Hemliga dalens hållbara viner

Viña Valle Secreto i Cachapoaldalen i Chile har receptet på riktigt bra viner: Många soldagar, perfekt geografiskt läge och litet skördeuttag kombinerat med omsorg om druvor, natur och människor.

De flesta vinhus är traditionsrika företag som funnits i många år – ofta i en och samma familjs ägo sedan generationer. Viña Valle Secreto är däremot ett ungt vineri som grundades så sent som 2007.

– Det startades av Antonio Punti och Claudio Berndt som drömde om att få skapa viner med stor karaktär på en alldeles speciell plats med bra klimat och vacker natur, säger Jefry Pitronello Baeza, exportchef på Viña Valle Secreto, som varit med sedan starten för tolv år sedan.

Vineriet ligger vid foten av Anderna, i den övre delen av Cachapoaldalen i regionen Rapel, tretton mil söder om huvudstaden Santiago. Här har de båda grundarna hittills anlagt drygt 37 hektar vinodlingar på den 70 hektar stora egendomen. 8 hektar är planterade med den blå Carmenère, som anses vara något av Chiles nationaldruva.

– Carmenère trivs utmärkt bra här, säger Jefry Pitronello Baeza. Druvan är dessutom min personliga favorit! Men vi har också 12 hektar Cabernet Sauvignon, 9 hektar Syrah och ett par hektar vardera av bland annat Cabernet Franc och Malbec.

Allt arbete på vineriet utförs av anställda medarbetare i stället för daglönearbetare, som är det vanliga i Chile. Viña Valle Secreto tar även i övrigt ett stort socialt ansvar och ger exempelvis ekonomiskt stöd till byskolan i närheten. 2018 certifierades vineriet enligt den chilenska vinindustrins hållbarhetsstandard och kan nu märka sina flaskor med etiketten ”Certified Sustainable Wines of Chile”. Certifieringen måste förnyas vartannat år.

Viña Valle Secreto ställer också höga krav på sina leverantörer när det gäller hållbarhet. Såväl flaskor, korkar och kapsyler görs så långt det är möjligt av återvinningsmaterial.

Att bedriva vinproduktion i Chile är relativt enkelt.

– Klimatet brukar vara väldigt stabilt, särskilt under skördesäsongen, säger Jefry Pitronello Baeza.

I år har det dock svängt lite mer i temperaturerna än det brukar göra, det har varierat från 20–21 grader till uppåt 30–35 grader vissa dagar. Men nattemperaturerna håller sig för det mesta på cirka 18 grader.

I Chile plockas druvorna när vi i Europa har vår. I år inledde Viña Valle Secreto skörden i mars och den avslutades i månadsskiftet maj–juni.

– Årets skörd kommer att bli super, säger Jefry Pitronello Baeza. Årgångarna 2017 och 2018 var riktigt bra och allt tyder på att 2019 blir ännu bättre.

Förutsättningarna för att chefsvinmakare Alejandra Vallejo ska få ett relativt enkelt jobb i vinkällaren i år är med andra ord goda. Hon är en välmeriterad agronom och önolog som började i vineriet 2015 och har nu hunnit sätta sin prägel på flera årgångar. Tidigare har hon jobbat bland annat i Sonoma Valley och i Napa Valley i Kalifornien. Alejandra Vallejo arbetar akivt i odlingarna och menar att en vinmakare måste ta ett helhetsgrepp på produktionen och inte bara rikta in sig på arbetet i vinkällaren.

Medan de flesta vinerier i Chile räknar mellan 14 000 och 16 000 kilo druvor per hektar skördar Viña Valle Secreto knappt hälften så mycket – mellan 6 500 och 7 500 kilo per hektar.

”VARJE DROPPE AV VINET ÄR EN HEMLIGHET SOM DU INTE KAN LÅTA BLI ATT DELA MED DIG AV.”

– Det motsvarar ungefär 2,5 till 3,5 kilo per vinranka, säger Jefry Pitronello Bazea. I och med att vi selekterar så hårt får de druvor som vi låter hänga kvar chansen att utveckla bästa möjliga kvalitet. För att inte skada de mogna druvorna plockar vi dem för hand i små korgar eller backar.

Efter fermenteringen lagras vinerna i mindre ståltankar – 3 500, 5 000 eller 7 000 liter – innan de flyttas över till ekfat för vidare mognad. Vineriet har sammanlagt 600 fransktillverkade fat i olika storlekar.

– Vårt mål är att skapa stora kvalitetsviner, säger Jefrey Pitronella Baeza. Kanske till och med de bästa i Chile!

I mars lanserades First Edition Cabernet Sauvignon 2017 i Systembolagets fasta sortiment.

– Det skiljer sig mycket från andra chilenska Cabernet Sauvignon-viner, säger Jefry Pitronella Baeza. De flesta har kraftiga tanniner, medan vårt har betydligt mjukare och elegantare tanniner med mer frukt. Jag skulle vilja säga att varje droppe av vinet är en hemlighet som du inte kan låta bli att dela med dig av!

På 1800-talet ödelade dvärgbladlusen stora delar av Europas vingårdar och odlarna tvingades ympa europeiska druvsorter på resistenta amerikanska rankor. Chile drabbades inte alls och behövde inte göra någon ympning, vilket gör att landet i princip är det enda där rankorna får växa fritt på sina egna rötter. Tack vare de naturliga barriärerna – Stilla Havet i väster, bergskedjan Anderna i öster, Atacamaöknen i norr och Antarktis i söder – har Chile också ett gott skydd mot skadedjur och sjukdomar i vinodlingarna.

 

TVÅ VINER FRÅN VALLE SECRETO

First Edition Cabernet Sauvignon Valle Secreto 2017 är ett fylligt, stramt rödvin med mycket fruktig, nyanserad doft med inslag av örter, blåbär, choklad och peppar. Smaken är fruktig och nyanserad med toner av örter, blåbär, ceder, hallon, choklad och peppar. Det passar utmärkt att dricka till kötträtter av nöt, vilt och vildsvin samt lagrade hårdostar och charkuterier. Vinet, som är hållbarhetscertifierat, passar också utmärkt att dricka på egen hand. Det har lagrats 12 månader i 225-liters franska ekfat och 12 månader i flaskor innan försäljning.
Lämplig dricktemperatur: 16–18 grader.
Alkoholthalt: 14,5 volymprocent.
Nr 2278, pris 149 kr i Systembolagets fasta sortiment. Skulle vinet saknas i din Systembutik, be att personalen beställer hem det.

 


First Edition Carmenère Valle Secreto 2016
är ett fylligt, fruktigt och smakrikt rödvin. Det har en stor, finstämd doft med inslag av mörka bär, svartpeppar och frukt. Smaken är rund och mjuk med harmonisk avslutning. Du kan med fördel dricka vinet till fläsk och nötköttsrätter, mustiga pastarätter, kallt bord och lagrade hårdostar. Vinet, som är hållbarhetscertifierat, passar också utmärkt att dricka på egen hand. Det har lagrats i 225-liters franska ekfat i 12 månader och sedan 12 månader i flaskor innan försäljning.
Lämplig dricktemperatur: 17–18 grader.
Alkoholhalt: 14,5 volymprocent.
Nr 75690, pris 189 kronor i Systembolagets beställningssortiment. Du beställer det enklast HÄR.

 


JAMES SUCKLING HYLLAR HEMLIGA DALENS VINER

First Edition Carmenère har fått otaliga priser och utmärkelser under åren och har prisats av bland andra svenske Andreas Larsson. Men även den internationellt välkände vinexperten James Suckling har fattat tycke för First Edition Carmènere. I en provning nyligen gav han vinet 91 av 100 möjliga poäng. James Suckling har provat ett flertal viner från Valle Secreto och sätter genomgående bra betyg. I en text på den egna sajten jamessuckling.com hyllar han Chile och menar att landets vinmakare har gjort ett anmärkningsvärt kvalitetslyft de senaste åren.

Skål för sommaren

Kryddat brännvin är en nordisk dryck med stolt tradition. Förr kryddades brännvinet av medicinska skäl – i dag gör vi det för smakens skull. Kryddat brännvin är ett givet inslag på midsommar och sommarens övriga fester. Skål för sommaren!

Granqvists snapsbackar passar perfekt att ställa fram på festbordet. Då kan gästerna provsmaka och hitta sin egen favorit. En back snaps ”Röda Backen” finns i de flesta Systembutiker. Den innehåller två miniflaskor á 50 ml av Västkustsnaps, Smålandssnaps, Västgötasnaps, Fäbodsnaps, Hirkum Pirkum och Annebergs Kornbränvin. Den röda backen (Nr 141) kostar 299 kr. Saknas den i din butik, be personalen beställa hem. Läs mer.

En back snaps ”Svarta backen” finns i beställningssortimentet. Den innehåller två miniflaskor á 50 ml av vardera Sunnanvind, Dylletuting, Hjärtans Fröjd, Gyllenkröken, Bästergöken och Fjäril Vingad. Nr 85808, pris 299 kr. Beställ HÄR.

Samtliga snapsar finns också i halvlitersflaskor. För information om respektive snaps, priser och artikelnummer, sök på ”snaps” här på granqvistbev.se.

Kryddat brännvin smakar bäst när det håller en temperatur på 6–8 grader.

 

EN LAGER TILL KRÄFTORNA

Anderssons Öl är ett ljust svenskt lageröl i internationell stil som passar fint att dricka till husmanskost och lite kryddigare rätter – och på verandan en sommardag. Varför inte satsa på ett gäng Anderssons Öl till midsommar och sensommarens kräftskivor!

Anderssons Öl bryggs av Hellefors Bryggeri och har en mild fruktig doft med toner av malt och en aning humle. Smaken är torr med medelstor beska, lite citrus och väl avrundad bitterhet.

Anderssons Öl finns i beställningssortimentet och säljs på flak med 24 burkar á 330 ml. Nr 1406, pris 10,90 kr per burk. Beställ HÄR.

