4–6 PORTIONER

REVBENSSTEK
2 kg revbensstek
salt
2–3 msk rapsolja
1 vitlök
2 msk tomatpuré
cirka 1 l rödvin
1 l köttbuljong
300 g små morötter
300 g små violetta morötter
1 selleristjälk
1 purjolök
150 g valfri svamp
peppar från kvarnen
maizenamjöl
1/2 näve babyspenat
olivolja

PALSTERNACKSPURÉ
400 g mjölig potatis
400 g palsternackor
20 g smör
ca 200 ml varm mjölk
salt och muskot

Sätt ugnen på 175 grader (under- och övervärme). Skölj av och torka köttet torrt, salta. Hetta upp rapsoljan i en panna med lock och stek steken på hög värme cirka 10 minuter. Avlägsna ytterbladen på vitlöken, dela vågrätt och lägg den i pannan med snittytan neråt. Tillsätt tomatpurén. Låt puttra ytterligare 10 minuter och häll på vinet lite i taget. Tillsätt buljongen och ugnsstek sedan i 2,5–3 timmar. Ös steken då och då. Skölj och putsa grönsaker, svamp och lök, skär i cirka 3 cm stora bitar. Fördela alltsammans runt steken i pannan, salta och peppra och låt grädda i ytterligare 35–40 minuter.
Skala och dela potatis och palsternackor, låt koka i lättsaltat vatten cirka 20 minuter. Häll av vattnet och mosa eller pressa till puré. Rör ner smör och mjölk, krydda med salt och muskot efter smak.
Tag steken ur pannan och dela upp den i portionsbitar. Plocka upp grönsakerna, sila såsen och bind den med 1–2 msk maizenamjöl. Värm snabbt upp stek, grönsaker och avsköljd babyspenat tillsammans med såsen.
Lägg upp purén på varma tallrikar, fördela stek och grönsaker. Ringla över olivolja och servera.

I GLASET

Mantra Pinot Noir 2015. Rött vin från Patagonien, Argentina. Nr 2668, pris 109 kr. Xavier Santana DOC Palmela 2015. Rött vin från Palmela/ Portugal. Nr 2530, pris 79 kr. Vi hoppas det smakar!