Går det att dricka vin till julmaten?


Sill, ägg och vin brukar inte vara någon vidare bra kombination. Det vet alla som provat. Men vilka viner kan man servera till klassisk julmat?

– Ett halvtorrt vitt vin som till exempel FM Riesling passar till den inlagda sillen och sillsalladen, säger Lennart Grimsholm, produktbedömare hos Granqvist Beverage House. Men undvik vita torra viner och kraftiga röda.

 

Till Janssons frestelse dricker Lennart Grimsholm – lite oväntat – gärna torr champagne, exempelvis Haton Brut Réserve. Men även fruktigt rödvin som Rongopai Pinot Noir. Leverkorv och pastejer kommer till sin rätt med lätta röda viner och halvtorra vita. Men se upp för tanninrika röda och torra vita viner.

– Sött vitt vin som Sauternes är ju en klassisk kombination till lutfisken, men lättare röda viner kan också fungera fint, säger han.

 

Till julens choklad och nötter väljer man med fördel söta vita viner, portvin och madeira. Men inte torra vita viner eller röda tanninrika.

– Och till Ris à la Malta dricker jag gärna ett sött vitt vin som Chateau Dereszla från Tokaj, säger Lennart Grimsholm.

 

SILLINLÄGGNINGAR OCH SILLSALLAD

Fungerar bra: Öl och snaps är klassiska drycker till sillinläggningar och sillsallad, men ett halvtorrt vitt vin kan gå bra.

Förslag:


Undvik:
 Vita torra viner och kraftiga röda viner.

 

PATÉER OCH SYLTOR

Fungerar bra: Till dessa rätter kan du dricka fruktiga röda viner och halvtorra vita viner.

Förslag:

  • Ivory & Burt Red Blend (Nr 2497, pris 139 kronor). Finns i Systembolagets ordinarie sortiment.
  • Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese (Nr 5042, pris 100 kronor). Finns i många Systembolagsbutiker. Beställ annars här, eller be din butik ta hem produkten.


Undvik:
 Tanninrika röda viner.

 

LEVERKORV OCH PASTEJ

Fungerar bra: Lätta röda viner och torra vita viner.

Förslag:


Undvik:
 tanninrika röda viner, torra vita viner

 

JANSONS FRESTELSE

Fungerar bra: Här kan du med fördel testa en torr Champagne. Lätta röda viner fungerar också bra, liksom klassikerna öl och snaps.

Förslag:


Undvik:
 Tanninrika röda viner.

 

LUTFISK

Fungerar bra: En klassisk kombination med lutfisk är ett sött, vitt Sauternes. Ett lättare rött vin går också bra.

Förslag:


Undvik:
 Tanninrika röda viner

 

GRAVAD- ELLER RÖKT LAX OCH RÄKOR

Fungerar bra: Här är ett halvtorrt vitt vin det självklara valet

Förslag:


Undvik:
 Kraftiga röda viner

 

KÖTTBULLAR, KORVAR OCH REVBEN

Fungerar bra: Smakrika röda viner

Förslag:

  • Ivory & Burt Red Blend (Nr 2497, pris 139 kronor). Finns i Systembolagets ordinarie sortiment.
  • First Edition Cabernet Sauvignon Valle Secreto (Nr 2278, pris 169 kronor). Finns på hyllan på vissa Systembolagsbutiker. Beställ annars här, eller be din butik ta hem produkten.


Undvik:
 Vitt torrt vin

 

SKINKA OCH RÖDKÅL/BRUNKÅL

Fungerar bra: halvtorrt vitt vin och rött fruktigt med låg strävhet

Förslag:


Undvik:
 Vita torra viner med hög syra samt tanninrika röda viner.

 

OSTAR

Fungerar bra: Ostar och portvin är en vinnande kombination. Halvtorrt vitt vin fungerar också alldeles utmärkt. Till vitmögelost kan du dricka torra vita viner.

Förslag:


Undvik:
 Röda tanninrika viner

 

RIS À LA MALTA

Fungerar bra: Söta vita viner

Förslag:


Undvik:
 Torra viner

 

CHOKLAD

Fungerar bra: Till choklad går det fint att servera till exempel söta vita viner, portvin och Madeira.

Förslag:


Undvik:
 Torra vita viner och röda tanninrika viner.

 

NÖTTER

Fungerar bra: Nötter trivs ofta bra tillsammans med portvin, Madeira och söta vita viner.

Förslag:

  • Dalva Porto Tawny Reserva Organic (Nr 72745, pris 125). Beställ här.
  • Veiga Madeira Malvazia 15 YO (Nr 76175, pris 219 kronor). Beställ här
  • H&H Boal 10 YO (Nr 92057, pris 329 kronor). Finns i Systembolagets ordinarie sortiment.
  • Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos (Nr 2901, pris 189 kronor). Finns i många Systembolagsbutiker. Beställ annars här, eller be din butik ta hem produkten.


Undvik:
 torra vita viner

De kan konsten att blanda en Red Blend

När LangeTwins Winery i Lodi i Kalifornien skapar sin Sverigenyhet Ivory & Burt Red Blend blir vitt vin pricken över i: ”Med en andel Viognier mjukar vi upp de röda vinerna och skapar en blend med fantastiskt fin fruktighet”, säger Joe Lange, familjeföretagets exportchef.

De flesta viner görs på en enda druvsort. I Europa är omkring 80 procent av alla viner framställda av en och samma druva. Ett vin med beteckningen blend är – precis som namnet säger – en blandning av flera druvsorter. Ofta består en blend till hälften av en sort och resten fördelas på två eller flera sorter. Tanken är att druvorna i blandningen ska komplettera och förstärka varandra.

– Red Blend-viner har varit populära i USA de senaste sju, åtta åren, säger Joe Lange. Det var den yngre generationen som ville upptäcka något nytt och annorlunda när deras föräldrar helst drack Chardonnay eller Cabernet Sauvignon.

– Vår nya Ivory & Burt Red Blend är verkligen en upplevelse, säger han. De olika druvorna bidrar med sina speciella karaktärer till en perfekt helhet!

Normalt får de olika sorterna mogna och utvecklas i separata fat eller tankar och blandas först när det är dags att buteljera vinet.

– Men vi använder så kallad cofermentering, säger Joe Lange. Den blå Syrahdruvan blandar vi med en liten andel av den gröna Viognier. Fermenteringen gör att Viognier mjukar upp Syrah och adderar fruktighet och blommighet i smaken.

De övriga i blenden – Petit Sirah och Cabernet Sauvignon – jäser var för sig och därefter gör vinmakarna David Akiyoshi och Karen Birmingham den slutliga blandningen.

– Resultatet är ett fylligt och välbalanserat vin med tydliga toner av blåbär och björnbär, säger Joe Lange. Tanninerna i Cabernet Sauvignon balanseras fint av den fruktigare Petit Sirah och det blir en perfekt harmoni. I eftersmaken kan du förnimma toner av rostat bröd och kryddor. Du kan avnjuta vinet på egen hand, men jag tycker det kommer bäst till sin rätt med grillat och lite rökt kött. Min favorit är att dricka det till hamburgare, det feta i köttet harmonierar så fint med vinet.

Ivory & Burt Red Blend är ett ungt vin, årgången är 2018.

– Det är färdigt att dricka nu och behöver inte lagras, säger Joe Lange. Perfekt för människor som vill njuta med detsamma. Men det går att spara upp till sju år, då dämpas fruktigheten något.

Han ger sitt personliga tips när det gäller dricktemperaturen:

– Jag brukar kyla vinet lite innan servering så det blir svalare än de 15 grader vi rekommenderar. När du häller upp vinet i glaset och det blir lite varmare utvecklas smaken betydligt och får större djup. Vin är en levande organism som förändras hela tiden, det tycker jag är riktigt intressant!

Joe Lange började arbeta i LangeTwins Winery 2007 efter flera års studier i USA och Australien. Han tog först examen i affärsinriktad vinodling och vinproduktion på hemmaplan och läste därefter oenologi (vinlära) på universitetet i Adelaide i Australien. I dag har han titeln exportchef och ansvarar bland annat för kontakterna med Sverige.

I månadsskiftet september–oktober hade LangeTwins bärgat drygt hälften av årets skörd.

– Totalt odlar vi 29 olika druvsorter med skilda mognadstider, säger Joe Lange. Årets skörd kommer att ge bra viner. Våren var mild, sommaren kom relativt tidigt med stigande temperaturer efter hand. Läget i Lodidalen, två timmars bilfärd öster om San Fransisco, är perfekt för vinodling.

– Vi har alltid en svalkande bris på eftermiddagen även om det har varit en varm dag, den är bra både för druvor och människor, säger Joe Lange. Men i resten av dalen märks brisen inte alls.

Familjen Lange är sedan länge väl rotad i bygden och redan 1916 planterades de första druvorna. Sedan 1970-talet drivs vineriet av tvillingarna Randall och Bradford Lange. De är gifta med Charlene respektive Susan och har fem barn: Marissa, Aaron, Philip, Kendra och Joe (Joseph).

Miljö och omsorg om naturen är viktigt för famljen, som varit drivande i skapandet av Lodireglerna, de kaliforniska vinodlarnas hållbarhetsprogram.

– Som familjeföretag måste vi satsa på kommande generationer, konstaterar Joe Lange.

 

DET HÄR INNEBÄR LODIREGLERNA

LangeTwins Winery har varit drivande i arbetet med att skapa Lodireglerna, de kaliforniska vinproducenternas hållbarhetsprogram. Reglerna innebär bland annat satsningar på ökad biologisk mångfald, minimerad vattenförbrukning, solel, säkra och miljövänliga arbetsplatser samt aktivt samhällsengagemang. De innebär också att kemiska bekämpningsmedel ersatts av biologiska och att vinmakarna arbetar aktivt för att utveckla mer smakrika druvor som ska göra vinerna ännu bättre. Detaljerad information hittar du på lodirules.org.