 

MED SMAK AV VÄSTKUSTEN

Västkustsnaps med smak av nypon, slånbär och björnbär tycker vi passar extra bra till midsommar. Den ingår i röda backen men säljs också i 500 ml-flaska i de flesta Systembutiker. Får ofta bra betyg i tidningarnas snapsprovningar. Nr 293, pris 249 kr.

 

Ingen fest utan bubbel

Tänk att ett vin fyllt av små luftbubblor kan göra så mycket för att höja stämningen på sommarens fester – och alla andra fester! Här får du tips på tre bra bubbelviner från olika regioner och i olika prisklasser. Skål!


LYXIG CHAMPAGNE TILL OSTRON OCH SKALDJUR


Haton Brut Classic
är en torr champagne av allra bästa märke. Den framställs enligt den traditionella metoden som används i alla franska vindistrikt och även i några andra EU-länder.

Haton Brut Classic är en ”blanc de noirs” och består av de blå druvorna Pinot Meuiner (60 procent) och Pinot Noir (40 procent). Blandningen ger champagnen en rik, fyllig doft och smak med lagom syra. Druvsorterna skördas var för sig och vinifieras separat innan de blandas inför flasktappningen och den slutliga jäsningen. Passar lika bra till buffén som apéritif på festen.

Nr 77637, pris 249 kr i beställningssortimentet. Beställ HÄR.

 

 

EKOLOGISK CRÉMANT TILL SUSHI OCH RÖKT LAX

Crémant d’Alsace Comète är ett torrt mousserande vin från Alsace i Frankrike som produceras enligt den traditionella champagnemetoden. Crémant är beteckningen på mousserande franska viner som inte kommer från Champagne.

Comète produceras av Vignoble des 2 lunes och består till 100 procent av Pinot Blancdruvor. Det har en angenäm blommig doft och fruktigt delikat smak. Avnjut det som apéritif, till sushi, rökt lax, skaldjursrätter och ostron men även till milda dessertostar. Vinet är såväl ekologiskt som biodynamiskt certifierat.

Nr 73043, pris 179 kr i beställningssortimentet. Beställ HÄR.

 

 

SÄLLSKAPSVIN MED LITEN PRISLAPP

Premiere Sekt är ett mycket prisvärt tyskt mousserande vin som framställs enligt den så kallade läskedrycksmetoden: Kolsyra tillsätts i ett färdigt vin.

Premiere Sekt levereras av Sektkellerei Josef Drahten i Moseldalen och bjuder på en fruktig doft med lätta mineraltoner. Smaken är angeämt fruktig med lagom mousse. Vinet är en blend av flera olika gröna druvsorter, bland annat Riesling, den klassiska tyska druvan. Du serverar Premiere Sekt väl kylt som apéritif på sommarens fester samt till bufférätter och skaldjur.

Nr 87077, pris 95 kr i beställningssortimentet. Beställ HÄR.

 

 

Fakta: Traditionella metoden
Vinet får först jäsa i ståltank eller träfat. Vid buteljeringen tillsätts jäst samt socker och flaskorna försluts med en kapsyl. De ställs i 45 graders vinkel och vrids sedan sakta tills de står helt upp och ned. Då fryses flaskhalsen, korken tas av och den frysta jästfällningen avlägsnas. Flaskorna fylls på med vin så de blir helt fyllda och ofta tillsätts även lite socker (dosage). Som sista moment förses flaskorna med den traditionella champagnekorken och en metallgrimma.

 

Fler tips: 
Vi har ytterligare två champagner från Haton och dessutom fyra från Ellnér, bland annat den uppskattade Pompadour. Du hittar detaljerad information om dem här på hemsidan. Sök på ”Haton” och ”Ellner”. Här finns också (Inspiration/Lär känna våra drycker) en film där du får veta mer om mousserande viner.

Skål för det nya året!

Champagnehögtiden framför alla andra närmar sig – nyårsafton! I Granqvists sortiment finns flera riktigt bra champagner och andra mousserande viner. Lägg en beställning på dina nyårsdrycker redan idag, så kan du hämta ut dem på din Systembolagsbutik lagom innan nyårsafton!

Haton Brut Classic är en så kallad ”blanc de noirs”, ett vitt vin som görs på de blå druvorna Pinot Meunier och Pinot Noir. Blandningen ger en champagne med rikt fyllig doft och smak med lagom syra. Nr 77637, pris 249 kr i beställningssortimentet. Beställ den enklast på systembolaget.se/77637

Charles Ellner Cuvée de Femme Brut (tidigare Pompadour) är också en äkta champagne till bra pris. Nr 7395, pris 249 kr i beställningssortimentet. Beställ på systembolaget.se/7395

Premiere Sekt är ett halvtorrt mousserande vin från Tyskland som inte kostar mer än 95 kronor (Nr 87077). Ett prisvärt alternativ! Du beställer det enklast på systembolaget.se/87077

 

BIODYNAMISKT MOUSSERANDE FRÅN ALSACE

Vignoble des 2 lunes (de två månarnas vinhus) i Wettolsheim är ett nytt lysande namn på vinhimlen i Alsace. Det drivs av äkta paret Charles och Amelie Sparr, vars familjer sedan länge är djupt rotade i den nordostfranska vinmyllan. Ambitionerna är högt ställda och deras viner är såväl ekologiskt som biodynamiskt certifierade (Demeter).

Crémant d’Alsace Comète är ett torrt mousserande vin med angenämt blommig doft och fruktigt delikat smak. Det passar fint att dricka som apéritif och till de flesta skaldjursrätter, rökt lax, sushi och ostron men även till mildare dessertostar som exempelvis brie. Lämplig serveringstemperatur: 5–7 grader.  Druvsort: Pinot Blanc. Nr 73043, pris 179 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet enklast på systembolaget.se/73043

 

För att läsa mer om vårt kompletta utbud av mousserande viner, inklusive roséchampagne, besök www.granqvistbev.se/sortiment/mousserande-vin/ 

Stilla vatten med stil och finess

Staile Uisge The Drum Single Highland Malt passar fint som apéritif, digestif och på egen hand. Den passar också utmärkt till en bit mörk choklad – eller en cigarr.

Det historiskt klingande namnet Staile Uisge är gaeliska för ”stilla vatten” och uttalas ”stajl oschk”.

Staile Uisge har sitt ursprung i ett av de mest välrenommerade destillerierna i skotska högländerna och har tagits fram i samarbete med Granqvist Beverage House. Råvaran är mältat korn som destilleras i enkelpannor enligt pot still-metoden. Den färdiga spriten har sedan under flera år fått mogna på ekfat som tidigare använts för bourbon (amerikansk majswhiskey) innan den buteljerats.

Resultatet är en mild, rund och finessrik whisky med doft och smak av frukt, malt och
en aning torv.

– Jag tycker att Staile Uisge är en allroundwhisky som passar till det mesta – apéritif, digestif eller på egen hand, säger Johan Granqvist på Granqvist Beverage House.

Staile Uisge är den första i raden av nya kvalitetswhiskies från Granqvist. Vi letar guldkorn i främst Skottland och på Irland och förhoppningsvis lanserar vi nästa ”stilla vatten” under 2019.

Nr 86666, pris 295 kr i beställningssortimentet. Du beställer Staile Uisge enklast via systembolaget.se/86666

Ädelsött gillar syra och hetta

Egentligen klarar sig ädelsöta viner bra på egen hand. Men om man vill äta något gott till vinet – vad passar bra då?

Chateau Dereszla är en av de mest klassiska vinproducenterna i Tokaj i nordöstra Ungern. Vineriet, med anor från tidigt 1400-tal, är världsberömt för sina söta aszúviner som framställs av druvor angripna av ädelröta (botrytis cinerea).

Vin från Chateau Dereszla är också en klassiker på Systembolaget och sedan många år tillbaka finns deras Aszú 5 Puttonyos i ordinarie sortiment.

Vinet passar utmärkt att avnjuta precis som det är, men också till desserter, blå- och grönmögelostar, patéer, gåslever och frukt.

Stefan Grynge, välkänd kockprofil i Skaraborg som sedan en tid tillbaka ansvarar för maten på VinContoret i Tidaholm tilsammans med Nichlas Fransén, kombinerar gärna det söta vinet med en kall dessert som får lite draghjälp av syra och hetta:

– Chateau Dereszla kommer bäst till sin rätt med en
dessert som inte är för söt, säger han. Min kalla mascarponecheesecake (se nedan) kompletterar jag med lite apelsin för syrans skull och en spännande sås med chili, tomat och vinbär. Några lättrostade nötter på toppen ger dessutom lite beska. Det blir riktigt lyckat!

Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013 – som görs på druvorna Furmint (70 %) och Harslevelü (30 %) – bjuder på frisk doft av aprikos, mandel och honung. Smaken är söt och frisk med inslag av fat, aprikoser, apelsiner, kokos, saffran och honung. Nr 2901 på Systembolaget, pris 189 kr. Saknas vinet i din butik, be personalen beställa hem det.

 

TESTA TILLSAMMANS MED CHEESECAKE MED APELSIN OCH CHILI

Stefan Grynge på VinContoret i Tidaholm har skapat receptet på frusen mascarpone-cheesecake med gräddsabayonne, apelsinsallad i grappalikör samt balsamicosås med chili och vinbär exklusivt för Vinfo. Du hittar detta och flera andra recept under fliken Inspiration/Recept.

Grappa får finare form

Nu får trotjänaren Grappa di Chardonnay ny flaska och ny etikett. Men fortfarande är det samma innehåll – det vill säga fatlagrad hantverksgrappa gjord på en enda druvsort.

Grappa har gamla traditioner i norra Italien där vinbönderna tidigt lärde sig att använda druvrester från vintillverkningen – vinaccia – för destillering av sprit. Namnet härstammar troligen från den lilla byn Bassano di Grappa i Veneto eller har att göra med ett dialektalt uttryck för druvstjälk.

