En ljus och folklig lager

Lätt att dricka och smakar gott! Anderssons Öl är en ljus och folklig lager som passar de flesta. Smaken är torr med medelstor beska och avrundad bitterhet. Doften är mild med inslag av malt och lite humle.
Anderssons passar utmärkt till husmanskost och kryddstark mat men fungerar även perfekt som sällskapsdryck. Vi rekommenderar den bland annat till en fantastik baconburgare eller mustig vildsvinsgryta.

Nr 1406, pris 10,90 kr. Du beställer det på systembolaget.se/1406

Endast det bästa från Winzer Krems

Chremisa Grüner Veltliner från vinproducenten Winzer Krems är en spännande nyhet i Granqvist Beverage House’s portfolio. Smaken är frisk med toner av mineral, frukt och bär med ett lätt pepprigt avslut. Doften är frisk och fräsch med inslag av persika.
Vinet passar utmärkt till husmanskost, lättkryddade pastarätter, kraftigare fiskrätter och lättare kötträtter.
Grüner veltliner är, med en tredjedel av landets vinodlingar, Österrikes mest odlade druva

Ungefär 70 kilometer från Österrikes huvudstad Wien ligger Winzer Krems vinodlingar. Hjärtat i regionen är den pittoreska taden Krems, belägen i Donau-dalen, som markerar den östra gränsen till ett av Europas vackraste flodlandskap.
Chremisa Grüner Veltliner är ett vin i serien ”Edition Chremisa”, i vilken endast de bästa vinerna från producenten samlas. Namnet har sin historia i det faktum att staden Krems för första gången omnämns år 995 under namnet ”Urbs Chremisa”.

Nr 72106, pris 189 kr. Du beställer det på systembolaget.se/72106

Hur länge håller vinet?

Hur länge håller sig en öppnad flaska vin? Det korta svaret är längre än många tror. Upp till en vecka kan vinet var njutbart under förutsättning att du förvarar det på rätt sätt.

De flesta som fått vin över har säkert ställt sig frågan hur länge det kan sparas.
– För det första beror det på hur mycket vin som är kvar i flaskan eller boxen. Syret i luften är vinets värsta fiende och ju mindre vin som är kvar, desto fortare går oxideringen, säger Dan-Axel Flach på Granqvist Beverage House.
Ett gott råd för att förlänga hållbarheten är att snabbt försluta förpackningen och lägga in den i kylskåpet. I kylskåpstemperatur håller sig ett öppnat vin åtminstone en vecka, medan det i rumstemperatur förändrar smaken efter endast några dagar. Det är heller ingen skillnad om det är rött, vitt, rosé eller mousserande vin.
Men ingen regel utan undantag. Det finns vissa ålderstigna viner som fått mogna och oxidera under kontrollerade former på flaska i åtskilliga år och som snabbt tappar i doft och smak när de väl öppnats.
– Själv har jag smakat ett 40-årigt prestigevin som var njutbart i endast 30 minuter. Det samma gäller till exempel starkvinet Vintage Port som fatlagrats i några år och därefter fått mogna på flaska i åtskilliga decennier. Det bör helst drickas upp omedelbart, säger Dan-Axel Flach.

 

DÄREMOT HAR ETT ÖPPNAT boxvin generellt en längre hållbarhet än motsvarande vin på flaska. Några veckor kan boxvinet i bästa fall hålla sig utan att tappa smak tack vare den skyddande gas som finns i innerpåsen.
– Oavsett om vinet är tappat på flaska eller box är det bara att dofta och smaka sig fram. Vin kan aldrig bli farligt om det sparas för länge, understryker Dan-Axel Flach.
Hur länge ett oöppnat vin håller sig varierar kraftigt. Det som avgör lagringsdugligheten på vita viner är bland annat halten restsocker och om det tillförts ”konserverande” garvsyra från fatlagring. Ett torrt vitt vin, som inte fatlagrats, har en hållbarhet på högst ett par, tre år, medan ett sött dessertvin i vissa fall kan lagras i åtskilliga decennier under optimala betingelser.

