Rosmarinfocaccia

Focaccia är ett gott och saftigt italienskt bröd med rosmarin och oliver. Det passar utmärkt att servera till soppa eller sallad.

  • 25 g jäst
  • 0,5 l ljummet vatten
  • 1 l vetemjöl special 
  • 0,5 msk salt
  • 1 kruka färsk rosmarin 
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 msk flingsalt
  • 1 dl svarta oliver

 

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda jästen med lite av vattnet så den löser sig. Blanda därefter ner resterande vatten, mjöl och salt. Arbeta degen på hög hastighet i degblandare i 10–15 minuter. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i cirka 1 timme. Smörj en långpanna med olivolja. Kavla ut degen, cirka 2 cm tjock, på mjölat underlägg och lägg sedan i långpanna. Strö rosmarinkvistar över, ringla över olivolja och tryck ut gropar i degen med fingrarna. Strö över flingsalt och dekorera med oliver. Låt jäsa ytterligare cirka 20 minuter. Grädda mitt i ugnen cirka 15–20 minuter tills brödet fått fin färg.