Denna rätt är en del av en hel buffémeny som kocken och kokboksförfattaren Elisabeth Johansson tagit fram exklusivt för Vinfo.

En chokladdessert som är som en liten chokladpralin i glas! Toppas med dulce de lechekola och saltrostade hasselnötter. När kondenserad mjölk kokas i oöppnad burk förvandlas den till en krämig kolasås som kallas dulce de leche! Det går även bra att toppa med vanlig kolasås.

 

Till 10 små portionsglas behöver du:

  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 150 g mörk choklad, 64–70%
  • 100 g mjölkchoklad
  • 3 dl grädde
  • 1 äggula
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk smör, mjukt
  • 1-2 msk mörk rom
  • 1 dl hasselnötter
  • ½ tsk olja
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk strösocker

 

Till garnering

  • 2 fikon
  • Mynta

 

Koka burken med den kondenserade mjölken oöppnad i en kastrull med vatten i tre timmar, fyll på med vatten under tiden. Häll av vattnet och låt burken svalna 20–30 minuter. Öppna burken med försiktighet, det kan spruta ut varm mjölk.

Hacka båda chokladsorterna och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen, rör om tills chokladen smält. Rör i äggulan, vaniljsocker, smör och rom.

Häll upp chokladkrämen i små likörglas, ställ in glasen i kylen tills chokladkrämen stelnat. Det tar ungefär tre timmar.

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. När skalet börjar spricka flyttar du över nötterna till en ren kökshandduk. Gnid av skalen. Lägg tillbaka nötterna i stekpannan och droppa i oljan, vänd runt nötterna i oljan och strö över salt och sedan socker. Rulla runt nötterna och hastigt tills sockret smält. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt dem svalna.

Toppa chokladkrämen med kolasåsen och lägg på några hasselnötter precis innan det ska serveras. Garnera med fikonklyftor och mynta!

 

I GLASET

Till bufférätter passar halvtorra Rieslingviner fint. FM Riesling QbA Forster Mariengarten (nr 5844, pris 249 kr för 3 l), Edition No 1 Riesling Kabinett (nr 6274, pris 50 kr för 375 ml eller 92 kr för 750 ml) eller Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese (nr 5042, pris 99 kr).

Som välkomstdrink föreslår vi Casa Martelletti Atmosphere Spumante (nr 77439, pris 115 kr).

Den som vill dricka rött till ryggbiffen och den rökta skinkan kan beställa hem Nero d’Avola Acanteo (nr 72544, pris 89 kr) eller ekologiska Castillo de Alicante (nr 6709, pris 69 kr).

Som vita, torra alternativ till kyckling och fisk föreslår vi Brennfleck Franken Silvaner Kabinett Trocken (nr 5376, pris 125 kr), Villa Tabernus Cuvée White Number 1 Ronnie Hellström (nr 75287, pris 99 kr) eller Tierra Salvaje Chardonnay (nr 6275, pris 105 kr).

Till desserten kan du välja Commandaria S:t Nicholas (nr 77120, pris 105 kr) eller Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos (nr 2901, pris 185 kr).