 

 


NYHET 2 DECEMBER – IVORY & BURT RED BLEND 2018

Rött fylligt vin med angenäm doft av mogna mörka bär och inslag av kryddiga fattoner. Smakrikt med toner av mogna bär och ett friskt avslut med avrundade tanniner. Vinet är en blend av druvorna Syrah, Petit Sirah, Cabernet Sauvignon och en liten del av den gröna Viognier. Det har lagrats fyra månader i 225-liters ekfat och passar utmärkt att dricka till kötträtter av gris, nöt och vildsvin, lagrade hårdostar samt till bufféer. Passar även bra till vegetariska rätter med exempelvis bönor som bas. Lämplig serveringstemperatur: 13–16 grader. Nr 2497, pris 139 kr i Systembolagets fasta sortiment. Läs mer!

 

VINER FRÅN LANGETWINS I BESTÄLLNINGSSORTIMENTET

Ivory & Burt Zinfandel 2015. Rött fylligt vin med toner av mörka bär. Passar fint till de flesta kötträtter och kraftigare pastarätter. Nr 78002, pris 179 kr. Mer information och beställning.

Caricature Red Wine 2015. Medelfylligt, smakrikt rödvin med inslag av björnbär, körsbär och plommon. En blend som består av druvorna Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Petite Sirah, Sangiovese och Tannat. Servera vinet till rostbiff, gouadost och mjölkchokladdesserter. Nr 72925, pris 199 kr. Mer information och beställning.

Cabernet Sauvignon 2014. Medelfylligt, välbalanserat rödvin som lagrats 16 månader på fat. Det har milda tanniner med angenäma toner av körsbär och passar fint till de flesta kötträtter, kraftigare pastarätter samt lagrade hårdostar. Nr 75010, pris 199 kr. Mer information och beställning.

”Det nya vinet går inte att motstå”

”Det här vinet är helt fantastiskt, det går inte att motstå. Avnjut det till ananas, chokladkaka eller äppelpaj”, säger Humberto Jardim, chef för Henriques & Henriques på Madeira. Vinet han talar så varmt om är H & H Boal 10 YO – en av vinterns nyheter från Granqvist på Systembolaget.

Madeiravinerna är världsberömda för sin koncentrerade smak med angenäm sötma och toner av nötter, russin och honung. De finns i flera stilar – från torra till söta – och görs på såväl gröna som blå druvor. Tillverkningsprocessen Estufagem är unik: 95-procentig druvsprit tillsätts i den inledande vinifieringen och sedan värms vinet upp till 45 grader under 90 dagar. Detta bidrar också till att Madeiraviner kan lagras riktigt länge.

Henriques & Henriques är ett av de mest anrika vinerierna på den natursköna, bergiga vulkanön i Atlanten som tillhör Portugal och ligger cirka 40 landmil norr om Kanarieöarna. Vinhuset är också den största självständiga producenten på ön.

– Det var år 1850 som João Joaquim GonçalvesHenriques grundade företaget för att kunna sälja familjens viner till vinhandlare på ön som sedan skeppade dem ut i världen med egna etiketter, berättar Humberto Jardim.

Men familjen Henriques historia sträcker sig mycket längre tillbaka. Enligt legenden planterade Infante Dom Henriques (Henrik Sjöfararen) de första vinstockarna på Madeira så tidigt som 1425. Vinodlingen blev grunden för en av de första bosättningarna på ön, som hade återupptäckts av João Gonçalves Zarco 1419. Han klev i land i Câmara de Lobos, där Henriques & Henriques har sitt säte. Ön upptäcktes redan av sjövana fenicier under romartiden, men föll senare i glömska.

När João Joaquim grundade vinhandelsföretaget var familjen Henriques sedan sekler en av de största markägarna på ön och i vinkällarna lagrades stora partier årgångsviner. En del rariteter finns fortfarande och ibland säljs mindre kvantiteter av dem:

– Vi har fyra viner från slutet av 1700-talet som vi kallar för ”Heavenly Quartet”, säger Humberto Jardim. Att få provsmaka dem är att dricka en del av vår historia och man kan förnimma hela familjens samlade visdom i vinerna!

I efterspelet till den oblodiga nejlikerevolutionen 1974 (när militärdiktaturen störtades och soldaterna satte nejlikor i sina gevärspipor) tvingades Henriques & Henriques sälja nästan alla sina vinodlingar till bönderna som brukade dem. Företaget fick endast behålla en dryg hektar nära vineriet i Câmara de Lobos. Tack vare de goda relationerna med bönderna kunde H & H nästan direkt börja köpa druvor av de som tagit över familjens odlingar.

I början på 1990-talet fick Henriques & Henriques möjlighet att köpa mark vid Quinta Grande på höjderna ovanför Câmarade Lobos och kunde återigen plantera druvor på egna ägor – tio hektar uteslutande med Verdelho. I dag är detta den största enskilda vinodlingen på Madeira. H & H har också en 1,3 hektar stor odling i Preces med druvan Terrantez.

– Det är mycket viktigt för oss att bevara öns vintraditioner och klassiska druvsorter som Boal, Malvasia, Sercial, Verdelho, Negramoll och Terrantez, säger Humberto Jardim.

Han började på vineriets ekonomiavdelning för 26 år sedan och är i dag VD, delägare och företagets ansikte utåt.
– Maderiavinerna är min passion, konstaterar han stolt. Boal 10 YO som nu finns på Systembolaget blir det tredje vinet från H & H i Granqvists sortiment.

– Det nya vinet går inte att motstå, säger Humberto Jardin. Jag tycker det passar allra bäst till ananas i olika former men även till annan färsk frukt, desserter som tiramisu, chokladkaka och äppelpaj. Man kan göra en drink med hälften vin och hälften soda med is, men det smakar allra bäst utan blandning!

Humberto Jardim tycker det är hög tid att svenska vinvänner återupptäcker vinerna från den gröna ön i Atlanten. I början av 1900-talet var Madeira nämligen det mest sålda vinet i Sverige. Mellan de båda världskrigen var Sverige till och med världens största importör av Maderia.

 

 

TRE MADEIRAVINER

H & H Boal 10 YO
Ett sött starkvin som görs av den Madeiratypiska, gröna Boal-druvan. Det har en rik, fyllig smak med inslag av valnötter, russin och torkade frukter. Lång eftersmak. Stor och komplex doft med inslag av honung och torkad frukt. Efter inledande jäsning på ståltank tillsätts 95-procentig vinsprit för att behålla söthetsgraden. Därefter hettas det upp till 45 grader under 90 dagar. Processen kallas Estufagem och har sitt ursprung från den tid vinfaten transporterades till sjöss och utsattes för sol, värme och vågrullning. H & H Boal 10 YO passar perfekt som digestif, till fruktig mörk choklad, färsk frukt, sorbet, jordgubbar, kaffekryddade desserter som tiramisu och till kaffet. Alkoholhalt: 20 volymprocent. Nr 92057, pris 329 kr i Systembolagets tillfälliga sortiment (750 ml).

 

Veiga Madeira 5 YO Finest Full Rich
Görs på den blå druvan Negramoll. Söt och fyllig smak med inslag av nötter och torkade frukter. Nr 76178, pris 115 kr i beställningssortimentet (375 ml). Beställ här.

 

Veiga Madeira Malvazia 15 YO
Görs på den gröna druvan Malvasia. Rik och fyllig smak med inslag av russin och torkade frukter. Nr 76175, pris 219 kr i beställningssortimentet (375 ml). Beställ här.

Porten lyfter osten

Sedan gammalt är den kalla årstiden högsäsong för värmande starkviner. Egentligen kan de avnjutas året runt – exempelvis till ostbrickan. Det är få drycker som passar så bra till lagrade hårdostar som välgjorda portviner. Här är tre viner som lyfter osten!

När Granqvist ställer ut på dryckesmässor landet runt är det inte ovanligt med besökare som är tveksamma till klassiska starkviner som portvin och madeira.

– Då brukar jag berätta att de passar extremt bra till ost, speciellt hårdostar med sälta, säger Johan Granqvist, VD för Granqvist Beverage House. Portvin klarar av att matcha den kraftiga ostsmaken på ett mycket bättre sätt än vanligt rödvin.

– Om du inte brukar dricka starkviner eller om det var länge sedan du provade tycker jag det är hög tid att ge dem en chans. Våga prova!

Granqvist har ett tiotal portviner i Systembolagets beställningssortiment och tre Madeiraviner (se föregående sidor).

Madeiravin framställs genom att 95-procentig druvsprit tillsätts i den inledande vinifieringen. Vinet värms sedan upp till 45 grader under 90 dagar enligt den klassiska metoden Estufagem. Portvin tillverkas på ett snarlikt sätt, men värms inte upp: När hälften av det naturliga sockret i druvmusten omvandlats till alkohol avbryts jäsningsprocessen genom att 77-procentig druvsprit tillsätts. Därefter får vinet mogna i vinkällaren på fat eller flaskor under lång tid.

Tack vare de unika tillverkningsprocesserna är de båda vintyperna mycket lagringsdugliga och kan sparas länge, även efter att flaskan öppnats.

– Det klassiska är att servera portvin till desserter med exempelvis choklad, säger Johan Granqvist. Men vinet passar också mycket bra till julens olika nötter och frukter.

 

RIK SMAK MED INSLAG AV CHOKLADDOPPADE RUSSIN
Krohn Porto Colheita 1996 bjuder på en rik smak med inslag av mandel och chokladdoppade russin. Doften är rikt fruktig med inslag av karamell och toffee. Vinet produceras av Krohn, som grundades år 1865 av två norrmän. Du serverar det med fördel till ostbrickan, julens nötter, paté, gåslever och desserter. Vinet, som är fottrampat och till viss del har lagrats i öppna granitkar, buteljerades 2018. Nr 73597, pris 399 kr. Beställ här!

 

INTENSIVT FRUKTIG MED ÖRTIGA TONER
Barros Vintage Port Quinta da Galeira 2009 har en komplex, mogen fruktig doft med inslag av örter. Smaken är intensivt fruktig med milda och avrundade tanniner. Det tioåriga vinet, som fatlagrats två år i stora ekfat innan flasktappning, passar fint att servera till smakrika ostar, choklad och sötare desserter. Barros grundades 1913 och är i dag välbekant för sina äldre årgångar av Tawny Port och Colheitas, det vill säga Tawnys med årgångsbeteckning.
Nr 81870, pris 479 kr. Beställ här!

