Grytor. Kött som är så mört att det smälter munnen och mustiga smaker som fått koka ihop på spisen under flera timmar. När vi pratar om vin till köttgrytor är det egentligen två användningsområden som kommer på fråga. Dels vin som används i grytan för att förhöja smaken, dels vin som man avnjuter till grytan.

När man tillsätter vin i en köttgryta gör man det för att tillföra fruktighet och viss syra. Gör gärna grytan någon dag innan servering så fungerar vinet även som en marinering av köttet. Det första man ska tänka på när man väljer ett vin att ha i grytan är att det ska vara mjukt fruktigt. Gärna med fyllig smak och med fördel ett ungt sådant. Till kött med kraftig smak, såsom vilt, bör ett kraftigt vin användas. Vinet bör inte vara fatlagrat och inte ha en påtaglig strävhet. Fatlagring ger en eksmak som blir väldigt oangenäm tillsammans med rotfrukter och grönsaker i grytan.

I gryta gjord på fågel kan med fördel ett lättare vin användas. Kyckling kan även anrättas med vita torra viner. Tänk på att inte använda vita viner med för hög syra. Undvik även halvtorra, då de ger en söt smak till grytan.

När det gäller viner att servera till grytan gäller regeln ju kraftigare smak desto kraftigare vin. Är köttgrytan mycket kryddstark, tänk då på att inte använda ett för torrt vin med mycket tanniner (det förstärker hettan). Ett mjukt fylligt vin passar då bra. Till en kraftig älg- vildsvins– eller oxgryta brukar ett fylligt rött vin med lite strävhet passa utmärkt!

Om du lagar en kycklinggryta med asiatisk kryddning, prova gärna ett vitt halvtorrt vin. Sötman i vinet mildrar det kryddstarka och sötman i grytan.

 

VINER I GRYTA

TILL VILT OCH NÖT:
Castillo de Alicante. Ekologiskt rött vin från Alicante, Spanien. Nr 6709, pris 89 kr i beställningssortimentet. Beställ här.

TILL FÅGEL OCH FLÄSK:
Jean d’Alibert Rouge. Fruktigt och mjukt rödvin från Languedoc-Roussillon,Frankrike. Nr 70660, pris 119 kr i beställningssortimentet. Beställ här.

Tierra Salvaje Chardonnay. Torrt och fruktigt vitt vin från centrala zonen, Chile. Nr 6275 pris 109 kr i  beställningssortimentet. Beställ här.

 

VINER TILL GRYTA

VILT OCH NÖT:
Almarada Malbec 2012. Rött vin från Mendoza, Argentina. Fruktig, komplex doft med inslag av hallon, björnbär, vanilj och choklad. Lång, välbalanserad smak med fina avrundade tanniner. Passar även till kryddiga grytor. Nr 73400, pris 139 kr i beställningssortimentet. Beställ här.

First Edition Cabernet Sauvignon Valle Secreto 2017. Rött vin från centrala zonen, Chile. Fruktigt och nyanserat med inslag av örter, blåbär, ceder, choklad, hallon och peppar. Nr 2278, pris 169 kr. Finns på hyllan på vissa Systembolag. Beställ här.

FLÄSK OCH FÅGEL:
Chateau d’Eternes Saumur Rouge 2016. Rött vin från Loire, Frankrike. Fruktigt och ungdomligt med inslag av svartvinbär, skogshallon, muskot, blåbär och lingon. Nr 2273, pris 119 kr i beställningssortimentet. Beställ här.

Mantra Pinot Noir 2015. Rött vin från Patagonien, Argentina. Nyanserat och kryddigt med inslag av fat, körsbär, skogshallon, nougat, kanel och örter. Nr 2668, pris 139 kr i beställningssortimentet. Beställ här.

ASIATISKT OCH KRYDDSTARKT:
FM Riesling QbA Forster Mariengarten 2017. Vitt, halvtorrt vin från Pfalz, Tyskland. Frisk och aromatisk doft med inslag av mandel, citrus och gröna äpplen. Ungt, smakrikt vin med aromatisk ton och fin balans. Nr 5844, pris 89 kr i beställningssortimentet. Beställ här.