Starkvin, en utdöende dryck?

Ett vin förstärkt med druvbaserad sprit. Så kan man definiera starkvin. Ungefär där slutar också likheten mellan dryckerna i kategorin, som sträcker sig från torr och lätt sherry till sött och smakexploderande portvin. Trots att starkvinerna bjuder på stor variation och enastående smakrikedom verkar de inte nå någon större framgång hos Systembolagets kunder.

– Vi missar en njutning. En pärla bland mat– och dryckeskombinationer, säger Dan-Axel Flach, inköpare på Granqvist Beverage House.

Portvin är Portugals stolthet. Drycken har sitt ursprung i floden Douros dalgång, som sträcker sig från Spanien i öster till utloppet i Porto i öster. I den vackra och världsarvsskyddade Dourodalen ringlar sig välvårdade vingårdar som serpentiner längs de branta sluttningarna.

Den vanligaste färgen på portvin är röd, men det finns även vit port och roséport. Nästan alltid används en blandning av olika druvsorter vid portvinsframställning. Viktgast är Touriga Nacional, Touriga Fancesa, Tinta Roriz, Tinta Barroca och Tinta Cão. Dock odlas upp till 80 druvsorter i Dourodalen. Även om druvsammansättning, färg, doft och smak skiljer sig mycket åt mellan de olika vinerna, har de alla en sak gemensamt. Framställningen. Efter att druvorna fått jäsa i stora öppna kar i två till tre dagar tillsätts 77-procentig druvsprit, så kallad aguardente, som dels höjer alkoholhalten till 19–22 procent och gör vinet mer lagringsdugligt, dels bevarar den naturliga sötman.

Portvin kan lyfta smakerna i många rätter. Inte minst är det en succé till ostbrickan. Om du vill lära känna de alkoholstarka och smakrika vinerna är det i just den kombinationen du ska börja.

– Du börjar med portvin och mögelost. Då får du se vad kärlek är. Det finns ingen bättre kombination, säger Dan-Axel Flach.

 

PORTVINSBEGREPP – RUBY, TAWNY, COLHEITA OCH VINTAGE
Ruby: portvin som lagras mindre än ett år på fat för att sedan tappas på flaska.
Tawny: portvin som fatlagrats en längre tid, minst sex år.
Colheita: en Tawny från ett speciellt skördeår, som fatlagras i minst sju år.
Vintage: portvinets verkliga flaggskepp. Vinet buteljeras inom två år och lagras sedan i en mörk och sval källare.

 

NÖTIGT, FRISKT OCH BRÄNT

100 mil från det portugisiska fastlandet ligger vulkanön Madeira. På terrasser utmed öns sluttningar odlas druvor som blir till ett nötigt och friskt starkvin med karaktäristiskt bränd smak. Vi pratar om Madeiravin.

Under tidigt 1900-tal var Madeiravin en mycket populär dryck i Sverige. Mellan världskrigen var vi till och med världens största importör av drycken. Idag ligger konsumtionen tyvärr på försumbara nivåer. Beroende på vilken druva som används kan smaken variera från torr till väldigt söt. Oavsett sötma är smaken mycket frisk. Druvan i vinet ger också namnet på stilen: Sercial, Verdelho, Boal, Malvazia, Negramoll (Tinta Negra) och Complexa.

Söt Madeira framställs på samma sätt som portvin, genom att 95-procentig druvsprit tillsätts i jäsande must och på så vis avbryta jäsningen. För den torra Madeiran väntar man tills vinet jäst klart innan man tillsätter druvspriten. Gemensamt för såväl torr som söt Madeira är att den skapas genom en speciell upphettningsprocess, estufagem, där vinet värms under en längre tid. Värmen gör att sockret karamelliseras, vilket ger en bränd smak och skapar ett mycket lagringståligt vin. Eftersom Madeiran redan har oxiderat under framställningsprocessen, håller sig en öppnad flaska fräsch i flera år.

Nyfiken på Madeiravin? Testa gärna tillsammans med chokladdesserter. Eller till julgodis!

 

FINA STARKVINER FRÅN GRANQVIST BEVERAGE HOUSE

Dalva Porto Tawny Reserva Eco
Ekologiskt rött portvin av typen Tawny. Doftar vilda bär, nötter, russin och mandel. Smaken bjuder på stor koncentration av mogen frukt och mörka bär. Nr 72745, pris 125 kr (375 ml) i beställnings-sortimentet. Beställ här.


Porto Krohn Colheita 1996

Rött portvin av typen Colheita. Brun färg med lätta, röda inslag. Smaken är rik och har inslag av chokladtäckta russin och mandlar. Doften är även den rik men med inslag av karamell och toffee. Nr 73597, pris 399 kr (750 ml) i beställningssortimentet. Beställ här.


Barros Vintage Port 2009 Quinta da Galeria

Mörkt djupröd Vintage Port med en ung och intensivt fruktig smak med milda tanniner. Doften är komplex, mogen och fruktig med inslag av örter. Nr 81870, pris 479 kr (750 ml) i beställningssortimentet. Tips! Perfekt present till någon som fyller jämnt år 2019. Beställ här.


Veiga Madeira 5 YO Finest Full Rich

Sött Madeiravin gjort på druvan Nergamoll. Komplex doft med inslag av valnötter och torkad frukt. Smaken är söt och fyllig med inslag av nötter och torkade frukter. Nr 76178, pris 115 kr (375 ml) i beställningssortimentet.
Beställ här.


Veiga Madeira Malvazia 15 YO

Bärnstensfärgat Madeiravin med söt smak, gjort av druvan Malvazia. Doften är stor och komplex med inslag av honung och torkad frukt. Vinet har en rik, fyllig smak med inslag av russin och torkade frukter. Nr 76175, pris 219 kr (375 ml) i beställningssortimentet. Beställ här.


H & H Boal 10 YO

Lanseras i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment den 8 november. Ett sött Madeiravin som görs av druvan Boal. Rik, fyllig smak med inslag av russin och torkade frukter. Doften är stor och komplex med inslag av honung och torkad frukt. Ett riktigt höjdarvin! Nr 90257, pris 329 kr (750 ml). Finns på hyllan i utvalda butiker från och med den 8 november. Beställ här.