De kan konsten att blanda en Red Blend

När LangeTwins Winery i Lodi i Kalifornien skapar sin Sverigenyhet Ivory & Burt Red Blend blir vitt vin pricken över i: ”Med en andel Viognier mjukar vi upp de röda vinerna och skapar en blend med fantastiskt fin fruktighet”, säger Joe Lange, familjeföretagets exportchef.

De flesta viner görs på en enda druvsort. I Europa är omkring 80 procent av alla viner framställda av en och samma druva. Ett vin med beteckningen blend är – precis som namnet säger – en blandning av flera druvsorter. Ofta består en blend till hälften av en sort och resten fördelas på två eller flera sorter. Tanken är att druvorna i blandningen ska komplettera och förstärka varandra.

– Red Blend-viner har varit populära i USA de senaste sju, åtta åren, säger Joe Lange. Det var den yngre generationen som ville upptäcka något nytt och annorlunda när deras föräldrar helst drack Chardonnay eller Cabernet Sauvignon.

– Vår nya Ivory & Burt Red Blend är verkligen en upplevelse, säger han. De olika druvorna bidrar med sina speciella karaktärer till en perfekt helhet!

Normalt får de olika sorterna mogna och utvecklas i separata fat eller tankar och blandas först när det är dags att buteljera vinet.

– Men vi använder så kallad cofermentering, säger Joe Lange. Den blå Syrahdruvan blandar vi med en liten andel av den gröna Viognier. Fermenteringen gör att Viognier mjukar upp Syrah och adderar fruktighet och blommighet i smaken.

De övriga i blenden – Petit Sirah och Cabernet Sauvignon – jäser var för sig och därefter gör vinmakarna David Akiyoshi och Karen Birmingham den slutliga blandningen.

– Resultatet är ett fylligt och välbalanserat vin med tydliga toner av blåbär och björnbär, säger Joe Lange. Tanninerna i Cabernet Sauvignon balanseras fint av den fruktigare Petit Sirah och det blir en perfekt harmoni. I eftersmaken kan du förnimma toner av rostat bröd och kryddor. Du kan avnjuta vinet på egen hand, men jag tycker det kommer bäst till sin rätt med grillat och lite rökt kött. Min favorit är att dricka det till hamburgare, det feta i köttet harmonierar så fint med vinet.

Ivory & Burt Red Blend är ett ungt vin, årgången är 2018.

– Det är färdigt att dricka nu och behöver inte lagras, säger Joe Lange. Perfekt för människor som vill njuta med detsamma. Men det går att spara upp till sju år, då dämpas fruktigheten något.

Han ger sitt personliga tips när det gäller dricktemperaturen:

– Jag brukar kyla vinet lite innan servering så det blir svalare än de 15 grader vi rekommenderar. När du häller upp vinet i glaset och det blir lite varmare utvecklas smaken betydligt och får större djup. Vin är en levande organism som förändras hela tiden, det tycker jag är riktigt intressant!

Joe Lange började arbeta i LangeTwins Winery 2007 efter flera års studier i USA och Australien. Han tog först examen i affärsinriktad vinodling och vinproduktion på hemmaplan och läste därefter oenologi (vinlära) på universitetet i Adelaide i Australien. I dag har han titeln exportchef och ansvarar bland annat för kontakterna med Sverige.

I månadsskiftet september–oktober hade LangeTwins bärgat drygt hälften av årets skörd.

– Totalt odlar vi 29 olika druvsorter med skilda mognadstider, säger Joe Lange. Årets skörd kommer att ge bra viner. Våren var mild, sommaren kom relativt tidigt med stigande temperaturer efter hand. Läget i Lodidalen, två timmars bilfärd öster om San Fransisco, är perfekt för vinodling.

– Vi har alltid en svalkande bris på eftermiddagen även om det har varit en varm dag, den är bra både för druvor och människor, säger Joe Lange. Men i resten av dalen märks brisen inte alls.

Familjen Lange är sedan länge väl rotad i bygden och redan 1916 planterades de första druvorna. Sedan 1970-talet drivs vineriet av tvillingarna Randall och Bradford Lange. De är gifta med Charlene respektive Susan och har fem barn: Marissa, Aaron, Philip, Kendra och Joe (Joseph).

Miljö och omsorg om naturen är viktigt för famljen, som varit drivande i skapandet av Lodireglerna, de kaliforniska vinodlarnas hållbarhetsprogram.

– Som familjeföretag måste vi satsa på kommande generationer, konstaterar Joe Lange.

 

DET HÄR INNEBÄR LODIREGLERNA

LangeTwins Winery har varit drivande i arbetet med att skapa Lodireglerna, de kaliforniska vinproducenternas hållbarhetsprogram. Reglerna innebär bland annat satsningar på ökad biologisk mångfald, minimerad vattenförbrukning, solel, säkra och miljövänliga arbetsplatser samt aktivt samhällsengagemang. De innebär också att kemiska bekämpningsmedel ersatts av biologiska och att vinmakarna arbetar aktivt för att utveckla mer smakrika druvor som ska göra vinerna ännu bättre. Detaljerad information hittar du på lodirules.org.

 

 


NYHET 2 DECEMBER – IVORY & BURT RED BLEND 2018

Rött fylligt vin med angenäm doft av mogna mörka bär och inslag av kryddiga fattoner. Smakrikt med toner av mogna bär och ett friskt avslut med avrundade tanniner. Vinet är en blend av druvorna Syrah, Petit Sirah, Cabernet Sauvignon och en liten del av den gröna Viognier. Det har lagrats fyra månader i 225-liters ekfat och passar utmärkt att dricka till kötträtter av gris, nöt och vildsvin, lagrade hårdostar samt till bufféer. Passar även bra till vegetariska rätter med exempelvis bönor som bas. Lämplig serveringstemperatur: 13–16 grader. Nr 2497, pris 139 kr i Systembolagets fasta sortiment. Läs mer!

 

VINER FRÅN LANGETWINS I BESTÄLLNINGSSORTIMENTET

Ivory & Burt Zinfandel 2015. Rött fylligt vin med toner av mörka bär. Passar fint till de flesta kötträtter och kraftigare pastarätter. Nr 78002, pris 179 kr. Mer information och beställning.

Caricature Red Wine 2015. Medelfylligt, smakrikt rödvin med inslag av björnbär, körsbär och plommon. En blend som består av druvorna Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Petite Sirah, Sangiovese och Tannat. Servera vinet till rostbiff, gouadost och mjölkchokladdesserter. Nr 72925, pris 199 kr. Mer information och beställning.

Cabernet Sauvignon 2014. Medelfylligt, välbalanserat rödvin som lagrats 16 månader på fat. Det har milda tanniner med angenäma toner av körsbär och passar fint till de flesta kötträtter, kraftigare pastarätter samt lagrade hårdostar. Nr 75010, pris 199 kr. Mer information och beställning.