 

FÖR RÖDA VINER ÄR DET halten tanniner, alltså det ämne som gör vinet strävt, som bestämmer hur länge de kan lagras. En Bordeaux, Amarone eller Barolo som fått ligga på fat i några år kan med fördel läggas undan i 20–30 år innan det korkas upp.
– Men de flesta friska och fräscha viner med en prislapp på upp till någon hundralapp är inte gjorda för att lagras, utan för att konsumeras mellan skördarna, säger Dan-Axel Flach.

Sol, sommar och rosé

Château Les Valentines Côtes de Provence Rosé 2017 (lansering 7 juni) är en av vårens nyheter från Granqvist Beverage House.
Det är ett magnifikt vin från det landskap som sedan lång tid tillbaka är intimt förknippat med rosé: Provence i södra Frankrike.
Vinet, som har en läcker laxrosa färg, bjuder på doft av mineral, tranbär och milda kryddor. Smaken är frisk med inslag av grapefrukt, fänkål, anis och torkade örter. Det passar fint som apéritif, till mildare ostar, grillade kött- och fiskrätter samt risotto. Serveringstemperatur 8–12 grader.
Château Les Valentines ligger i vinorten La Londe-les-Maures i närheten av Saint-Tropez. Vinodlingarna omfattar totalt 35 hektar – med upp till 30 år gamla vinrankor – och är ekologiskt certifierade sedan flera år tillbaka.
Château Les Valentines Côtes de Provence Rosé 2017 finns i System-bolagets beställningssortiment. Nr 71474, pris 195 kr. Du beställer det enklast på systembolaget.se/71474

 

Rosalie Rosé Dry 2016 från välrenommerade Winzerverein Deidesheim är ett bra exempel på tysk rosé. Det har utsetts till ett av de allra bästa rosévinerna i beställningssortimentet av Dagens Nyheter. Vinet – som är en blend av sex olika druvsorter – bjuder på en fin doft av röda bär, stor fruktighet med lång avslutning. Perfekt som apéritif, till sallader, skaldjur eller på egen hand. Nr 78406, pris 99 kr. Du beställer det på systembolaget.se/78406

 

 

Portugieser Weissherbst QbA 2017 kommer också från kooperativet i Deidesheim. Det görs av den blå druvan Portugieser, är halvtorrt med fina toner av hallon och jordgubb. Passar perfekt som apéritif, till sallader, kallskuret, lättare kötträtter och stekt fisk. Nr 73763, pris 99 kr i beställningssortimentet. Du beställer det enklast på systembolaget.se/73763

 

Primörviner från Bordeaux är exklusiva viner som köps på fat direkt efter vinifieringen och sedan lagras hos producenten tills det är dags för försäljning. Tillgången är begränsad och de mest exklusiva primörerna är hett eftertraktade på den internationella marknaden – inte minst med tanke på den höga kvaliteten som gör vinerna mycket lagringsdugliga.

Château Fonroque är både ekologiskt och biodynamiskt odlat vilket borgar för framtida hållbarhet. Vinet är exklusivt, fylligt, stramt och nyanserat med mörk blåröd färg och fatkaraktär. Smaken bjuder på inslag av plommon, svartvinbär, ceder och kakao. 92.5% Merlot och 7.5% Cabernet Franc. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött. Nr 95142, pris 349 kr. Läs mer här…

Château Ferriere är ett exklusivt, fylligt och nyanserat vin med inslag av svartvinbär och tobak i smaken. Stramt med tydlig fatkaraktär. Doften har inslag av svartvinbär, fläder, tobak och mineraler. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött. 63% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot och 4% Petit Verdot. Nr 95024, pris 499 kr. Läs mer här…

Lyxig presentchampagne

Den perfekta presenten!

