Klassisk kalops med pressad potatis

4 PORTIONER

  • 500 g högrev, ryggbiff eller bog
  • 2 gula lökar
  • 3 lagerblad
  • 3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 nejlikor
  • 2 dl vatten
  • 33 cl mustig öl
  • 1 msk honung
  • 2 msk tomatpuré
  • svartpeppar efter smak
  • 1 msk soja
  • salt
  • 0,5 msk vetemjöl att sikta över om grytan behöver redas

 

TILL SERVERING

  • potatis till pressning
  • klyftade eller skivade rödbetor

 

Skala rotsakerna och löken. Skär det rumstempererade köttet i lagom stora bitar, cirka 3 x 3 cm, och bryn dem hastigt i smör på hög värme. Använd järngryta eller panna med hög kant. Finhacka 2 morötter, palsternacka och lök och lägg i grytan. Tillsätt öl, vatten, honung, pepparkorn och tomatpuré. Sjud under lock i cirka 1,5 timme eller tills köttet är mört. Slanta och tillsätt den kvarvarande moroten. Låt koka i ytterligare cirka 30 minuter. Smaka av med svartpeppar, salt och soja. Red eventuellt kalopsen med en halv matsked siktat vetemjöl.

Servera med pressad potatis, klyftade eller skivade rödbetor och lite kryddgrönt.

TIPS: Hackad, färsk libbsticka (eller torkad) ger kalopsen en ännu mer djup och angenäm smak. Kan dock vara svårt att hitta libbsticka i mataffären, be dem beställa hem om du inte hittar någon.

OBS! Om receptet utökas kan grytan behöva spädas med mer vatten.

 

 

I GLASET

Ivory & Burt Red Blend 2018. Rött fylligt vin från Kalifornien med angenäm doft och smak av mogna mörka bär och inslag av kryddiga fattoner. Nr 2497, pris 139 kr i Systembolagets fasta sortiment från och med den 2 december.

First Edition Cabernet Sauvignon 2017. Fylligt rödvin från Chile med fruktig och nyanserad doft och smak av blåbär, ceder, hallon och peppar. Nr 2278, pris 169 kr på Systembolaget.