Portvin kräver tålamod

Att framställa ett högklassigt portvin kräver mycket tålamod. Inte nog med att druvorna ska skördas och förädlas – det spritförstärkta vinet ska dessutom lagras i många år för att i lugn och ro kunna utveckla sin fulla arom.

Dourodalen i Portugal är världens äldsta definierade vinregion och fick redan 1756 sina egna vinregler. I dag sker tillverkningen under övervakning av portvinsinstitutet Instituto dos Vinhos do Douro e Porto, som inte bara bestämmer hur odling och vinifiering ska gå till, utan även håller ett vakande öga på lagringen.
Sedan 100 år tillbaka föreskrivs att portvinshusen ska ha sina lager i Vila Nova de Gaia, grannstad till Porto vid den svala Atlantkusten. Längs de smala och branta kullerstensgatorna, på södra sidan av Douroflodens utlopp, ligger nu det ena portvinslagret efter det andra.

 

BAKOM EN TILL SYNES OANSELIG trädörr i de centrala delarna av staden har anrika Krohn sitt stora lager av förnäma viner, däribland Colheita och Vintage Port av olika ålder.
Colheita är ett högklassigt portvin från ett specifikt skördeår som får mogna på ekfat under lång tid, minst sju år, innan det buteljeras och är färdigt för konsumtion.
Vintage Port är en raritet som enbart produceras av de mest exceptionella årgångarna. Vinet lagras först några år på stora träfat innan det buteljeras och därefter lagras på flaska under en lång följd av år, inte sällan flera decennier.
– Vintage Port är en ikon. Efter skörden väljer vi ut det bästa vinet från vingården och låter det mogna på fat under två vintrar. Därefter görs en ny provning och om vinet fortfarande håller tillräckligt hög klass tappas det över på flaska där det får mogna under många år till en Vintage Port alternativt fortsätta lagras på fat i fyra till sex år för att sedan bli till en Late Bottled Vintage, berättar Jorge Ramos, marknads- och försäljningschef på Krohn.
Alla viner från Krohn har sitt ursprung i den egna vingården Quinta do Retiro Novo, nära byn Pinhão, cirka tio mil in i landet från Porto.
På de smala terrasserna görs allt skördearbete för hand och direkt efter skörd transporteras de små tjockskaliga druvorna till vineriet på quintan. Än i dag förekommer att druvorna till de bästa vinerna fottrampas i stora stenkar av granit – allt för att de ska pressas sönder så varsamt som möjligt, utan att kärnorna krossas och gör vinet bittert.

 

NÄR HÄLFTEN AV DET NATURLIGA SOCKRET i druvmusten omvandlats till alkohol stoppas jäsningsprocessen genom att 77-procentig druvsprit tillsätts. Efter en vinter på quintan transporteras vinet till lagren i Vila Nova de Gaia, där det under lång tid får mogna på flaska eller fat. Tack vare tillsatsen av sprit har portvin en lång hållbarhet. Efter öppnandet bör ett fatlagrat portvin som Colheita konsumeras inom en månad, medan en flasklagrad Vintage bör avnjutas vid ett enda tillfälle eller åtminstone inom en eller ett par dagar.


Läs mer om leverantören och produkterna här!