Perfekt harmoni i Douro

Portvinshuset Krohn firar i år 150-årsjubileum och har med åren blivit högt uppskattat, bland annat för sina exklusiva Vintage Ports och Colheitas. Vinfo hälsar på i Dourodalen och Vila Nova de Gaia.

Trots att det är i slutet av september märks ingenting av den annalkande hösten. Solen flödar från en klarblå himmel och mitt på dagen stiger temperaturen till närmare 30 grader. Skörden i vingårdarna har klarats av rekordtidigt någon vecka tidigare och nu får den spritförstärkta jästa druvmusten vila i temperaturkontrollerade ståltankar i vineriet.
– 2015 blir av allt att döma ett bra år – kanske till och med en exceptionell årgång, säger David Fonseca Guimaraens, chefsvinmakare på Krohn och blickar ut över vingårdarna i det andlöst vackra, världsarvsklassade landskapet.
Krohn har sin vingård Quinta do Retiro Novo nära byn Sarzedinho vid Rio Torte-floden, en utlöpare till den större Douro. Precis som i övriga delar av Dourodalen ringlar sig de prydliga, terrasserade vingårdarna som pärlband längs med de branta bergssluttningarna. Någon maskinell bearbetning i de smala gångarna mellan vinrankorna är inte att tänka på.
– Nej, här får vi göra allt för hand. Varenda druva är handplockad, förklarar David Fonseca Guimaraens när han lägger i lågväxeln i sin stora Volkswagen Touareg och segar sig upp på den knappt körbara gärdesvägen.

 

INTE MYCKET HAR FÖRÄNDRATS SEDAN Krohn grundades 1865 av de norska kusinerna Theodor Wiese och Dankert Krohn innan rörelsen sedan övertogs av familjen Falcao Carneiro och för ett par år sedan av brittiska The Fladgate Partnership.
Tillverkningen av portvin bygger också på gamla traditioner och redan på 1600-talet kom man på idén att tillsätta druvsprit till vinet för att öka hållbarheten under de långa fartygstransporterna till främmande länder. På den tiden skedde spritförstärkningen av redan utjästa, alltså torra viner, och först i början på 1800-talet introducerades tekniken med att avbryta jäsningen betydligt tidigare i processen för att på så sätt bevara sötman i vinet.
I alla tider har framställningen av portvin varit noggrant reglerad och redan 1756 fick Douro sina egna vinregler. Douro är därmed världens äldsta definierade vinregion och än i dag sker tillverkningen under strikt kvalitetskontroll och noggrann övervakning inom ramen för det så kallade Beneficio-systemet. Odlarorganisationen Casa do Douro klassificerar vingårdarna utifrån en rad olika kriterier som till exempel jordmån, vinrankornas ålder, altitud och solexponering, medan det statliga portvinsinstitutet Instituto dos Vinhos do Douro e Porto årligen fastställer hur mycket druvmust för portvin som får pressas inom respektive kvalitetsklass.
– Förhoppningsvis kommer regleringen snart att upphöra. Ett problem är att många vingårdsägare tjänar stora pengar enbart genom att sälja sina produktionsrättigheter istället för att utveckla sina vingårdar, säger Jorge Ramos, som är marknads- och försäljningschef på Krohn.
Krohns vingård Quinta do Retiro Novo är klassad som A-vingård och här växer flera av de druvsorter som är tillåtna för portvinsframställning – Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Franca och Touriga Nacional.
– Varje druvsort har sin egen karaktär och tillsammans skapar de perfekt harmoni – precis som instrumenten i en orkester, konstaterar David Fonseca Guimaraens.

 

Vinfo_68_krohn_utvaldartikel

 
OMEDELBART EFTER SKÖRDEN transporteras de små tjockskaliga druvorna till vineriet på quintan och hälls över i stora stenkar av granit, så kallade lagares. Under åtskilliga timmar fottrampas de sedan av en stor skara människor – först i taktfast ordning och därefter under friare former tills all saft pressats ur druvorna.

– Nej, det är ingen turistattraktion, även om det brukar locka många åskådare, understryker Jorge Ramos. Trots de höga kostnaderna för lön och mat till arbetarna är fottrampning en oöverträffad metod som gör att druvorna varsamt pressas sönder och bevarar sin koncentrerade smak, utan att kärnorna krossas och gör vinet bittert.
När ungefär hälften av det naturliga sockret i druvmusten omvandlats till alkohol avslutas fottrampningen och fortifieringen inleds. Samtidigt som vinet tappas över på fat tillsätts den 77-procentiga druvspriten – normalt 115 liter sprit per 435 liter druvmust – som får jäsningen att avbrytas.
– Tidigare var vi tvungna att köpa spriten från ett statligt monopolföretag. Men sedan början av 1990-talet står det oss fritt att välja leverantör. Nu har vi ett nära samarbete med destillerier i både Frankrike och Portugal, som förser oss med en klar, neutral sprit som inte påverkar smaken på portvinet, betonar Jorge Ramos.
Under hela vintern får vinet sedan vila på quintan innan det transporteras till lagren i Vila Nova de Gaia, nära Porto, drygt tio mil därifrån.
– Innan vinet går vidare för lagring gör vi en kvalitetskontroll för att bestämma hur det ska användas. Tack vare tillsatsen av sprit klarar portvin betydligt längre lagring än annat vin och kan vidareförädlas i så många olika stilar och kvaliteter, konstaterar Jorge Ramos.
I de mörka och svala lagren i Vila Nova de Gaia ryms imponerande mängder av portvin i både fat och flaskor, varav de förnämsta är avsedda för Vintage Port och Colheita.
– Vintage Port är en ikon, ett exceptionellt vin som enbart görs av de bästa årgångarna, säger Jorge Ramos. Efter varje skörd väljer vår testpanel ut det bästa vinet från vingården och låter det mogna på fat under två vintrar. Därefter görs en ny provning och om vinet fortfarande håller högsta klass får det sedan mogna på flaska under många, många år.
Även Colheita är ett portvin av högsta kvalitet från ett specifikt skördeår som däremot fått mogna på fat under lång tid, minst sju år, innan det tappas på flaska. Det gör att det till skillnad från Vintage Port är färdigt för konsumtion direkt efter buteljering och inte behöver någon ytterligare lagring.

 

BÅDE COLHEITA OCH VINTAGE PORT HAR I OÖPPNAT SKICK en hållbarhet på flera decennier. Även en öppnad Colheita håller sig i någon eller några månader tack vare att den under sin tid på fat redan genomgått oxidation, medan Vintage Port bör konsumeras inom några dagar efter öppning. Genom att portvin är så mångsidigt kan det även avnjutas på en mängd olika sätt, framhåller Jorge Ramos:
– Portvin kan drickas kylt eller rumstempererat, sommar som vinter, till allt från frukt och nötter till bakverk, desserter och ost. Allt beror på tillfälle och sinnesstämning.

 

Läs mer om leverantören och produkterna här.