Från början nyttjades den hemgjorda druvspriten framför allt som styrketår i vingårdarna. I dag är grappa något av modedryck fullt i klass med fin konjak eller single malt whisky.

Större delen av all grappa som säljs kommer från industriella företag med kontinuerlig produktion, så kallad kolonndestillering. Men det finns också mindre destillerier som värnar om de hantverksmässiga tillverkningsmetoderna.

 

ETT EXEMPEL ÄR VILLA ROSATI nära Alba i Piemonte, som håller till i ett vackert gammalt hus på landet med destilleri på bottenvåningen, kontor på ovanvåningen samt lager i källaren. För destilleringen används klassiska enkelpannor i koppar.

Destilleringen sker i två steg – den första har till syfte att eliminera alla orenheter och bismaker och den andra är till för att ge alkoholhalten en skjuts uppåt. Första och sista delen av destillatet har som regel lägre kvalitet och endast den mellersta delen sparas.

Processen av en omgång på omkring 500 liter grappa tar ungefär fem timmar. Därefter går den klara drycken – affinata – vidare till källaren där den lagras på ekfat för att få sin karaktäristiska färg och arom.

En av de mest uppskattade är Ca’ de Monte Grappa di Monovitigno Chardonnay, där råvaran kommer från det ansedda vineriet Azienda Vinicola Malgrà i Nizza Monferrato, några mil österut i Piemonte.

Ca’ de Monte Grappa di Monovitigno Chardonnay är en kristallklar grappa som har en aromatisk doft med toner av gräs och päron och en mjuk, fruktig smak med viss sötma samt eftersmak av russin och kärnor. Hur grappa ska avnjutas råder delade meningar om. De flesta föredrar den som digestif med en serveringstemperatur på 18–20 grader. Servera den helst i ett speciellt grappaglas eller tulpanglas med lätt utsvängda kanter.

 

PÅ VÄG UT TILL DIN SYSTEMBUTIK
Grappa di Chardonnay får ny flaska och ny etikett under senhösten. Observera att den tidigare långsmala flaskan fortfarande kan finnas kvar i vissa Systembutiker under en övergångsperiod. Skulle grappan saknas i din Systembutik, be personalen beställa hem. Nr 371, pris 399 kr.

Folklig svensk lager

Anderssons är ett ljust svenskt lageröl i internationell stil som passar fint att dricka till husmanskost och lite kryddigare rätter men även som sällskapsdryck. Det smakar som bäst om du tar det direkt ur kylskåpet.

Anderssons Öl i den mörkgröna burken är en klassiker som funnits på Systembolaget i över två decennier. För en tid sedan tog Granqvist Beverage House över distribution och marknadsföring.

Men vem är Andersson – finns han? Jodå, Andersson existerar i verkligheten, heter Mats i förnamn och bor i Dalarna. Sedan länge har Mats Andersson haft nöjet att jobba med drycker och 1996 fick han chansen att ta fram ett eget ölmärke i samarbete med ett stort svenskt bryggeri. Idén var att skapa ett lättdrucket öl som passar alla och efter ett antal provbryggningar och smaktester föddes Anderssons Öl.

Anderssons – som i dag bryggs av Hellefors Bryggeri – är ett klassiskt ljust lageröl i internationell stil med mild fruktig doft som bjuder på toner av malt och en aning humle. Smaken är torr med medelstor beska, lite citrus och väl avrundad bitterhet.

Lageröl är den vanligaste ölsorten och har fått sitt namn från tyskans ord för lagra. Det framställs med en jästkultur som jäser långsamt vid låg temperatur, vilket resulterar i ett rent och friskt öl. Lageröl smakar som bäst om det serveras välkylt, cirka 8–12 grader.

Anderssons Öl finns i Systembolagets beställningssortiment och säljs på flak med 24 burkar á 330 ml. Nr 1406, pris 10,90 kr per burk. Beställ enklast via systembolaget.se/1406

”Viktigt vårda traditionerna”

Vinkooperativet i Deidesheim är det äldsta i Pfalz. Samtidigt som traditionerna vårdas är det viktigt att se framåt, säger Steven Kärgel, ny direktör för vineriet.

Winzerverein Deidesheim grundades den 16 september 1898 på initiativ av Johannes Mungenast. Vid starten hade han fått med sig 45 vinodlarkollegor som också trodde på idén att samarbete skulle bli vägen till framgång. Den 16 september i år firades kooperativets 120-årsjubileum och drygt 200 gäster bjöds på kalas i vineriets festsmyckade flasktappningshall.

– Winzerverein Deidesheim är ett mycket välskött kooperativ och mina företrädare har gjort ett strålande arbete, säger Steven Kärgel, som i vintras tog över som chef. Och det gäller att fortsätta på den inslagna vägen.

Steven Kärgel har lång erfarenhet i vinbranschen. Efter en gedigen affärsutbildning var han under sex år ansvarig för driften av kooperativet i närliggande Kallstadt. Som stor Rieslingentusiast tog han med glädje över ansvaret i Deidesheim.

– Winzerverein är regionens äldsta kooperativ och det arvet är viktigt att förvalta. Vi har i dag 350 medlemmar av vilka 88 är väldigt aktiva medan övriga har någon enstaka hektar som fritidssysselsättning.

Nästan 70 procent av den 150 hektar stora vinodlingsarealen består av Riesling. Druvan dominerar i hela Pfalzregionen och är berömd för sin mineralitet, fina syra och goda lagringsduglighet.

Men kooperativet har inte bara Riesling på repertoaren. I våras lanserades Fröhlingswein, ett friskt och fruktigt vin som är en blandning av Riesling, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc och Morio-Muskat. Kanske dyker det upp på Systembolaget framöver.

 

STEVEN KÄRGEL FRAMHÅLLER OCKSÅ kooperativets fatlagrade Chardonnay – ett fylligt och krämigt vin som lagras i franska och tyska ekfat. Det är ett bra exempel på experimentlusten i vinkällaren, precis som ett nytt mousserande vin med 0 dosage, det vill säga inget tillsatt socker.

– Men vi satsar också stort på att öka vårt utbud av röda viner, säger han. Framför allt är det Spätburgunder (Pinot Noir) som fungerar fint här. Den druvan finns nu representerad i femton av de bästa odlingarna runt Deidesheim och Ruppertsberg. Spätburgunder skördas för hand och sorteras extra omsorgsfullt. Vinerna får sedan mogna i nya ekfat.

I vinkällaren styr Bruno Klüpfel sedan snart 20 år tillbaka. Samarbetet går mycket bra, konstaterar Steven Kärgel:

– Vi delar samma värderingar i vinet, det gäller för övrigt hela teamet på Winzerverein. Vi vårdar traditionerna samtidigt som vi ständigt ser framåt och utvecklar oss. Till exempel ökar intresset för ekologisk odling markant bland våra medlemmar.

– Det är många som börjar odla ekologiskt och vi uppmuntrar dem genom att ge bättre betalt och vi provar nya metoder, ibland med hjälp av externa rådgivare. Det är mycket slit i såväl odlingar som källare, men det lönar sig. Om tre år kommer vi att ha mer än 30 hektar ekologiska odlingar.

En vacker sommardag tar vi en tur i vinodlingarna utanför Deidesheim – där vin odlats i bortåt tvåtusen år – och det visar sig att det varma vädret verkligen gynnar druvorna.

I den berömda odlingen Paradiesgarten träffar vi 80-årige Heinrich Koch, en av kooperativets äldsta aktiva medlemmar. Han och grannen Günther Anslinger ansar vinrankornas yviga bladverk. Det är ett tuff arbete, men Herr Koch ser helt oberörd ut. Steven Kärgel tar chansen att prata en stund om hur det går med arbetet. Det visar sig att Heinrich Koch är en av de äldre medlemmar som med stor entusiasm ställer om till ekologisk odling!

 

DET GYNNSAMMA VÄDRET FORTSATTE under hösten och 2018 kan sammanfattas som ett utmärkt vinår för Winzerverein Deidesheim.

– Vi avslutade skörden den 16 oktober med riktigt mogna Rieslingdruvor som ska bli Auslesevin, säger Steven Kärgel när vi hörs per telefon. Men vi sparar några rader för att förhoppningsvis kunna göra Eiswein, vi får se hur det går.

Blir det inte minst sju minusgrader blir det inget Eiswein. Det görs av druvor som ska vara frusna när de pressas.

 

VINER FRÅN WINZERVEREIN DEIDESHEIM

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 2017
Halvtorr vit Rieslingklassiker i Spätlesekvalitet – nu årgång 2017 – som passar utmärkt till asiatiska rätter, fiskrätter med söta såser, sushi, krämiga soppor och mildare ostar. Det är ett smakrikt vin med fin balans, doften är druvig med inslag av mogna päron, kvitten och mandarin.

Nr 5042, pris 100 kr. Finns i många Systembutiker. Skulle vinet saknas i din butik, be personalen beställa hem det.

 

FM Riesling QbA Forster Mariengarten 2017
FM Riesling QbA 2017 är ett halvtorrt vitt vin med frisk smak och doft som bjuder på inslag av mandel, citrus och gröna äpplen. Det passar fint att dricka till sallader, kalvkött, fläskkött, pasta, fisk och skaldjur.

Nr 5844, pris 89 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet enklast på systembolaget.se/5844

 

Rosalie och Weissherbst
I Granqvists sortiment finns också två roséviner från Winzerverein Deidesheim: Rosalie Rosé Dry och Portugieser Weissherbst QbA.

Går det att dricka vin till julmaten?


Sill, ägg och vin brukar inte vara någon vidare bra kombination. Det vet alla som provat. Men vilka viner kan man servera till klassisk julmat?

– Ett halvtorrt vitt vin som till exempel FM Riesling passar till den inlagda sillen och sillsalladen, säger Lennart Grimsholm, produktbedömare hos Granqvist Beverage House. Men undvik vita torra viner och kraftiga röda.

