Ädelsöt raritet från bergiga Nahe

Korrell Beerenauslese 2013 från Nahe i Tyskland är en av vinterns nyheter på Systembolaget. Vinet är gjort av sent skördade, skrumpna druvor som drabbats av ädelröta och på så sätt fått extremt hög koncentration av socker och smak!

Nahe är en av de minsta vinregionerna i Tyskland, men icke desto mindre en av de mer traditionsrika. Vinodling har
förekommit i området sedan 700-talet. Ändå var det först 1971 som Nahe definierades som självständig vinregion, så
kallat Anbaugebiet, i den tyska vinlagen. Dessförinnan såldes vinet som vanligt ”Rhenvin”.
Namnet har regionen fått efter den flod som ringlar fram som ett pärlband genom landskapet och som mynnar ut i Rhen vid Bingen längre norrut. Den totala arealen vinodlingar i området uppgår till drygt 4 000 hektar, vilket gör den till den sjunde största i Tyskland, men knappt hälften så stor som närbelägna Mosel.

 

KLIMATET ÄR MILT OCH DE FLESTA vinodlingarna är belägna i söder på floddalens sluttningar, väl skyddade från nordanvinden genom bland annat bergsplatån Hunsrück. Somrarna är som regel regnfattiga – med i genomsnitt knappt 500 millimeter nederbörd per år tillhör Nahe ett av de torraste områdena i Tyskland.
Men det som också gör Nahe unikt är den stora variationsrikedomen av olika jordmån. Trots att floden endast sträcker sig tolv mil före utloppet i Rhen finns över 180 olika typer av markförhållanden representerade – allt från skifferlera till vulkanisk porfyr – vilket saknar motsvarighet i Tyskland.
Detta bidrar i sin tur till att många olika sorters druvor trivs i regionen, även om tyngdpunkten – precis som i övriga Tyskland – ligger på gröna druvor. Mer än tre fjärdedelar av alla viner som produceras i Nahe är vita viner och då framför allt Riesling.

 

RIESLING ÄR ÄVEN DEN DRUVSORT SOM ÄR vanligast i Weingut Korrell Johanneshofs vinodlingar. Vineriet har anor ända sedan 1832 och vingårdar med olika lägen runt om i regionen. Alla druvor plockas för hand och transporteras sedan till vineriet i Bad Kreuznach för fermentering och lagring. De flesta vinerna i sortimentet är torra vita viner, men med de rätta förutsättningarna kan det även bli en del söta viner, till exempel Beerenauslese. Råvaran utgörs då av sent skördade, skrumpna druvor som drabbats av ädelröta och som på så sätt fått extremt hög koncentration av socker och aromämnen.
Normalt skördas inga stora mängder ädelrötade druvor – vissa år inga alls. Men 2013 var ett lysande undantag. I slutet av oktober blev det så varmt och blåsigt att man fick avbryta det vanliga skördearbetet. Druvorna fortsatte mogna och några dagar senare kunde man skörda perfekt ädelrötade Pinot Blanc- och Pinot Gris-druvor som sedan förädlats till
Korrell Beerenauslese – ett högklassigt och smakrikt vin som nu finns till försäljning i de flesta Systembutiker landet runt.

 

Korrell Beerenauslese, nr 2897, pris 149 kronor.
Lanseras på systembolaget 1 december!
Läs mer om vinet här.