Passa på att välkomna 2018 med champagne som är något riktigt extra! Beställ hem In the garden of Epernay från Champagne Ellnér. Det är en lyxig box med två olika champagner av årgång 2005, året då Ellnér fyllde 100 år. Båda är gjorda på 35 % Pinot Noir och 65 % Chardonnay som vuxit i de bästa lägena i Champagne. Båda bjuder på stor doft med inslag av rostat bröd och smör, lång, stor och finstämd smak med bra balans och fin mousse. Boxen ingår i beställningssortimentet. Nr 76698, pris 1.202 kr.

Dags att skåla in det nya året!

Granqvist har ett flertal mousserande viner i olika prisklasser!

Skåla in nyåret i äkta fransk champagne – eller Sekt från Tyskland! Exempelvis Jean-Noël Haton Brut Classic, som lagrats minst tre år. Champagnen bjuder på stor doft av vita persikor och apelsinblom, generös smak och perfekt mousse. Nr 77637, pris 249 kr i beställningssortimentet.

Premiere Sekt från Tyskland är ett mycket prisvärt mousserande vin som ofta får riktigt bra betyg i provningar. ”Smaken är fruktigt generös, ett lättsamt mingelvin”, skrev exempelvis Vinbanken.se. Nr 87077, pris 89 kr i beställningssortimentet.

Atmosphere Spumante är ett torrt mousserade vin från Italien. Nr 77439, pris 115 kr i beställningssortimentet.

Njut nu av den underbara tid som ligger framför oss. Och kom ihåg – inled nyårsafton med Champagne och spara de enklare bubblorna till tolvslaget!

Glögg? Vi har Äpple & Kanel

Juldrycken Äpple & Kanel är vårt alternativ till glögg. Basen är sädessprit som blandas med juice från noga utvalda äppelsorter samt kanelstänger. Resultatet är en glöggstark dryck (20 volymprocent) med stor doft av äpple och kanel. Smaken är len och mjuk med tydliga drag av kanel och äpple. Passar perfekt att dricka varm istället för glögg – eller kall till de flesta desserter. Du kan också använda drycken som smaksättare i desserter och kakor med äpplen.
Äpple & Kanel ingår i Systembolagets beställningssortiment. Nr 88364, pris 185 kr för 700 ml.
Äpple & Kanel-drycken finns även i en version med Bourbonwhiskey. Nr 86232, pris 185 kr för 700 ml.

Det finns mängd julinspirerade recept att prova med Äpple & Kanel som smaksättare. Bland annat Julig Äppel- & Kanelkaka med Mascarponefrosting samt Nötig Äppelsmulpaj med Äpple- & Kaneldryck.

Fruktig allround whisky

Staile Uisge The Drum Single Highland Malt är en mild, rund och finessrik whisky med doft och smak av frukt, malt och en aning torv. Den passar både som apéritif och digestif samt på egen hand, till mörk choklad av god kvalitet eller till en god cigarr.
Namnet Staile Uisge är gaeliska för ”stilla vatten” och ska uttalas ”stajl oschk”. Whiskyn har sitt ursprung på ett av de större och välrenommerade destillerierna i skotska högländerna och har utvecklats i nära samarbete med Granqvist Beverage House. Ett prisvärt julklappstips till whiskyälskaren!
Nr 86666, pris 289 kr i beställningssortimentet.

Önskar du se fler produkter? Här kan du läsa om hela vårt sortiment av smakrik whisky!

Kluckande klappar

Har du köpt alla julklappar ännu? Om inte – här kommer några tips på kluckande klappar till vännerna som gillar goda viner.

KRYDDIGT MED TONER AV CHOKLAD
Schild Estate Shiraz 2013 blir en fin julklapp till kompisen som gillar röda viner från Nya Världen – speciellt Australien. Det är ett klassiskt, fylligt rött vin från Barossa Valley som bjuder på stor doft och smak med inslag av plommon, choklad och vanilj. Vinet passar utmärkt att servera exempelvis till kraftiga kötträtter baserade på vilt, nöt, lamm och lagrade hårdostar men även till mustiga pastarätter. Nr 75398, pris 195 kronor i beställningssortimentet.
Det finns ytterligare två viner från Schild Estate att beställa – en Cabernet Sauvignon och en Chardonnay. Läs mer här!