Till Janssons frestelse dricker Lennart Grimsholm – lite oväntat – gärna torr champagne, exempelvis Haton Brut Réserve. Men även fruktigt rödvin som Rongopai Pinot Noir. Leverkorv och pastejer kommer till sin rätt med lätta röda viner och halvtorra vita. Men se upp för tanninrika röda och torra vita viner.
– Sött vitt vin som Sauternes är ju en klassisk kombination till lutfisken, men lättare röda viner kan också fungera fint, säger han.

Till julens choklad och nötter väljer man med fördel söta vita viner, portvin och madeira. Men inte torra vita viner eller röda tanninrika.
– Och till Ris à la Malta dricker jag gärna ett sött vitt vin som Chateau Dereszla från Tokaj, säger Lennart Grimsholm.

 

SILLINLÄGGNINGAR OCH SILLSALLAD

Fungerar bra: Öl och snaps är klassiska drycker till sillinläggningar och sillsallad, men ett halvtorrt vitt vin kan gå bra.

Förslag:


Undvik:
 Vita torra viner och kraftiga röda viner.

 

PATÉER OCH SYLTOR

Fungerar bra: Till dessa rätter kan du dricka fruktiga röda viner och halvtorra vita viner.

Förslag:

  • Castillo de Alicante (Nr 6709, pris 85 kronor). Beställ via systembolaget.se/6709
  • Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese (Nr 5042, pris 100 kronor). Finns i många Systembolagsbutiker. Beställ annars via systembolaget.se/5042, eller be din butik ta hem produkten.


Undvik:
 Tanninrika röda viner.

 

LEVERKORV OCH PASTEJ

Fungerar bra: Lätta röda viner och halvtorra vita viner.

Förslag:


Undvik:
 tanninrika röda viner, torra vita viner

 

JANSONS FRESTELSE

Fungerar bra: Här kan du med fördel testa en torr Champagne. Lätta röda viner fungerar också bra, liksom klassikerna öl och snaps.

Förslag:


Undvik:
 Tanninrika röda viner.

 

LUTFISK

Fungerar bra: En klassisk kombination med lutfisk är ett sött, vitt Sauternes. Ett lättare rött vin går också bra.

Förslag:


Undvik:
 Tanninrika röda viner

 

GRAVAD- ELLER RÖKT LAX OCH RÄKOR

Fungerar bra: Här är ett halvtorrt vitt vin det självklara valet

Förslag:


Undvik:
 Kraftiga röda viner

 

KÖTTBULLAR, KORVAR OCH REVBEN

Fungerar bra: Mjuka röda viner

Förslag:


Undvik:
 Vitt torrt vin

 

SKINKA OCH RÖDKÅL/BRUNKÅL

Fungerar bra: halvtorrt vitt vin och rött fruktigt med låg strävhet

Förslag:


Undvik:
 Vita torra viner med hög syra samt tanninrika röda viner.

 

OSTAR

Fungerar bra: Ostar och portvin är en vinnande kombination. Halvtorrt vitt vin fungerar också alldeled utmärkt. Till vitmögelost kan du dricka torra vita viner.

Förslag:


Undvik:
 Röda tanninrika viner

 

RIS À LA MALTA

Fungerar bra: Söta vita viner

Förslag:

  • Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos (Nr 2901, pris 189 kronor). Finns i många Systembolagsbutiker. Beställ annars via systembolaget.se/2901, eller be din butik ta hem produkten.


Undvik:
 Torra viner

 

CHOKLAD

Fungerar bra: Till choklad går det fint att servera till exempel söta vita viner, portvin och Madeira.

Förslag:


Undvik:
 Torra vita viner och röda tanninrika viner.

 

NÖTTER

Fungerar bra: Nötter trivs ofta bra tillsammans med portvin, Madeira och söta vita viner.

Förslag:


Undvik:
 torra vita viner

Viner med god smak och god känsla

Rongopai betyder ”God Smak och God Känsla” på maori. Precis det som kännetecknar de två viner från nya zeeländska Rongopai Wines som vi nu lanserar på Systembolaget.

Rongopai är ett av Nya Zeelands äldsta vinmärken. Verksamheten drogs igång år 1932 i en statlig forskningsstation i byn Te Kauwhata utanför Auckland på Nordön. Forskningsstationen grundades i slutet av 1800-talet och leddes under många år av den italienske immigranten Romeo Brageto (1859–1913). Han anses av många vara det nyazeeländska vinets fader.
2007 tog välrenommerade Babich Wines över Rongopai och vinframställningen flyttades till deras anläggning i Henderson i West Auckland. Det gamla vineriet hade visserligen historiska värden men var kanske inte så lämpat för modern vinproduktion.
Druvorna till Rongopais viner kommer i dag från flera vindistrikt – men främst Marlborough på Sydön och Hawkes Bay på Nordön. I Marlborough har man byggt en anläggning som snabbt tar hand om druvorna efter skörd. Det färdigjästa vinet transporteras sedan till huvudanläggningen i Henderson för buteljering och distribution. Pinot Noir-vinerna får dock mogna på ekfat en tid.

Babich Wines grundades för lite mer än 100 år sedan av den kroatiske invandraren Josip Babich. Bröderna Peter och Joseph Babich tog över vineriet efter sin far på 1970-talet och i dag är det tredje generationen – Peters son David –  om leder företaget.
– Så roligt att vinerna från Rongopai kommer att säljas i Sverige också, säger David Babich. Jag har aldrig varit i Sverige men hoppas kunna hälsa på framöver!

 

MARLBOROUGH ÄR KÄNT SOM DEN idealiska växtplatsen för Sauvignon Blanc. Här får druvorna en speciell ton med frisk syra och ett aromatiskt anslag som skiljer sig från exempelvis de som växer i Loiredalen i Frankrike. Det var på 1980- talet som vinmakarna upptäckte det spännande mikroklimatet i Marlborough och nästan alla vinproducenter flockades här. Sauvignon Blanc från Marlborough blev helt enkelt ett begrepp.
I dag försöker man nyansera vinerna lite mer och akta sig för att laka ur den gräsiga, örtiga stilen.
– Vi strävar efter att ta till vara ännu mer på de nyanser som de olika vinodlingarna ger, säger Adam Hazeldine, chefsvinmakare hos Babich sedan 2001 och ansvarig för Rongopaivinerna.
– Vi odlar i Wairau, Waihopai och Awatere och även om 75 procent av odlingarna i Marlborough är planterade med Sauvignon Blanc så skiljer det mycket i mikroklimat och jordmån mellan dalarna.
Sedan några år växer även andra druvsorter i Marlborough och särskilt bra går det för Pinot Noir, Pinot Gris och Chardonnay. Hållbar vinproduktion är en allt viktigare fråga också på Nya Zeeland och vinmakarna ligger sedan flera år långt framme med mycket detaljerade regler för certifiering. Alla Rongopais viner kommer från vingårdar som är certifierade enligt de stränga reglerna. Familjen Babich var först med att certifiera sina vingårdar, vilket de är mycket stolta över.

 

HÅLLBARHETSPOLICYN OMFATTAR EXEMPELVIS minsta möjliga användning av bekämpningsmedel. Det gäller även att hålla nere el- och vattenförbrukningen, både i vinerierna och på fälten. Man skyddar vattentäkter från all form av förorening och följer noga lagar och direktiv om miljömässigt ansvarstagande. En god social standard för de anställda hör också till hållbarhetspolicyn.
Ett kännetecken för Rongopais viner är den så kallade Korun på etiketten. Figuren symboliserar skapelsen och förekommer ofta i maoriernas konst. Det är en spiral som bygger på formen av ett nytt outsprunget blad hos en silverträdormbunke. Figuren visar på oavbruten rörelse men påvisar även att man återvänder till utgångspunkten.

 

VINER FRÅN RONGOPAI
Pinot Noir 2017
Rongopai Marlborough Pinot Noir är ett medelfylligt rödvin med doft av mörka bär. Smaken är påfallande fruktig med inslag av katrinplommon, körsbär, jordgubbar och en aning vanilj. Vinet, som bör serveras vid 16–18 grader, passar fint till stekt och grillat kött av lamm och gris. Det är en blend av Pinot Noir-druvor från de bästa odlingarna i Marlborough. Nr 73694, pris 179 kr i beställningssortimentet. Beställ på systembolaget.se/73694


Sauvignon Blanc 2017
Rongopai Marlborough Sauvignon Blanc är ett torrt vitt vin med aromatisk doft som bjuder på en ton av diskret rökighet och mandarin. Angenäm smak av citrus, melon och ett uns av torkade trädgårdskryddor. Det serveras med fördel till vitt kött, ostron och sallader. Vinet är en blend av Sauvignon Blanc-druvor från olika odlingar i Marlborough. Lämplig serveringstemperatur: 10–12 grader. Nr 74144, pris 139 kr i beställningssortimentet. Beställ på systembolaget.se/74144

De har ett miljö- och klimatperspektiv som få andra i vinvärlden. Nu lanserar Granqvist Beverage House tre spännande rödviner från LangeTwins i Lodi i Kalifornien. ”Hållbar vinodling är den enda vägen framåt”, säger vinmakaren Randall Lange.

Acampo är en by med 400 invånare, strax utanför Lodi i Kalifornien. Närmaste större städer är San Francisco i väster och Sacramento i norr. Här ligger LangeTwins Family Winery and Vineyards, ett av Kaliforniens mest omtalade nya vinerier.
Vineriet grundades för drygt tio år sedan, men familjen Lange är väl rotad i bygden. Redan på 1870-talet gjorde sig Maria och Johann Lange kända för sina vattenmeloner. 1916 planterades de första druvorna.
I dag driver tvillingarna Randall och Bradford Lange vineriet. På 1970-talet kom de tillbaka till familjegården efter avslutade universitetsstudier och bestämde sig för att satsa fullt ut på vinodling.
Hårt arbete, envishet och en stark tro på framtiden gjorde att de succesivt kunde utöka odlingarna och förse den snabbt växande kaliforniska vinindustrin med förstklassiga druvor.
Randall och Bradford gifte sig så småningom med Charlene och Susan och har nu fem barn – Marissa, Aaron, Philip, Kendra och Joseph.
När samtliga av dem visade intresse för familjens företag bestämde sig tvillingarna för att satsa på en egen vinanläggning och för första gången producera eget vin. Noggrann planering och över trettio års erfarenhet gjorde att vineriet – som öppnade 2006 – är ett av Kaliforniens modernaste och miljövänligaste.

