Hemliga dalens hållbara viner

Viña Valle Secreto i Cachapoaldalen i Chile har receptet på riktigt bra viner: Många soldagar, perfekt geografiskt läge och litet skördeuttag kombinerat med omsorg om druvor, natur och människor.

De flesta vinhus är traditionsrika företag som funnits i många år – ofta i en och samma familjs ägo sedan generationer. Viña Valle Secreto är däremot ett ungt vineri som grundades så sent som 2007.

– Det startades av Antonio Punti och Claudio Berndt som drömde om att få skapa viner med stor karaktär på en alldeles speciell plats med bra klimat och vacker natur, säger Jefry Pitronello Baeza, exportchef på Viña Valle Secreto, som varit med sedan starten för tolv år sedan.

Vineriet ligger vid foten av Anderna, i den övre delen av Cachapoaldalen i regionen Rapel, tretton mil söder om huvudstaden Santiago. Här har de båda grundarna hittills anlagt drygt 37 hektar vinodlingar på den 70 hektar stora egendomen. 8 hektar är planterade med den blå Carmenère, som anses vara något av Chiles nationaldruva.

– Carmenère trivs utmärkt bra här, säger Jefry Pitronello Baeza. Druvan är dessutom min personliga favorit! Men vi har också 12 hektar Cabernet Sauvignon, 9 hektar Syrah och ett par hektar vardera av bland annat Cabernet Franc och Malbec.

Allt arbete på vineriet utförs av anställda medarbetare i stället för daglönearbetare, som är det vanliga i Chile. Viña Valle Secreto tar även i övrigt ett stort socialt ansvar och ger exempelvis ekonomiskt stöd till byskolan i närheten. 2018 certifierades vineriet enligt den chilenska vinindustrins hållbarhetsstandard och kan nu märka sina flaskor med etiketten ”Certified Sustainable Wines of Chile”. Certifieringen måste förnyas vartannat år.

Viña Valle Secreto ställer också höga krav på sina leverantörer när det gäller hållbarhet. Såväl flaskor, korkar och kapsyler görs så långt det är möjligt av återvinningsmaterial.

Att bedriva vinproduktion i Chile är relativt enkelt.

– Klimatet brukar vara väldigt stabilt, särskilt under skördesäsongen, säger Jefry Pitronello Baeza.

I år har det dock svängt lite mer i temperaturerna än det brukar göra, det har varierat från 20–21 grader till uppåt 30–35 grader vissa dagar. Men nattemperaturerna håller sig för det mesta på cirka 18 grader.

I Chile plockas druvorna när vi i Europa har vår. I år inledde Viña Valle Secreto skörden i mars och den avslutades i månadsskiftet maj–juni.

– Årets skörd kommer att bli super, säger Jefry Pitronello Baeza. Årgångarna 2017 och 2018 var riktigt bra och allt tyder på att 2019 blir ännu bättre.

Förutsättningarna för att chefsvinmakare Alejandra Vallejo ska få ett relativt enkelt jobb i vinkällaren i år är med andra ord goda. Hon är en välmeriterad agronom och önolog som började i vineriet 2015 och har nu hunnit sätta sin prägel på flera årgångar. Tidigare har hon jobbat bland annat i Sonoma Valley och i Napa Valley i Kalifornien. Alejandra Vallejo arbetar akivt i odlingarna och menar att en vinmakare måste ta ett helhetsgrepp på produktionen och inte bara rikta in sig på arbetet i vinkällaren.

Medan de flesta vinerier i Chile räknar mellan 14 000 och 16 000 kilo druvor per hektar skördar Viña Valle Secreto knappt hälften så mycket – mellan 6 500 och 7 500 kilo per hektar.

”VARJE DROPPE AV VINET ÄR EN HEMLIGHET SOM DU INTE KAN LÅTA BLI ATT DELA MED DIG AV.”

– Det motsvarar ungefär 2,5 till 3,5 kilo per vinranka, säger Jefry Pitronello Bazea. I och med att vi selekterar så hårt får de druvor som vi låter hänga kvar chansen att utveckla bästa möjliga kvalitet. För att inte skada de mogna druvorna plockar vi dem för hand i små korgar eller backar.

