4 PORTIONER

  • 300 g skivad stekt rostbiff
  • 200 g knippmorötter
  • 150 g grön sparris
  • 2 krm + 2 krm salt
  • 1 kruka thaibasilika
  • 1 kruka mynta
  • 250 g frysta sojabönor
  • 2 tsk pressad lime
  • 100 g mâchesallad
  • 100 g mizunasallad

 

DRESSING

  • 1 röd chili, t ex spansk peppar
  • 4 cm färsk ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 3 msk hoisinsås
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 msk pressad lime
  • 2 tsk japansk soja

 

Skala och strimla morötterna. Bryt av och släng nedre delen på sparrisen. Grilla sparrisen i en oljad grillpanna cirka 2 minuter. Strö på 2 krm salt.

Plocka hälften av bladen från basilikan och myntan. Finstrimla bladen. Tina upp bönorna enligt anvisning på förpackningen. Blanda bönor, limesaft, 2 krm salt och örter.

 

DRESSING: Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finriv ingefäran. Pressa vitlöken. Blanda chili, ingefära och vitlök med fond, hoisinsås, olja, limesaft och soja. Dressingen passar också bra till sallader med kyckling eller skaldjur.

Skär rostbiffen i strimlor. Lägg upp sallad, bönor, rostbiff och morötter på ett stort fat. Lägg på sparrisen. Toppa med resten av örterna. Servera med dressingen.

 

I GLASET

Till asiatisk biffsallad rekommenderar vi den vita boxen FM Riesling QbA Forster Mariengarten 2016. Druvig smak med liten sötma, inslag av päron, citrus och honung. Nr 5844, pris 249 kr (3-liters box).

Den som föredrar rött kan med fördel välja Castillo de Alicante 2014. Fruktig, kryddig smak med inslag av blåbär, svarta vinbär, kanel, björnbär och lakrits Nr 6709, pris 69 kr.