 

 

TOPPVINER FRÅN VALPOLICELLA
(Tillfälligt slut. Åter i lager 20 december)
Amarone della Valpolicella Classico 2009/2013 från Scriani är ett vin i världsklass som garanterat uppskattas av Amaroneälskare! Det får gång på gång riktigt fina omdömen i provningar. Nr 73769, pris 379 kr i beställningssortimentet.
Vinet kan även köpas i en trälåda tillsammans med två andra toppviner från Scriani. Nr 76019, pris 710 kronor.
Scriani har också tagit fram en trälåda med sex flaskor Valpolicella Classico Superiore ”Rosso de Laura” 2014. Nr 78759, pris 930 kronor.

 

SÖTT AV BÄSTA SORT
Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos
är en passande present till vännen som gillar söta viner. Chateau Dereszla i Tokaj i Ungern är en av världens främsta producenter av söta viner som får sin sötma naturligt från druvorna. Vinet har söt och frisk smak med inslag av fat, aprikoser, kokos, saffran och honung. Perfekt till ädelost, fruktdesserter, gåslever och paté. Vinet finns i Systembolagets fasta sortiment. Aktuell årgång är 2013. Nr 2901, pris 189 kronor.

Ställ backen på julbordet

Ställ fram några snapsbackar från Granqvist på julbordet så kan dina gäster välja vilken sort de vill dricka till sillen, köttbullarna eller Janssons frestelsen!

En back snaps ”Röda Backen” innehåller sex olika snapsar á 50 ml av Västkustsnaps, Västgötasnaps, Smålandssnaps, Fäbodsnaps, Hirkum Pirkum och Annebergs Kornbränvin. Backen finns i nästan alla Systembutiker.
Snapsarna finns även i 50 cl-flaskor. Västkustsnaps finns i ordinarie sortiment och därmed i de flesta Systembutiker. Den får ett fint omdöme av Alf Tumble i Dagens Nyheter, som noterar följande och ger snapsen betyg 4 av 5:
”Bärnstensfärgad snaps som görs på torkade nypon, slånbär och björnbär. Komplex och intressant smak med karaktärsdrag av ume, japanska plommon. Dricks med fördel efter middagen som avec i rumstemperatur.”
Backen (Nr 141) kostar 298 kr. Västkustsnaps (Nr 293) kostar 249 kr.
I beställningssortimentet finns också En back snaps ”Svarta backen”. Den innehåller ytterligare sex olika snapsar med svenska smaksättningar. Nr 85808, pris 298 kr.

BRA TIPS! Snaps kan drickas vid olika temperaturer: 6–8 grader till sill, smörgåsbord och liknande. 12–18 grader till annan mat, 16–18 grader till savaräng, kaffe med mera.

Bra betyg från Munskänkens vinjournal

Fyra gånger om året fyller Systembolaget på med nya viner i det ordinarie sortimentet och nu i september är det dags igen. Munskänkens vinjournal har betygsatt tre av Granqvist produkter. Evinor Tokaji Furmint och Mantra Pinot Noir tillhör nyheterna och fick betyg som ”prisvärt” och ”mycket bra vin”.

Evinor Tokaji Furmint 2015 har en avrundad doft med mogna gula frukter, mandel och lite blommor. Medelfyllig, torr smak med god kropp, balanserad syra, bra längd och viss tyngd i avslutningen. Nr 6214, pris 89 kr.

Mantra Pinot Noir 2015 har en fruktig doft med hallon, jordgubbar och lite fat i tonerna. Medelfyllig, fruktig smak med bra tanninstruktur, fin, ren syra, skaplig längd och småvarm avslutning. Nr 2668, pris 109 kr.

Bland årgångsbytena fick Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos ett mycket bra betyg.

Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos har en något utvecklad doft med bokna äpplen, aprikos, russin, honung och nyslaget gräs. Medelfyllig, söt, rik och sammansatt smak med bra syra, riktigt fin längd och intensivt slut med sötma. Ett mer än prisvärt, högklassigt vin! Nr 2901, pris 185 kr.

