Oh là là, Loire!

Château d’Eternes Saumur Rouge 2014 är en av höstens nyheter på Systembolaget. Det är ett fruktigt rödvin från ett tusenårigt vinslott i Loiredalen, Frankrikes trädgård.

Loire är Frankrikes längsta flod – omkring hundra mil – och den rinner rakt genom landet från öster till väster. Vinområdet Loire följer flodens sträckning och består av delområden med helt olika karaktärer. Längst i öster finns de mest kända – Sancerre och Pouilly-Fumé. Här görs företrädesvis vita viner på Sauvignon Blanc-druvor men även röda Pinot Noirer och en del rosévin.
Nedströms ligger Touraine som är bekant för sina vita Vouvray-viner och de röda Chinon och Bourgueil. Dominerande druvor är Chenin Blanc och Cabernet Franc. De vita vinerna kan vara torra eller söta, medan de röda är läckra med fin karaktär från Cabernet Franc-druvan. Den har vissa likheter med släktingen Cabernet Sauvignon, men i Loire finns drag av paprika och en ton av gräs som gör vinerna lätta att känna igen.
Sedan följer Anjou och Saumur som brukar kallas Frankrikes trädgårdar, bland annat med tanke på många frukt- och bärodlingar. Även i Anjou är det Chenin Blanc som dominerar och i Saumur är det Cabernet Franc. En hel del rosé kommer härifrån och området är också känt för sina mousserande viner.
Framme vid utloppet i Atlanten ligger Pays Nantais, området runt staden Nantes. Där görs friska Muscadetviner av druvan Melon de Bourgogne, som oftast går under beteckningen Muscadet.
Som turistmål är Loiredalen oslagbar med omkring 400 (!) slott att besöka, varav Chenonceau, Blois eller Chambord är bland de mest kända. En stor del av dalen är med på Unescos världskulturarvslista och ses som något av Frankrikes historiska juvel.

 

CHÂTEAU D’ETERNES LIGGER NÅGRA MIL utanför Saumur, ungefär halvvägs till Tours. Slottet har anor så långt tillbaka som 900-talet och var i kyrkans ägo fram till franska revolutionen 1789. Det har bytt ägare många gånger under åren men sedan 1992 är Robert Marteling slottsherre och tillika borgmästare i byn Eternes.
Med stor energi – och mycket pengar – har han låtit renovera både slott och vingårdar. Ett kapell vid infarten till slottet påminner om den kyrkliga historien och tanken är att delar av slottet snart ska bli tillgängligt för besökare som vill uppleva vineriet och bo i slottsmiljö. Vinodlingarna omfattar 35 hektar och består till största delen av den blå Cabernet Franc, men här finns också den gröna Chenin Blanc.
2013 bildades Loire Vins Domaine av fyra vinintresserade slottsägare som vill lyfta områdets viner till nya höjder. Mathilde Giraudet anställdes som vinmakare och med henne i spetsen har kvaliteten höjts avsevärt över hela linjen.
– Jag kommer ursprungligen från Picardie i norra Frankrike och har alltså ingen ankytning till vinvärlden, berättar hon för Vinfo. Det var först på universitetet, där jag studerade biokemi, som jag upptäckte vinet.

 

Vinfo_67_Loire_utvaldartikel

 

EFTER AVLAGD EXAMEN KOMPLETTERADE Mathilde Giraudet med en önologutbildning på vinskolan i Reims. Hon blev inte kvar i Champagne utan hamnade istället i Cognac där hon arbetade några år:
– 2004 kom jag till Anjou och blev ansvarig för driften av Bois Mozé, ett av de fyra slotten som ingår i Loire Vins Domaine-gruppen.
Sedan tiden som student hyser Mathilde Giraudet stor respekt för naturen och det som påverkar miljön. Tankarna på det viktiga arbetet med jorden är något hon nu har med sig till de fyra egendomar som hon ansvarar för.
– Vi samarbetar med organisationen Terra Vitis för att dokumentera varje steg i förändringsprocessen. Vi har minskat skördeuttaget rejält för att på så sätt få bättre druvkvalitet, vi har börjat med sorteringsbord för att kunna sortera druvorna noggrant, vi avstjälkar givetvis alla druvor och vinifierar dem så skonsamt som möjligt. Vi har bytt ut alla pumpar i vineriet, experimenterar med naturlig jäst och målet är att så småningom bara använda oss av den. Slutmålet är en helt ekologisk vinproduktion.
Hon tycker det fungerar bra att ha ansvaret för fyra vinanläggningar. Det mesta av arbetet sker på Château de Varrains och avståndet mellan de olika slotten är som högst sju mil. Till sin hjälp har Mathilde Giraudet ett erfaret gäng som varit med länge både i vingårdar och i källare.
– Jag brinner för appellationen Anjou-Saumur och det är synd att den är så okänd. Här finns det verkligen oupptäckta skatter! Mathilde Giraudet är glad att vinet kommer till Sverige. Men La Suède är nästan okänt land för henne – det enda hon säkert vet är att alkohol säljs i statligt ägda monopolbutiker…

 

Château d’Eternes Saumur Rouge är en av septembers nyheter på Systembolaget. Det är ett fylligt rödvin som till 100 procent görs på Cabernet Franc-druvor. Doften är stor med inslag av mörka bär, smaken är rik och harmonisk med finstämda tanniner.
Druvorna plockades i oktober 2014 och fick efter noggrann selektering jäsa – med ständig omrörning för bästa möjliga skalkontakt – under 19 dagar. Den malolaktiska jäsningen gjordes i december innan vinet fick vila i ståltank sex månader innan det tappades på flaskor.
Saumur Rouge passar fint till de flesta kötträtter samt lagrade hårdostar. Finns i ett stort antal Systembutiker landet runt.

 

Läs mer om leverantören och produkterna här.

Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto. Studio 0500 48 44 40, Mobil 0705 48 40 00