Hur länge håller vinet?

Hur länge håller sig en öppnad flaska vin? Det korta svaret är längre än många tror. Upp till en vecka kan vinet var njutbart under förutsättning att du förvarar det på rätt sätt.

De flesta som fått vin över har säkert ställt sig frågan hur länge det kan sparas.
– För det första beror det på hur mycket vin som är kvar i flaskan eller boxen. Syret i luften är vinets värsta fiende och ju mindre vin som är kvar, desto fortare går oxideringen, säger Dan-Axel Flach på Granqvist Beverage House.
Ett gott råd för att förlänga hållbarheten är att snabbt försluta förpackningen och lägga in den i kylskåpet. I kylskåpstemperatur håller sig ett öppnat vin åtminstone en vecka, medan det i rumstemperatur förändrar smaken efter endast några dagar. Det är heller ingen skillnad om det är rött, vitt, rosé eller mousserande vin.
Men ingen regel utan undantag. Det finns vissa ålderstigna viner som fått mogna och oxidera under kontrollerade former på flaska i åtskilliga år och som snabbt tappar i doft och smak när de väl öppnats.
– Själv har jag smakat ett 40-årigt prestigevin som var njutbart i endast 30 minuter. Det samma gäller till exempel starkvinet Vintage Port som fatlagrats i några år och därefter fått mogna på flaska i åtskilliga decennier. Det bör helst drickas upp omedelbart, säger Dan-Axel Flach.

 

DÄREMOT HAR ETT ÖPPNAT boxvin generellt en längre hållbarhet än motsvarande vin på flaska. Några veckor kan boxvinet i bästa fall hålla sig utan att tappa smak tack vare den skyddande gas som finns i innerpåsen.
– Oavsett om vinet är tappat på flaska eller box är det bara att dofta och smaka sig fram. Vin kan aldrig bli farligt om det sparas för länge, understryker Dan-Axel Flach.
Hur länge ett oöppnat vin håller sig varierar kraftigt. Det som avgör lagringsdugligheten på vita viner är bland annat halten restsocker och om det tillförts ”konserverande” garvsyra från fatlagring. Ett torrt vitt vin, som inte fatlagrats, har en hållbarhet på högst ett par, tre år, medan ett sött dessertvin i vissa fall kan lagras i åtskilliga decennier under optimala betingelser.

 

FÖR RÖDA VINER ÄR DET halten tanniner, alltså det ämne som gör vinet strävt, som bestämmer hur länge de kan lagras. En Bordeaux, Amarone eller Barolo som fått ligga på fat i några år kan med fördel läggas undan i 20–30 år innan det korkas upp.
– Men de flesta friska och fräscha viner med en prislapp på upp till någon hundralapp är inte gjorda för att lagras, utan för att konsumeras mellan skördarna, säger Dan-Axel Flach.