60 års väntan på egen whiskey

Beggars Bush är en av Dublins äldsta pubar med en historia som sträcker över 200 år tillbaka. Sedan mer än 100 år drivs den av familjen Ryan, som lanserat egen single malt. Nu finns whiskeyn också att köpa på Systembolaget.

Dublin är världsberömt för sina pubar, av vilka flera är klassiska ställen som serverat mat, dryck, musik och folkkultur sedan hundratals år tillbaka. En av dem är Beggars Bush på Haddington Road i stadsdelen Balls Bridge nära idrottsarenan Aviva Stadium, som öppnade redan 1803. År 1913 övertogs den av Thomas Ryan, en arbetsam och energisk ung man, som flyttat från den lilla staden Tipperary till Dublin för att arbeta inom hotellbranschen. 1911 köpte han sin första pub och hade som mest fem pubar, däribland Beggars Bush.
– Under flera decennier köpte han whiskey från olika destillerier som han sedan lagrade på gamla vinfat, sherryfat och portvinsfat för att ge den sin egen speciella karaktär innan han buteljerade den och serverade den på sina pubar, berättar Eunan Ryan, sonson till Thomas Ryan och den som nu leder verksamheten.
Senare under 1900-talet utsattes den irländska whiskeyindustrin för hårda prövningar. De flesta destillerier slog igen och Thomas Ryan kunde inte längre få tag på whiskey för så kallad ”finishing” i egen regi.
– I början av 1950-talet kom min far, Jack, in i verksamheten och hade ambitionen att återlansera familjens egen whiskey. Tyvärr blev det aldrig verklighet och 1977 gick han bort, säger Eunan Ryan.

 

MEN DEN DRÖM SOM JACK RYAN HADE har nu istället förverkligats av Eunan Ryan. För tre år sedan var det premiär för den 12-åriga maltwhiskeyn Jack Ryan Single Malt och förra året lanserades även den 15-åriga Jack Ryan Single Malt The Bourdega.
– Att whiskeyn fått namn efter min far är en slags förpliktelse och garanti för att den håller högsta klass, betonar Eunan Ryan.
Både den 12-åriga och 15-åriga whiskeyn är destillerad av Cooley Distillery, som grundades 1987 som det första fristående destilleriet vid sidan om storproducenten Irish Distillers. Råvaran är mältat korn och destillationen är gjord på enkelpanna innan whiskeyn fått mogna på gamla bourbonfat. Resultatet är en whiskey som är mjuk och rund med inslag av ananas, citrus, honung och fat.
– Det är en lättdrucken whiskey som inte kräver mer än en gnutta vatten för att frigöra de finstämda aromerna, säger Eunan Ryan.
Längre fram kommer sortimentet även att kompletteras med en 15-årig single cask och cask strength, alltså en whiskey från ett specifikt fat och med ursprunglig alkoholstyrka – en unik raritet som är framtagen exklusivt för svenska marknaden och som kommer att finnas i en begränsad upplaga om endast 97 flaskor.

 

FLERA LANSERINGAR PÅ GÅNG. Jack Ryan Whiskey, som är det formella namnet på familjens whiskeyproduktion, har på senare år byggt upp ett lager av fat från olika årgångar – allt från fyra år och upp till tio år – som nu ska få mogna innan de är klara för buteljering.
– Irland har kommit att bli synonymt med blended whiskey. Men vår ambition är att återupprätta traditionerna och visa att irländsk single malt håller minst lika hög klass som den skotska, förklarar Eunan Ryan.
Intresset för Jack Ryan Single Malt har också visat sig vara stort. Den irländska maltwhiskeyn exporteras i dag till USA, Kanada, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Australien samt numera även Sverige.

 

Läs mer om leverantören och produkterna här.