 

KONCENTRERAD SMAK MED TON AV MÖRKA BÄR
Dalva Porto Tawny Reserva Organic lockar med en angenäm doft av vilda bär, russin, nötter och mandel. Stor, koncentrerad smak med mogen frukt och mörka bär. Det ekologiskt certifierade vinet avnjuts med fördel till ostbrickan, crème brûlée och andra bakverk, nötter, frukt och choklad. Leverantör är det anrika portvinshuset C. da Silva med anor från 1862. Alla viner säljs under varumärket Dalva. Nr 72745, pris 125 kr (375 ml). Beställ här!

Lyckad snapsidé fyller 20 år i år!

I år fyller Västgötasnaps 20 år! Den lanserades på Systembolaget lagom till midsommarhelgen 1999. Och i början av år 2000 kom Smålandssnaps och strax därefter Västkustsnaps. Några år senare tillkom också de populära backarna.

Västgötasnaps togs fram i samband med en recepttävling som utlystes av Länsstyrelsen i Västra Götaland. Den kom på tredje plats i klassen Kryddat brännvin och fick äran att vara med i Regionens kokbok som gavs ut hösten 1999.

– Det var Stefan Grynge, i dag kock på VinContoret. som tipsade oss om att vara med i tävlingen, säger Lennart Granqvist på Granqvist Beverage House.

– Själva hade vi inte så stor erfarenhet av snaps på den tiden, men vi fick god hjälp av Per Gåvertsson, make till vår mångåriga medarbetare Leine Gåvertsson. Han brukade experimentera med smaksatta snapsar och tog fram några olika förslag till oss.

Efter noggrann provsmakning valdes ett av hans recept ut, döptes till Västgötasnaps och skickades in till tävlingen. Den friska smaken med ton av körsbär och vita vinbär gick hem hos juryn som valde ut de snapsar som fick vara med i kokboken.

– Vi tyckte det här var riktigt inspirerande och bestämde oss för att också börja tillverka snapsen och sälja den på Systembolaget, säger Lennart Granqvist. Och när vi ändå var igång passade vi på att ta fram ytterligare några snapsar och då föddes Smålandssnaps och Västkustsnaps.

Smålandssnaps är smaksatt med fläder, timjan, anis och fänkål. Västkustsnaps smakar nypon, slånbär och björnbär.

1999 fanns det inga småskaliga hantverksbrännerier i Sverige och tillverkningen lades ut hos Brennerei Back i Tyskland, där de fortfarande destilleras.

– Back kom också med förslag på olika flaskor och vi föll direkt för den speciella gammaldags, runda formen, säger Lennart Granqvist.

Totalt har Granqvist tolv olika snapsar i såväl halvlitersflaskor som i småflaskor á 50 ml i de båda snapsbackarna. Du hittar detaljerad information om samtliga på granqvistbev.se. Sök på ”snaps”.

 

STÄLL EN BACK PÅ JULBORDET!

Backarna innehåller 12 snapsflaskor á 50 ml vardera. Den röda finns i ordinarie sortiment. Nr 141, pris 299 kr.

Den svarta ingår i beställningssortimentet. Nr 85808, pris 299 kr. Beställ här.

 

Mums till skaldjur!

Skaldjur och vitt vin på lördag kväll? Då tycker vi att du ska servera Deidesheimer Herrgottsacker Riesling och  Kahurangi Sauvignon Blanc. De är faktiskt helt perfekta att avnjuta till allt som heter skaldjur. Och även till fisk!

Det halvtorra vita tyska vinet Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 2017 är en trotjänare på Systembolaget och har funnits i sortimentet i 25 år! Men så passar det också perfekt till det klassiska lördagsmyset skaldjur med vitt vin. Den angenäma, friska sötman i Herrgottsacker gör att vinet matchar perfekt med den sälta, sötma och umami som finns i exempelvis räkor och kräftor. Vinet passar också fint till sushi, fiskrätter med söta såser, krämiga soppor och milda ostar. Det är smakrikt med fin balans, doften är druvig med inslag av päron, kvitten och mandarin. Nr 5042, pris 100 kr i ordinarie sortiment. Skulle Herrgottsacker saknas i din systembutik, be att personalen beställer hem det.

 

Kahurangi Estate Sauvignon Blanc 2018 från Nya Zeeland är en nykomling på Systembolaget. Det är ett torrt vitt vin med fin fruktighet och tydlig syra, vilket gör det perfekt att dricka till skaldjur, men även till fetare fisk som lax, röding och makrill. Nr 75026, pris 149 kr i beställningssortimentet. Beställ här!

Grytor. Kött som är så mört att det smälter munnen och mustiga smaker som fått koka ihop på spisen under flera timmar. När vi pratar om vin till köttgrytor är det egentligen två användningsområden som kommer på fråga. Dels vin som används i grytan för att förhöja smaken, dels vin som man avnjuter till grytan.

När man tillsätter vin i en köttgryta gör man det för att tillföra fruktighet och viss syra. Gör gärna grytan någon dag innan servering så fungerar vinet även som en marinering av köttet. Det första man ska tänka på när man väljer ett vin att ha i grytan är att det ska vara mjukt fruktigt. Gärna med fyllig smak och med fördel ett ungt sådant. Till kött med kraftig smak, såsom vilt, bör ett kraftigt vin användas. Vinet bör inte vara fatlagrat och inte ha en påtaglig strävhet. Fatlagring ger en eksmak som blir väldigt oangenäm tillsammans med rotfrukter och grönsaker i grytan.

I gryta gjord på fågel kan med fördel ett lättare vin användas. Kyckling kan även anrättas med vita torra viner. Tänk på att inte använda vita viner med för hög syra. Undvik även halvtorra, då de ger en söt smak till grytan.

När det gäller viner att servera till grytan gäller regeln ju kraftigare smak desto kraftigare vin. Är köttgrytan mycket kryddstark, tänk då på att inte använda ett för torrt vin med mycket tanniner (det förstärker hettan). Ett mjukt fylligt vin passar då bra. Till en kraftig älg- vildsvins– eller oxgryta brukar ett fylligt rött vin med lite strävhet passa utmärkt!

Om du lagar en kycklinggryta med asiatisk kryddning, prova gärna ett vitt halvtorrt vin. Sötman i vinet mildrar det kryddstarka och sötman i grytan.

 

VINER I GRYTA

TILL VILT OCH NÖT:
Castillo de Alicante. Ekologiskt rött vin från Alicante, Spanien. Nr 6709, pris 89 kr i beställningssortimentet. Beställ här.

TILL FÅGEL OCH FLÄSK:
Jean d’Alibert Rouge. Fruktigt och mjukt rödvin från Languedoc-Roussillon,Frankrike. Nr 70660, pris 119 kr i beställningssortimentet. Beställ här.

Tierra Salvaje Chardonnay. Torrt och fruktigt vitt vin från centrala zonen, Chile. Nr 6275 pris 109 kr i  beställningssortimentet. Beställ här.

 

VINER TILL GRYTA

VILT OCH NÖT:
Almarada Malbec 2012. Rött vin från Mendoza, Argentina. Fruktig, komplex doft med inslag av hallon, björnbär, vanilj och choklad. Lång, välbalanserad smak med fina avrundade tanniner. Passar även till kryddiga grytor. Nr 73400, pris 139 kr i beställningssortimentet. Beställ här.

First Edition Cabernet Sauvignon Valle Secreto 2017. Rött vin från centrala zonen, Chile. Fruktigt och nyanserat med inslag av örter, blåbär, ceder, choklad, hallon och peppar. Nr 2278, pris 169 kr. Finns på hyllan på vissa Systembolag. Beställ här.

FLÄSK OCH FÅGEL:
Chateau d’Eternes Saumur Rouge 2016. Rött vin från Loire, Frankrike. Fruktigt och ungdomligt med inslag av svartvinbär, skogshallon, muskot, blåbär och lingon. Nr 2273, pris 119 kr i beställningssortimentet. Beställ här.

Mantra Pinot Noir 2015. Rött vin från Patagonien, Argentina. Nyanserat och kryddigt med inslag av fat, körsbär, skogshallon, nougat, kanel och örter. Nr 2668, pris 139 kr i beställningssortimentet. Beställ här.

ASIATISKT OCH KRYDDSTARKT:
FM Riesling QbA Forster Mariengarten 2017. Vitt, halvtorrt vin från Pfalz, Tyskland. Frisk och aromatisk doft med inslag av mandel, citrus och gröna äpplen. Ungt, smakrikt vin med aromatisk ton och fin balans. Nr 5844, pris 89 kr i beställningssortimentet. Beställ här.

Starkvin, en utdöende dryck?

Ett vin förstärkt med druvbaserad sprit. Så kan man definiera starkvin. Ungefär där slutar också likheten mellan dryckerna i kategorin, som sträcker sig från torr och lätt sherry till sött och smakexploderande portvin. Trots att starkvinerna bjuder på stor variation och enastående smakrikedom verkar de inte nå någon större framgång hos Systembolagets kunder.

– Vi missar en njutning. En pärla bland mat– och dryckeskombinationer, säger Dan-Axel Flach, inköpare på Granqvist Beverage House.

Portvin är Portugals stolthet. Drycken har sitt ursprung i floden Douros dalgång, som sträcker sig från Spanien i öster till utloppet i Porto i öster. I den vackra och världsarvsskyddade Dourodalen ringlar sig välvårdade vingårdar som serpentiner längs de branta sluttningarna.

Den vanligaste färgen på portvin är röd, men det finns även vit port och roséport. Nästan alltid används en blandning av olika druvsorter vid portvinsframställning. Viktgast är Touriga Nacional, Touriga Fancesa, Tinta Roriz, Tinta Barroca och Tinta Cão. Dock odlas upp till 80 druvsorter i Dourodalen. Även om druvsammansättning, färg, doft och smak skiljer sig mycket åt mellan de olika vinerna, har de alla en sak gemensamt. Framställningen. Efter att druvorna fått jäsa i stora öppna kar i två till tre dagar tillsätts 77-procentig druvsprit, så kallad aguardente, som dels höjer alkoholhalten till 19–22 procent och gör vinet mer lagringsdugligt, dels bevarar den naturliga sötman.

