Ostronvariation

Mousserande viner passar utmärkt till många maträtter. Men de kan också lyfta själva maten till nya höjder! Med årsskiftets middagar i tankarna har Nichlas och Linda Fransén, kock respektive konditor på VinContoret, skapat en meny med bubbelvin i rätterna.

Recepten avser 4 portioner

Champagnegratinerade ostron

  • 4 ostron
  • 1/2 schalottenlök
  • 1 dl grädde
  • 1 dl champagne (Haton Brut Classic)
  • 1 äggula
  • riven parmesanost

 

Sätt ugnen på 250 grader i grilläge. Öppna ostronen och häll ut vätskan i en skål, tag ur köttet och förvara det kallt. Finhacka schalottenlöken och stek den mjuk i kastrull. Slå på champagnen, vätskan från ostronen samt grädden och låt koka cirka 5 minuter. Blir det för löst, red med maizena. Låt kallna en liten stund innan du vispar i äggulan. Skölj ur ostronskalen och placera dem i grovsalt på en plåt. Lägg tillbaka ostronköttet i skalen, slå över den kokade vätskan och toppa med parmesan. Gratinera snabbt tills det blivit fin färg, lätt gyllene.

 

Ostron Rockefeller (med hollandaisesås)

  • 4 ostron
  • 1/2 schalottenlök
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 70 g babyspenat
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vetemjöl
  • 1/2 dl vispgrädde
  • riven parmesanost

Sätt på ugnen på 250 grader. Öppna ostronen och ta bort köttet, spara vätskan.
Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs sedan schalottenlöken tills den är mjuk, lägg i vitlöken och pudra över mjölet och rör om. Häll på grädden och koka upp, vänd i spenaten. Smaka av med vätskan från ostronen och lite peppar.


Hollandaisesås

  • 30 g smör
  • 1 äggula
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 tsk vatten
  • salt, vitpeppar, tabasco

 

Skira smöret. Blanda citron, vatten samt äggula och vispa tills det skummar. Tillsätt det skirade smöret, lite i taget. Smaka av med salt, vitpeppar och tabasco.

Fördela spenaten i de fyra skalen. Lägg på ostron och hollandaisesås, toppa med parmesan och gratinera tills fin färg.

 

Naturella ostron

  • 4 ostron

Öppna dem med ostronkniv strax innan servering.

 

I glaset

Solo Cava Brut Organic. Vitt mousserande. Fräscht med väl integreread syra. Nr 51684, pris 139 kr i Systembolagets besällningssortiment. Beställ här!