 

IN I MINSTA DETALJ SATSADE DE PÅ att spara el, minimera svinn och – inte minst – skonsam druvhantering. De var först med att installera dubbelsidiga solpaneler och är i dag nästan självförsörjande på el.
Klimatet i San Joaquin Valley – där Lodi ligger – är idealiskt för druvodling. Det är medelhavsklimat, men med liten risk för regn, vilket gör behovet av bekämpningsmedel mindre än normalt.
– Vi vet att vissa druvor är mer känsliga för mjöldagg och risken fanns att man sprutade alla odlingar av bara farten. I dag har vi ett noga uträknat åtgärdsschema där vi bara gör något när det är helt nödvändigt. Vi har även byggt en egen traktor som kan behandla fyra rader vinrankor i taget istället för två. Det ger mindre svinn och lägre bränslekostnader, säger Randall Lange.
En del av vinodlingarna som tidigare fanns utmed Mokelumnefloden har ersatts av annan växtlighet för att stärka flodbanken och för att det ursprungliga djurlivet ska kunna återvända. Floden är i dag rik på fisk tack vare detta.
Familjen Lange har också satt upp otaliga holkar för att locka många olika fåglar – bland annat ugglor – som i sin tur lever av insekter och gnagare som hotar vinplantorna.
– Som familjeföretag måste vi satsa på kommande generationer, säger Joe Lange, som fått höra detta av sin far Randall sedan barnsben. Familjen Lange har också varit drivande i arbetet med att ta fram de så kallade ”Lodireglerna”, de kaliforniska vinodlarnas certifierade hållbarhetsprogram.
– Vi fortsätter också att växa, berättar Joe Lange. För några år sedan invigde vi vårt ”Press Room” för att bättre kunna ta emot besökare och servera våra viner till kunderna i en trevlig miljö. Vi invigde en ny buteljeringsanläggning 2014 och kan nu buteljera mycket mer än de 1 000 vinlådor vi gjorde första året.

 

VINMAKARNA DAVID AKIYOSHI OCH Karen Birmingham har stor del i framgångarna. David var chefsvinmakare på Mondavis Woodbridgeanläggning i Lodi i 25 år innan han började på LangeTwins 2005. Karen arbetade också där och följde efter sin kollega några år senare. Tillsammans har de många års erfarenhet av Lodi och de omkringliggande distrikten. De kan jordmånen och klimatet utan och innan.
Stort fokus läggs på att utveckla de 26 druvsorterna i odlingarna. Lodi är främst känt som ett rödvinsområde där Zinfandel och Cabernet Sauvignon dominerar, men där även de gröna Chardonnay och Sauvignon Blanc trivs.
På senare år har Lodis vinerier börjat plantera spanska, italienska och portugisiska druvsorter som visat sig trivas riktigt bra. Senaste tillskottet hos LangeTwins är italienska Nero d’Avola som planterades 2012. En annan nykomling är Teroldego, en blå druva som normalt bara finns i Norditalien. Förnyelsen uppskattas och en av USA:s främsta vintidskrifter utsåg Lodi till Årets vindistrikt 2016.
– Vi vet att vår satsning på hållbar vinodling är den enda vägen framåt, säger Randall Lange. För oss, för våra barn och kommande generationer. Kan vi dessutom minska svinnet och på så sätt spara pengar har vi råd att göra bättre vin!

 

TRE FINA VINER FRÅN LANGETWINS
Ivory & Burt Zinfandel 2015
Rött fylligt vin med angenäm doft av mörka bär. Smaken är fruktig med druvtypiska toner av körsbär och björnbär. Lång eftersmak med kryddiga inslag och mjuka tanniner. Passar till de flesta kötträtter och kraftigare pastarätter. Lämplig serveringstemperatur: 16–18 grader. Nr 78002, pris 179 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet enklast på systembolaget.se/78002.

 

Caricature Red Blend 2015
Medelfylligt rödvin med doft av mörka bär och plommon. Smakrikt med toner av björnbär, körsbär och plommon, angenämt kryddigt eftersmak. Vinet är en blend av druvorna Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Petite Sirah, Sangiovese och Tannat. Passar fint exempelvis till rostbiff, goudaost och desserter av mjölkchoklad. Serveringstemperatur: 16–18 grader. Nr 72925, pris 199 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet enklast på systembolaget.se/72925.


Cabernet Sauvignon 2014
Medelfylligt rödvin med angenäm doft och smak av körsbär och fat. Efter hela 16 månaders fatlagring är vinet mycket välbalanserat med rund, mjuk smak och milda tanniner. Passar utmärkt att servera till de flesta kötträtter, kraftigare pastarätter samt lagrade hårdostar. Lämplig serveringstemperatur: 16–18 grader, Nr 75010, pris 199 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet enklast på systembolaget.se/75010.


Portvin är en komplex dryck som ger en fantastisk smakupplevelse. Det tycker Fredrik Horn, restaurangchef på tvåstjärniga Oaxen Krog i Stockholm, tillika stor portvinsälskare.

Portvin är utan tvekan en favorit på Oaxens vinlista. Nio av tio gäster beställer portvin – varje dag året runt, förklarar han.
Sedan våren 2016 arbetar Fredrik Horn på Oaxen Krog, den kritikerrosade restaurangen som 1994 öppnade på ön Oaxen i Stockholms södra skärgård, men som 2013 flyttade till Djurgården. Oaxen har ett flertal gånger utsetts till Sveriges bästa restaurang av White Guide och belönades 2014 med en stjärna i Guide Michelin och 2015 med två stjärnor.
Fredrik Horns meritlista är också diger och spänner över flera namnkunniga restauranger. Yrkesbanan inleddes på PM & Vänner i Växjö där han var ansvarig sommelier innan han flyttade till Stockholm och Operakällaren i tre år. Därefter var han restaurangchef på Restaurant Frantzén i tre år innan han kom till Oaxen som restaurangchef förra året
– Portvin har alltid varit ett självklart inslag på Oaxens vinlista, men har möjligen fått en ännu mer framskjuten plats sedan jag började här. Jag försöker alltid se till att det finns bra portvin att välja på, säger han.

 

FREDRIK HORN ÄR EN AV LANDETS främsta vinkännare och han utsågs i oktober till femte bästa sommelier på Gastronomigalan. Passionen för portvin grundlades i och med en resa till Portugal och Dourodalen för många år sedan.
– Det var då jag upptäckte denna fantastiska dryck och fascinerades av hur producenterna med enkla medel kan åstadkomma ett så extremt komplext vin med förmåga att ge en så mångfacetterad smakupplevelse, säger han.
Colheita och Tawny gillar han bäst. Båda sorterna har fått mogna på ekfat under lång tid med skillnaden att Colheita
kommer från en specifik årgång, medan Tawny kan vara en blandning av vin från olika årgångar.
– Personligen gillar jag den fina balansen mellan syra och sötma i kombination med den friskhet som finns i Colheita och Tawny. Visst uppskattar jag även en flasklagrad Vintage Port, men den kan vara lite svårare att matcha med mat, säger Fredrik Horn.
Det mesta av det portvin som beställs av gästerna på Oaxen avnjuts med ostar eller någon chokladdessert. Vinet serveras svalt – mellan 14 och 15 grader – eller i vissa fall ännu kallare.
– Vitt portvin med lite citron och is är en härlig fördrink, säger han. Samtidigt är det skillnad på portvin och portvin. Det gäller att vara noga med kvaliteten, betonar Fredrik Horn:
– Krohn är ett märke som alltid håller vad det lovar. Det är en producent som tillhör legendarerna inom portvinsvärlden och som alltid utmärker sig för sin fina Colheita och Tawny.

 

Här hittar du vårt sortiment av starkvin.

Ädelsöt raritet från bergiga Nahe

Korrell Beerenauslese 2013 från Nahe i Tyskland är en av vinterns nyheter på Systembolaget. Vinet är gjort av sent skördade, skrumpna druvor som drabbats av ädelröta och på så sätt fått extremt hög koncentration av socker och smak!

Nahe är en av de minsta vinregionerna i Tyskland, men icke desto mindre en av de mer traditionsrika. Vinodling har
förekommit i området sedan 700-talet. Ändå var det först 1971 som Nahe definierades som självständig vinregion, så
kallat Anbaugebiet, i den tyska vinlagen. Dessförinnan såldes vinet som vanligt ”Rhenvin”.
Namnet har regionen fått efter den flod som ringlar fram som ett pärlband genom landskapet och som mynnar ut i Rhen vid Bingen längre norrut. Den totala arealen vinodlingar i området uppgår till drygt 4 000 hektar, vilket gör den till den sjunde största i Tyskland, men knappt hälften så stor som närbelägna Mosel.

 

KLIMATET ÄR MILT OCH DE FLESTA vinodlingarna är belägna i söder på floddalens sluttningar, väl skyddade från nordanvinden genom bland annat bergsplatån Hunsrück. Somrarna är som regel regnfattiga – med i genomsnitt knappt 500 millimeter nederbörd per år tillhör Nahe ett av de torraste områdena i Tyskland.
Men det som också gör Nahe unikt är den stora variationsrikedomen av olika jordmån. Trots att floden endast sträcker sig tolv mil före utloppet i Rhen finns över 180 olika typer av markförhållanden representerade – allt från skifferlera till vulkanisk porfyr – vilket saknar motsvarighet i Tyskland.
Detta bidrar i sin tur till att många olika sorters druvor trivs i regionen, även om tyngdpunkten – precis som i övriga Tyskland – ligger på gröna druvor. Mer än tre fjärdedelar av alla viner som produceras i Nahe är vita viner och då framför allt Riesling.

