hummersoppa-med-karamelliserade-gronsaker-2

Hummer, 6–8 portioner

 • 2 st humrar à 400 g
 • 4 msk dillfrön
 • 25 cl öl
 • 1 stort knippe krondill
 • 1–2 msk socker
 • 5 msk salt
 • 3 l vatten

 

1. Koka upp vattnet tillsammans med övriga tillbehör. Lägg de levande humrarna i det kokande vattnet och låt det täcka helt. Koka 8–10 minuter.
2. Tag av kastrullen och låt humrarna ligga i spadet tills det har svalnat.
3. Skala dem och spara skalen.

 

Soppa

 • 1 palsternacka
 • 2 morötter
 • 2 gula lökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • ½ rotselleri
 • ¼ röd chili
 • 3 msk tomatpuré
 • 1 l grädde
 • 5 dl vitt vin
 • 1 l vatten, skal från humrarna
 • 1 msk maizenamjöl, salt, peppar

 

1. Skär ner grönsakerna och vänd runt dem i tomatpurén. Krossa hummerskalen och blanda dem med grönsakerna.
2. Värm i ugn, 10 minuter i 230 grader.
3. Häll upp grönsakerna, skal och vin i en kastrull och täck med vatten. Koka fonden i cirka 2 timmar på svag värme.
4. Sila bort skalen och grönsakerna och reducera tills cirka 4 dl återstår.
5. Häll på grädden, resterande av vinet och koka ihop allt i 5 minuter. Smaka av soppan med salt, peppar och red av den med lite maizena.

 

Karamelliserade grönsaker

 • 100 g sockerärtor
 • 2 morötter
 • 1 persiljerot
 • 2 tsk socker
 • 1 krm salt
 • 1 msk smör

 

1. Skala morötterna och persiljeroten och skär ner dem till smala stickor.
2. Skär ner sockerärtorna i grova bitar.
3. Fräs grönsakerna i smöret, häll över sockret, saltet och vänd runt dem snabbt.

Servera soppan med lite karamelliserade grönsaker i mitten samt en ljummen hummerklo och hummerkött. Nybakat bröd med anis och fänkål passar bra till.

 

Dryckestips

BRONS: Premiere Sekt, nr 87077, 79 kr
SILVER: Casa Martelletti Atmosphere Spumante, nr 77439, 109 kr
GULD: Charles Ellner Cuvée de Pompadour Brut, nr 7395, 209 kr

 

grillad-oxfile-med-potatiskaka-och-morotsallad-2

Potatiskaka, 6–8 portioner

 • 800 g potatis
 • 200 g sötpotatis
 • 1 mellanstor gul lök
 • 1 vitlök
 • 150 g Västerbottensost
 • 2 msk potatismjöl
 • smör
 • salt
 • peppar
 • eventuellt timjan

 

1. Skiva potatisen och löken tunt, bryn i smör och salta.
2. Riv osten och vitlöken, blanda med potatisen och löken samt potatismjölet. Smaka av med salt och eventuellt lite timjan.
3. Lägg upp i rektangulär brödform eller passande gratängform, pressa ordentligt.
4. Baka i ugn, 200 grader, cirka 40 minuter. Kontrollera med sticka att potatisen är mjuk.
5. Låt stå kallt under press innan du skär upp 4 fina bitar som du bryner i en panna.
6. Värm i ugn innan servering.

 

Oxfilé

 • cirka 1,2 kg oxfilé
 • 1 msk smör
 • 1 msk olja
 • salt
 • peppar

 

1. Putsa filén och skär upp 6–8 fina bitar.
2. Grilla dem i grillpanna med smör och olja så de får ett fint mönster på båda sidor. Salta och peppra efter smak.
3. Stek i låg temperatur i ugn, 100 grader i cirka 25 minuter eller till innertemperaturen blivit 57 grader.
4. Linda in filébitarna i aluminiumfolie och låt vila cirka 10 minuter.

 

Madeirasås

 • 1 msk äppelcidervinäger
 • 3 dl mörk kalvfond
  (späd ut med vatten och smaka av, annars kan såsen bli för salt)
 • 2 msk äppelmos
 • 1 ½ dl Madeiravin
  Veiga Madeira Malvazia 5 YO Finest Full Rich, nr 76178, pris 109 kr
 • 1 msk maizenamjöl
 • 50 g smör
 • salt
 • peppar
 • eventuellt honung

 

1. Blanda äppelcidervinäger, kalvfond, äppelmos och madeira. Koka ner till 3 dl.
2. Smaka av och komplettera eventuellt med lite mer Madeiravin.
3. Red av med lite maizena.
4. Blanda i smöret.
5. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite honung.

 

Morotsallad

 • 150 g morötter (helst i olika färger),
 • 20 g ärtskott
 • ½ dl citronsaft
 • ½ dl lime
 • 1 dl honung
 • 2 tsk socker
 • 5 g galangarot (kan bytas mot ingefära)
 • 3 cl tequila
 • 1, dl vatten

 

1. Riv hälften av skalet från citronen och limen (cest).
2. Koka ihop vatten, citronsaft, limesaft, honung, hackad galangarot (ingefära) och socker. Låt koka 5 minuter.
3. Häll på tequilan, cesten och koka ytterligare 2 minuter.
4. Ställ lagen i kylen.
5. Skala morötterna. Skär lövtunna skivor från moroten, förslagsvis med hjälp av potatisskalare.
6. Lägg dem i lagen ihop med ärtskotten och sylta dem i minst 1 timma.

