Brennfleck kan Silvaner

Nu i sparristider är det också högsäsong för Silvanerviner från Franken. Weingut Brennfleck i Sulzfeld är ett ambitiöst familjevineri med stort kunnande om de torra, fruktiga vinerna som passar så bra till sparris. Vinfo har hälsat på.

För fem år sedan utsågs Sulzfeld till Bayerns vackraste by. Den lilla vinorten vid floden Main är som hämtad ur en Disneyfilm. De färgglada husen är smala, sneda och medeltida. Gator och gränder är stenbelagda och centrumkärnan omges av en stadsmur som sägs vara Tysklands bäst bevarade. Det bor omkring 1 200 människor i Sulzfeld, ungefär 700 av dem innanför stadsmuren.
Hos Weingut Brennfleck är det försommarstiltje. Hugo Brennfleck, vinodlare och vinmakare i trettonde generationen, tar emot och bjuder på förmiddagskaffe. Susanne, hans hustru tittar in och hälsar och äldsta dottern Anna-Lena skyndar iväg till skolan med en enorm pärm under armen.
– Vi har 23 hektar vinodlingar runt Sulzfeld, bland annat i lägena Cyriakusberg och Maustal men även i grannorter som Iphofen och Rödelsee, berättar han. På lite drygt hälften odlar vi Silvaner, resten fördelar sig på vitvinsdruvor som Riesling, Müller-Thurgau, Scheurebe, Sauvignon Blanc och rödvinsdruvor som Domina och Spätburgunder.

WEINGUT BRENNFLECK HAR SITT SÄTE i en gammal adelsgård med anor från 1479. År 1591 tog familjen Brennfleck över. Gården tar upp ett helt kvarter i utkanten av centrum. Under gårdsplanen döljer sig en imponerande vinkällare som byggts ut i omgångar. På övervåningen i den ståtliga huvudbyggnaden – som fick sitt nuvarande utseende i mitten av 1700-talet – bor familjen Brennfleck.
På andra sidan gatan ligger Brennflecks nya vineri. De gamla lokalerna var alldeles för trånga och omöjliga att modernisera på ett rimligt sätt. Lösningen blev istället ett nybygge som stod klart till vinskörden 2010.
– Det är min hustru som ritat det nya vineriet i samarbete med den unga arkitekten Sophia Busch, säger Hugo Brennfleck när han visar runt i de svala lokalerna.
I vineriet finns flera smarta lösningar som gör att såväl druvor som blivande viner tas om hand så skonsamt som möjligt. Exempelvis pressas inte de nyskördade druvorna direkt – de får istället vara kvar i vinpressen i flera timmar tills druvmusten börjar sippra fram av sig självt av trycket från den totala druvmängden. På så vis slipper man ifrån bittra smaktoner från stjälkar och kärnor som normalt också pressas med druvorna. Druvmusten pumpas heller inte på samma sätt som tidigare – nu pressas den vidare till nästa tank med självtryck tack vare höjdskillnaderna i vineriet.
Hugo Brennfl eck har såväl vinmakar- som vinodlarutbildning.
– Ja, jag gick först i lära i Juliusspital i Würzburg och kom sedan hem och arbetade här några år, berättar han. Sedan kompletterade jag med vinodlingsutbildningen i bayerska statens lantbrukshögskola i Veitshöchheim. Han tycker det är en stor fördel att kunna alla arbetsmoment:
– Jag vet precis vad som ska göras ute i vinodlingarna, jag vet exakt när det är dags för skörd och när det slutligen är dags att fylla vinerna på flaskor.

SILVANER ÄR DEN VANLIGASTE DRUVAN i Franken och vinerna anses vara de som passar allra bäst till sparris. Att det är sparristid går inte att missa när alla restauranger har sin egen sparrismeny. Fram till Johannes Döparens dag den 24 juni är det Spargelsaison i Tyskland – därefter måste den växa till sig inför nästa år.
Brennfleck Silvaner Kabinett Trocken 2014 passar utmärkt till sparrisrätter men även till kalvschnitzel och matiga sallader. Vinet har gång på gång fått fina betyg i svenska medier.


Läs mer om leverantören och produkterna här.