Viner med god smak och god känsla

Rongopai betyder ”God Smak och God Känsla” på maori. Precis det som kännetecknar de två viner från nya zeeländska Rongopai Wines som vi nu lanserar på Systembolaget.

Rongopai är ett av Nya Zeelands äldsta vinmärken. Verksamheten drogs igång år 1932 i en statlig forskningsstation i byn Te Kauwhata utanför Auckland på Nordön. Forskningsstationen grundades i slutet av 1800-talet och leddes under många år av den italienske immigranten Romeo Brageto (1859–1913). Han anses av många vara det nyazeeländska vinets fader.
2007 tog välrenommerade Babich Wines över Rongopai och vinframställningen flyttades till deras anläggning i Henderson i West Auckland. Det gamla vineriet hade visserligen historiska värden men var kanske inte så lämpat för modern vinproduktion.
Druvorna till Rongopais viner kommer i dag från flera vindistrikt – men främst Marlborough på Sydön och Hawkes Bay på Nordön. I Marlborough har man byggt en anläggning som snabbt tar hand om druvorna efter skörd. Det färdigjästa vinet transporteras sedan till huvudanläggningen i Henderson för buteljering och distribution. Pinot Noir-vinerna får dock mogna på ekfat en tid.

Babich Wines grundades för lite mer än 100 år sedan av den kroatiske invandraren Josip Babich. Bröderna Peter och Joseph Babich tog över vineriet efter sin far på 1970-talet och i dag är det tredje generationen – Peters son David –  om leder företaget.
– Så roligt att vinerna från Rongopai kommer att säljas i Sverige också, säger David Babich. Jag har aldrig varit i Sverige men hoppas kunna hälsa på framöver!

 

MARLBOROUGH ÄR KÄNT SOM DEN idealiska växtplatsen för Sauvignon Blanc. Här får druvorna en speciell ton med frisk syra och ett aromatiskt anslag som skiljer sig från exempelvis de som växer i Loiredalen i Frankrike. Det var på 1980- talet som vinmakarna upptäckte det spännande mikroklimatet i Marlborough och nästan alla vinproducenter flockades här. Sauvignon Blanc från Marlborough blev helt enkelt ett begrepp.
I dag försöker man nyansera vinerna lite mer och akta sig för att laka ur den gräsiga, örtiga stilen.
– Vi strävar efter att ta till vara ännu mer på de nyanser som de olika vinodlingarna ger, säger Adam Hazeldine, chefsvinmakare hos Babich sedan 2001 och ansvarig för Rongopaivinerna.
– Vi odlar i Wairau, Waihopai och Awatere och även om 75 procent av odlingarna i Marlborough är planterade med Sauvignon Blanc så skiljer det mycket i mikroklimat och jordmån mellan dalarna.
Sedan några år växer även andra druvsorter i Marlborough och särskilt bra går det för Pinot Noir, Pinot Gris och Chardonnay. Hållbar vinproduktion är en allt viktigare fråga också på Nya Zeeland och vinmakarna ligger sedan flera år långt framme med mycket detaljerade regler för certifiering. Alla Rongopais viner kommer från vingårdar som är certifierade enligt de stränga reglerna. Familjen Babich var först med att certifiera sina vingårdar, vilket de är mycket stolta över.

 

HÅLLBARHETSPOLICYN OMFATTAR EXEMPELVIS minsta möjliga användning av bekämpningsmedel. Det gäller även att hålla nere el- och vattenförbrukningen, både i vinerierna och på fälten. Man skyddar vattentäkter från all form av förorening och följer noga lagar och direktiv om miljömässigt ansvarstagande. En god social standard för de anställda hör också till hållbarhetspolicyn.
Ett kännetecken för Rongopais viner är den så kallade Korun på etiketten. Figuren symboliserar skapelsen och förekommer ofta i maoriernas konst. Det är en spiral som bygger på formen av ett nytt outsprunget blad hos en silverträdormbunke. Figuren visar på oavbruten rörelse men påvisar även att man återvänder till utgångspunkten.

 

VINER FRÅN RONGOPAI
Pinot Noir 2017
Rongopai Marlborough Pinot Noir är ett medelfylligt rödvin med doft av mörka bär. Smaken är påfallande fruktig med inslag av katrinplommon, körsbär, jordgubbar och en aning vanilj. Vinet, som bör serveras vid 16–18 grader, passar fint till stekt och grillat kött av lamm och gris. Det är en blend av Pinot Noir-druvor från de bästa odlingarna i Marlborough. Nr 73694, pris 179 kr i beställningssortimentet. Beställ på systembolaget.se/73694


Sauvignon Blanc 2017
Rongopai Marlborough Sauvignon Blanc är ett torrt vitt vin med aromatisk doft som bjuder på en ton av diskret rökighet och mandarin. Angenäm smak av citrus, melon och ett uns av torkade trädgårdskryddor. Det serveras med fördel till vitt kött, ostron och sallader. Vinet är en blend av Sauvignon Blanc-druvor från olika odlingar i Marlborough. Lämplig serveringstemperatur: 10–12 grader. Nr 74144, pris 139 kr i beställningssortimentet. Beställ på systembolaget.se/74144