 

Dryckestips

BRONS: African Dawn Shiraz, nr 76517, 89 kr
SILVER: Villa Schinosa Primitivo, nr 78769, 119 kr
GULD: Amadio SVS Shiraz nr 77605, 229 kr

 

pannacotta-med-tre-choklader-och-isad-apelsinsoppa-7

Pannacotta, 8 portioner

 • 7,5 dl vispgrädde
 • 100 g mjölkchoklad
 • 100 g vit choklad
 • 100 g mörk choklad
 • 6 msk socker
 • 3 gelatinblad

 

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Koka grädde och socker cirka 20 minuter.
3. Hacka chokladen och lägg i tre skålar.
4. Krama ur gelatinet och fördela det i varje skål med choklad.
5. Fördela gräddkoket i chokladbunkarna och rör om till en helt jämn smet.
6. Häll smeten i tre olika formar och frys in.
7. Innan servering, lägg bitarna på tallrik och låt stå 20 minuter i rumstemperatur.

 

Lakritssås

 • 1 dl grädde
 • 3 dl muscovadosocker
 • 2 msk sirap
 • 4 msk coloritsoja
 • 2 msk vatten

 

Blanda samtliga ingredienser och koka i 15–20 minuter eller tills såsen är simmig.

 

Hallonkompott

 • 60 g färska hallon
 • 1 apelsin
 • 1 dl socker
 • 1 msk honung
 • ½ vaniljstång
 • 2 tsk apelsinskal
 • 1 dl vatten

 

1. Skåra vaniljstången och koka upp tillsammans med socker, honung och vatten.
2. Skala apelsinen med en potatisskalare, se till att inte få med det vita innanför skalet.
3. Strimla ner skalet fint och lägg ner det i sockerkoket.
4. Dela apelsinen och pressa ner saften och låt sedan blandningen koka i cirka 10 minuter.
5. Tag kastrullen från värmen, plocka undan vaniljstången och vänd ner hallonen.

 

Isad apelsinsoppa

 • 2 apelsiner
 • 1 dl brunt farinsocker
 • 6 cl ljus rom
 • 2 dl is

 

1. Skala och skär ner apelsinerna i små bitar, lägg dem i en kastrull tillsammans med farinsocker, vatten och rom.
2. Låt koka 5 minuter eller tills apelsinen är helt mosig.
3. Låt svalna något och mixa det sedan väldigt fint, sila av. Ställ svalt tills det är kallt.
4. Mixa i isen strax innan servering och servera soppan i shotglas.

 

Dryckestips

BRONS: Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos, nr 2901, 179 kr
SILVER: Vinsanto del Chianti Divinum, nr 73593, 289 kr
GULD: Chateau Raymond Lafon 1999, nr 71693, 325 kr

 

Toppbetyg för Scrianis Amarone

Amarone della Valpolicella Classico 2009 från Azienda Agricola Scriani får riktigt fina omdömen i senaste numret av ”Tasted Blind Journal”. Det är Andreas Larsson – utsedd till världens bäste sommelier 2007 – och Markus del Monego – bäste sommelieren 1998 – som provat utan att veta vad som finns i glasen.

”Purpurrött vin med mörka färgtoner, rik doft med inslag av svarta vinbär, vanilj och lätt rostad ton. Välbalanserad med fin fruktighet och bra struktur, vikt och längd”, tycker Markus de Monego och sätter 90 poäng av 100 möjliga.

”Doft med ton av torkade örter, röda och mörka körsbär, kryddiga smaktoner och fin finish”, tycker Andreas Larsson, som ger vinet 88 poäng av 100 poäng.

Själva tycker vi att det är en Amarone i världsklass med läckra toner av fat, lakrits och mandel! Nr 73769, pris 369 kronor i beställningssortimentet.

Lär mer och beställ vinet här. 

Bra portvin till jul

76635-01-barros-colheita-1985

Barros Colheita 1985, nr 76635, 559 kr

”Vill du provat något med lite ålder men som inte springer iväg prismässigt är detta ett riktigt trevligt vin. Mogna toner, fokuserat och en härlig intensiv ton. Doften ska vi inte tala om – här kan man sitta i timmar framför brasan och bara njuta!”

Dessa ord kommer från Magnus Reuterdahl, skribent på DinVinguide.se

Den till färgen mörkt rödbruna Barros Colheita 1985 bjuder på en doft med ton av nötter, russin, vanilj, honung och fikon. Smaken är rund och harmonisk med långt avslut. Läs mer om vinet och beställ hem en flaska här. 

Fynd! Det skriver tidningen Allt om Mat Vinspecial om Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos. Vinet belönas med betyget fem glas och motiveringen ”attraktivt, balanserat och läckert med aprikostoner och fin syra”.  

Tokaj i nordöstra Ungern är världsberömt för sina söta aszú-viner och Chateau Dereszla är en av de ledande producenterna. Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos har en mycket frisk doft med inslag av aprikos, mandel och honung. Smaken är frisk, balanserad och koncentrerad med komplexitet. Njut gärna vinet till frukt, gåslever, patéer, blå- och grönmögelostar eller desserter av olika slag.

Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Nr 2901, pris 179 kronor. Om flaskan inte står på hyllan i din Systembutik kan du enkelt beställa den här.

 

Visa fler