Granqvist Beverage House samarbetar sedan snart 25 år med vinkooperativet i Kientzheim-Kaysersberg i Alsace. Vinfo gjorde en fransysk visit på gränsen till Tyskland och träffade bland andra kooperativets vinmakare och direktör.

Alsace i nordöstra Frankrike är ett märkvärdigt område i det gränslösa Europa. Här möts det bästa av franskt och tyskt. Maten är rejäl på det sydtyska viset, men med fransk finess. Riesling – den främsta tyska vitvinsdruvan – breder ut sig i de vidsträckta odlingarna på Vogesbergens sluttningar i sällskap med Pinot Gris och Gewurztraminer. 
  Korsvirkeshusen i de små städerna är från medeltiden och har oftast inga raka vinklar någonstans. Det blommar överallt – i balkonglådor, rabatter och utmed husväggarna. Skyltar vid stadsgränsen berättar om det är en enstjärnig, tvåstjärnig eller kanske trestjärnig Fleur de Village, det vill säga blomsterstad.
  Men gränslösheten är inte så gammal. I sommar är det 25 år sedan gränskontrollerna försvann i och med att Schengensamarbetet startade. Vid en av infarterna till Kientzheim påminner en renoverad stridsvagn från andra världskriget om att krig och orostider många gånger har plågat området. Stridsvagnen, som kom på plats 1962, minner om de svåra striderna vid jul och nyår 1944. Sedan 1947 är Alsace franskt, men under årens lopp har landsgränserna ritats om gång efter annan. 
  Kientzheim, mellan Strasbourg och Colmar, är med sina 750 invånare en av de minsta vinorterna i Alsace. Här finns flera namnkunniga familjeföretag – och kooperativet Cave Kientzheim- Kaysersberg. Det grundades 1955 av vinbönder från båda orterna som genom samarbete ville få en bättre ekonomisk grund att stå på. I dag brukar 120 medlemmar sammanlagt 160 hektar vinodlingsmark. 
  Den här sommarfredagen har kooperativets direktör Christelle Moris bjudit in till vernissage med musik och vinprovning. Det är Gran Cru-viner gjorda på druvor från de välbekanta odlingarna Schlossberg, Furstentum, Mambourg och Kaefferkopf som provas i den ljumma kvällen. Provningen äger rum på gräsmattan framför en av kooperativets äldre byggnader, som Christelle Moris framöver hoppas kunna bygga om till vinbutik.
  Tidigare på dagen har hon och nye vinmakaren Nicolas Fernandez visat runt i vinodlingarna och serverat smakprover på kommande viner.
  – Våren kom tidigt i år och sommaren har varit relativt kall och torr, säger Christelle Moris. 
  Hon är ursprungligen från Champagne, men bor sedan några år i grannstaden Riquewhir. Det är den mest kända och pittoreska vinorten – som också var förebild för staden i Disneys film ”Skönheten och odjuret”. 
  Nicolas Fernandez, med rötterna i Anglet i den franska delen av Baskien, kom 2013 till Kientzheim och har ett välfyllt cv. Han har arbetat i vinerier Langedouc vid Medelhavet och i Kalifornien, Nya Zeeland och Argentina. 
  – Jag vill utveckla våra Grand Cru-viner ännu mer framöver, säger han. Bland annat genom att minimera arbetet i källaren och göra det mesta av jobbet ute i odlingarna.

 

 vinfo06avinfo05c (2)vinfo05a

 

NICOLAS FERNANDEZ SER HELST ATT den naturliga jäst som finns i druvornas skal ska få sätta sin prägel på vinerna.
  – Det kan bli uppåt 40 olika sorters jäst som sätts i arbete vid jäsningen, vilket ger mycket mer intressanta, personliga viner än om man tillsätter industriellt framtagen standardjäst. Att lita mer till den naturliga jästen ger både
arbetet och vinerna mer nerv!
  Att använda naturlig jäst är ett vågspel och det kräver mycket att arbeta på det här sättet. Nicolas Fernandez medger att det nog kan bli en och annan sömnlös natt i väntan på det färdiga resultatet. Den stadigt stigande efterfrågan på mer naturliga livsmedel gör att även traditionellt arbetande vinerier måste ta nya spännande steg.
  Utsikten från vinodlingarnas höjder är hänförande. Ett böljande hav av grönskande vinrankor breder ut sig så långt ögat når. Här och där bryts det gröna av en liten by med kyrktorn och ofta också stadsmur – eller delar av stadsmur. I många byar finns det vit stork (Ciconia ciconia), regionens symbol utöver vinerna. Ett projekt för att återintroducera storken har lyckats väl och nu fi nns det hundratals i trakten. På en åker utanför Ribeauvillé räknar vi till 35 storkar – alla i stillsam spaning efter grodor, som är något av en favoritföda. 
  Om det går framåt för storken så hackar det betydligt i den franska motorn. De sämre tiderna sätter sina spår i kooperativets försäljning:
  – Den inhemska marknaden är tuff , konstaterar Christelle Moris. I dag är det stenhårt fokus på pris, inte kvalitet. Vi satsar mycket på export, framför allt till USA, men även Skandinavien, Ryssland och Polen är intressanta marknader. 
  Då är årets skörd desto mer positiv:
  – Framför allt kommer våra Rieslingviner att bli riktigt bra, säger Nicolas Fernandez i början av november. Oavsett kvalitetsklass blir det en fantastisk årgång som verkligen sammanfattar 2014 – vinerna är både välbalanserade och smakrika.