Skål för det nya året!

Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö;
det gamla året lägger sig att dö…
Ring själaringning öfver land och vatten!
Ur ”Nyårsklockan” av Lord Alfred Tennyson

 
Så var det snart slut, år 2019. Vi hoppas att ni har haft ett bra år, som gett er många fina minnen att spara. Hur som helst har det blivit dags att tacka för de 365 dagar som gått. Här kommer några tips som passar oavsett om du firar med pompa och ståt, eller i tv-soffan iklädd favoritpyjamasen!

 
Inled kvällen med ett glas champagne. Då är smaklökarna fräscha och du kan verkligen njuta av de dyrbara bubblorna. Vi föreslår två mycket prisvärda produkter:

Champagne Jean-Noël Haton Brut Classic (nummer 77637, pris 249 kronor). Beställ här!

Charles Ellner Cuvée de Femme Brut (nummer 7395, pris 249 kronor). Beställ här!

 

Till tolvslaget föreslår vi ett något enklare bubbel:

Premiere Sekt (nummer 87077, pris 95 kronor). Beställ här!

Crémant d’Alsace Comète (nummer 73043, pris 179 kronor). Beställ här!

 

 

RÖTT TILL EN GOD BIT KÖTT!

 

Ivory & Burt Red Blend
Nummer 2497
Pris 139 kronor
www.granqvistbev.se/2497

Ivory & Burt Red Blend är vinterns stora nyhet från oss på Granqvist Beverage House. Ett rött vin från Lodi i Kalifornien, som framställs av de blå druvorna Syrah, Petit Sirah och Cabernet Sauvignon. För att mjuka upp och skapa fruktighet används också en liten del Viognier, som faktiskt är en grön druva!
Vinet smakar mogna mörka bär och har ett friskt, kryddigt avslut med runda tanniner. Du dricker det med fördel till kötträtter av gris, nöt och vildsvin, lagrade hårdostar samt till bufféer. Det passar också bra till vegetariska rätter med exempelvis bönor som bas.

 

SÄTTER GULDKANT PÅ DESSERTEN

Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos
Nummer 2901
Pris 189 kronor
www.granqvistbev.se/2901

Tokaj i nordöstra Ungern är världsberömt för sina söta aszú-viner. Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos har av en samlad kritikerkår utsetts till en av de bästa Tokajer som gjorts. Smaken är mycket söt och frisk med inslag av fat, ananas, persika, honung och mandelmassa. Vinet ger desserten extra guldkant, men passar också utmärkt att avnjuta precis som det är! Finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

 

NJUT TILL SKALDJUR OCH ASIATISKT

 

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese
Nummer 5042
Pris 100 kronor
www.granqvistbev.se/5042

Om du ska äta skaldjur på nyår rekommenderar vi varmt ett glas Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese till. Ett vitt, halvtorrt vin med druvig smak och inslag av päron, honung, persika och apelsin. Den angenäma, friska sötman i vinet gör att det matchar perfekt med den sälta, sötma och umami som finns i exempelvis räkor och kräftor. Herrgottsacker passar också fint till sushi, fiskrätter med söta såser, krämiga soppor och milda ostar. Finns i Systembolagets ordinarie sortiment.