Whiskey som påminner om Irlands historia

Ännu en whiskeyraritet har anlänt till Sverige. Det är Jack Ryan The Barracks 15 YO Single Malt Irish Whiskey Cask Strength som tagits fram av familjen Ryan i Dublin exklusivt för svenska whiskeyvänner. Namnet syftar på de militära kaserner i Dublin som i århundraden stått i händelsernas centrum.

I över 100 år har familjen Ryan varit verksam som så kallad oberoende buteljerare. De har gjort sig kända för sin högklassiga whiskey, bland annat den 12- och 15-åriga single malt som kom till Sverige i fjol. Men den som lanseras nu liknar ingenting annat.
Det är en 15-årig single malt som är framtagen exklusivt för den svenska marknaden och endast finns i en upplaga på 95 flaskor. Whiskeyn är en klassisk irländsk single malt med finstämd arom med inslag av citrusfrukter, ananas, äpple och honung. Den är tappad direkt ur fatet och har behållit sin ursprungliga alkoholstyrka på 57,5 procent.
Namnet kommer från militärkasernerna The Beggars Bush Barracks, granne med den klassiska puben Beggars Bush som sedan 1913 drivs av Ryans. Kasernerna uppfördes redan 1827 – tolv år efter Napoleonkriget – som rekryterings- och träningsanläggning för den brittiska armén.

 

PÅ DEN TIDEN VAR IRLÄNDSK WHISKEY omåttligt populär i bland annat England och betydligt större än den skotska motsvarigheten. I början av 1800-talet fanns inte mindre än 1 200 destillerier på Irland.
År 1914 startade första världskriget och de tusentals soldater som passerade kasernerna på sin väg mot fronten tog en sista avskedsdrink på familjen Ryans pub.
År 1916 inträffade det så kallade påskupproret då irländska republikaner försökte göra sig fria från det brittiska styret. Upproret slogs ned av den brittiska armén och resulterade i att flera upprorsmän dödades, bland annat vid en stor strid i korsningen North umberland Road och Haddington Road, nära Beggars Bush.
På kaserngården avrättades den kände nationalisten Robert Erskine Childers, vars son Erskine Hamilton Childers utsågs till Irlands president 1973. Sonsonen Erskine Barton Childers arbetade för FN och var tillsammans med bland andra Olof Palme initiativtagare till 1972 års FN-konferens i Stockholm om mänskliga rättigheter.
Påskupproret blev dock inledningen på en frigörelseprocess som 1922 ledde fram till Irlands självständighet. Den första militära anläggning som överlämnades till den provisoriska irländska regeringen var The Beggars Bush Barracks. Första gången soldater sågs marschera i irländska arméns uniformer var utanför familjen Ryans pub.
Alla dessa dramatiska händelser utspelades alltså vid Beggars Bush och har gett upphov till en unik whiskey som minner om historien.

 

ENDAST 95 FLASKOR. Jack Ryan The Barracks 15 YO Single Irish Malt Whiskey Cask Strength finns i endast 95 exemplar och går bara att köpa i Sverige. Flaskorna är signerade och numrerade av Eunan Ryan, sonson till grundaren Jack Ryan. Den långa lagringen i bourbonfat har resulterat i en whiskey med angenäm doft av citrus, ananas, röda äpplen, apelsin och honung. Smaken är kraftig och fruktig med inslag av ingefära, vanilj och honung parat med marsipan och färsk aprikos. Eftersmaken är lång med kryddig ton. Den passar perfekt att avnjuta som den är eller till mörk choklad, en god cigarr eller till kaffet efter maten. Nr 82510, pris 1.595 kr.

Toppvin från världens ände

Mantra Pinot Noir 2015 är en av höstens nyheter från Granqvist i Systembolagets fasta sortiment. Det är ett smakrikt rödvin som görs på druvor från världens ände – det vill säga det karga och blåsiga Patagonien i södra Argentina.

