Porten lyfter osten

Sedan gammalt är den kalla årstiden högsäsong för värmande starkviner. Egentligen kan de avnjutas året runt – exempelvis till ostbrickan. Det är få drycker som passar så bra till lagrade hårdostar som välgjorda portviner. Här är tre viner som lyfter osten!

När Granqvist ställer ut på dryckesmässor landet runt är det inte ovanligt med besökare som är tveksamma till klassiska starkviner som portvin och madeira.

– Då brukar jag berätta att de passar extremt bra till ost, speciellt hårdostar med sälta, säger Johan Granqvist, VD för Granqvist Beverage House. Portvin klarar av att matcha den kraftiga ostsmaken på ett mycket bättre sätt än vanligt rödvin.

– Om du inte brukar dricka starkviner eller om det var länge sedan du provade tycker jag det är hög tid att ge dem en chans. Våga prova!

Granqvist har ett tiotal portviner i Systembolagets beställningssortiment och tre Madeiraviner (se föregående sidor).

Madeiravin framställs genom att 95-procentig druvsprit tillsätts i den inledande vinifieringen. Vinet värms sedan upp till 45 grader under 90 dagar enligt den klassiska metoden Estufagem. Portvin tillverkas på ett snarlikt sätt, men värms inte upp: När hälften av det naturliga sockret i druvmusten omvandlats till alkohol avbryts jäsningsprocessen genom att 77-procentig druvsprit tillsätts. Därefter får vinet mogna i vinkällaren på fat eller flaskor under lång tid.

Tack vare de unika tillverkningsprocesserna är de båda vintyperna mycket lagringsdugliga och kan sparas länge, även efter att flaskan öppnats.

– Det klassiska är att servera portvin till desserter med exempelvis choklad, säger Johan Granqvist. Men vinet passar också mycket bra till julens olika nötter och frukter.

 

RIK SMAK MED INSLAG AV CHOKLADDOPPADE RUSSIN
Krohn Porto Colheita 1996 bjuder på en rik smak med inslag av mandel och chokladdoppade russin. Doften är rikt fruktig med inslag av karamell och toffee. Vinet produceras av Krohn, som grundades år 1865 av två norrmän. Du serverar det med fördel till ostbrickan, julens nötter, paté, gåslever och desserter. Vinet, som är fottrampat och till viss del har lagrats i öppna granitkar, buteljerades 2018. Nr 73597, pris 399 kr. Beställ här!

 

INTENSIVT FRUKTIG MED ÖRTIGA TONER
Barros Vintage Port Quinta da Galeira 2009 har en komplex, mogen fruktig doft med inslag av örter. Smaken är intensivt fruktig med milda och avrundade tanniner. Det tioåriga vinet, som fatlagrats två år i stora ekfat innan flasktappning, passar fint att servera till smakrika ostar, choklad och sötare desserter. Barros grundades 1913 och är i dag välbekant för sina äldre årgångar av Tawny Port och Colheitas, det vill säga Tawnys med årgångsbeteckning.
Nr 81870, pris 479 kr. Beställ här!

 

KONCENTRERAD SMAK MED TON AV MÖRKA BÄR
Dalva Porto Tawny Reserva Organic lockar med en angenäm doft av vilda bär, russin, nötter och mandel. Stor, koncentrerad smak med mogen frukt och mörka bär. Det ekologiskt certifierade vinet avnjuts med fördel till ostbrickan, crème brûlée och andra bakverk, nötter, frukt och choklad. Leverantör är det anrika portvinshuset C. da Silva med anor från 1862. Alla viner säljs under varumärket Dalva. Nr 72745, pris 125 kr (375 ml). Beställ här!