Douro i Portugal är inte bara portvin. I byn Favaios produceras sedan hundratals år tillbaka det bärnstensfärgade muscatvinet Favaíto – perfekt att njuta på egen hand eller som bas i drinkar. Vinfo besökte den ledande producenten Adega Cooperativa de Favaios.

Det världsarvsklassade landskapet är andlöst vackert med prydliga, terrasserade vingårdar på de branta bergssluttningarna ned mot Dourofl oden. Från dalgången slingrar sig serpentinvägen upp i bergen och efter en mil öppnar sig en högplatå med den lilla byn Favaios i centrum.
I utkanten ligger Adega Cooperativa de Favaios, den ledande producenten av muscatvin i Douro och ett av de största vinkooperativen i Portugal med sina omkring 600 medlemmar.
– Favaios har blivit synonymt med muscatvin. Så gott som alla byns omkring 2 000 invånare har någon slags koppling till kooperativet, konstaterar Manuela Monteiro, exportchef på kooperativet.
I Portugal har muscatvin gamla traditioner med produktionen koncentrerad till framförallt två områden – Setúbal, strax söder om Lissabon i söder, och Douro i norr. Produktionen är i stort sett lika reglerad som för portvin och den druvsort som används i Douro är den gröna och smakrika druvan Moscatel Galego Branco.
– Helst ska druvorna vara gyllengula med små bruna fläckar. Det visar att de är fått tillräckligt med sol och är klara för skörd, säger Filipe Carvalho, vinodlare och vinmakare i kooperativet och håller upp en klase.

PÅ HÖGPLATÅN 500–00 METER ÖVER HAVET råder perfekta förutsättningar för att odla Moscatel Galego Branco. Skiff erjorden är överlag mer näringsrik och klimatet mildare än längre ned i dalen.
– Det gör att det inte behövs vare sig gödning eller konstbevattning ute i vingårdarna, förklarar Filipe Carvalho. De fl esta medlemmar i kooperativet, som bildades 1952, har små odlingslotter på någon hektar. Men det fi nns undantag som familjen Barros, vars vinodlartraditioner sträcker sig mer än 160 år tillbaka i tiden och som numera har 20 hektar med Moscatel Galego Branco.
– Medlemskapet i kooperativet ger unika fördelar och resurser som vi inte skulle haft annars. Dessutom är vi alltid garanterade avsättning för vår skörd. Ett privat företag har inte samma förpliktelser gentemot sinaleverantörer, säger José Luis Barros, som driver vingården tillsammans med sonen Luis Barros.
Vineriet i Favaios är modernt och togs i bruk för tio år sedan. Det har en yta på 2 500 kvadratmeter och producerar årligen omkring åtta miljoner liter vin per år, varav närmare sex miljoner muscatvin.
På senare år har muscatvinerna från Favaios fått ett rejält uppsving och mycket är den numera bortgångne Manuel Serafi m Carvalhos förtjänst. Under decennier ledde han kooperativet och tog bland annat initiativet till det nya vineriet och att anställa de tre erkänt duktiga vinmakarna Filipe Carvalho, Miguel Ferreira och Celso Pereira.
Det var också under hans ledning som muscatvinet Favaíto lanserades på marknaden.
– Favaíto representerade någonting helt nytt och kom att fördubbla vår produktion av muscatvin, förklarar Miguel Ferreira.

FAVAÍTO ÄR LIKSOM PORTVIN ETT STARKVIN som förstärkts med druvsprit. Processen inleds med tre, fyra dagars maceration och fermentering för att utvinna maximalt med färg och aromer från druvor och druvskal innan man tillsätter den 77-procentiga druvspriten som avbryter jäsningen.
– Skillnaden mot portvin är att vi använder en enda druvsort, men också avbryter fermenteringen tidigare för att bibehålla en högre restsockerhalt. Därmed får vinet en mer koncentrerad sötma och lägre alkoholhalt än portvin. Endast ett par, tre procent av alkoholen kommer från fermenteringen och resten från den tillsatta druvspriten, berättar Celso Pereira.
Efter fermenteringen lagras vinet i upp till tre år innan olika årgångar blandas till en perfekt Favaíto.
– Den rika aromen av citrus, mandel, honung och karamell kommer från druvorna snarare än från lagringen. Därför är vi noga med att bara använda vin med relativt kort lagringstid, betonar Miguel Ferreira.
Den stora och fruktiga smaken gör också Favaíto till ett synnerligen mångsidigt vin som kan avnjutas antingen på egen hand eller som bas i drinkar.
– Min personliga favorit är Favaíto med tonic – även om många i Portugal, speciellt på sommaren, föredrar att blanda muscatvinet med öl, säger Miguel Ferreira.

 

Läs mer om leverantören och produkterna här.