Trots att Argentina är världens femte största vinproducent och Sydamerikas största vinland var produktionen länge inriktad på billiga viner som till största delen stannade inom landets gränser. På senare år har vinmakarna gjort en framgångsrik satsning på kvalitet. Samtidigt har driftiga vinentreprenörer sökt sig till nya områden i det nästan 350 mil långa landet, som till exempel Patagonien längst söderut.
Patagonien betraktas allmänt som världens ände och ansågs som omöjligt för vinodling på grund av sitt ogästvänliga klimat med extrema temperaturer och kraftiga vindar. Det var först 1999 som de första kommersiella vingårdarna anlades i regionen.

 

ETT PAR ÅR SENARE GRUNDADES Bodega Secreto Patagonico av Carlos och Cristina Grappo, som nu överlämnat ansvaret till sonen Tomas och dottern Sofia. Odlingarna omfattar drygt 50 hektar i San Patricio del Chañar i Neuquén-provinsen.
– Våra vinodlingar är bland de sydligast belägna i hela världen med allt vad det innebär av utmaningar. Vintrarna är bistra och somrarna extremt varma med stora temperaturskillnader mellan natt och dag. Under mognadssäsongen kan temperaturen nattetid falla med uppemot 20 grader, berättar Sofia Grappo.
Men klimatet har också sina fördelar. Torkan och blåsten gör att vinrankorna håller sig friska och bekämpningsmedel behöver inte användas. Däremot är konstbevattning ett måste.
– Den genomsnittliga nederbördsmängden är knappt 180 millimeter per år. Därför har vi installerat droppbevattning för att vinrankorna ska överleva, förklarar Sofia Grappo.
Malbec är något av en nationaldruva i Argentina och finns också i Bodega Secreto Patagonicos odlingar. Därutöver odlas bland annat den blåa Pinot Noir, en erkänt svårbemästrad druva som kräver varsam hand och stor omsorg, inte minst i Patagonien.
– Pinot Noir kräver samma tillsyn som en nyfödd baby, säger vinmakaren Santiago Del Pin. Den är temperamentsfull och kan gå sin egen väg om man inte ständigt håller ett vakande öga på den – från vingård till vineri.
Santiago Del Pin betraktar Mantra Pinot – som nu också finns i Systembolagets fasta sortiment – som ett av de största vinerna som någonsin producerats i Patagonien. Det ljusröda vinet har en fruktig och välbalanserad arom med mjuka tanniner och toner av mogna jordgubbar, mysk och mörk choklad.
– Det är ett komplext och elegant vin som präglats av sitt ursprung och de förhållanden som gäller i Patagonien, säger Sofia Grappo.

 

Mantra Pinot Noir 2015. Nr 2668, pris 109.
Lanseras på Systembolaget 1 september!
Läs mer om vinet här.

Perfekt till höstens grytor

Barbera d’Alba DOC Ciabot della Luna 2015 lanseras i Systembolagets tillfälliga, exklusiva sortiment den 22 september. Du hittar vinet i välsorterade Systembutiker landet runt. Du kan även be att din butik beställer hem det.

Det är ett italiensk rött vin i absolut toppklass – med angenäm doft av blommor, körsbär, viol och björnbär. Smaken är balanserat kryddig med fina frukttoner samt inslag av vanilj och granatäpple. Du kan med fördel dricka vinet till höstens mustiga grytor, stekt och grillat kött samt även till grillad fisk och fågel samt vällagrade ostar som Parmigiano Reggiano, Gruyère eller Västerbotten.

Barbera d’Alba DOC Ciabot della Luna 2015 görs till 100 procent av Barberadruvor från vineriet VoerzioMartinis odling ”Ciabot della Luna” i Piemonte. Efter pressning har det blivande vinet lagrats i både ståltank och ekfat cirka tio månader innan flasktappning.

VoerzioMartini, som sedan två år tillbaka drivs av syskonen Federica och Mirko Martini, är ett småskaligt vineri. Syskonen sköter alla sysslor tillsammans med en anställd medarbetare. De flesta odlingslotterna ligger på 400–450 meters höjd och vinstockarna har en genomsnittsålder på 40 år.