Portvin kan lyfta smakerna i många rätter. Inte minst är det en succé till ostbrickan. Om du vill lära känna de alkoholstarka och smakrika vinerna är det i just den kombinationen du ska börja.

– Du börjar med portvin och mögelost. Då får du se vad kärlek är. Det finns ingen bättre kombination, säger Dan-Axel Flach.

 

PORTVINSBEGREPP – RUBY, TAWNY, COLHEITA OCH VINTAGE
Ruby: portvin som lagras mindre än ett år på fat för att sedan tappas på flaska.
Tawny: portvin som fatlagrats en längre tid, minst sex år.
Colheita: en Tawny från ett speciellt skördeår, som fatlagras i minst sju år.
Vintage: portvinets verkliga flaggskepp. Vinet buteljeras inom två år och lagras sedan i en mörk och sval källare.

 

NÖTIGT, FRISKT OCH BRÄNT

100 mil från det portugisiska fastlandet ligger vulkanön Madeira. På terrasser utmed öns sluttningar odlas druvor som blir till ett nötigt och friskt starkvin med karaktäristiskt bränd smak. Vi pratar om Madeiravin.

Under tidigt 1900-tal var Madeiravin en mycket populär dryck i Sverige. Mellan världskrigen var vi till och med världens största importör av drycken. Idag ligger konsumtionen tyvärr på försumbara nivåer. Beroende på vilken druva som används kan smaken variera från torr till väldigt söt. Oavsett sötma är smaken mycket frisk. Druvan i vinet ger också namnet på stilen: Sercial, Verdelho, Boal, Malvazia, Negramoll (Tinta Negra) och Complexa.

Söt Madeira framställs på samma sätt som portvin, genom att 95-procentig druvsprit tillsätts i jäsande must och på så vis avbryta jäsningen. För den torra Madeiran väntar man tills vinet jäst klart innan man tillsätter druvspriten. Gemensamt för såväl torr som söt Madeira är att den skapas genom en speciell upphettningsprocess, estufagem, där vinet värms under en längre tid. Värmen gör att sockret karamelliseras, vilket ger en bränd smak och skapar ett mycket lagringståligt vin. Eftersom Madeiran redan har oxiderat under framställningsprocessen, håller sig en öppnad flaska fräsch i flera år.

Nyfiken på Madeiravin? Testa gärna tillsammans med chokladdesserter. Eller till julgodis!

 

FINA STARKVINER FRÅN GRANQVIST BEVERAGE HOUSE

Dalva Porto Tawny Reserva Eco
Ekologiskt rött portvin av typen Tawny. Doftar vilda bär, nötter, russin och mandel. Smaken bjuder på stor koncentration av mogen frukt och mörka bär. Nr 72745, pris 125 kr (375 ml) i beställnings-sortimentet. Beställ här.


Porto Krohn Colheita 1996

Rött portvin av typen Colheita. Brun färg med lätta, röda inslag. Smaken är rik och har inslag av chokladtäckta russin och mandlar. Doften är även den rik men med inslag av karamell och toffee. Nr 73597, pris 399 kr (750 ml) i beställningssortimentet. Beställ här.


Barros Vintage Port 2009 Quinta da Galeria

Mörkt djupröd Vintage Port med en ung och intensivt fruktig smak med milda tanniner. Doften är komplex, mogen och fruktig med inslag av örter. Nr 81870, pris 479 kr (750 ml) i beställningssortimentet. Tips! Perfekt present till någon som fyller jämnt år 2019. Beställ här.


Veiga Madeira 5 YO Finest Full Rich

Sött Madeiravin gjort på druvan Nergamoll. Komplex doft med inslag av valnötter och torkad frukt. Smaken är söt och fyllig med inslag av nötter och torkade frukter. Nr 76178, pris 115 kr (375 ml) i beställningssortimentet.
Beställ här.


Veiga Madeira Malvazia 15 YO

Bärnstensfärgat Madeiravin med söt smak, gjort av druvan Malvazia. Doften är stor och komplex med inslag av honung och torkad frukt. Vinet har en rik, fyllig smak med inslag av russin och torkade frukter. Nr 76175, pris 219 kr (375 ml) i beställningssortimentet. Beställ här.


H & H Boal 10 YO

Lanseras i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment den 8 november. Ett sött Madeiravin som görs av druvan Boal. Rik, fyllig smak med inslag av russin och torkade frukter. Doften är stor och komplex med inslag av honung och torkad frukt. Ett riktigt höjdarvin! Nr 90257, pris 329 kr (750 ml). Finns på hyllan i utvalda butiker från och med den 8 november. Beställ här.

 

CHILE. Hela 420 mil långt, men med en medelvidd på blott 18 mil. Landet sträcker sig från den torra Atacamaöknen i norr till det regniga Eldslandet i söder och spänner över alla klimattyper och odlingsförhållanden. De vattenrika floderna från norr och dimmorna och vindarna från Stilla havet i väst har skapat vad många skulle kalla ett paradis för vinodlare. Helt förskonat från såväl mjöldagg som vinlus. Här finns utrymme för en mångfald av druvor och vinstilar. Vinodlingarna skyddas från vinden av Anderna i öster. I väster sträcker sig en lägre bergskedja längs kusten. Det vindskyddade läget kan ge upphov till höga dagstemperaturer, men kalla havsströmmar och kylig luft från Anderna hjälper till att temperera klimatet.

I dag är Chile det ledande exportlandet i Sydamerika. De fruktiga vinerna i modern stil har nått stora framgångar. Sedan världen fick upp ögonen för chilenska viner på 1990-talet har vinmakarna hela tiden förädlat sin utmärkta råvara och tagit steget först upp till premiumviner och sedan till superpremiumviner. Idag slår dessa viner världens stora bordeauxer i blindprovningar.

Vinlandet Chile är uppdelat i fyra regioner. Dessa delas i sin tur i distrikt med namn efter de stora floddalarna. Inom distrikten förekommer sedan zoner och mindre områden. I Centrala Zonen, i norra delen av distriktet Rapel, ligger Cachapoal. Området är med sin karga jord och ett klimat med stora temperaturväxlingar mellan dag och natt ursprung för några av Chiles mest berömda premiumviner. Över 85 procent av druvorna är blå, mest cabernet sauvignon, följd av merlot och carmenère på respektfullt avstånd. Cachapoal är hemvist för producenten Viña y Cava Valle Secreto. Vineriet ligger i en undanskymd del av Cachapoaldalen. Därav namnet Valle Secreto, som betyder Hemliga Dalen.

Med en historia som endast sträcker sig tolv år tillbaka i tiden är Valle Secreto en ung producent, med stort hjärta för fina viner till rimligt pris. Hjärtat slår också extra för hållbarhet och socialt ansvar. Valle Secreto är hållbarhetscertifierade enligt Certified Sustainable Wine of Chile. Certifieringen omfattar såväl vinkällare som vingårdar och kontor. Den ställer höga krav på producentens arbete – att personal och miljö hanteras med största omsorg. I Chile utförs arbetet i vingårdarna vanligen av daglönearbetare. Valle Secreto har istället anställda medarbetare och de kontrakterar endast personer från den lilla staden där vineriet ligger. Den lokala skolan stöttas ekonomiskt och varje år hålls en julfest för barnen, där jultomten delar ut klappar.

På den svenska marknaden finns idag två röda viner från Viña y Cava Valle Secreto. Det ena tillverkat av den gamla bordeauxdruvan carmenère, som har blivit Chiles nationaldruva. Det andra är en cabernet sauvignon med mjuka, eleganta tanniner. First Edition Cabernet Sauvignon Valle Secreto, har en fruktig, nyanserad smak med inslag av örter, blåbär, ceder, choklad, hallon och peppar. Vinet passar utmärkt att dricka till kraftiga kötträtter av nöt, vilt och vildsvin. Det trivs också i sällskap av lagrade hårdostar och charkuterier. Druvorna skördas för hand och är noga selekterad för att säkerställa högsta kvalitet. Jefry Pitronello Baeza, exportchef på Valle Secreto, säger såhär om deras cabernet sauvignon:

– Varje droppe är en hemlighet du inte kan låta bli att dela med dig av.

 

 

First Edition Cabernet Sauvignon Valle Secreto
Nummer 2278, pris 149 kronor. Finns på de stora Systembolagen. Saknas vinet i din butik – be personalen ta hem det. Eller beställ via www.granqvistbev.se/2278

 

First Edition Carmenere Valle Secreto
Nummer 75690, pris 189 kronor. Finns i Systembolagets beställningssortiment. Be personalen i din butik om hjälp med att ta hem vinet, eller beställ via www.granqvistbev.se/75690

Hemliga dalens hållbara viner

Viña Valle Secreto i Cachapoaldalen i Chile har receptet på riktigt bra viner: Många soldagar, perfekt geografiskt läge och litet skördeuttag kombinerat med omsorg om druvor, natur och människor.

De flesta vinhus är traditionsrika företag som funnits i många år – ofta i en och samma familjs ägo sedan generationer. Viña Valle Secreto är däremot ett ungt vineri som grundades så sent som 2007.

– Det startades av Antonio Punti och Claudio Berndt som drömde om att få skapa viner med stor karaktär på en alldeles speciell plats med bra klimat och vacker natur, säger Jefry Pitronello Baeza, exportchef på Viña Valle Secreto, som varit med sedan starten för tolv år sedan.

Vineriet ligger vid foten av Anderna, i den övre delen av Cachapoaldalen i regionen Rapel, tretton mil söder om huvudstaden Santiago. Här har de båda grundarna hittills anlagt drygt 37 hektar vinodlingar på den 70 hektar stora egendomen. 8 hektar är planterade med den blå Carmenère, som anses vara något av Chiles nationaldruva.

