Receptet kommer från Norsk Lax.

Till 4 portioner behöver du:

  • 400 g norsk laxfilé, utan skinn och ben
  • 1 dl sojasås, japansk
  • 1 tsk chili, röd
  • 1 msk ingefära, färsk
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 st lime
  • 1 msk sesamolja
  • 3 st avokado
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk limejuice
  • 1 dl rädisa
  • 1 dl mango
  • 1 dl pepparrot
  • salt

 

Grilla laxen hastigt på alla sidor i högst 1 minut totalt. Finriv ingefäran, hacka citrongräset och finhacka chilin. Blanda soja, ingefära, citrongräs, chili, lime (saft och skal efter egen smak) och sesamolja i en bunke. Lägg sedan laxen i en plastpåse och slå i sojamarinaden. Låt laxen marinera minst 4 timmar i kylen.

Kärna ur och skala avokadon, lägg den i en matberedare tillsammans med olivolja och limejuice. Mixa till en slät kräm. Smaka av avokadokrämen med salt. Hyvla rädisa, tärna mango och riv pepparrot. Skiva laxen i centimetertjocka skivor vid servering och toppa med sojamarinaden, avokadokrämen och de råa grönsakerna.

 

I glaset:

Till denna rätt rekommenderar vi ett vin med restsötma. Till exempel Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese, FM Riesling QbA Forster Mariengarten eller Kallfelz Sensus Riesling Hochgewächs Trocken.