En torr Tokajer

Tokaj har i århundraden varit förknippat med de söta aszú-vinerna. Men på senare år har det också kommit en allt stridare ström av torra vita viner av hög klass med ursprung i området. Chateau Derezsla Furmint Dry är en god nyhet på Systembolaget i december.

I över 300 år har det söta aszúvinet framställts i Tokaj i nord- östra Ungern. Mikroklimatet i dalgången mellan Tokajberget och Karpaterna, med långa, heta somrar, milda höstar och fukt från floderna Tisza och Bodrog, ger idealiska förutsättningar för att druvorna ska angripas av så kallad ädelröta och få en hög koncentration av socker och aromämnen.

–Men att producera aszúvin är extremt riskfyllt. Det finns inga garantier för att det blir några ädelrötade druvor alls. Produktionen av torrt vitt vin är därför ett bra sätt att sprida riskerna, säger Gábor Weiner, marknadschef för Chateau Dereszla.

Regionen Tokaj består egentligen av ett trettiotal små byar med totalt ett 50-tal vinproducenter. Chateau Dereszla är en av de äldsta i området med anor sedan tidigt 1400-tal och ägs sedan år 2000 av familjen d’Aulan från Champagne i Frankrike. Företaget är världsberömt för sina aszú- viner, men har på senare år växlat upp sin produktion av torra vita viner med tonvikt på den inhemska druvan Furmint.

–Försäljningen av våra ädelsöta viner ökar stadigt år från år. Men det är ändå ingenting mot våra torra vita viner som väckt ett enormt stort intresse både på den inhemska marknaden och exportmarknaden. En bidragande orsak är givetvis våra flera hundra år gamla vintraditioner. Tokaj är ett starkt varumärke som förknippas med absolut högsta kvalitet, konstaterar Gábor Weiner.

CHATEAU DERESZLA HAR SINA vinodlingar utspridda på över 40 olika ställen i det andlöst vackra landskapet som sedan 2002 finns med på Unescos världsarvslista. Jorden är mineralrik och marken bitvis täckt med ett flera meter tjockt lager av lössjord, avlagringar av gamla flodbottnar. Den totala arealen uppgår till cirka 120 hektar, varav huvuddelen arrenderas eller drivs av kontrakterade odlare.

–Vår styrka ligger i det breda spektret av olika vingårdar – i olika väderstreck och på olika höjder. Det gör att vi nästan alltid får tag på bra druvor, säger Gábor Weiner.

Druvorna plockas för hand och de enda maskiner som används på bergsluttningarna är traktorer för att transportera druvorna till vineriet. Några bekämpningsmedel eller andra kemikalier förekommer heller inte i odlingarna.

Sedan lång tid ligger vineriet vid vägkorsningen i den lilla byn Bodrogkeresztúr vid foten av Tokajberget. Där finns även vinkällaren som vindlar sig iväg flera kilometer under berget och som framför allt används för lagring av aszúviner – först på ekfat och därefter på butelj.

MEN SÅ SENT SOM FÖRRA ÅRET KOMPLETTERADES verksamheten med ytterligare en anläggning längre upp på bergssluttningen, nära den egna vingården Henye. Det nya toppmoderna vineriet, som har en yta på 6500 kvadratmeter och en kapacitet på omkring en miljon flaskor per år, används huvudsakligen för produktion av torra samt mousserande viner.

–De franska ägarna har stor betydelse för våra framgångar, både som dörröppnare på den internationella marknaden och som investerare. All utrustning som vi använder i dag har tillkommit sedan de gick in som ägare. Enbart det nya vineriet handlar om en investering på i storleksordningen 8 miljoner euro, säger Gábor Weiner.

Chateau Dereszla har i dag flera olika sorters torra vita viner i sortimentet – alla med en gyllengul färg samt frisk och fruktig arom som gemensam nämnare. Det vin som nu lanseras på Systembolaget är Furmint Dry som framställs av noga utvalda druvor som sedan fermenteras och lagras under strikt temperaturkontroll i rostfria tankar.

–Furmint Dry är ett vin som passar utmärkt till fisk och skaldjur, sallader, bufférätter eller helt på egen hand. Det är ett vin som ger en fläkt av sommar – oavsett när på året det avnjuts, säger Gábor Weiner.

Text Leo Olsson Foto Mikael Ljungström och Stockfood

 

 

Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos2901-02_tokaji_fri

I Systembolagets ordinarie sortiment finns sedan tidigare Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos. Ett sött dessertvin som av en samlad kritikerkår utsetts till en av de bästa Tokajer som gjorts. 95 / 100 poäng av Wine Spectator. Doften är mycket frisk med inslag av aprikos, mandel och honung. Frisk, balanserad och koncentrerad smak med komplexitet. Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos passar utmärkt att dricka till frukt, gåslever, patéer, blå- och grönmögelost, dessert av olika slag. Nr 2901, pris 180 kronor.

 

Läs mer om Chateau Dereszla här.