– Carmenère trivs utmärkt bra här, säger Jefry Pitronello Baeza. Druvan är dessutom min personliga favorit! Men vi har också 12 hektar Cabernet Sauvignon, 9 hektar Syrah och ett par hektar vardera av bland annat Cabernet Franc och Malbec.

Allt arbete på vineriet utförs av anställda medarbetare i stället för daglönearbetare, som är det vanliga i Chile. Viña Valle Secreto tar även i övrigt ett stort socialt ansvar och ger exempelvis ekonomiskt stöd till byskolan i närheten. 2018 certifierades vineriet enligt den chilenska vinindustrins hållbarhetsstandard och kan nu märka sina flaskor med etiketten ”Certified Sustainable Wines of Chile”. Certifieringen måste förnyas vartannat år.

Viña Valle Secreto ställer också höga krav på sina leverantörer när det gäller hållbarhet. Såväl flaskor, korkar och kapsyler görs så långt det är möjligt av återvinningsmaterial.

Att bedriva vinproduktion i Chile är relativt enkelt.

– Klimatet brukar vara väldigt stabilt, särskilt under skördesäsongen, säger Jefry Pitronello Baeza.

I år har det dock svängt lite mer i temperaturerna än det brukar göra, det har varierat från 20–21 grader till uppåt 30–35 grader vissa dagar. Men nattemperaturerna håller sig för det mesta på cirka 18 grader.

I Chile plockas druvorna när vi i Europa har vår. I år inledde Viña Valle Secreto skörden i mars och den avslutades i månadsskiftet maj–juni.

– Årets skörd kommer att bli super, säger Jefry Pitronello Baeza. Årgångarna 2017 och 2018 var riktigt bra och allt tyder på att 2019 blir ännu bättre.

Förutsättningarna för att chefsvinmakare Alejandra Vallejo ska få ett relativt enkelt jobb i vinkällaren i år är med andra ord goda. Hon är en välmeriterad agronom och önolog som började i vineriet 2015 och har nu hunnit sätta sin prägel på flera årgångar. Tidigare har hon jobbat bland annat i Sonoma Valley och i Napa Valley i Kalifornien. Alejandra Vallejo arbetar akivt i odlingarna och menar att en vinmakare måste ta ett helhetsgrepp på produktionen och inte bara rikta in sig på arbetet i vinkällaren.

Medan de flesta vinerier i Chile räknar mellan 14 000 och 16 000 kilo druvor per hektar skördar Viña Valle Secreto knappt hälften så mycket – mellan 6 500 och 7 500 kilo per hektar.

”VARJE DROPPE AV VINET ÄR EN HEMLIGHET SOM DU INTE KAN LÅTA BLI ATT DELA MED DIG AV.”

– Det motsvarar ungefär 2,5 till 3,5 kilo per vinranka, säger Jefry Pitronello Bazea. I och med att vi selekterar så hårt får de druvor som vi låter hänga kvar chansen att utveckla bästa möjliga kvalitet. För att inte skada de mogna druvorna plockar vi dem för hand i små korgar eller backar.

Efter fermenteringen lagras vinerna i mindre ståltankar – 3 500, 5 000 eller 7 000 liter – innan de flyttas över till ekfat för vidare mognad. Vineriet har sammanlagt 600 fransktillverkade fat i olika storlekar.

– Vårt mål är att skapa stora kvalitetsviner, säger Jefrey Pitronella Baeza. Kanske till och med de bästa i Chile!

I mars lanserades First Edition Cabernet Sauvignon 2017 i Systembolagets fasta sortiment.

– Det skiljer sig mycket från andra chilenska Cabernet Sauvignon-viner, säger Jefry Pitronella Baeza. De flesta har kraftiga tanniner, medan vårt har betydligt mjukare och elegantare tanniner med mer frukt. Jag skulle vilja säga att varje droppe av vinet är en hemlighet som du inte kan låta bli att dela med dig av!

På 1800-talet ödelade dvärgbladlusen stora delar av Europas vingårdar och odlarna tvingades ympa europeiska druvsorter på resistenta amerikanska rankor. Chile drabbades inte alls och behövde inte göra någon ympning, vilket gör att landet i princip är det enda där rankorna får växa fritt på sina egna rötter. Tack vare de naturliga barriärerna – Stilla Havet i väster, bergskedjan Anderna i öster, Atacamaöknen i norr och Antarktis i söder – har Chile också ett gott skydd mot skadedjur och sjukdomar i vinodlingarna.

 

TVÅ VINER FRÅN VALLE SECRETO

First Edition Cabernet Sauvignon Valle Secreto 2017 är ett fylligt, stramt rödvin med mycket fruktig, nyanserad doft med inslag av örter, blåbär, choklad och peppar. Smaken är fruktig och nyanserad med toner av örter, blåbär, ceder, hallon, choklad och peppar. Det passar utmärkt att dricka till kötträtter av nöt, vilt och vildsvin samt lagrade hårdostar och charkuterier. Vinet, som är hållbarhetscertifierat, passar också utmärkt att dricka på egen hand. Det har lagrats 12 månader i 225-liters franska ekfat och 12 månader i flaskor innan försäljning.
Lämplig dricktemperatur: 16–18 grader.
Alkoholthalt: 14,5 volymprocent.
Nr 2278, pris 149 kr i Systembolagets fasta sortiment. Skulle vinet saknas i din Systembutik, be att personalen beställer hem det.

 


First Edition Carmenère Valle Secreto 2016
är ett fylligt, fruktigt och smakrikt rödvin. Det har en stor, finstämd doft med inslag av mörka bär, svartpeppar och frukt. Smaken är rund och mjuk med harmonisk avslutning. Du kan med fördel dricka vinet till fläsk och nötköttsrätter, mustiga pastarätter, kallt bord och lagrade hårdostar. Vinet, som är hållbarhetscertifierat, passar också utmärkt att dricka på egen hand. Det har lagrats i 225-liters franska ekfat i 12 månader och sedan 12 månader i flaskor innan försäljning.
Lämplig dricktemperatur: 17–18 grader.
Alkoholhalt: 14,5 volymprocent.
Nr 75690, pris 189 kronor i Systembolagets beställningssortiment. Du beställer det enklast HÄR.

 


JAMES SUCKLING HYLLAR HEMLIGA DALENS VINER

First Edition Carmenère har fått otaliga priser och utmärkelser under åren och har prisats av bland andra svenske Andreas Larsson. Men även den internationellt välkände vinexperten James Suckling har fattat tycke för First Edition Carmènere. I en provning nyligen gav han vinet 91 av 100 möjliga poäng. James Suckling har provat ett flertal viner från Valle Secreto och sätter genomgående bra betyg. I en text på den egna sajten jamessuckling.com hyllar han Chile och menar att landets vinmakare har gjort ett anmärkningsvärt kvalitetslyft de senaste åren.

Skål för sommaren

Kryddat brännvin är en nordisk dryck med stolt tradition. Förr kryddades brännvinet av medicinska skäl – i dag gör vi det för smakens skull. Kryddat brännvin är ett givet inslag på midsommar och sommarens övriga fester. Skål för sommaren!

Granqvists snapsbackar passar perfekt att ställa fram på festbordet. Då kan gästerna provsmaka och hitta sin egen favorit. En back snaps ”Röda Backen” finns i de flesta Systembutiker. Den innehåller två miniflaskor á 50 ml av Västkustsnaps, Smålandssnaps, Västgötasnaps, Fäbodsnaps, Hirkum Pirkum och Annebergs Kornbränvin. Den röda backen (Nr 141) kostar 299 kr. Saknas den i din butik, be personalen beställa hem. Läs mer.

En back snaps ”Svarta backen” finns i beställningssortimentet. Den innehåller två miniflaskor á 50 ml av vardera Sunnanvind, Dylletuting, Hjärtans Fröjd, Gyllenkröken, Bästergöken och Fjäril Vingad. Nr 85808, pris 299 kr. Beställ HÄR.

Samtliga snapsar finns också i halvlitersflaskor. För information om respektive snaps, priser och artikelnummer, sök på ”snaps” här på granqvistbev.se.

Kryddat brännvin smakar bäst när det håller en temperatur på 6–8 grader.

 

MED SMAK AV VÄSTKUSTEN

Västkustsnaps med smak av nypon, slånbär och björnbär tycker vi passar extra bra till midsommar. Den ingår i röda backen men säljs också i 500 ml-flaska i de flesta Systembutiker. Får ofta bra betyg i tidningarnas snapsprovningar. Nr 293, pris 249 kr.

 

Ingen fest utan bubbel

Tänk att ett vin fyllt av små luftbubblor kan göra så mycket för att höja stämningen på sommarens fester – och alla andra fester! Här får du tips på tre bra bubbelviner från olika regioner och i olika prisklasser. Skål!


LYXIG CHAMPAGNE TILL OSTRON OCH SKALDJUR


Haton Brut Classic
är en torr champagne av allra bästa märke. Den framställs enligt den traditionella metoden som används i alla franska vindistrikt och även i några andra EU-länder.

Haton Brut Classic är en ”blanc de noirs” och består av de blå druvorna Pinot Meuiner (60 procent) och Pinot Noir (40 procent). Blandningen ger champagnen en rik, fyllig doft och smak med lagom syra. Druvsorterna skördas var för sig och vinifieras separat innan de blandas inför flasktappningen och den slutliga jäsningen. Passar lika bra till buffén som apéritif på festen.

Nr 77637, pris 249 kr i beställningssortimentet. Beställ HÄR.

 

 

EKOLOGISK CRÉMANT TILL SUSHI OCH RÖKT LAX

Crémant d’Alsace Comète är ett torrt mousserande vin från Alsace i Frankrike som produceras enligt den traditionella champagnemetoden. Crémant är beteckningen på mousserande franska viner som inte kommer från Champagne.

Comète produceras av Vignoble des 2 lunes och består till 100 procent av Pinot Blancdruvor. Det har en angenäm blommig doft och fruktigt delikat smak. Avnjut det som apéritif, till sushi, rökt lax, skaldjursrätter och ostron men även till milda dessertostar. Vinet är såväl ekologiskt som biodynamiskt certifierat.

