Tomatbakad torsk med kapris

Till 4 portioner

  • 4 msk kapris
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja + extra att ringla över fisken
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 bitar torskrygg à 125 g
  • 50 g babyspenat
  • 1 kvist slätbladig persilja
  • ev citron att pressa över

 

Sätt ugnen på 225 grader. Krama ut så mycket vätska som möjligt ur kaprisen. Grovhacka löken. Hetta upp 1 msk olja i en vid, ugnsfast gryta med låg kant om du har, annars i en annan gryta eller i en traktörpanna. Fräs kaprisen på medelhög värme tills den blir knaprig och får lite färg, 3–5 minuter. Tillsätt löken och fräs i ytterligare ett par minuter. Rör i krossade tomater, låt koka upp och smaka sedan av med salt och peppar. Är pannan du gjort såsen i inte ugnsfast häller du nu över såsen i en ugnsfast form. Krydda fisken väl och lägg den i grytan eller formen. Ringla över lite olja och baka fisken färdig i ugnen, det tar cirka 15 minuter. Tag ut grytan och tryck ner spenatbladen så att de blir delvis kokta. Strö över hackad persilja och servera med bröd och gärna citron att pressa över.

 

Vinförslag: Edition No 1 Riesling Kabinett.