 

RIESLING ÄR ÄVEN DEN DRUVSORT SOM ÄR vanligast i Weingut Korrell Johanneshofs vinodlingar. Vineriet har anor ända sedan 1832 och vingårdar med olika lägen runt om i regionen. Alla druvor plockas för hand och transporteras sedan till vineriet i Bad Kreuznach för fermentering och lagring. De flesta vinerna i sortimentet är torra vita viner, men med de rätta förutsättningarna kan det även bli en del söta viner, till exempel Beerenauslese. Råvaran utgörs då av sent skördade, skrumpna druvor som drabbats av ädelröta och som på så sätt fått extremt hög koncentration av socker och aromämnen.
Normalt skördas inga stora mängder ädelrötade druvor – vissa år inga alls. Men 2013 var ett lysande undantag. I slutet av oktober blev det så varmt och blåsigt att man fick avbryta det vanliga skördearbetet. Druvorna fortsatte mogna och några dagar senare kunde man skörda perfekt ädelrötade Pinot Blanc- och Pinot Gris-druvor som sedan förädlats till
Korrell Beerenauslese – ett högklassigt och smakrikt vin som nu finns till försäljning i de flesta Systembutiker landet runt.

 

Korrell Beerenauslese, nr 2897, pris 149 kronor.
Lanseras på systembolaget 1 december!
Läs mer om vinet här. 

Portvin kräver tålamod

Att framställa ett högklassigt portvin kräver mycket tålamod. Inte nog med att druvorna ska skördas och förädlas – det spritförstärkta vinet ska dessutom lagras i många år för att i lugn och ro kunna utveckla sin fulla arom.

Dourodalen i Portugal är världens äldsta definierade vinregion och fick redan 1756 sina egna vinregler. I dag sker tillverkningen under övervakning av portvinsinstitutet Instituto dos Vinhos do Douro e Porto, som inte bara bestämmer hur odling och vinifiering ska gå till, utan även håller ett vakande öga på lagringen.
Sedan 100 år tillbaka föreskrivs att portvinshusen ska ha sina lager i Vila Nova de Gaia, grannstad till Porto vid den svala Atlantkusten. Längs de smala och branta kullerstensgatorna, på södra sidan av Douroflodens utlopp, ligger nu det ena portvinslagret efter det andra.

 

BAKOM EN TILL SYNES OANSELIG trädörr i de centrala delarna av staden har anrika Krohn sitt stora lager av förnäma viner, däribland Colheita och Vintage Port av olika ålder.
Colheita är ett högklassigt portvin från ett specifikt skördeår som får mogna på ekfat under lång tid, minst sju år, innan det buteljeras och är färdigt för konsumtion.
Vintage Port är en raritet som enbart produceras av de mest exceptionella årgångarna. Vinet lagras först några år på stora träfat innan det buteljeras och därefter lagras på flaska under en lång följd av år, inte sällan flera decennier.
– Vintage Port är en ikon. Efter skörden väljer vi ut det bästa vinet från vingården och låter det mogna på fat under två vintrar. Därefter görs en ny provning och om vinet fortfarande håller tillräckligt hög klass tappas det över på flaska där det får mogna under många år till en Vintage Port alternativt fortsätta lagras på fat i fyra till sex år för att sedan bli till en Late Bottled Vintage, berättar Jorge Ramos, marknads- och försäljningschef på Krohn.
Alla viner från Krohn har sitt ursprung i den egna vingården Quinta do Retiro Novo, nära byn Pinhão, cirka tio mil in i landet från Porto.
På de smala terrasserna görs allt skördearbete för hand och direkt efter skörd transporteras de små tjockskaliga druvorna till vineriet på quintan. Än i dag förekommer att druvorna till de bästa vinerna fottrampas i stora stenkar av granit – allt för att de ska pressas sönder så varsamt som möjligt, utan att kärnorna krossas och gör vinet bittert.

 

NÄR HÄLFTEN AV DET NATURLIGA SOCKRET i druvmusten omvandlats till alkohol stoppas jäsningsprocessen genom att 77-procentig druvsprit tillsätts. Efter en vinter på quintan transporteras vinet till lagren i Vila Nova de Gaia, där det under lång tid får mogna på flaska eller fat. Tack vare tillsatsen av sprit har portvin en lång hållbarhet. Efter öppnandet bör ett fatlagrat portvin som Colheita konsumeras inom en månad, medan en flasklagrad Vintage bör avnjutas vid ett enda tillfälle eller åtminstone inom en eller ett par dagar.


Läs mer om leverantören och produkterna här!

Ljus framtid för friska lätta viner

Trots sina 120-åriga anor har Winzerverein Deidesheim blicken riktad mer framåt än bakåt i tiden. ”Visst står vinindustrin inför stora utmaningar. Men vi ser ljust på framtiden. Vår satsning på lätta, friska, druviga och relativt alkoholsvaga viner ligger helt rätt i tiden”, säger Gerald Niederberger, chef för kooperativet.

Winzerverein Deidesheim är Pfalz äldsta vinkooperativ och grundades 1898 efter att många vinbönder hamnat i svårigheter på grund av missväxt. I dag har kooperativet omkring 350 medlemmar, varav 92 aktiva odlare, som i många fall ärvt marken från tidigare generationer.
För fem år sedan övertog Gerald Niederberger ledarskapet för kooperativet och har sedan dess varit med om att genomföra flera stora investeringar, som till exempel i några nya pressar och tankar. Det som står näst på tur är en uppgradering av buteljeringsanläggningen, bland annat med en ny etiketteringsmaskin och en robot som automatiskt lyfter flaskorna i kartonger.

 

MEN I SIN ROLL SOM LEDARE HAR Gerald Niederberger också att fundera över mer långsiktiga frågeställningar. En av de stora ödesfrågorna handlar om hur kooperativet ska förmå den yngre generationen att ta över när de äldre går i pension.
– Många av våra medlemmar har kommit upp i åren och orkar inte längre bruka marken. Om ingen vill ta över blir konsekvensen att de arrenderar ut sina vingårdar eller helt enkelt säljer dem, vilket kan innebära ett bortfall för kooperativet, förklarar Gerald Niederberger.

I något fall har kooperativet investerat i vinodlingar som blivit till salu. 2011 köptes till exempel åtta hektar av vinodlingen Deidesheimer Grainhübel. Men i takt med att priserna på odlingsbar mark i trakten rakat rejält i höjden har det blivit allt svårare med sådana internaffärer.
För fem år sedan gick det att komma över en hektar för omkring 250 000 euro, men sedan dess har priserna stigit till i genomsnitt 400 000 euro per hektar.
– Den låga räntan har gjort att både vinföretag och privata investerare fått upp ögonen för tillgångar som jordbruksmark. I fjol såldes till exempel en del av den gamla vingården Forster Ungeheuer till ett pris av motsvarande 650 000 euro per hektar. Personligen tycker jag det är helt vansinnigt. Om man räknar hur många flaskor vin den markbiten genererar är en sådan investering omöjlig att räkna hem, understryker Gerald Niederberger.
Fortfarande förfogar kooperativet över omkring 160 hektar som i många fall är topplägen som till exempel Deidesheimer Paradiesgarten och Forster Mariengarten.
Varje odling har sin egen specifika terroir och ambitionen är att i ännu högre utsträckning låta den avspeglas i det färdiga vinet, menar Gerald Niederberger:

– Våra odlingar är välkända begrepp bland vinälskarna. Det är något som vi ska bygga vidare på i vår strävan att skapa toppviner. Bland annat har vi planer på att installera små vinpressar för att kunna framställa exklusiva viner med olika stil i mindre kvantiteter med ursprung på de olika vingårdarna, berättar han.
Trots att traditionerna väger tungt pågår också arbetet med att utveckla helt nya typer av produkter. Ett exempel är rosévinet Rosalie med 2013 som första årgång, som framställs av sex olika druvsorter. Fem av dem pressas och fermenteras tillsammans under noggrann temperaturkontroll och mot slutet av processen tillsätts en noga avvägd del Cabernet Sauvignon för att ge slutlig struktur och balans.
– Rosalie har blivit en stor framgång och det är inte omöjligt att det blir fler produkter i samma stil. Om allt går som planerat kommer vi redan till våren att lansera ett vitt vin som består av en väl avvägd blend av olika druvsorter för att skapa ett lätt, friskt och fräscht vin – perfekt för våren och sommaren, säger Gerald Niederberger.

 

I ARBETET MED PRODUKTUTVECKLING HAR vissa experiment också gjorts med att framställa så kallade spontanjästa viner. Huvuddelen av alla vinproducenter använder annars odlad, förädlad jäst för att få en säkrare fermentering och bättre vin, medan ett fåtal utnyttjar den naturjäst som kommer med druvorna från vingården.
– Vi har några speciella Rieslingviner där vi testat att använda spontanjäsning under en viss del av tillverkningsprocessen för att undersöka om det kan ge upphov till andra smaknyanser. Efter ungefär halva tiden, cirka tio dagar, har vi dock valt att tillsätta odlad jäst för att försäkra oss om att fermenteringen avslutas på ett bra sätt. Spontanjäsning är inget självändamål – det viktigaste är att slutresultatet blir så bra som möjligt, förklarar Gerald Niederberger.
Miljö och hållbarhet är också frågor som kommit allt högre upp på kooperativets dagordning. Om det beror på klimatförändringarna eller andra faktorer är det ingen som vet – men faktum är att druvorna mognar allt tidigare för varje år. I år inleddes skördearbetet den 28 augusti, vilket är mellan 10 och 14 dagar tidigare än för fem, sex år sedan.
För att värna om miljön har kooperativets medlemmar antagit en gemensam miljöpolicy, som bland annat reglerar användningen av bekämpningsmedel. Där ingår att preparaten ska vara skonsamma mot både djur och natur, inte minst bin som är viktiga pollinatörer i vinodlingarna. Tyskland har, liksom Sverige, drabbats av en omfattande bidöd på senare år.
– Några av våra medlemmar har också ställt om till ekologisk odling. Samtidigt är det inte säkert att ekologisk odling alltid är mer miljövänlig. Den kräver till exempel ökar användning av sulfit och koppar. Huvudsaken är att vi arbetar på ett medvetet sätt för att skona miljön, sammanfattar Gerald Niederberger.