Nr 73043, pris 179 kr i beställningssortimentet. Beställ HÄR.

 

 

SÄLLSKAPSVIN MED LITEN PRISLAPP

Premiere Sekt är ett mycket prisvärt tyskt mousserande vin som framställs enligt den så kallade läskedrycksmetoden: Kolsyra tillsätts i ett färdigt vin.

Premiere Sekt levereras av Sektkellerei Josef Drahten i Moseldalen och bjuder på en fruktig doft med lätta mineraltoner. Smaken är angeämt fruktig med lagom mousse. Vinet är en blend av flera olika gröna druvsorter, bland annat Riesling, den klassiska tyska druvan. Du serverar Premiere Sekt väl kylt som apéritif på sommarens fester samt till bufférätter och skaldjur.

Nr 87077, pris 95 kr i beställningssortimentet. Beställ HÄR.

 

 

Fakta: Traditionella metoden
Vinet får först jäsa i ståltank eller träfat. Vid buteljeringen tillsätts jäst samt socker och flaskorna försluts med en kapsyl. De ställs i 45 graders vinkel och vrids sedan sakta tills de står helt upp och ned. Då fryses flaskhalsen, korken tas av och den frysta jästfällningen avlägsnas. Flaskorna fylls på med vin så de blir helt fyllda och ofta tillsätts även lite socker (dosage). Som sista moment förses flaskorna med den traditionella champagnekorken och en metallgrimma.

 

Fler tips: 
Vi har ytterligare två champagner från Haton och dessutom fyra från Ellnér, bland annat den uppskattade Pompadour. Du hittar detaljerad information om dem här på hemsidan. Sök på ”Haton” och ”Ellner”. Här finns också (Inspiration/Lär känna våra drycker) en film där du får veta mer om mousserande viner.

Skål för det nya året!

Champagnehögtiden framför alla andra närmar sig – nyårsafton! I Granqvists sortiment finns flera riktigt bra champagner och andra mousserande viner. Lägg en beställning på dina nyårsdrycker redan idag, så kan du hämta ut dem på din Systembolagsbutik lagom innan nyårsafton!

Haton Brut Classic är en så kallad ”blanc de noirs”, ett vitt vin som görs på de blå druvorna Pinot Meunier och Pinot Noir. Blandningen ger en champagne med rikt fyllig doft och smak med lagom syra. Nr 77637, pris 249 kr i beställningssortimentet. Beställ den enklast på systembolaget.se/77637

Charles Ellner Cuvée de Femme Brut (tidigare Pompadour) är också en äkta champagne till bra pris. Nr 7395, pris 249 kr i beställningssortimentet. Beställ på systembolaget.se/7395

Premiere Sekt är ett halvtorrt mousserande vin från Tyskland som inte kostar mer än 95 kronor (Nr 87077). Ett prisvärt alternativ! Du beställer det enklast på systembolaget.se/87077

 

BIODYNAMISKT MOUSSERANDE FRÅN ALSACE

Vignoble des 2 lunes (de två månarnas vinhus) i Wettolsheim är ett nytt lysande namn på vinhimlen i Alsace. Det drivs av äkta paret Charles och Amelie Sparr, vars familjer sedan länge är djupt rotade i den nordostfranska vinmyllan. Ambitionerna är högt ställda och deras viner är såväl ekologiskt som biodynamiskt certifierade (Demeter).

Crémant d’Alsace Comète är ett torrt mousserande vin med angenämt blommig doft och fruktigt delikat smak. Det passar fint att dricka som apéritif och till de flesta skaldjursrätter, rökt lax, sushi och ostron men även till mildare dessertostar som exempelvis brie. Lämplig serveringstemperatur: 5–7 grader.  Druvsort: Pinot Blanc. Nr 73043, pris 179 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet enklast på systembolaget.se/73043

 

För att läsa mer om vårt kompletta utbud av mousserande viner, inklusive roséchampagne, besök www.granqvistbev.se/sortiment/mousserande-vin/ 

Stilla vatten med stil och finess

Staile Uisge The Drum Single Highland Malt passar fint som apéritif, digestif och på egen hand. Den passar också utmärkt till en bit mörk choklad – eller en cigarr.

Det historiskt klingande namnet Staile Uisge är gaeliska för ”stilla vatten” och uttalas ”stajl oschk”.

Staile Uisge har sitt ursprung i ett av de mest välrenommerade destillerierna i skotska högländerna och har tagits fram i samarbete med Granqvist Beverage House. Råvaran är mältat korn som destilleras i enkelpannor enligt pot still-metoden. Den färdiga spriten har sedan under flera år fått mogna på ekfat som tidigare använts för bourbon (amerikansk majswhiskey) innan den buteljerats.

Resultatet är en mild, rund och finessrik whisky med doft och smak av frukt, malt och
en aning torv.

– Jag tycker att Staile Uisge är en allroundwhisky som passar till det mesta – apéritif, digestif eller på egen hand, säger Johan Granqvist på Granqvist Beverage House.

Staile Uisge är den första i raden av nya kvalitetswhiskies från Granqvist. Vi letar guldkorn i främst Skottland och på Irland och förhoppningsvis lanserar vi nästa ”stilla vatten” under 2019.

Nr 86666, pris 295 kr i beställningssortimentet. Du beställer Staile Uisge enklast via systembolaget.se/86666

Ädelsött gillar syra och hetta

Egentligen klarar sig ädelsöta viner bra på egen hand. Men om man vill äta något gott till vinet – vad passar bra då?

Chateau Dereszla är en av de mest klassiska vinproducenterna i Tokaj i nordöstra Ungern. Vineriet, med anor från tidigt 1400-tal, är världsberömt för sina söta aszúviner som framställs av druvor angripna av ädelröta (botrytis cinerea).

Vin från Chateau Dereszla är också en klassiker på Systembolaget och sedan många år tillbaka finns deras Aszú 5 Puttonyos i ordinarie sortiment.

Vinet passar utmärkt att avnjuta precis som det är, men också till desserter, blå- och grönmögelostar, patéer, gåslever och frukt.

Stefan Grynge, välkänd kockprofil i Skaraborg som sedan en tid tillbaka ansvarar för maten på VinContoret i Tidaholm tilsammans med Nichlas Fransén, kombinerar gärna det söta vinet med en kall dessert som får lite draghjälp av syra och hetta:

– Chateau Dereszla kommer bäst till sin rätt med en
dessert som inte är för söt, säger han. Min kalla mascarponecheesecake (se nedan) kompletterar jag med lite apelsin för syrans skull och en spännande sås med chili, tomat och vinbär. Några lättrostade nötter på toppen ger dessutom lite beska. Det blir riktigt lyckat!

Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013 – som görs på druvorna Furmint (70 %) och Harslevelü (30 %) – bjuder på frisk doft av aprikos, mandel och honung. Smaken är söt och frisk med inslag av fat, aprikoser, apelsiner, kokos, saffran och honung. Nr 2901 på Systembolaget, pris 189 kr. Saknas vinet i din butik, be personalen beställa hem det.

 

TESTA TILLSAMMANS MED CHEESECAKE MED APELSIN OCH CHILI

Stefan Grynge på VinContoret i Tidaholm har skapat receptet på frusen mascarpone-cheesecake med gräddsabayonne, apelsinsallad i grappalikör samt balsamicosås med chili och vinbär exklusivt för Vinfo. Du hittar detta och flera andra recept under fliken Inspiration/Recept.

Grappa får finare form

Nu får trotjänaren Grappa di Chardonnay ny flaska och ny etikett. Men fortfarande är det samma innehåll – det vill säga fatlagrad hantverksgrappa gjord på en enda druvsort.

Grappa har gamla traditioner i norra Italien där vinbönderna tidigt lärde sig att använda druvrester från vintillverkningen – vinaccia – för destillering av sprit. Namnet härstammar troligen från den lilla byn Bassano di Grappa i Veneto eller har att göra med ett dialektalt uttryck för druvstjälk.

Från början nyttjades den hemgjorda druvspriten framför allt som styrketår i vingårdarna. I dag är grappa något av modedryck fullt i klass med fin konjak eller single malt whisky.

Större delen av all grappa som säljs kommer från industriella företag med kontinuerlig produktion, så kallad kolonndestillering. Men det finns också mindre destillerier som värnar om de hantverksmässiga tillverkningsmetoderna.

 

ETT EXEMPEL ÄR VILLA ROSATI nära Alba i Piemonte, som håller till i ett vackert gammalt hus på landet med destilleri på bottenvåningen, kontor på ovanvåningen samt lager i källaren. För destilleringen används klassiska enkelpannor i koppar.

Destilleringen sker i två steg – den första har till syfte att eliminera alla orenheter och bismaker och den andra är till för att ge alkoholhalten en skjuts uppåt. Första och sista delen av destillatet har som regel lägre kvalitet och endast den mellersta delen sparas.

Processen av en omgång på omkring 500 liter grappa tar ungefär fem timmar. Därefter går den klara drycken – affinata – vidare till källaren där den lagras på ekfat för att få sin karaktäristiska färg och arom.

En av de mest uppskattade är Ca’ de Monte Grappa di Monovitigno Chardonnay, där råvaran kommer från det ansedda vineriet Azienda Vinicola Malgrà i Nizza Monferrato, några mil österut i Piemonte.

Ca’ de Monte Grappa di Monovitigno Chardonnay är en kristallklar grappa som har en aromatisk doft med toner av gräs och päron och en mjuk, fruktig smak med viss sötma samt eftersmak av russin och kärnor. Hur grappa ska avnjutas råder delade meningar om. De flesta föredrar den som digestif med en serveringstemperatur på 18–20 grader. Servera den helst i ett speciellt grappaglas eller tulpanglas med lätt utsvängda kanter.

 

PÅ VÄG UT TILL DIN SYSTEMBUTIK
Grappa di Chardonnay får ny flaska och ny etikett under senhösten. Observera att den tidigare långsmala flaskan fortfarande kan finnas kvar i vissa Systembutiker under en övergångsperiod. Skulle grappan saknas i din Systembutik, be personalen beställa hem. Nr 371, pris 399 kr.

