Vilken Riesling ska jag välja?

Riesling är nästan alltid rätt vinval! Men vilken av Granqvists tre populära Rieslingklassiker ska jag välja i sommar? Här får du praktisk vägledning!

 

TILL STORA FESTEN:5844-08-FM-Riesling-QbA.jpg
Forster Mariengarten (FM Riesling)
Forster Mariengarten är en mångårig favorit bland de vita, halvtorra boxvinerna på Systembolaget. ”FM” är perfekt att servera på den större festen. Köp hem några boxar och du har vinvalet till buffén, fisk, skaldjur och asiatiskt avklarat.

I Pfalz i Tyskland – där ”FM” produceras – serverar man gärna Weinschorle: Fyll ett vinglas till tre fjärdedelar med vin och en fjärdedel mineralvatten. Vinet, som fått omdömet ”Bästa Köp” av tidskriften Allt om Vin, har druvig smak med liten sötma, inslag av aprikos, mandarin och honung.

FM Riesling QbA Forster Mariengarten, Nr 5844. Pris 249 kr (3 l). Säljs i många Systembutiker. Vinet finns även på flaska i beställningssortimentet.

 

TILL ENKLA FESTEN:6274-02-Edition-No-1.jpg
Edition No 1 Riesling Kabinett 
Edition No 1 i halvflaska passar bra på den lilla festen eller utflykten. Vinet har låg alkoholhalt (8 h avnjuts som sällskapsdry% ) occk eller till fisk- och skaldjursrätter, gärna med asiatiska inslag.

Edition No 1 blir ofta en favorit på de dryckesmässor där vi på Granqvist medverkar – inte minst bland de kvinnliga besökarna. Självaste Carl-Jan Granqvist lyfter gärna fram ”ettan” som en av sina personliga favoriter till kräftor!

Edition No 1 Riesling Kabinett har en druvig, ungdomlig smak med angenämt balanserad sötma och inslag av lime, äpple och honung. Nr 6274, pris 50 kr (375 ml). Säljs i många Systembutiker. Vinet finns även på helflaska i beställningssortimentet, pris 92 kr.

 

Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto. Studio 0500 48 44 40, Mobil 0705 48 40 00

TILL FINA FESTEN:
Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese
Deidesheimer Herrgottsacker i 750 ml-flaska är det givna vinvalet till den lite finare sommarfesten. Det halvtorra vita vinet görs av druvor som skördas sent på hösten – Spätlese – och passar förträffligt till krämiga soppor, fiskrätter med söta såser, sushi, asiatiska rätter samt milda ostar.

Herrgottsacker (Herr Guds åker) är namnet på den vinodling i utkanten av Deidesheim i Pfalz Tyskland där druvorna vuxit. Det är en klassisk Riesling med fin, druvig doft som bjuder på inslag av mogna päron, kvitten, honung och mandarin. Nr 5042, pris 99 kr. Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese finns i många Systembutiker.