Efter fermenteringen lagras vinerna i mindre ståltankar – 3 500, 5 000 eller 7 000 liter – innan de flyttas över till ekfat för vidare mognad. Vineriet har sammanlagt 600 fransktillverkade fat i olika storlekar.

– Vårt mål är att skapa stora kvalitetsviner, säger Jefrey Pitronella Baeza. Kanske till och med de bästa i Chile!

I mars lanserades First Edition Cabernet Sauvignon 2017 i Systembolagets fasta sortiment.

– Det skiljer sig mycket från andra chilenska Cabernet Sauvignon-viner, säger Jefry Pitronella Baeza. De flesta har kraftiga tanniner, medan vårt har betydligt mjukare och elegantare tanniner med mer frukt. Jag skulle vilja säga att varje droppe av vinet är en hemlighet som du inte kan låta bli att dela med dig av!

På 1800-talet ödelade dvärgbladlusen stora delar av Europas vingårdar och odlarna tvingades ympa europeiska druvsorter på resistenta amerikanska rankor. Chile drabbades inte alls och behövde inte göra någon ympning, vilket gör att landet i princip är det enda där rankorna får växa fritt på sina egna rötter. Tack vare de naturliga barriärerna – Stilla Havet i väster, bergskedjan Anderna i öster, Atacamaöknen i norr och Antarktis i söder – har Chile också ett gott skydd mot skadedjur och sjukdomar i vinodlingarna.

 

TVÅ VINER FRÅN VALLE SECRETO

First Edition Cabernet Sauvignon Valle Secreto 2017 är ett fylligt, stramt rödvin med mycket fruktig, nyanserad doft med inslag av örter, blåbär, choklad och peppar. Smaken är fruktig och nyanserad med toner av örter, blåbär, ceder, hallon, choklad och peppar. Det passar utmärkt att dricka till kötträtter av nöt, vilt och vildsvin samt lagrade hårdostar och charkuterier. Vinet, som är hållbarhetscertifierat, passar också utmärkt att dricka på egen hand. Det har lagrats 12 månader i 225-liters franska ekfat och 12 månader i flaskor innan försäljning.
Lämplig dricktemperatur: 16–18 grader.
Alkoholthalt: 14,5 volymprocent.
Nr 2278, pris 149 kr i Systembolagets fasta sortiment. Skulle vinet saknas i din Systembutik, be att personalen beställer hem det.

 


First Edition Carmenère Valle Secreto 2016
är ett fylligt, fruktigt och smakrikt rödvin. Det har en stor, finstämd doft med inslag av mörka bär, svartpeppar och frukt. Smaken är rund och mjuk med harmonisk avslutning. Du kan med fördel dricka vinet till fläsk och nötköttsrätter, mustiga pastarätter, kallt bord och lagrade hårdostar. Vinet, som är hållbarhetscertifierat, passar också utmärkt att dricka på egen hand. Det har lagrats i 225-liters franska ekfat i 12 månader och sedan 12 månader i flaskor innan försäljning.
Lämplig dricktemperatur: 17–18 grader.
Alkoholhalt: 14,5 volymprocent.
Nr 75690, pris 189 kronor i Systembolagets beställningssortiment. Du beställer det enklast HÄR.

 


JAMES SUCKLING HYLLAR HEMLIGA DALENS VINER

First Edition Carmenère har fått otaliga priser och utmärkelser under åren och har prisats av bland andra svenske Andreas Larsson. Men även den internationellt välkände vinexperten James Suckling har fattat tycke för First Edition Carmènere. I en provning nyligen gav han vinet 91 av 100 möjliga poäng. James Suckling har provat ett flertal viner från Valle Secreto och sätter genomgående bra betyg. I en text på den egna sajten jamessuckling.com hyllar han Chile och menar att landets vinmakare har gjort ett anmärkningsvärt kvalitetslyft de senaste åren.