”Viktigt vårda traditionerna”

Vinkooperativet i Deidesheim är det äldsta i Pfalz. Samtidigt som traditionerna vårdas är det viktigt att se framåt, säger Steven Kärgel, ny direktör för vineriet.

Winzerverein Deidesheim grundades den 16 september 1898 på initiativ av Johannes Mungenast. Vid starten hade han fått med sig 45 vinodlarkollegor som också trodde på idén att samarbete skulle bli vägen till framgång. Den 16 september i år firades kooperativets 120-årsjubileum och drygt 200 gäster bjöds på kalas i vineriets festsmyckade flasktappningshall.

– Winzerverein Deidesheim är ett mycket välskött kooperativ och mina företrädare har gjort ett strålande arbete, säger Steven Kärgel, som i vintras tog över som chef. Och det gäller att fortsätta på den inslagna vägen.

Steven Kärgel har lång erfarenhet i vinbranschen. Efter en gedigen affärsutbildning var han under sex år ansvarig för driften av kooperativet i närliggande Kallstadt. Som stor Rieslingentusiast tog han med glädje över ansvaret i Deidesheim.

– Winzerverein är regionens äldsta kooperativ och det arvet är viktigt att förvalta. Vi har i dag 350 medlemmar av vilka 88 är väldigt aktiva medan övriga har någon enstaka hektar som fritidssysselsättning.

Nästan 70 procent av den 150 hektar stora vinodlingsarealen består av Riesling. Druvan dominerar i hela Pfalzregionen och är berömd för sin mineralitet, fina syra och goda lagringsduglighet.

Men kooperativet har inte bara Riesling på repertoaren. I våras lanserades Fröhlingswein, ett friskt och fruktigt vin som är en blandning av Riesling, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc och Morio-Muskat. Kanske dyker det upp på Systembolaget framöver.

 

STEVEN KÄRGEL FRAMHÅLLER OCKSÅ kooperativets fatlagrade Chardonnay – ett fylligt och krämigt vin som lagras i franska och tyska ekfat. Det är ett bra exempel på experimentlusten i vinkällaren, precis som ett nytt mousserande vin med 0 dosage, det vill säga inget tillsatt socker.

– Men vi satsar också stort på att öka vårt utbud av röda viner, säger han. Framför allt är det Spätburgunder (Pinot Noir) som fungerar fint här. Den druvan finns nu representerad i femton av de bästa odlingarna runt Deidesheim och Ruppertsberg. Spätburgunder skördas för hand och sorteras extra omsorgsfullt. Vinerna får sedan mogna i nya ekfat.

I vinkällaren styr Bruno Klüpfel sedan snart 20 år tillbaka. Samarbetet går mycket bra, konstaterar Steven Kärgel:

– Vi delar samma värderingar i vinet, det gäller för övrigt hela teamet på Winzerverein. Vi vårdar traditionerna samtidigt som vi ständigt ser framåt och utvecklar oss. Till exempel ökar intresset för ekologisk odling markant bland våra medlemmar.

– Det är många som börjar odla ekologiskt och vi uppmuntrar dem genom att ge bättre betalt och vi provar nya metoder, ibland med hjälp av externa rådgivare. Det är mycket slit i såväl odlingar som källare, men det lönar sig. Om tre år kommer vi att ha mer än 30 hektar ekologiska odlingar.

En vacker sommardag tar vi en tur i vinodlingarna utanför Deidesheim – där vin odlats i bortåt tvåtusen år – och det visar sig att det varma vädret verkligen gynnar druvorna.

I den berömda odlingen Paradiesgarten träffar vi 80-årige Heinrich Koch, en av kooperativets äldsta aktiva medlemmar. Han och grannen Günther Anslinger ansar vinrankornas yviga bladverk. Det är ett tuff arbete, men Herr Koch ser helt oberörd ut. Steven Kärgel tar chansen att prata en stund om hur det går med arbetet. Det visar sig att Heinrich Koch är en av de äldre medlemmar som med stor entusiasm ställer om till ekologisk odling!

 

DET GYNNSAMMA VÄDRET FORTSATTE under hösten och 2018 kan sammanfattas som ett utmärkt vinår för Winzerverein Deidesheim.

– Vi avslutade skörden den 16 oktober med riktigt mogna Rieslingdruvor som ska bli Auslesevin, säger Steven Kärgel när vi hörs per telefon. Men vi sparar några rader för att förhoppningsvis kunna göra Eiswein, vi får se hur det går.

Blir det inte minst sju minusgrader blir det inget Eiswein. Det görs av druvor som ska vara frusna när de pressas.

 

VINER FRÅN WINZERVEREIN DEIDESHEIM

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 2017
Halvtorr vit Rieslingklassiker i Spätlesekvalitet – nu årgång 2017 – som passar utmärkt till asiatiska rätter, fiskrätter med söta såser, sushi, krämiga soppor och mildare ostar. Det är ett smakrikt vin med fin balans, doften är druvig med inslag av mogna päron, kvitten och mandarin.

Nr 5042, pris 100 kr. Finns i många Systembutiker. Skulle vinet saknas i din butik, be personalen beställa hem det.

 

FM Riesling QbA Forster Mariengarten 2017
FM Riesling QbA 2017 är ett halvtorrt vitt vin med frisk smak och doft som bjuder på inslag av mandel, citrus och gröna äpplen. Det passar fint att dricka till sallader, kalvkött, fläskkött, pasta, fisk och skaldjur.

Nr 5844, pris 89 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet enklast på systembolaget.se/5844

 

Rosalie och Weissherbst
I Granqvists sortiment finns också två roséviner från Winzerverein Deidesheim: Rosalie Rosé Dry och Portugieser Weissherbst QbA.

Viner med god smak och god känsla

Rongopai betyder ”God Smak och God Känsla” på maori. Precis det som kännetecknar de två viner från nya zeeländska Rongopai Wines som vi nu lanserar på Systembolaget.

Rongopai är ett av Nya Zeelands äldsta vinmärken. Verksamheten drogs igång år 1932 i en statlig forskningsstation i byn Te Kauwhata utanför Auckland på Nordön. Forskningsstationen grundades i slutet av 1800-talet och leddes under många år av den italienske immigranten Romeo Brageto (1859–1913). Han anses av många vara det nyazeeländska vinets fader.
2007 tog välrenommerade Babich Wines över Rongopai och vinframställningen flyttades till deras anläggning i Henderson i West Auckland. Det gamla vineriet hade visserligen historiska värden men var kanske inte så lämpat för modern vinproduktion.
Druvorna till Rongopais viner kommer i dag från flera vindistrikt – men främst Marlborough på Sydön och Hawkes Bay på Nordön. I Marlborough har man byggt en anläggning som snabbt tar hand om druvorna efter skörd. Det färdigjästa vinet transporteras sedan till huvudanläggningen i Henderson för buteljering och distribution. Pinot Noir-vinerna får dock mogna på ekfat en tid.

Babich Wines grundades för lite mer än 100 år sedan av den kroatiske invandraren Josip Babich. Bröderna Peter och Joseph Babich tog över vineriet efter sin far på 1970-talet och i dag är det tredje generationen – Peters son David –  om leder företaget.
– Så roligt att vinerna från Rongopai kommer att säljas i Sverige också, säger David Babich. Jag har aldrig varit i Sverige men hoppas kunna hälsa på framöver!

 

MARLBOROUGH ÄR KÄNT SOM DEN idealiska växtplatsen för Sauvignon Blanc. Här får druvorna en speciell ton med frisk syra och ett aromatiskt anslag som skiljer sig från exempelvis de som växer i Loiredalen i Frankrike. Det var på 1980- talet som vinmakarna upptäckte det spännande mikroklimatet i Marlborough och nästan alla vinproducenter flockades här. Sauvignon Blanc från Marlborough blev helt enkelt ett begrepp.
I dag försöker man nyansera vinerna lite mer och akta sig för att laka ur den gräsiga, örtiga stilen.
– Vi strävar efter att ta till vara ännu mer på de nyanser som de olika vinodlingarna ger, säger Adam Hazeldine, chefsvinmakare hos Babich sedan 2001 och ansvarig för Rongopaivinerna.
– Vi odlar i Wairau, Waihopai och Awatere och även om 75 procent av odlingarna i Marlborough är planterade med Sauvignon Blanc så skiljer det mycket i mikroklimat och jordmån mellan dalarna.
Sedan några år växer även andra druvsorter i Marlborough och särskilt bra går det för Pinot Noir, Pinot Gris och Chardonnay. Hållbar vinproduktion är en allt viktigare fråga också på Nya Zeeland och vinmakarna ligger sedan flera år långt framme med mycket detaljerade regler för certifiering. Alla Rongopais viner kommer från vingårdar som är certifierade enligt de stränga reglerna. Familjen Babich var först med att certifiera sina vingårdar, vilket de är mycket stolta över.

 

HÅLLBARHETSPOLICYN OMFATTAR EXEMPELVIS minsta möjliga användning av bekämpningsmedel. Det gäller även att hålla nere el- och vattenförbrukningen, både i vinerierna och på fälten. Man skyddar vattentäkter från all form av förorening och följer noga lagar och direktiv om miljömässigt ansvarstagande. En god social standard för de anställda hör också till hållbarhetspolicyn.
Ett kännetecken för Rongopais viner är den så kallade Korun på etiketten. Figuren symboliserar skapelsen och förekommer ofta i maoriernas konst. Det är en spiral som bygger på formen av ett nytt outsprunget blad hos en silverträdormbunke. Figuren visar på oavbruten rörelse men påvisar även att man återvänder till utgångspunkten.

