ädelrötadruvor

På vänstra stranden av floden Garonne, cirka 40 kilometer sydväst om Bordeaux, ligger Château Raymond - Lafon. Slottet grundades någon gång under mitten av 1800-talet av Monsieur Raymond-Lafon. 1972 tog Francine och Pierre Meslier över och sedan 1990 drivs verksamheten av parets barn Marie-Françoise, Charles-Henri och Jean-Pierre. Château Raymond - Lafons odlingar är främst koncentrerade till området kring slottet, i de små kommunerna Sauternes, Bommes och Preignac - en idealisk plats att producera ett riktigt bra Sauternes. Vinstockarna beskärs hårt och omsorgsfullt, vilket resulterar i en mycket låg produktion: bara åtta eller nio hektoliter per hektar. Endast druvor av högsta kvalitet används och beroende på årgång kan 20-100 procent av den totala skörden kasseras. Druvorna, 80 procent Sémillon och 20 procent Sauvignon, plockas för hand i omgångar. När en druva skördas beror på dess mognadsgrad och och utveckling av ädelröta. Ädelröta är ett gynnsamt angrepp av den mikroskopiska svampen Botrytis cinerea. Genom att suga upp en del av vattnet i fruktköttet ökar svampen sockerhalten i druvan, vilket ger en mer aromatisk och koncentrerad druvsaft. I tre år lagras vinet på fat gjorda av handkluvna ekstavar. Tack vare garvsyran i träet utvecklar vinet en bättre struktur och en tilltalande vaniljarom.

Till leverantörens hemsida