Välkommen hit, Nya Världen!

Vinmakarna i Nya Världen har gjort stora framsteg på senare år och blivit allvarliga utmanare till Europas vinproducenter. Nu lanserar Granqvist Beverage House flera spännande nyheter med ursprung i bland annat Australien, USA och Argentina.

Begreppen Gamla och Nya Världen har uråldriga anor. Gamla Världen består av Europa samt övriga medelhavsländer, medan Nya Världen omfattar resten av världen, som Nord- och Sydamerika, Oceanien och Sydafrika.
I Gamla Världen har vinodling flera tusen år gamla traditioner till skillnad från Nya Världen där kunskapen om vinframställning kom med kolonisatörerna under 1400- och 1500-talen. Ändå är det först på senare tid som producenterna i Nya Världen gjort en rejäl framryckning.
– Bara under de drygt 30 år som jag varit verksam inom vinbranschen har det hänt massor, inte minst kvalitetsmässigt, konstaterar Lennart Granqvist på Granqvist Beverage House.
Själv har han mött många ambitiösa vinmakare från Nya Världen på olika vinmässor runt om i världen, men även på plats ute på vingårdarna. Tillsammans med hustrun Lena besökte han ett 50-tal producenter i USA, Nya Zeeland och Australien, inklusive ön Tasmanien, under en rundresa hösten 2014.
– Gamla Världen dominerar fortfarande vårt sortiment. Men Nya Världen är på snabb frammarsch och bara i vår kommer flera nyheter därifrån, förklarar han.
Trots att all vintillverkning bygger på samma principer skiljer sig förutsättningarna åt i Gamla och Nya Världen. Bland annat väger de så kallade terroirfaktorerna tyngre i Europa. I länder som Frankrike, Spanien och Italien är klimatet mer växlingsrikt än i Nya Världen, vars klimat inte varierar lika mycket från ett år till ett annat.
– Det gör att druvsorten har större betydelse än till exempel jordmån, nederbördsmängd och antal soltimmar, konstaterar Lennart Granqvist.
En annan skillnad är regelverket kring vinproduktionen. Inom EU gäller numera standardiserade regler med strikta ursprungsregler och detaljerad klassificering. I Nya Världen råder generellt en större frihet, även om det också på många håll finns nationella regler.
– Många av vinmakarna har dessutom en stor experimentlusta och provar gärna olika nymodigheter för att förenkla och förbättra, säger Lennart Granqvist.

 

ETT LAND SOM ALLT MER KOMMIT I FOKUS är Australien, som numera är världens fjärde största vinexportör. I Australien är vinproduktionen koncentrerad till de svalare kust-områdena i söder som till exempel till delstaten South Australia. Här finns bland andra Leconfield Wines som drivs av familjen Hamilton ända sedan 1837. Leconfield Wines har vingårdar i både McLaren Vale, söder om Adelaide, och i Coonawarra, längre österut, som med sina sandblandade lerjordar skapar idealiska förutsättningar för odling av druvsorter som Shiraz respektive Cabernet Sauvignon och Merlot.
Nordost om Adelaide ligger ett av Australiens mest välkända vindistrikt Barossa Valley, där Schild Estate tillhör en av de mest ansedda producenterna. Sedan familjen Schild grundade företaget 1952 har vingårdarna stadigt utökats och omfattar i dag cirka 225 hektar. Schild Estate har tilldelats flera internationella utmärkelser genom åren, bland annat för sina kraftfulla Shiraz-viner.

 

I USA FÖREKOMMER VINODLING I MÅNGA DELSTATER även om uppskattningsvis 90 procent har sitt ursprung i Kalifornien. Två av de mest särpräglade producenterna i delstaten är Mustache Vineyards och Jekyll Island, som båda drivs av AH Wines med över 100 års erfarenhet av vinproduktion.
Båda finns i Lodi, cirka sex mil öster om San Francisco, ett område som med sitt platta slättlandskap skiljer sig från de mer välkända distrikten Napa Valley och Sonoma. Klimatet är hett och odlingsbetingelserna idealiska, speciellt för Zinfandel som ger fruktiga, smakrika röda viner.
Men det som också gett de båda kaliforniska producenterna uppmärksamhet är deras välgörenhetsarbete. En del av Mustache Vineyards intäkter går till forskning om manliga cancersjukdomar, den så kallade Movember-kampanjen – därav namnet Mustache – medan Jekyll Island skänker medel till forskning kring havssköldpaddor och reservatet The Georgia Sea Turtle Center på amerikanska östkusten.
I Sydamerika är Argentina det största vinlandet och har sina odlingar i främst de västra delarna med bergskedjan Anderna som mäktig fond. I provinsen Mendoza finns bland andra Bodegas Sumun som leds av Antonio Mas med över 40 års erfarenhet av vinframställning. Vingårdarna ligger i hjärtat av Valle de Uco, ett område med över 250 soldagar om året, små nederbördsmängder och stora temperaturskillnader mellan dag och natt.
– Vinerna från Nya Världen har ofta sin egen stil. Det varma och stabila klimatet gör att de överlag får en kraftfullare färg, doft och smak, sammanfattar Lennart Granqvist.