 

Barbera d’Alba DOC Ciabot della Luna 2015
Nr 98810. Pris 189 kronor i Systembolagets tillfälliga, exklusiva sortiment.

Irländska single maltwhiskeyn Jack Ryan tar hem den ena prestigefulla utmärkelsen efter den andra. Whiskyexperten Henrik Aflodal ger den högsta betyg i ett stort test och betecknar den som ”riktigt bra grejor”.

Det var år 1913 som Thomas Ryan tog över den klassiska puben Beggars Bush på Haddington Road i Ballsbridge i Dublin. Med tiden gjorde han sig känd som en av de främsta så kallade oberoende buteljerarna av högklassig irländsk whiskey. Under flera decennier köpte han upp whiskey från olika destillerier som han sedan lät mogna på gamla vinfat, sherryfat och portvinsfat.

Men i takt med att den irländska whiskeyindustrin fick allt större problem och många destillerier tvingades slå igen blev det allt svårare och till sist omöjligt för Thomas Ryan att få tag på bra whiskey för ”finishing” i egen regi.

– Ända sedan min far Jack Ryan kom med i verksamheten på 1950-talet var hans stora dröm att en dag kunna återlansera familjens egen whiskey. Tyvärr blev det inte så – 1977 gick han bort, berättar Eunan Ryan, som representerar tredje generationen.


UNDER LEDNING AV EUNAN RYAN
har nu drömmen om egen whiskey kunnat förverkligas. 2013 lanserades Jack Ryan Single Malt 12 YO och 2015 kom Jack Ryan Single Malt 15 YO The Bourdega, Bourbon Barrel and Sherry Cask.

Båda är destillerade på enkelpanna av Cooley Distillery och råvaran utgörs av mältat korn, som torkats på slutna bord. Det innebär att malten aldrig kommit i kontakt med rök och att det därmed heller inte finns någon rökighet i vare sig doft eller smak på den färdiga drycken.

Efter destillering är whiskeyn lagrad 12 respektive 15 år på gamla bourbonfat. 15-åringen har dessutom fått ett halvårs ”finish” på fat som innehållit Olorososherry.

Sedan lanseringen har familjen Ryans single malt fått många lovord och prestigefulla utmärkelser. 2014 fick Jack Ryan Single Malt 12 YO guldmedalj vid Irish Whiskey Awards och tidigare i år tog den hem guld vid San Francisco World Spirits Competition, där också Jack Ryan Single Malt 15 YO erhöll silvermedalj.

Även Henrik Aflodal, en av Sveriges främsta whiskyexperter, har provat whiskeyn och ger den högsta betyg.

– Det är en väldigt fin whiskey som bäst avnjuts med någon droppe vatten för att frigöra de fruktiga aromerna, säger han.

Vid en stor provning som Henrik Aflodal gjorde för tidningen Whisky & Bourbon fick Jack Ryan Single Malt 12YO toppbetyg med 92 poäng av 100 möjliga och kommentaren:

”Ekivok whiskeynäsa. Aromatisk ton av tallbarr med citronsoda och pot-honung – sprittande glädje. Hotande syrlig vass mun, oj en sån energi, måste vattnas. Smakar syrligt bitande tallbarr med lite vatten, svänger plötsligt i röd sylt och honung. Lång aromatisk cederträ i refrängen med svällande fruktläsk och till och med lite tjärat rep. Riktigt bra grejor.”

I september gör vi en unik lansering av Jack Ryan The Barracks – en cask strenght-whiskey till minne av historiska händelser i Dublin. Det finns endast 97 flaskor – och alla kommer till Sverige! Mer om detta på vår hemsida under sommaren och i nästa nummer av Vinfo.
vinfo12b

 

Två fina whiskeys från Jack Ryan

Jack Ryan Single Malt 12 YO
nr 84120, pris 749 kr.

Jack Ryan Single Malt 15 YO The Bourdega, Bourbon Barrel & Sherry Cask
nr 89459, pris 999 kr.

