Irländskt hantverk

Ett fåtal destillerier har länge dominerat den irländska whiskeyindustrin. Men på senare år har flera hantverksdestillerier sett dagens ljus. Ett av dessa är Glendalough Irish Whiskey som förenar tradition med nytänkande. Nu finns deras whiskey också på Systembolaget.

Irländsk whiskey har länge levt i skuggan av den skotska – trots att den irländska whiskeyn är betydligt äldre. Framställningen av usque baugh kom igång redan på 1100-talet genom att jäst säd förvandlades till alkohol.
Under 1700- och 1800-talen var irländsk whiskey omåttligt populär i bland annat England och i början av 1800-talet fanns omkring 1 200 destillerier på Irland. Vid förra sekelskiftet hade whiskeyn skaff at sig en så stark position att det var den dominerande starkspriten i bland annat England och USA.
Men flera händelser i början av 1900-talet, exempelvis handelskriget mellan Irland och Storbritannien samt alkoholförbudet i USA, fick marknaden för irländsk whiskey att vika kraftigt.
I mitten av 1960-talet slogs de tre kvarvarande destillerierna samman och bildade Irish Distillers. Inte förrän 1987 grundades ett nytt – Cooley Distillery – som på senare år fått sällskap av ytterligare ett tiotal.

 

ETT AV DE MINDRE OCH MER HANTVERKSMÄSSIGA är Glendalough Irish Whiskey, som grundats av fem vänner från Wicklow och Dublin. Det ligger i en naturskön dalgång i Wicklowbergen vid irländska östkusten några mil söder om Dublin och producerar irländsk whiskey och gin enligt gamla traditioner och med stort mått av nytänkande.
Det som skiljer den irländska från den skotska – förutom att den irländska stavas med ett e – är att malten som regel torkas på så kallade slutna bord. Den malt som Glendalough använder har aldrig kommit i kontakt med rök, vilket gör att det heller inte finns någon rökighet i vare sig doft eller smak på den färdiga drycken.
Den mjuka, lätta och runda smaken med inslag av citrus förstärks också av att Glendalough destillerar sin whiskey tre gånger i enkelpanna innan den lagrats åtskilliga år på gamla bourbonfat.
Glendalough har två sorters single malt – en med 7 och en med 13 års lagringstid – samt en single grain double barrel av cirka 15 procent mältat korn i kombination med omältat korn och andra sädesslag. Double barrel innebär att whiskeyn förutom tre och ett halvt år på bourbonfat av amerikansk ek efterlagrats sex månader på sherryfat av spansk olorosotyp för att tillföra en ton av sötma.

 

FÖRUTOM WHISKEY PRODUCERAR Glendalough även gin – en för varje årstid – smaksatt med säsongens örter, frukter och bär. Wild Seasonal Botanical Gin produceras i små satser i kopparpannor och i en begränsad upplaga om högst 3 000 flaskor per säsong.
Alla flaskor pryds med Saint Kevin of Glendalough, en abbott och eremit som levde i trakterna på 500-talet. Enligt legenden bodde han sju år i en grotta i vildmarken och levde i nära samklang med naturen – precis som den whiskey och gin som produceras av Glendalough.
– Efter framgångarna för den skotska whiskyn känns det stimulerande att nu kunna presentera en irländsk whiskey av högsta kvalitet. Den irländska whiskeyn är på gång och börjar få den uppmärksamhet den förtjänar, säger Lennart Granqvist på Granqvist Beverage House.

 

Läs mer om leverantören och produkterna här.