Nyheter i juli!

Den femte juli lanseras två nya viner från Granqvist Beverage House på Systembolaget. Ett rött vin från en av de högst ansedda producenterna i Languedoc-Roussilon och ett riktigt fint, sött Sauternesvin. Samma dag kommer vår Korrell Beerenauslese att finnas på hyllorna igen.

La Falaise Rouge

Nummer 92367, pris 229 kronor

www.granqvistbev.se/92367

 

Från en unik miljö i hjärtat av bergiga La Clape i södra Frankrike kommer det röda La Falaise Rouge. En fyllig och smakrik nyhet i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment.

La Falaise Rouge har en angenämt fruktig doft med toner av hallon, björnbär, choklad och svarta oliver. Koncentrerad, välbalanserad smak med inslag av lakrits, nyrostat kaffe, choklad och mörka bär med mogna tanniner. Druvorna är Syrah (45 procent), Grenache (35 procent) och Mourvedre (20 procent).

Bakom vinet står välrenommerade Château La Négly, en av de mest välskötta och högst ansedda producenterna i Languedoc-Roussilon. Slottets vinmakare rekommenderar vinet till kraftiga kötträtter av nöt, vilt och vildsvin samt charkuterier och lagrade hårdostar. För optimal smak bör vinet dekanteras tre timmar innan serveringen.

 

 

Chateau Rieussec

Nummer 92144, pris 355 kronor

www.granqvistbev.se/92144

 

I Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment lanseras också Sauternesvinet Chateau Rieussec, årgång 2016. Ett sött vitt vin med frisk, balanserad mjukhet med finess och inslag av torkad aprikos. Du dricker det till gåslever, anklever, mögelostar samt sötare desserter och bakverk.

År 2016 var ett bra år för söta Sauternesviner. Det gav en årgång med god kvalitet och stor potential. Sauternvin är ett sött vitt vin från appellationen Sauternes, Bordeaux, Frankrike. Druvorna har angripits av botrytis (ädelröta) och handplockas efter mycket noggrann selektering.

Chateau Rieussec är en så kallad Bordeauxprimör. Ett exklusivt vin som köps på fat direkt efter vinifieringen och sedan lagras hos producenten tills det är dags för försäljning. Tillgången är begränsad och de mest exklusiva primörerna är hett eftertraktade på den internationella marknaden – inte minst med tanke på den höga kvaliteten som gör vinerna mycket lagringsdugliga.

 

 

Korrell Beerenauslese

Nummer 2897, pris 179 kronor

www.granqvistbev.se/2897

 

Korrell Beerenauslese är en söt, vit nyhet i Systembolagets ordinarie sortiment.

Beerenauslese görs av speciellt utvalda, övermogna druvor – bara när förutsättningarna är som bäst. För att få kallas Beerenauslese måste druvorna i vinet vid skördetillfället uppnått en viss mustvikt (sockerinnehåll).

De solgula Korrell Beerenauslese kommer från Weingut Korrell i Bad Kreuznach, regionen Nahe, i sydvästra Tyskland. Smaken är söt med ton av mogna gula frukter, russin, inslag av vanilj och med framträdande syra. Druvorna i vinet är 50 procent Pinot Blanc och 50 procent Pinot Gris. Du kan med fördel dricka det till desserter med exotiska frukter, mögelostar samt ank- och gåslever. Det passar också fint som apéritif och sällskapsvin.

Den unge vinmakaren Martin Korrell har endast tio viner i sin kollektion. Hans ledord är ”gör bara det du kan bäst”, som denna alldeles utmärkta Beerenauslese.