Nyhet: Box från Muscadet

Traveller’s Choice Muscadet i 3-liters box är årets stora nyhet från Granqvist Beverage House. Det vita, torra, friska vinet från Vignobles Sourice i Loiredalen hittar du i alla Systembutiker från norr till söder!

Loirefloden är omkring 100 mil lång och rinner rakt genom Frankrike från öster till väster. Vinområdet Loire följer flodens sträckning och är indelat i många regioner med olika karaktärer. Inte långt från flodens utlopp i Atlanten ligger regionen Muscadet, välbekant för sina vita, friska viner. De görs på druvan Melon de Bourgogne, som här kort och gott kallas Muscadet.
Traveller’s Choice Muscadet produceras av Vignobles Sourice i Boussay, fyra mil sydost om Nantes. Vineriet leds av Gérard Sourice med hustrun Evelyn och de två barnen Guillaume och Jehanne som närmaste medarbetare.
Vignobles Sourice är med totalt 295 hektar vinodlingar en av de största familjeägda egendomarna i Muscadet.
Gérard Sourice tog över efter sin far 1972, endast 25 år gammal:
– I början skötte jag vinframställningen på egen hand, men i takt med att verksamheten växte blev det nödvändigt med en anställd vinmakare, säger han. Sedan 2011 har Max Jousseaume ansvaret även om jag givetvis håller ett vakande öga över det hela.
Gérard Sourice är mycket nöjd med att kunna lägga till Sverige på listan över de många länder som han exporterar till. Några viner har visserligen sålts här tidigare, men nu sker det en lansering i betydligt större omfattning.
Hur vill han beskriva Traveller’s Choice Muscadet? 
– Vinet är friskt och aromatiskt med lite citrusinslag och en tydlig mineralitet från jordmånen. Det kan vara lite pärlande på tungan och passar utmärkt som apéritif men kommer ännu mer till sin fördel med skaldjur av alla slag, då främst ostron.

 

TRAVELLER’S CHOICE MUSCADET GÖRS av druvor från Domaine de la Hersandière som är en del av Vignobles Sourice. Hit hör också Château de la Noë utanför Vallet och ytterligare några odlingar i traktens bästa lägen. Den sammanlagda produktionen är cirka 1,5 miljoner liter vin. Druvorna från Domanie de la Hersandière och Château de la Noë vinifieras på respektive ställe, men huvuddelen av vinerna produceras och buteljeras i en större anläggning i Boussay vid floden Sèvre.
– Boussay är faktiskt världens vackraste by, påpekar Gérard Sourice. Odlingarna domineras av Melon de Bourgogne men det finns också en mindre andel Chardonnay som säljs under beteckningen Vin de Table, den enklaste vinklassen.

Melon de Bourgogne, som även kallas Muscadet rätt och slätt, växer på cirka 12 000 hektar. Odlingarna ligger på relativt platta marker med väldränerade jordar som är rika på magnesium och kalium. Markerna består mest av lera, småsten och sand som ligger på underlag av granit, schist och gnejs.
Melon de Bourgogne skördas vanligen i slutet av september. Efter pressning på respektive vingård hamnar druvmusten i underjordiska tankar där den får ligga fyra månader på sin jästfällning (sur Lie). Därefter pumpas de blivande vinerna över i ståltankar där de får utvecklas till april då de slutligen buteljeras – eller som i det här fallet transporteras till Alzey i Tyskland för att tappas på bag-in-box.
Historien bakom Melon de Bourgognes stora dominans i området är intressant: För länge sedan lät holländska handelsmän plantera druvor vars vin skulle destilleras till sprit. Den vanligaste druvan var Folle-Blanche som gav så stora skördar att den kallades för Gros Plant (stor planta). Men holländarna planterade även vinrankor från Bourgogne i östra Frankrike som gav så stora druvor att de fick heta Melon de Bourgogne.
En katastrofal frost år 1709 förstörde nästan alla vinodlingar i området. Men det visade sig att Melon de Bourgogne hade klarat sig mycket bättre än Gros Plant, så när de planterade på nytt kom den att bli helt dominerande. Gros Plant finns kvar som Muscadets fattiga kusin väster om Nantes, men vinerna anses som obetydliga.

 

MUSCADET HAR FÅTT ETT REJÄLT UPPSVING de senaste åren och vinerierna experimenterar gärna med olika stilar för att höja statusen ytterligare. Men traditionella, välgjorda Muscadetviner är ljuvliga smakupplevelser till mycket bra pris!
På frågan om vad Gérard Sourice helst dricker själv – förutom de egna vinerna från Muscadet – blir svaret föga oväntat att han inte dricker något annat vin alls. Men under intervjun kommer det fram att familjen Sourice också äger tre egendomar i Bordeaux, varav Château La Raze Beauvallet är det mest kända. Familjen Sourice köpte vinslottet för tjugo år sedan och har investerat stora summor i upprustning. Så det blir nog en del rödvin i glasen också…
Vi pratar också lite om de fi na framgångarna för franska viner i Sverige på senare år och hur mycket Champagne som säljs i Sverige, trots att vårt land inte är så stort.
– Jag älskarkar att dricka Champagne, utbrister han då och skrattar!

 

Läs mer om leverantören och produkterna här.