Konditorns godaste chokladpaj

Till 12 bitar behöver du:

 

Pajbotten

  • 100 g kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 krm salt
  • 2 msk socker
  • 1 äggula

 

Fyllning

  • 75 g smör
  • 75 g mörk choklad
  • 4 msk kakao
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl socker
  • 1 ½ msk sirap
  • 1 ½ msk gräddfil

 

Glasyr

  • 100 g mörk choklad (hackad)
  • 1 dl grädde

 

Blanda smör, vetemjöl, kakao, salt och socker. Rör i äggulan och arbeta ihop till smidig deg. Lägg den i en plastpåse i kylen cirka en timme. Sätt ugnen på 175 grader.

Kavla ut degen och fodra en pajform, cirka 24 cm i diameter, nagga med gaffel. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 10–15 minuter. Tag ut skalet, sänk värmen till 150 grader.

Lägg smör, choklad och kakao i kastrull över vattenbad och smält under omröring. Vispa ihop ägg och socker, tillsätt sirap och gräddfil. Rör ner chokladsmeten och blanda ihop. Fyll skalet med smeten och grädda i cirka 45 min. Tag ut pajen och låt den kallna.

Lägg chokladen i en bunke. Koka upp grädden, häll den på chokladen och rör om till jämn glasyr. Häll glasyren över pajen och ställ den kallt i ett par timmar. Servera pajen med färska bär och lättvispad grädde.