Vinerna reflekterar min smak

Sedan åtta generationer producerar familjen Bonfante vin i Nizza Monferrato i Piemonte – så länge att till och med berget där gården ligger fått namnet Bonfante av befolkningen i trakten. Numera är det syskonen Micaela och Marco som för familjetraditionerna vidare. De har gjort sig kända för sina fylliga och smakrika rödviner.

Italien är ett av världens äldsta vinländer med en vintradition som sträcker sig flera tusen år tillbaka. Enbart i regionen Piemonte i nordväst finns tiotusentals vinodlare och massor av små och stora vinerier. Flera med anor som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden.
I Nizza Monferrato, en liten stad med omkring 10 000 invånare cirka sex mil sydost om Turin, har familjen Bonfante odlat druvor och producerat vin sedan början av 1800-talet.
– Vintraditionerna går så långt tillbaka att familjen fått ge namn åt vinberget som sett mina förfäder växa upp. Bricco Bonfante är numera också namnet på våra förnämsta vingårdar med druvan Barbera som 2012 förärats den högsta kvalitetsklassen DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), berättar Marco Bonfante.

 

FÖR SYSKONEN MARCO OCH MICAELA BONFANTE har det aldrig varit någon tvekan om yrkesvalet. Ända sedan barnsben har de varit involverade i familjens vinodlingar och vinproduktion. Fram till år 2000 arbetade de på det stora vinhuset Bonfante & Chiarle. Men efter faderns död bestämde de sig för att gå sin egen väg och starta eget. De har nu sin verksamhet högst upp på en kulle i utkanten av staden, vackert omgiven av vingårdar så långt ögat kan nå. Micaela är ansvarig för administrationen, medan Marco håller i försäljning och vinproduktion tillsammans med en handfull anställda samt en konsulterande önolog och en agronom.
– Min filosofi är väldigt enkel och okomplicerad – jag producerar vin som reflekterar min egen smak. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att sälja ett vin som jag själv inte tycker om. Våra viner är med andra ord även mina personliga favoriter, säger han.
Syskonen Bonfante odlar sina druvor i de sand- och kalkblandade lerjordarna på noga utvalda platser runt om i trakten – Nizza Monferrato, Barolo, Gavi och Castellinaldo d’Alba. Förutom de egna odlingarna, som omfattar 23 hektar, arrenderar de också mark från andra vinodlare i och kring Nizza Monferrato.
– De arrenderade vinodlingarna brukas på samma sätt som våra egna. Vi köper inga druvor kilovis utan tar hand om hela skörden. Efter att kontrakten upprättats i juli börjar våra medarbetare med så kallad green harvest och beskär vinstockarna för att reducera skördeuttaget och koncentrera smak och arom till de kvarvarande druvorna, förklarar Marco Bonfante.

 

MARCO BONFANTE ODLAR FLERA AV DE druvsorter som blivit så synonyma med Piemonte, som till exempel de blå Barbera, Albarossa, Nebbiolo och Dolcetto. Det är druvor som ger eleganta och välbalanserade röda viner med frisk och fruktig smak – perfekta som komplement till kraftiga kötträtter, som till exempel stekt och grillat.
Men en av hemligheterna ligger i en ytterst omsorgsfull produktionsprocess i flera steg. Råvaran till storsäljaren Stella Rossa Barbera d’Asti har sitt ursprung i vingårdarna kring Nizza Monferrato. Noga utvalda Barberadruvor plockas för hand innan det sker ytterligare en selektering vid ankomsten till vineriet. Efter pressning och före jäsning får druvorna genomgå så kallad maceration vid endast 6–8 graders temperatur under 36–40 timmar.
– Macerationen före jäsningen har till uppgift att laka ur maximalt med de färg- och smakämnen som finns i druvorna, säger Marco Bonfante.
Därefter går vinmusten vidare till jäsning vid cirka 28 grader innan vinet slutligen får mogna på fat av slavonsk och fransk ek, i många fall mindre fat med en volym på endast 225 liter, så kallade barriques, under åtta månader.
– Ekfaten är till för att ge struktur åt vinet, utan att fatkaraktären för den skull blir alltför dominant. Det gäller att hitta den rätta balansen, påpekar Marco Bonfante.

 

ALBAROSSA ÄR EN RELATIVT OKÄND DRUVA som är resultatet av en korsning mellan Nebbiolo – som används till de kraftfulla Barolo-vinerna – och Barbera. Marco Bonfante har Albarossa i odlingarna runt Nizza Monferrato och förädlar druvorna till bland annat vinet Albarone Piemonte DOC Albarossa på ett minst sagt annorlunda sätt:
– Såvitt jag vet är vi det enda vineriet som producerar Albarossavin av till största delen torkade druvor. Under fyra till sex veckor får druvorna ligga i plastlådor och torka. Därefter pressas de och genomgår maceration vid 6–8 graders temperatur. Efter jäsning i 12 dagar får Albarossan slutligen mogna på ekfat i 24 månader, berättar han.
Resultatet blir ett fylligt, kryddigt och mustigt vin med mjukt avrundade tanniner och lång eftersmak – dessutom med ytterst lång hållbarhet. Vinet är lagringsdugligt i minst 25 år.

 

I VINPRODUKTION FÖREKOMMER DET ATT OLIKA animaliska produkter som till exempel äggalbumin används för att dra till sig partiklar i vinfaten och klarna vinet. Men inte för några av sina viner använder Marco Bonfante sådana klarningsmedel utan endast bentonitlera. Det innebär att även vegetarianer och veganer har möjlighet att avnjuta vinerna.
Marco och Micaela Bonfantes tillverkning kan fortfarande betecknas som småskalig med en årlig produktion på omkring 250 000 flaskor. Vinerna exporteras till stora delar av världen, med tyngdpunkt på Europa, och efterfrågan ökar stadigt.
– Våra stora marknader är Tyskland, Schweiz, Belgien, Storbritannien och Sverige. Men vi exporterar också till avlägsna ställen som Mexiko, Japan och Australien. Under många år har vi arbetat upp ett varumärke som står för kvalitet och pålitlighet, säger Marco Bonfante.

 

Läs mer om leverantören och vinerna här!