 

VINER FRÅN RONGOPAI
Pinot Noir 2017
Rongopai Marlborough Pinot Noir är ett medelfylligt rödvin med doft av mörka bär. Smaken är påfallande fruktig med inslag av katrinplommon, körsbär, jordgubbar och en aning vanilj. Vinet, som bör serveras vid 16–18 grader, passar fint till stekt och grillat kött av lamm och gris. Det är en blend av Pinot Noir-druvor från de bästa odlingarna i Marlborough. Nr 73694, pris 179 kr i beställningssortimentet. Beställ på systembolaget.se/73694


Sauvignon Blanc 2017
Rongopai Marlborough Sauvignon Blanc är ett torrt vitt vin med aromatisk doft som bjuder på en ton av diskret rökighet och mandarin. Angenäm smak av citrus, melon och ett uns av torkade trädgårdskryddor. Det serveras med fördel till vitt kött, ostron och sallader. Vinet är en blend av Sauvignon Blanc-druvor från olika odlingar i Marlborough. Lämplig serveringstemperatur: 10–12 grader. Nr 74144, pris 139 kr i beställningssortimentet. Beställ på systembolaget.se/74144

De har ett miljö- och klimatperspektiv som få andra i vinvärlden. Nu lanserar Granqvist Beverage House tre spännande rödviner från LangeTwins i Lodi i Kalifornien. ”Hållbar vinodling är den enda vägen framåt”, säger vinmakaren Randall Lange.

Acampo är en by med 400 invånare, strax utanför Lodi i Kalifornien. Närmaste större städer är San Francisco i väster och Sacramento i norr. Här ligger LangeTwins Family Winery and Vineyards, ett av Kaliforniens mest omtalade nya vinerier.
Vineriet grundades för drygt tio år sedan, men familjen Lange är väl rotad i bygden. Redan på 1870-talet gjorde sig Maria och Johann Lange kända för sina vattenmeloner. 1916 planterades de första druvorna.
I dag driver tvillingarna Randall och Bradford Lange vineriet. På 1970-talet kom de tillbaka till familjegården efter avslutade universitetsstudier och bestämde sig för att satsa fullt ut på vinodling.
Hårt arbete, envishet och en stark tro på framtiden gjorde att de succesivt kunde utöka odlingarna och förse den snabbt växande kaliforniska vinindustrin med förstklassiga druvor.
Randall och Bradford gifte sig så småningom med Charlene och Susan och har nu fem barn – Marissa, Aaron, Philip, Kendra och Joseph.
När samtliga av dem visade intresse för familjens företag bestämde sig tvillingarna för att satsa på en egen vinanläggning och för första gången producera eget vin. Noggrann planering och över trettio års erfarenhet gjorde att vineriet – som öppnade 2006 – är ett av Kaliforniens modernaste och miljövänligaste.

 

IN I MINSTA DETALJ SATSADE DE PÅ att spara el, minimera svinn och – inte minst – skonsam druvhantering. De var först med att installera dubbelsidiga solpaneler och är i dag nästan självförsörjande på el.
Klimatet i San Joaquin Valley – där Lodi ligger – är idealiskt för druvodling. Det är medelhavsklimat, men med liten risk för regn, vilket gör behovet av bekämpningsmedel mindre än normalt.
– Vi vet att vissa druvor är mer känsliga för mjöldagg och risken fanns att man sprutade alla odlingar av bara farten. I dag har vi ett noga uträknat åtgärdsschema där vi bara gör något när det är helt nödvändigt. Vi har även byggt en egen traktor som kan behandla fyra rader vinrankor i taget istället för två. Det ger mindre svinn och lägre bränslekostnader, säger Randall Lange.
En del av vinodlingarna som tidigare fanns utmed Mokelumnefloden har ersatts av annan växtlighet för att stärka flodbanken och för att det ursprungliga djurlivet ska kunna återvända. Floden är i dag rik på fisk tack vare detta.
Familjen Lange har också satt upp otaliga holkar för att locka många olika fåglar – bland annat ugglor – som i sin tur lever av insekter och gnagare som hotar vinplantorna.
– Som familjeföretag måste vi satsa på kommande generationer, säger Joe Lange, som fått höra detta av sin far Randall sedan barnsben. Familjen Lange har också varit drivande i arbetet med att ta fram de så kallade ”Lodireglerna”, de kaliforniska vinodlarnas certifierade hållbarhetsprogram.
– Vi fortsätter också att växa, berättar Joe Lange. För några år sedan invigde vi vårt ”Press Room” för att bättre kunna ta emot besökare och servera våra viner till kunderna i en trevlig miljö. Vi invigde en ny buteljeringsanläggning 2014 och kan nu buteljera mycket mer än de 1 000 vinlådor vi gjorde första året.

 

VINMAKARNA DAVID AKIYOSHI OCH Karen Birmingham har stor del i framgångarna. David var chefsvinmakare på Mondavis Woodbridgeanläggning i Lodi i 25 år innan han började på LangeTwins 2005. Karen arbetade också där och följde efter sin kollega några år senare. Tillsammans har de många års erfarenhet av Lodi och de omkringliggande distrikten. De kan jordmånen och klimatet utan och innan.
Stort fokus läggs på att utveckla de 26 druvsorterna i odlingarna. Lodi är främst känt som ett rödvinsområde där Zinfandel och Cabernet Sauvignon dominerar, men där även de gröna Chardonnay och Sauvignon Blanc trivs.
På senare år har Lodis vinerier börjat plantera spanska, italienska och portugisiska druvsorter som visat sig trivas riktigt bra. Senaste tillskottet hos LangeTwins är italienska Nero d’Avola som planterades 2012. En annan nykomling är Teroldego, en blå druva som normalt bara finns i Norditalien. Förnyelsen uppskattas och en av USA:s främsta vintidskrifter utsåg Lodi till Årets vindistrikt 2016.
– Vi vet att vår satsning på hållbar vinodling är den enda vägen framåt, säger Randall Lange. För oss, för våra barn och kommande generationer. Kan vi dessutom minska svinnet och på så sätt spara pengar har vi råd att göra bättre vin!

 

TRE FINA VINER FRÅN LANGETWINS
Ivory & Burt Zinfandel 2015
Rött fylligt vin med angenäm doft av mörka bär. Smaken är fruktig med druvtypiska toner av körsbär och björnbär. Lång eftersmak med kryddiga inslag och mjuka tanniner. Passar till de flesta kötträtter och kraftigare pastarätter. Lämplig serveringstemperatur: 16–18 grader. Nr 78002, pris 179 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet enklast på systembolaget.se/78002.

 

Caricature Red Blend 2015
Medelfylligt rödvin med doft av mörka bär och plommon. Smakrikt med toner av björnbär, körsbär och plommon, angenämt kryddigt eftersmak. Vinet är en blend av druvorna Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Petite Sirah, Sangiovese och Tannat. Passar fint exempelvis till rostbiff, goudaost och desserter av mjölkchoklad. Serveringstemperatur: 16–18 grader. Nr 72925, pris 199 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet enklast på systembolaget.se/72925.


Cabernet Sauvignon 2014
Medelfylligt rödvin med angenäm doft och smak av körsbär och fat. Efter hela 16 månaders fatlagring är vinet mycket välbalanserat med rund, mjuk smak och milda tanniner. Passar utmärkt att servera till de flesta kötträtter, kraftigare pastarätter samt lagrade hårdostar. Lämplig serveringstemperatur: 16–18 grader, Nr 75010, pris 199 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet enklast på systembolaget.se/75010.


Portvin är en komplex dryck som ger en fantastisk smakupplevelse. Det tycker Fredrik Horn, restaurangchef på tvåstjärniga Oaxen Krog i Stockholm, tillika stor portvinsälskare.

Portvin är utan tvekan en favorit på Oaxens vinlista. Nio av tio gäster beställer portvin – varje dag året runt, förklarar han.
Sedan våren 2016 arbetar Fredrik Horn på Oaxen Krog, den kritikerrosade restaurangen som 1994 öppnade på ön Oaxen i Stockholms södra skärgård, men som 2013 flyttade till Djurgården. Oaxen har ett flertal gånger utsetts till Sveriges bästa restaurang av White Guide och belönades 2014 med en stjärna i Guide Michelin och 2015 med två stjärnor.
Fredrik Horns meritlista är också diger och spänner över flera namnkunniga restauranger. Yrkesbanan inleddes på PM & Vänner i Växjö där han var ansvarig sommelier innan han flyttade till Stockholm och Operakällaren i tre år. Därefter var han restaurangchef på Restaurant Frantzén i tre år innan han kom till Oaxen som restaurangchef förra året
– Portvin har alltid varit ett självklart inslag på Oaxens vinlista, men har möjligen fått en ännu mer framskjuten plats sedan jag började här. Jag försöker alltid se till att det finns bra portvin att välja på, säger han.

 

FREDRIK HORN ÄR EN AV LANDETS främsta vinkännare och han utsågs i oktober till femte bästa sommelier på Gastronomigalan. Passionen för portvin grundlades i och med en resa till Portugal och Dourodalen för många år sedan.
– Det var då jag upptäckte denna fantastiska dryck och fascinerades av hur producenterna med enkla medel kan åstadkomma ett så extremt komplext vin med förmåga att ge en så mångfacetterad smakupplevelse, säger han.
Colheita och Tawny gillar han bäst. Båda sorterna har fått mogna på ekfat under lång tid med skillnaden att Colheita
kommer från en specifik årgång, medan Tawny kan vara en blandning av vin från olika årgångar.
– Personligen gillar jag den fina balansen mellan syra och sötma i kombination med den friskhet som finns i Colheita och Tawny. Visst uppskattar jag även en flasklagrad Vintage Port, men den kan vara lite svårare att matcha med mat, säger Fredrik Horn.
Det mesta av det portvin som beställs av gästerna på Oaxen avnjuts med ostar eller någon chokladdessert. Vinet serveras svalt – mellan 14 och 15 grader – eller i vissa fall ännu kallare.
– Vitt portvin med lite citron och is är en härlig fördrink, säger han. Samtidigt är det skillnad på portvin och portvin. Det gäller att vara noga med kvaliteten, betonar Fredrik Horn:
– Krohn är ett märke som alltid håller vad det lovar. Det är en producent som tillhör legendarerna inom portvinsvärlden och som alltid utmärker sig för sin fina Colheita och Tawny.

 

Här hittar du vårt sortiment av starkvin.

Visa fler