Kräfttider!

KRÄFTTIDER
Det dukas i lövsalens högvälvda rum
Och lyktorna lysa och kvällen är ljum.
Det susar i dillåkerns mäktiga kronor,
Och kräftfaten rågas med romstinna honor.
Erik Axel Karlfeldt

På botten av sjö och å, dolda för ögat under rötter och stenar, lever Pacifastacus leniusculus. Du känner nog mer igen den som signalkräftan. Ett litet skaldjur som kokt enligt konstens alla regler – med dillkronor, salt, kanske en skvätt öl och lite socker – smakar helt underbart. Lägg till detta en kall öl eller ett glas vin och en liten snaps och vi närmar oss smakmässig perfektion!

Vi på Granqvist Beverage House har den stora förmånen att kunna fiska kräftor precis utanför kontorets dörrar. Kanske gör det oss lite extra duktiga på att välja drycker till insjöarnas röda guld!

En Back Snaps Röda Backen
Nummer 141
Pris 299 kronor
www.granqvistbev.se/141

Många är vi som gärna tar en liten snaps till kräftorna. Starka smaker som Västerbottenostpaj, kryddost och kräftorna själva kräver smakrikedom i glasen. Annars riskerar drycken att falla platt. Samtliga snapsar i En Back Snaps Röda Backen passar alldeles utmärkt till kräftskivan! Du kan helt enkelt välja själv efter tycke och smak.

En Back Snaps Röda Backen är framtagen av oss själva här i Tidaholm. En liten plastback med tolv olika minisnapsar (sex olika kryddningar, två flaskor av varje sort). Den röda backen finns i de flesta av Systembolagets butiker. Om den saknas i din butik – be personalen ta hem den.

Snapsbacken finns också i en svart version. En Back Snaps Svarta Backen hittar du i Systembolagets beställningssortiment, nummer 85808, pris 299 kronor. BESTÄLL HÄR.

 

Favaíto Moscatel do Douro
Nummer 74864
Pris 139 kronor
www.granqvistbev.se/74864

Bjud på en miniflaska Favaíto när gästerna kommer! Sommarens enklaste (och godaste?) välkomstdrink kräver inte mer än krossad is och en limeklyfta. Starkvinet Favaíto Moscatel do Douro är ett kryddigt, druvig muscatvin med inslag av russin, dadlar, aprikosmarmelad och apelsin. Säljs i gul pappkartong med tio miniflaskor (á 55 ml) i varje. Du hittar den i Systembolagets beställningssortiment. BESTÄLL HÄR.

 

Västkustsnaps
Nummer 293
Pris 249 kronor
www.granqvistbev.se/293
Västkustsnaps – kryddad med bland annat torkade nypon, slånbär och björnbär – har blivit mångas favoritsnaps till kräftorna. Såhär skriver till exempel Jeanette Wiberg Wingquist i tidningen Vin&Bar:

”Det här är en annorlunda och kryddig snaps med nypon, slånbär och björnbär i en vacker flaska. Fruktiga och mulliga toner från ingående torkade nypon och andra kryddor med ett bittersött avslut. God både till kräftor och till smörgåsbordet.”

Västkustsnaps finns på hyllorna på många Systembolag. Om den saknas i din butik kan du be personalen ta hem den.

 

FM Riesling QbA Forster Mariengarten
Nummer 5844
Pris 89 kronor
www.granqvistbev.se/5844
Här har vi en klassiker som stått på bordet på många kräftskivor genom åren! FM Riesling är ett halvtorrt rieslingvin från Pfalz. Ungt, smakrikt med aromatisk ton och fin balans. Ett alldeles utmärkt val till de salta kräftorna! Finns i Systembolagets beställningssortiment. BESTÄLL HÄR.

 

Kallfelz Sensus Riesling Hochgewächs trocken
Nummer 70099
Pris 139 kronor
www.granqvistbev.se/70099
Vill du ha ett toppvin till kräftorna? Kallfelz Sensus Riesling Hochgewächs trocken är riesling när den är som bäst. Med sin fantastiska balans mellan den lilla restsötman och en harmonisk syra ger det här vinet en fulländad upplevelse! Finns i Systembolagets beställningssortiment. BESTÄLL HÄR.

 

Kahurangi Dry Riesling Kahurangi Estate
Nummer 70416
Pris 149 kronor
www.granqvistbev.se/70416
Ett torrt rieslingvin med angenäm mineralton och välbalanserad syra. Kahurangi Dry Riesling Kahurangi Estate görs på druvor från Nya Zeelands äldsta rieslingvinstockar. Passar fint att ha i glaset då det serveras skaldjur. Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment. BESTÄLL HÄR.

 

Tokaji Furmint
Nummer 6214
Pris 89 kronor
www.granqvistbev.se/6214
Från Tokaj i Ungern kommer detta mycket prisvärda skaldjursvin. Tokaji Furmint är ett bra val om du föredrar ett torrt vin till dina kräftor. Smaken är fruktig och frisk med inslag av gula äpplen, honung, mineral och apelsinskal. Det tillverkas av de inhemska druvorna Furmint och Hárslevelu. Finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Skulle vinet saknas i din butik – be dem beställa hem det åt dig.

 

Schild Estate Chardonnay
Nummer 72225
Pris 169 kronor
www.granqvistbev.se/72225
Mjuk och fruktig med inslag av tropisk frukt, citrus och nötter. Schild Estate Chardonnay är ett bevis på att oekad chardonnay kan vara fantastiskt gott! Producenten, som du finner i Australien, har dessutom förmågan att pryda sina flaskor med riktigt fina etiketter. Ett vackert inslag på den festdukade kräftskivan! Finns i Systembolagets beställningssortiment. BESTÄLL HÄR.

 

First Edition Cabernet Sauvignon Valle Secreto
Nummer 2278
Pris 149 kronor
www.granqvistbev.se/2278
Tillhör du dem som väljer bort kräftor till förmån för grillad köttbit? Självklart ska du också ha något gott i glaset! First Edition Cabernet Sauvignon Valle Secreto är en röd pärla från Chile. Smaken är, nyanserad med inslag av örter, blåbär, ceder, choklad, hallon och peppar. Finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Skulle vinet saknas i din butik – be dem beställa hem det åt dig. Eller BESTÄLL HÄR.

 

Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos
Nummer 2901
Pris 189 kronor
www.granqvistbev.se/2901
Tokaj i Ungern är världsberömt för sina söta aszúviner. Sätt guldkant på efterrätten genom att servera ett riktigt gott dessertvin till. Vi rekommenderar Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos med sin mycket söta och friska smak med inslag av fat, ananas, persika, honung och mandelmassa. Passar riktigt bra tillsammans med vaniljglass och bär! Du hittar vinet i Systembolagets ordinarie sortiment. Skulle vinet saknas i din butik – be dem beställa hem det åt dig.

 

Staile Uisge The Drum Single Highland Malt
Nummer 86666
Pris 295 kronor
www.granqvistbev.se/86666
När augustimörkret sänker sig och kräftorna är uppätna kan det vara på sin plats att njuta av en whisky. Staile Uisge The Drum Single Highland Malt är en mycket prisvärd Single Malt, som utgör en bra bas i whiskysamlingen. Mild, rund och finessrik med doft och smak av frukt, malt och en aning torv. En fin allroundwhisky helt enkelt! God tillsammans med en bit mörk choklad. Du hittar Staile Uisge i Systembolagets beställningssortiment. BESTÄLL HÄR.