Bär- och ricottatartelette

Receptet är beräknat för sex stycken små (8 cm) eller en stycken stor (24 cm) paj.

 

PAJDEG

  • 3 dl vetemjöl
  • 95 g (2 ½ dl) mandelmjöl
  • ¾ dl florsocker
  • 125 g hackat osaltat smör (kallt)
  • 1 ägg, lätt uppvispat

 

 

FYLLNING

  • 200 g ricotta
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 ägg
  • 1 ¾ dl socker
  • 1 ¼ dl grädde (40 %)
  • 60 g hallon
  • 80 g blåbär
  • ½ dl rostat mandelspån till dekor
  • Florsocker att pudra med

 

Sikta mjöl, florsocker och mandelmjöl. Arbeta in smör så det bildar en smuldeg. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in och låt ligga kallt i 30 minuter Sätt ugnen på 175 grader.

Dela degen i 6 delar och fodra formarna. Nagga botten och ställ dom i frysen 20 minuter. Grädda dem mitt i ugnen i 8–10 minuter.

Mixa ricotta, vanilj, ägg, socker och grädde till en slät smet i en matberedare. Fördela bär och fyllning i pajformarna. Grädda dem i 25–30 minuter. Fyllningen ska precis sätta sig. Låt svalna. Pudra över florsocker, dekorera med mandelspån och bär.

Servera gärna med vaniljglass.

 

 

I GLASET

Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonys 2016. Ädelsött vitt vin från Tokaj i Ungern. Frisk doft av aprikos, mandel och honung. Smaken är söt och frisk med ton av fat, aprikos, apelsin, kokos, saffran och honung. Nummer 2901, pris 189 kronor i Systembolagets ordinarie sortiment.