Miso är inte bara något du kan använda i salta anrättningar utan dess explosion av umami passar utmärkt att balansera med sötma i söta rätter.

4 PORTIONER

  • 4 ganska små äpplen 100 g smör
  • 50 g strösocker
  • 2 msk miso
  • 2 dl vatten

 

Grilla/rök äpplena långsamt på grillen. Grilla dem inte för nära elden utan håll lite avstånd så det inte blir för varmt. Släng på lite torkade örter under tiden så de röks. Smält smöret i en panna på grillen och tillsätt sockret och lägg sen i äpplena. Tillsätt vatten och miso. Koka ihop till en karamell och ös äpplena med karamellen.

Servera äpplena i karamellen med grädde eller glass.

 

I GLASET

Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos. Vitt sött vin från Tokaj, Ungern. Smaken är mycket söt och frisk med inslag av fat, ananas, persika, honung och mandelmassa. Nummer 2901, pris 189 kronor. Finns på många Systembolag. Om viner saknas i din butik kan du be personalen ta hem det. Eller beställ här!