 

Läs mer om leverantören och produkterna här!

Vinerna reflekterar min smak

Sedan åtta generationer producerar familjen Bonfante vin i Nizza Monferrato i Piemonte – så länge att till och med berget där gården ligger fått namnet Bonfante av befolkningen i trakten. Numera är det syskonen Micaela och Marco som för familjetraditionerna vidare. De har gjort sig kända för sina fylliga och smakrika rödviner.

Italien är ett av världens äldsta vinländer med en vintradition som sträcker sig flera tusen år tillbaka. Enbart i regionen Piemonte i nordväst finns tiotusentals vinodlare och massor av små och stora vinerier. Flera med anor som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden.
I Nizza Monferrato, en liten stad med omkring 10 000 invånare cirka sex mil sydost om Turin, har familjen Bonfante odlat druvor och producerat vin sedan början av 1800-talet.
– Vintraditionerna går så långt tillbaka att familjen fått ge namn åt vinberget som sett mina förfäder växa upp. Bricco Bonfante är numera också namnet på våra förnämsta vingårdar med druvan Barbera som 2012 förärats den högsta kvalitetsklassen DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), berättar Marco Bonfante.

 

FÖR SYSKONEN MARCO OCH MICAELA BONFANTE har det aldrig varit någon tvekan om yrkesvalet. Ända sedan barnsben har de varit involverade i familjens vinodlingar och vinproduktion. Fram till år 2000 arbetade de på det stora vinhuset Bonfante & Chiarle. Men efter faderns död bestämde de sig för att gå sin egen väg och starta eget. De har nu sin verksamhet högst upp på en kulle i utkanten av staden, vackert omgiven av vingårdar så långt ögat kan nå. Micaela är ansvarig för administrationen, medan Marco håller i försäljning och vinproduktion tillsammans med en handfull anställda samt en konsulterande önolog och en agronom.
– Min filosofi är väldigt enkel och okomplicerad – jag producerar vin som reflekterar min egen smak. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att sälja ett vin som jag själv inte tycker om. Våra viner är med andra ord även mina personliga favoriter, säger han.
Syskonen Bonfante odlar sina druvor i de sand- och kalkblandade lerjordarna på noga utvalda platser runt om i trakten – Nizza Monferrato, Barolo, Gavi och Castellinaldo d’Alba. Förutom de egna odlingarna, som omfattar 23 hektar, arrenderar de också mark från andra vinodlare i och kring Nizza Monferrato.
– De arrenderade vinodlingarna brukas på samma sätt som våra egna. Vi köper inga druvor kilovis utan tar hand om hela skörden. Efter att kontrakten upprättats i juli börjar våra medarbetare med så kallad green harvest och beskär vinstockarna för att reducera skördeuttaget och koncentrera smak och arom till de kvarvarande druvorna, förklarar Marco Bonfante.

 

MARCO BONFANTE ODLAR FLERA AV DE druvsorter som blivit så synonyma med Piemonte, som till exempel de blå Barbera, Albarossa, Nebbiolo och Dolcetto. Det är druvor som ger eleganta och välbalanserade röda viner med frisk och fruktig smak – perfekta som komplement till kraftiga kötträtter, som till exempel stekt och grillat.
Men en av hemligheterna ligger i en ytterst omsorgsfull produktionsprocess i flera steg. Råvaran till storsäljaren Stella Rossa Barbera d’Asti har sitt ursprung i vingårdarna kring Nizza Monferrato. Noga utvalda Barberadruvor plockas för hand innan det sker ytterligare en selektering vid ankomsten till vineriet. Efter pressning och före jäsning får druvorna genomgå så kallad maceration vid endast 6–8 graders temperatur under 36–40 timmar.
– Macerationen före jäsningen har till uppgift att laka ur maximalt med de färg- och smakämnen som finns i druvorna, säger Marco Bonfante.
Därefter går vinmusten vidare till jäsning vid cirka 28 grader innan vinet slutligen får mogna på fat av slavonsk och fransk ek, i många fall mindre fat med en volym på endast 225 liter, så kallade barriques, under åtta månader.
– Ekfaten är till för att ge struktur åt vinet, utan att fatkaraktären för den skull blir alltför dominant. Det gäller att hitta den rätta balansen, påpekar Marco Bonfante.

 

ALBAROSSA ÄR EN RELATIVT OKÄND DRUVA som är resultatet av en korsning mellan Nebbiolo – som används till de kraftfulla Barolo-vinerna – och Barbera. Marco Bonfante har Albarossa i odlingarna runt Nizza Monferrato och förädlar druvorna till bland annat vinet Albarone Piemonte DOC Albarossa på ett minst sagt annorlunda sätt:
– Såvitt jag vet är vi det enda vineriet som producerar Albarossavin av till största delen torkade druvor. Under fyra till sex veckor får druvorna ligga i plastlådor och torka. Därefter pressas de och genomgår maceration vid 6–8 graders temperatur. Efter jäsning i 12 dagar får Albarossan slutligen mogna på ekfat i 24 månader, berättar han.
Resultatet blir ett fylligt, kryddigt och mustigt vin med mjukt avrundade tanniner och lång eftersmak – dessutom med ytterst lång hållbarhet. Vinet är lagringsdugligt i minst 25 år.

 

I VINPRODUKTION FÖREKOMMER DET ATT OLIKA animaliska produkter som till exempel äggalbumin används för att dra till sig partiklar i vinfaten och klarna vinet. Men inte för några av sina viner använder Marco Bonfante sådana klarningsmedel utan endast bentonitlera. Det innebär att även vegetarianer och veganer har möjlighet att avnjuta vinerna.
Marco och Micaela Bonfantes tillverkning kan fortfarande betecknas som småskalig med en årlig produktion på omkring 250 000 flaskor. Vinerna exporteras till stora delar av världen, med tyngdpunkt på Europa, och efterfrågan ökar stadigt.
– Våra stora marknader är Tyskland, Schweiz, Belgien, Storbritannien och Sverige. Men vi exporterar också till avlägsna ställen som Mexiko, Japan och Australien. Under många år har vi arbetat upp ett varumärke som står för kvalitet och pålitlighet, säger Marco Bonfante.

 

Läs mer om leverantören och vinerna här!

Fyllig Furmint från fin terroir

Det vita torra Tokaji Furmint 2015 är en av höstens nyheter från Granqvist i Systembolagets fasta sortiment. Vinet, som produceras av familjeföretaget Evinor, bjuder på stor fräschör och fruktighet. Du kan med fördel avnjuta det till fisk, skaldjur, bufférätter och som apéritif.

Tokaj-Hegyalja anses vara Ungerns äldsta vinregion med anor som går tillbaka ända till 900-talet. Den druva som återfinns i de flesta odlingar är Furmint – som bland annat utgör huvudråvara i de söta aszú-vinerna – men som också används i allt högre utsträckning till de torra, friska vita vinerna från regionen.
– Det söta aszú-vinet har sin plats i sortimentet och i exempelvis Kina är det fortfarande mycket populärt. Men för vår del har fokus allt mer kommit att flyttas mot de torra, vita vinerna, säger Gábor Simkó på Evinor.
Gábor Simkó representerar tillsammans med systern Kitti andra generationen på Evinor. Företaget grundades 1994 av fadern Sándor Simkó som – efter universitetsstudier i vinframställning och flera års anställning på olika vinfirmor i trakten – bestämde sig för att starta eget med tonvikt på kvalitetsvin.
Regionen Tokaji-Hegyalja består egentligen av ett trettiotal olika vinbyar med byn Tokaj som centralort. Evinor har sitt säte i Tolcsva, en liten by med strax under 2 000 invånare, som brukar betraktas som en av de viktigaste i regionen.
De flesta av familjens vingårdar är belägna på berget Kincsems sluttningar strax utanför byn, frånsett några som finns i Sárospatak, någon mil längre norrut.
– För varje år har vi utökat våra odlingar och totalt har vi nu 25 hektar. Alla odlingar har söderläge, vilket ger druvorna goda förutsättningar att mogna och utveckla sin fulla arom, berättar Gabór Simkó.

 

DET SOM GÖR TOKAJI-HEGYALJA SÅ UNIKT är den speciella terroiren. Marken är vulkanisk och mineralrik och klimatet milt med långa, heta somrar och milda höstar med fukt från floden Bodrog. – Det unika mikroklimatet med en kombination av värme och hög luftfuktighet är hemligheten till att druvorna angrips av ädelröta och kan användas till våra söta aszú-viner, men bidrar också till den fylliga smaken på inte minst Furmint, förklarar Gábor Simkó.
I sina odlingar har familjen Simkó flera av de druvsorter som blivit så förknippade med regionen – förutom Furmint även Sárga Muskotály och Hárslevelu. Alla druvor skördas för hand och ett första urval och kvalitetsbedömning görs redan i vingårdarna. Skördesäsongen är lång och pågår under i princip hela hösten.
– Arbetet inleds i början av september med skörd av Sárga Muskotály, som är en tidig sort av muskatdruvor, och avslutas inte förrän i mitten av november med de ädelrötade druvor som ska användas till aszú-vin. Dessemellan plockar vi bland annat de Furmint-druvor som används till vårt torra, vita vin, berättar Gábor Simkó.
Några bekämpningsmedel eller andra kemikalier används inte – både vinodling och vinframställning sker på en så naturlig väg som möjligt. Inte heller vid vinifieringen tillsätts någon odlad, förädlad jäst.
– Om man som vi använder druvor av god kvalitet är den naturliga jästen som finns i druvskalen fullt tillräcklig. Denna spontanjäsning sker visserligen i en långsammare takt, men bibehåller mer av den naturliga smaken, förklarar Gábor Simkó.