 

Vilken Riesling ska jag välja?

Riesling är nästan alltid rätt vinval! Men vilken av Granqvists tre populära Rieslingklassiker ska jag välja i sommar? Här får du praktisk vägledning!

 

TILL STORA FESTEN:5844-08-FM-Riesling-QbA.jpg
Forster Mariengarten (FM Riesling)
Forster Mariengarten är en mångårig favorit bland de vita, halvtorra boxvinerna på Systembolaget. ”FM” är perfekt att servera på den större festen. Köp hem några boxar och du har vinvalet till buffén, fisk, skaldjur och asiatiskt avklarat.

I Pfalz i Tyskland – där ”FM” produceras – serverar man gärna Weinschorle: Fyll ett vinglas till tre fjärdedelar med vin och en fjärdedel mineralvatten. Vinet, som fått omdömet ”Bästa Köp” av tidskriften Allt om Vin, har druvig smak med liten sötma, inslag av aprikos, mandarin och honung.

FM Riesling QbA Forster Mariengarten, Nr 5844. Pris 249 kr (3 l). Säljs i många Systembutiker. Vinet finns även på flaska i beställningssortimentet.

 

TILL ENKLA FESTEN:6274-02-Edition-No-1.jpg
Edition No 1 Riesling Kabinett 
Edition No 1 i halvflaska passar bra på den lilla festen eller utflykten. Vinet har låg alkoholhalt (8 h avnjuts som sällskapsdry% ) occk eller till fisk- och skaldjursrätter, gärna med asiatiska inslag.

Edition No 1 blir ofta en favorit på de dryckesmässor där vi på Granqvist medverkar – inte minst bland de kvinnliga besökarna. Självaste Carl-Jan Granqvist lyfter gärna fram ”ettan” som en av sina personliga favoriter till kräftor!

Edition No 1 Riesling Kabinett har en druvig, ungdomlig smak med angenämt balanserad sötma och inslag av lime, äpple och honung. Nr 6274, pris 50 kr (375 ml). Säljs i många Systembutiker. Vinet finns även på helflaska i beställningssortimentet, pris 92 kr.

 

Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto. Studio 0500 48 44 40, Mobil 0705 48 40 00

TILL FINA FESTEN:
Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese
Deidesheimer Herrgottsacker i 750 ml-flaska är det givna vinvalet till den lite finare sommarfesten. Det halvtorra vita vinet görs av druvor som skördas sent på hösten – Spätlese – och passar förträffligt till krämiga soppor, fiskrätter med söta såser, sushi, asiatiska rätter samt milda ostar.

Herrgottsacker (Herr Guds åker) är namnet på den vinodling i utkanten av Deidesheim i Pfalz Tyskland där druvorna vuxit. Det är en klassisk Riesling med fin, druvig doft som bjuder på inslag av mogna päron, kvitten, honung och mandarin. Nr 5042, pris 99 kr. Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese finns i många Systembutiker.

 

Nya finviner i fyndklass

Håkan Larsson, vinskribent på Allt om Mat, plockar ut sina fynd bland Systembolagets exklusiva majlanseringar.  Bland dessa finns vår Krohn Colheita 1997. Så här skriver Håkan Larsson på bloggen ”Håkans vin och mat”:

På fredag den 5 maj ankommer en stor samling viner på Systembolaget, i begränsad volym och till högre priser. Flera av dem – både vitt, rosé och rött – är absolut fyndmässiga. Läs och ladda!

1997 Krohn Colheita, nr 92388, 289 kr. Ljuvligt nötig, bränd, fikonfruktig årgångstawny i totalt ursprungstypisk stil med fin sötma inbäddad i frukt och struktur, strålande till en manchego eller en nybakad mandelpaj. Drick nu och några år framåt. 1 500 flaskor.

 
Hela blogginlägget hittar du här.

Läs gärna mer om Krohn Colheita 1997 här!
P.S. Perfekt present till 20-åringen. D.S.

 

 

 

Visa fler