Intresset för ekoviner blir allt större. Bodegas Bocopa i Alicante är en av pionjärerna inom ekologisk vinproduktion i Spanien och lanserade för snart tjugo år sedan Castillo de Alicante som blivit en internationell succé. Nu kommer vinet till Sverige via Granqvist Beverage House.

Alicante på Costa Blanca (vita kusten) är för många frusna nordbor synonymt med milsvida stränder och flödande sol. Men vid sidan om turiststråken finns också en omfattande vinproduktion med en historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Framför allt under de senaste decennierna har vinindustrin i regionen genomgått en kraftig upprustning och modernisering samtidigt som flera nya konstellationer sett dagens ljus, som till exempel Bodegas Bocopa i Elda, nordväst om staden Alicante.
Bodegan bildades 1987 efter en sammanslagning av åtta befintliga kooperativ och svarar i dag för cirka 60 procent av den samlade vinproduktionen i Alicante-regionen. Den som hela tiden stått vid rodret är Gaspar Tomas Martinez, en framsynt entreprenör och vinprofil som är mer eller mindre född in i branschen.
Under skolåren hjälpte han ofta till i föräldrarnas vinföretag och byggde på sina kunskaper med en masterexamen inom vinkunskap innan han sedermera rekryterades som vd och chefsönolog till Bodegas Bocopa.
Under de snart 30 åren har Gaspar Tomas Martinez gått i spetsen för flera uppmärksammade satsningar. I början av 1990-talet lanserades till exempel det halvtorra vita vinet Marina Alta av druvan Muscat de Alexandrie, vilket genom åren belönats med åtskilliga utmärkelser. 1996 inleddes så den stora satsningen på ekologiska viner med Castillo de Alicante Red som först i raden.

 

TROTS ATT MÅNGA VINBÖNDER i Alicante av tradition alltid odlat druvor på naturlig väg, utan användning av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, möttes initiativet ändå av viss skepsis. För att övertyga skeptikerna skaffade Gaspar Tomas Martinez och kollegan Antoni Santonja, odlingsexpert på Bodegas Bocopa, en egen odlingslott för att visa hur ekologisk odling går till i praktiken.
– Många vinbönder upptäckte då att fördelarna överväger nackdelarna och att det inte är så svårt att anpassa sig till kraven för certifiering. Det har också visat sig att vingårdar som tidigare inte fungerat så bra har fått ett klart kvalitetslyft genom övergången till ekologiska odlingsprinciper, säger Gaspar Tomas Martinez.
Bodegas Bocopas har i dag cirka 200 anslutna odlare som tillsammans brukar cirka 1 000 hektar. Av den totala arealen är 325 hektar, det vill säga drygt en tredjedel, hittills konverterad till ekologisk odling och är certifierad mot både EUs förordning CEE 2092/91 samt schweiziska Biosuisse och amerikanska USDA Organic Agriculture.
– Men de ekologiska arealerna ökar stadigt allt eftersom efterfrågan på ekologiska viner ökar  och allt fler vinbönder inser fördelarna, förklarar Gaspar Tomas Martinez.
Ekoodlingarna är koncentrerade till ett område kring staden Elda som går under benämningen Vinalopo Medio. Här är förutsättningarna för ekologisk odling ytterst gynnsamma. De lätta, väldränerade jordarna i kombination med medelhavsklimat som kännetecknas av kalla vintrar och långa, heta somrar gör att det inte krävs vare sig kemiska växtskyddsmedel eller konstgödsel för att vinrankorna ska må bra.
I de traditionella vingårdarna med Monastrell, där de glest planterade vinrankorna har en genomsnittsålder på 30 år och skördeuttaget är endast 3 000 kilo per hektar, används inte ens konstbevattning.
– Monastrell trivs bäst om den på egen hand får söka sig genom jordlagren på jakt efter näring. I de nyare vingårdarna med internationella druvsorter som Cabernet Sauvignon, Shiraz och Tempranillo används däremot konstbevattning i viss utsträckning. Det är också odlingslotter som redan från början anpassats till de ekologiska kraven, konstaterar Gaspar Tomas Martinez.

 

Vinfo_66_Alicante_utvaldartikel

 

BODEGAS BOCOPA HAR FEM ANLÄGGNINGAR för vinifiering där de handplockade druvorna pressas och musten får jäsa under strikt temperaturkontroll. Under den veckolånga fermenteringsprocessen sker en ständig omrörning av satsen för att åstadkomma ett så fylligt och smakrikt vin som möjligt innan det lagras på rostfria ståltankar.
Buteljering och lagring är koncentrerad till den 4 000 kvadratmeter stora anläggningen i Petrer utanför Elda, som invigdes år 2000. Anläggningen, som ligger alldeles intill motorvägen mellan Alicante och Madrid, inrymmer bland annat tempererade lagringsutrymmen där vissa viner får mogna på fat av amerikansk och fransk ek.
Även i vinerierna har den ekologiska satsningen fått genomslag. Inga kemiska tillsatser är tillåtna och mängden sulfit som tillsätts är ytterst begränsad.
– Visst är det många krav som ska uppfyllas för att ett vin ska kunna klassas som ekologiskt. Ändå är omställningen helt nödvändig. Konsumenterna blir allt mer medvetna och överallt märks en ökad efterfrågan på ekologiska varor, konstaterar Gaspar Tomas Martinez.
För Bodegas Bocopa har satsningen på ekologiska viner också visat sig vara lyckosam – inte bara på hemmamarknaden, utan även på exportmarknaden som svarar för cirka 35 procent av försäljningen.
– Sedan Castillo de Alicante lanserades har vi växt på varenda marknad. Det visar det stora intresse som finns för ekoviner, säger Gaspar Tomas Martinez.

 

Läs mer om leverantören och produkterna här.