Vad vore sommaren utan ett friskt rosévin? Sommarens fräschaste nyhet är My Choice Zweigelt Rosé som levereras av vinkooperativet Winzer Krems i Österrike, där vinet framställs av noga utvalda blå druvor från Donaus dalgång.

Krems väster om Wien klassas som ett av Österrikes absolut bästa vindistrikt med viner som ofta placerar sig i topp i nationella och internationella tävlingar. Men så har också området minst sagt stolta traditioner att falla tillbaka på. Redan för ett par tusen år sedan planterades de första
vinrankorna och tidigt nämns just Kremser Sandgrube som en förstklassig plats för vinodling.
– Att vi har den ärevördiga adressen Sandgrube 13 förpliktigar oss att hålla liv i traditionerna och fortsätta producera viner av toppklass, säger Franz Arndorfer, chefsvinmakare på Winzer Krems.
Winzer Krems egen historia går tillbaka till mitten av 1400-talet och kooperativet är därmed ett av världens äldsta, tillika det största i Österrike med 981 medlemmar som tillsammans har cirka 990 hektar i ett av Europas vackraste vinområden.
Vinbönderna i kooperativet har sina odlingslotter på de soldränkta sluttningarna ned mot floden Donau. Klimatet är milt med stora temperaturskillnader mellan dag och natt, beroende på mötet mellan de varma vindarna från söder och det svala höglandsklimatet – en faktor som bidrar till koncentrerade och smakrika viner.

 

MEN DEN HÖGA KLASSEN PÅ VINERNA HAR också att göra med det intensiva kvalitetsarbete som kooperativet bedriver tillsammans med sina medlemmar.
– Våra kvalitetsrådgivare samarbetar med Lantbruksuniversitetet i Wien och åker regelbundet runt bland vinbönderna för att ge råd om till exempel beskärning, jordbearbetning och växtskydd – allt för att säkra högsta möjliga kvalitet, förklarar Franz Arndorfer. Winzer Krems totala produktion uppgår till cirka 7 miljoner flaskor fördelat på ett sextiotal olika produkter med olika karaktär. En av de viktigaste druvorna är den blå Blauer Zweigelt, som bland annat utgör råvara till det nya rosévinet My Choice Zweigelt Rosé. Druvan fick sitt namn 1922 efter dr Friedrich ”Fritz” Zweigelt vid institutet för vinkultur i Klosterneuburg – norr om Wien – som korsade de båda sorterna St Laurent och Blaufränkisch.
– Blauer Zweigelt behöver näringsrik jord, men är å andra sidan tålig mot både torka och frost. Den har stor växtkraft och för att bli riktigt bra krävs en del arbete med både beskärning och gallring för att begränsa skördeuttaget, konstaterar Franz Arndorfer.

 

DE FLESTA AV KOOPERATIVETS MEDLEMMAR har små odlingslotter på någon hektar och plockar sina druvor för hand på de branta terrassodlingarna. Lutningen är så stor att det oftast inte är möjligt att skörda maskinellt. Blauer Zweigelt skördas som regel från slutet av september till mitten av oktober och transporteras omedelbart efter skörd till vineriet i Krems. Vid ankomsten kontrolleras kvaliteten på druvorna innan de går vidare till pressning och fermentering i den nya vinanläggningen.
Under vinifi eringen ligger skalen på de blå druvorna med under endast någon timma för att ge rosévinet sin karaktäristiska ljusrosa färg. Därefter får druvmusten jäsa på ståltank i ungefär tolv dagar och en kontrollerad temperatur på 16–18 grader.
– Blauer Zweigelt är en idealisk druva för rosé. Som ett ungt vin har Blauer Zweigelt stor doft av både röda bär och citrus och en frisk, fruktig och elegant smak – precis som man önskar av ett fräscht rosévin, säger Franz Arndorfer.
Hittills har produktionen av rosévin i Österrike dock varit begränsad och svarar för knappt fem procent av landets totala vinproduktion. Men i takt med den stigande efterfrågan både i Europa och USA har vinproducenterna nu fått tänka om och öka takten.
Vad är då hemligheten bakom ett perfekt rosévin? Franz Arndorfer tvekar inte om svaret:
– Framför allt friska och fräscha druvor, men även en snabb, effektiv och skonsam produktionsprocess. Och så givetvis duktiga och erfarna vinmakare, som här på Winzer Krems!

Läs mer om leverantören och produkterna här.