Lennarts favoritbubbel

Förgyll sommarens fester med äkta bubbel i glasen! Haton Brut Classic är en prisvärd torr champagne som passar lika bra till buffén som apéritif på egen hand, säger Lennart Granqvist på Granqvist Beverage House.

Champagne Haton Brut Classic är en så kallad ”blancs de noirs” (vitt av svart), där råvaran enbart utgörs av de blå druvorna Pinot Meunier, (60 procent) och Pinot Noir (40 procent). Båda har ljust fruktkött och genom att druvorna pressas försiktigt med minimal skalkontakt går det att framställa ett ljust, nästan vitt vin av blåa druvor.

– Med en druvblandning av endast Pinot Meunier och Pinot Noir, utan inslag av den gröna druvan Chardonnay, får Haton Brut Classic en väldigt rik och fyllig doft och smak – ändå med tillräcklig syra, konstaterar Lennart Granqvist på Granqvist Beverage House.

Champagne Haton är ett anrikt familjeföretag som i dag drivs av fjärde generationen under ledning av Jean- Noël Haton och sonen Sébastian. Familjen har cirka 20 hektar vinodlingar i Vallée de la Marne – floden Marnes dalgång – men köper också druvor från andra odlare i distriktet. Flera av odlingarna ligger i lägen som är klassade som Grand Cru och Premier Cru.

 

HATON BRUT CLASSIC FRAMSTÄLLS genom att varje druvsort skördas för sig och vinifieras separat innan druvmusten sedan får jäsa som ett vanligt, stilla vin i rostfria tankar. I hela 24 månader får grundvinet vila på jästfällningen innan vinet buteljeras och druvsorterna blandas till en väl avvägd cuvée. Efter en slutlig jäsning på flaska blir slutresultatet en klassisk, torr champagne med strukturerad balans och fin mousse.

– Att grundvinet får ligga på jästfällningen under så lång tid är ett tydligt tecken på att kvalitet går före kvantitet. Det är under den tiden som champagnen får sin rika och fruktiga doft och smak med inslag av rostat bröd och de små fina bubblorna, säger Lennart Granqvist.

 

Haton Brut Classic (Nr 77637, pris 249 kronor i beställningssortimentet) är ett vin i yttersta toppklass och har fått 89 poäng av 100 möjliga av det amerikanska vinmagasinet Wine Spectator.

Granqvist Beverage House har ytterligare två viner från Champagne Haton i beställningssortimentet:
Haton Brut Reserve (Nr 77570, pris 279 kr) och Haton Brut Rosé (Nr 77621, pris 299 kr).

Champagne Cuvée de Pompadour från familjevineriet Ellnér i Epernay är en annan torr champagne – dessutom till riktigt bra pris (Nr 7395, pris 215 kr).

Casa Martelletti Atmosphere Spumante är ett torrt mousserande vin från Piemonte i norra Italien. (Nr 77439, pris 115 kr).

Premiere Sekt  från Rüdesheim i sydvästra Tyskland är ett halvtorrt mousserande vin som kostar endast 85 kr. (Nr 87077).