Inte lätt att tillverka vin utan sulfit

Em’s Table är ett rustikt matbord från slutet av 1800-talet som gått i arv i familjen Hooper i sex generationer. Men det är också namnet på de ekologiska viner, däribland en sulfitfri Shiraz, som tillverkas av Rod och Em Hooper på Macaw Creek i Gilbert Valley i Australien.

Macaw Creek är en anrik vingård som varit i familjen Hoopers ägo sedan den 1855 förvärvades av Rod Hoopers farfars farfar Samuel och farmors farmor Jane. Under åren 1880–1890 planterades vinrankorna och i slutet av 1880-talet var vineriet klart.

– År 1882 skaffade Samuel och Jane ett rejält matbord i cederträ. Det har allt sedan dess stått i centrum för massor av middagar och fester och blivit en symbol för livets höjdpunkter med god mat, gott vin och fin gemenskap med släkt och vänner. Därför var det naturligt att det fick ge namn åt ekologiska viner som också är förknippade med bordets fröjder, säger Rod Hooper.

Under några årtionden i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet pågick vinproduktionen vid Macaw Creek som bäst. Men 1915, något år efter första världskrigets utbrott, fick den ett abrupt slut.

Inte förrän Rod Hooper återvände till hembygden 1992 efter en forskarkarriär på Charles Sturt University väcktes vintraditionerna åter till liv på Macaw Creek. Under sin tid på universitetet hade han utvecklat en metod för tillverkning av viner utan sulfit och andra konserveringsmedel.

Vin är annars relativt fritt från tillsatser. Men för att bibehålla kvaliteten och förlänga hållbarheten tillsätts sulfit eller svaveldioxid – som det också kallas – till både konventionella och ekologiska viner, förutom den sulfit som uppkommer naturligt under jäsningsprocessen.

– En nära vän som är överkänslig för sulfit frågade mig om det är möjligt att tillverka ett helt sulfitfritt vin. Det blev upprinnelsen till min forskning och sedermera en av grundpelarna i vår affärsidé, berättar Rod Hooper.
Tyngdpunkten i sortimentet ligger på ekologiska viner, som är certifierade av NASAA, Australian and International Organic Certifier. Tre av dem är fria från sulfit, däribland
Premium Organic Shiraz.

Är det svårt att tillverka ett sulfitfritt vin?
– Very hard, svarar han. Varenda detalj är avgörande. Rod Hoopers metod går, enkelt uttryckt, ut på att använda en speciell sorts jäststammar som inte producerar naturlig sulfit. För att undvika oxidation täcks också vinet under tillverkning och lagring med kolsyreis samt sterilfiltreras före buteljering för att eliminera alla jästbakterier.

– När väl vinet är tappat på flaska är kvaliteten säkrad och vinet åldras sedan på samma sätt som ett konventionellt vin. Nyligen provade jag ett sulfitfritt vin från 2008 och kunde konstatera att det fortfarande hade samma komplexitet som våra andra viner, säger Rod Hooper.

Macaw Creek har sina vingårdar i hjärtat av Gilbert Valley, granne med de välkända områdena Clare Valley och Barossa Valley, norr om Adelaide i södra Australien. Arealen är cirka 10 hektar och den kalkrika marken som är täckt med ett lager lerjord ger utmärkta förutsättningar för druvsorter som Shiraz, Cabernet Sauvignon, Viognier, Semillon, Malbec och Riesling. Vintrarna är nederbördsrika och somrarna torra och heta.

– Ett perfekt klimat för ekologisk odling, säger Rod Hooper. Den låga luftfuktigheten gör att druvorna inte angrips av sjukdomar och därmed krävs heller inga bekämpningsmedel.

Vineriet är inrymt i den byggnad som uppfördes av Rod Hooper’s förfäder i slutet av 1800-talet. Där tillverkar nu Rod och Em Hooper sina viner på ett småskaligt, hantverksmässigt sätt, däribland de som är fria från sulfit.

SULFITFRIA VINER ÄR RELATIVT OVANLIGA på marknaden och vinerna från Macaw Creek har väckt berättigad uppmärksamhet.

– Trots att vi inte gjort någon marknadsföring av dem har vi dubblerat försäljningen av till exempel Em’s Table Shiraz de senaste två åren. Därför är det inte uteslutet att det kan bli fler framöver. Det som i så fall står näst på tur är en ekologisk och sulfitfri Cabernet Sauvignon, säger Rod Hooper.

De ekologiska vinerna har också tilldelats flera prestigefulla utmärkelser genom åren. Em’s Table Riesling utsågs till Australian Organic Wine of the Year 2015 och Em’s Table Shiraz fick fyra av fem stjärnor i det australiska vinmagasinet Winestate 2014 och utsågs av tidningen till Bästa Köp i augusti 2016.


Text
 Leo Olsson Foto Macaw Creek Wines

 

ems-flaskor

 

EM’S TABLE:S VINER PÅ SYSTEMBOLAGET

Em’s Table:s två viner finns  nu också på Systembolaget. De ingår i beställningssortimentet.

Em’s Table Premium Organic Shiraz 2013
. Sulfitfri. Har fått omdömet ”Bästa Köp” av tidskriften Winestate Magazine i augusti i år. Vinet har mörkröd färg med violetta inslag, stor doft med toner av cederträ, vanilj, björnbär och lakrits. Mjuk och rund smak med avrundade tanniner och stor fruktighet. Passar fint att dricka till lamm, gris, nöt och vilt samt till lagrade hårdostar och bufférätter. Nr 70045, pris 160 kr.

Em’s Table Premium Organic Riesling 2015. Låg halt av sulfit. Vinet är flerfaldigt prisbelönat och har bland annat fått utmärkelsen Australian Organic Wine of the Year 2015. Det har fin ljusgul färg med gröna stänk, rik doft med inslag av citrus och lime. Välbalanserad smak med fruktiga toner. Passar perfekt att dricka till fisk och skaldjur, bufféer, vitmögelostar samt på egen hand. Nr 75518, pris 146 kr.