 

DRUVORNA TILL DET TORRA TOKAJI FURMINT som nu finns på Systembolaget kommer från odlingarna på sydsluttningarna av Kincsem-berget och förädlas i familjen Simkos vineri till ett högklassigt vin med mineralitet och komplex doft och smak med inslag av mogna äpplen och päron. Sex månaders lagring på tre till fem år gamla 225-liters ekfat bidrar dessutom till en lätt ton av vanilj.
– Den väl strukturerade syran gör vinet exceptionellt lagringsdugligt. En Furmint kan avnjutas som ungt vin och behöver ingen lagring. Men det har också visat sig att Furmint bara blir bättre med åren och uppvisar sina allra bästa sidor efter fyra till sex år, konstaterar Gabor Simko.

Tokaji Furmint, nr 6214, pris 89 kronor.
Lanseras på systembolaget 1 september!
Läs mer om vinet här. 

Lennarts favoritbubbel

Förgyll sommarens fester med äkta bubbel i glasen! Haton Brut Classic är en prisvärd torr champagne som passar lika bra till buffén som apéritif på egen hand, säger Lennart Granqvist på Granqvist Beverage House.

Champagne Haton Brut Classic är en så kallad ”blancs de noirs” (vitt av svart), där råvaran enbart utgörs av de blå druvorna Pinot Meunier, (60 procent) och Pinot Noir (40 procent). Båda har ljust fruktkött och genom att druvorna pressas försiktigt med minimal skalkontakt går det att framställa ett ljust, nästan vitt vin av blåa druvor.

– Med en druvblandning av endast Pinot Meunier och Pinot Noir, utan inslag av den gröna druvan Chardonnay, får Haton Brut Classic en väldigt rik och fyllig doft och smak – ändå med tillräcklig syra, konstaterar Lennart Granqvist på Granqvist Beverage House.

Champagne Haton är ett anrikt familjeföretag som i dag drivs av fjärde generationen under ledning av Jean- Noël Haton och sonen Sébastian. Familjen har cirka 20 hektar vinodlingar i Vallée de la Marne – floden Marnes dalgång – men köper också druvor från andra odlare i distriktet. Flera av odlingarna ligger i lägen som är klassade som Grand Cru och Premier Cru.

 

HATON BRUT CLASSIC FRAMSTÄLLS genom att varje druvsort skördas för sig och vinifieras separat innan druvmusten sedan får jäsa som ett vanligt, stilla vin i rostfria tankar. I hela 24 månader får grundvinet vila på jästfällningen innan vinet buteljeras och druvsorterna blandas till en väl avvägd cuvée. Efter en slutlig jäsning på flaska blir slutresultatet en klassisk, torr champagne med strukturerad balans och fin mousse.

– Att grundvinet får ligga på jästfällningen under så lång tid är ett tydligt tecken på att kvalitet går före kvantitet. Det är under den tiden som champagnen får sin rika och fruktiga doft och smak med inslag av rostat bröd och de små fina bubblorna, säger Lennart Granqvist.

 

Haton Brut Classic (Nr 77637, pris 249 kronor i beställningssortimentet) är ett vin i yttersta toppklass och har fått 89 poäng av 100 möjliga av det amerikanska vinmagasinet Wine Spectator.

Granqvist Beverage House har ytterligare två viner från Champagne Haton i beställningssortimentet:
Haton Brut Reserve (Nr 77570, pris 279 kr) och Haton Brut Rosé (Nr 77621, pris 299 kr).

Champagne Cuvée de Pompadour från familjevineriet Ellnér i Epernay är en annan torr champagne – dessutom till riktigt bra pris (Nr 7395, pris 215 kr).

Casa Martelletti Atmosphere Spumante är ett torrt mousserande vin från Piemonte i norra Italien. (Nr 77439, pris 115 kr).

Premiere Sekt  från Rüdesheim i sydvästra Tyskland är ett halvtorrt mousserande vin som kostar endast 85 kr. (Nr 87077).

Syskonen fick ta över vingården

Efter över 50 år som vinmakare har Gianni Voerzio i Piemonte dragit sig tillbaka och överlåtit den traditionsrika familjefirman till betydligt yngre krafter – syskonen Federica och Mirko Martini, 25 år.
– Vi har stor respekt för traditionerna samtidigt som vi strävar efter att bli ännu bättre.

Piemonte – ”landet vid bergets fot” – är sedan årtusenden tillbaka välkänt för sin goda mat och sina goda viner. I så gott som varenda liten by finns en eller flera vinproducenter, varav flera gått i arv i generationer. På 1950-talet grundade Giacomo Voerzio en vinfirma i La Morra, utanför staden Alba, som sedan övertogs av sonen Gianni Voerzio som drivit den tillsammans med hustrun Franca.

Under sin aktiva tid var Gianni Voerzio med om mer än 50 vinskördar innan han för några år sedan bestämde sig för att trappa ned. Men eftersom han inte har några barn fanns heller ingen naturlig arvtagare, utan försäljning av rörelsen framstod som enda alternativet.

– Vi hade hört talas om Giannis planer på att dra sig tillbaka, men kände också till hans kvaliteter som vinmakare och hans fina viner som nått världsrykte. Därför inledde vi en diskussion som utmynnade i att vi fick möjlighet att köpa rörelsen, trots att han kunnat sälja den till någon annan, förklarar Federica Martini.

 

TVILLINGARNA FEDERICA OCH MIRKO MARTINI har trots sina unga år både lång erfarenhet och stora kunskaper om vinframställning. De kommer från en gammal vinmakarfamilj i Piemonte och har skaffat sig en stadig teoretisk grund att stå på med universitetsexamina inom önologi respektive gastronomi.

– Vi är mer eller mindre födda in i vinvärlden och har alltid burit på drömmen om att starta eget – helst tillsammans. Därför är vi tacksamma för att Gianni gav oss chansen, säger Federica Martini.

2015 övertog de Agriviticola Gianni Voerzio, som döptes om till VoerzioMartini. I två år fortsatte Gianni Voerzio att arbeta tillsammans med syskonen, men från och med i år står de på egna ben – om än med Gianni Voerzio som konsult och rådgivare när så behövs.

Vad betyder ägarskiftet?
– Inte så mycket hittills. Vi håller visserligen på att renovera vineriet och plantera vinrankor på ytterligare en hektar. Men på det hela taget fortsätter vi som förut. Vi har stor respekt för det förflutna och strävar efter att förvalta traditionerna, understryker Federica Martini.

VoerzioMartini har cirka 6,5 hektar vinodlingar kring La Morra, en av byarna som ingår i världsberömda Barolo. Området är känt för sina fylliga, strama och koncentrerade rödviner som av många betraktas som de främsta och mest prestigefyllda i hela Italien.

Barolovinerna produceras av druvsorten Nebbiolo som trivs utmärkt i den tunga sandblandade, ändå kalkrika, lerjorden på sluttningarna, och det behagliga klimatet. Sommartid går temperaturen sällan över 32 grader och på vintern blir det som regel lägst 10 minusgrader.

Federica och Mirko Martini använder en speciell klon av Nebbiolo som heter Michet.
– Michet ger mindre druvor än de flesta andra kloner, men samtidigt en betydligt mer koncentrerad smak, förklarar Federica Martini.

Syskonen Martini har även flera andra lokala druvor i sina odlingar – de blå Barbera, Freisa och Dolcetto och de gröna Arneis och Moscato.

– Dolcetto ger ett medelfylligt och smakrikt vin som allmänt betraktas som ett vardagsvin. Men även för vår Dolcetto, som vi kallar Rochettevino, eftersträvar vi högsta möjliga kvalitet. Vi är förmodligen ensamma om att odla Dolcetto på odlingslotter som egentlige är avsedda för Nebbiolo, säger Federica Martini.

De flesta odlingslotter ligger på 400–450 meters höjd och vinstockarna har en genomsnittsålder på omkring 40 år. I vingården La Serra, där Nebbiolodruvorna växer, planterades vinrankorna 1971.

 

ALLA DRUVOR PLOCKAS VARSAMT FÖR HAND och läggs försiktigt i små plastlådor för att inte krossas innan de anländer till vineriet för sortering, pressning och jäsning under ett par, tre veckor, beroende på vintyp.

Barolo DOCG La Serra exempelvis jäses under 14–15 dagar i temperaturkontrollerade ståltankar innan musten får genomgå så kallad maloaktisk jäsning under en månads tid, då den hårda äppelsyran omvandlas till mjukare mjölksyra. Slutligen lagras vinet på små 225-litersfat av fransk ek, så kallade barriques, under tre år samt två månader på flaska.

Barolon är färdig för konsumtion när den släpps till försäljning fyra, fem år efter skörd. Men samtidigt är det ett ytterst lagringsdugligt vin med en hållbarhet på minst 20 år.

VoerzioMartini har en småskalig produktion där syskonen sköter de flesta sysslor tillsammans med en anställd som varit med i rörelsen sedan över 15 år. Produktionen uppgår till totalt cirka 50 000 flaskor årligen, men försäljningen ökar stadigt och målet är att komma upp i 80 000–100 000 flaskor, bland annat genom ökad satsning på export.

– Visst har vi ambitionen att bli större – men aldrig större än att vi kan behålla den höga kvaliteten på våra viner, säger Federica Martini.

 

Roterad Barolo DOCG La Serra Voerziomartini

Roterad Dolcetto d'Alba DOC Rochettevino Voerziomartini

Barolo DOCG La Serra Voerziomartini och
Dolcetto d’Alba DOC Rochettevino Voerziomartini
Läs mer om vinerna här!

 

Visa fler