Pressreleaser

SYMBOLISKT MATBORD BLEV SULFITFRITT VIN


Det är inte lätt att tillverka ekologiskt vin utan sulfiter. Varenda detalj är avgörande. Rod och Em Hooper på Macaw Creek i Gilbert Valley i Australien har lyckats. Sedan den första december finns deras ekologiska, sulfitfria Em’s Table Premium Organic Shiraz i Systembolagets beställningssortiment.

Rod Hoopers metod går, enkelt uttryckt, ut på att använda en speciell sorts jäststammar som inte producerar naturlig sulfit. För att undvika oxidation täcks också vinet under tillverkning och lagring med kolsyreis samt sterilfiltreras före buteljering för att eliminera alla jästbakterier.

– När väl vinet är tappat på flaska är kvaliteten säkrad och vinet åldras sedan på samma sätt som ett konventionellt vin, förklarar Rod Hooper.

Det var under sin forskarkarriär på Charles Sturt University som Rod Hooper utvecklade metoden för tillverkning av viner utan sulfit och andra konserveringsmedel. Vin är annars relativt fritt från tillsatser. Men för att bibehålla kvaliteten och förlänga hållbarheten tillsätts sulfit eller svaveldioxid – som det också kallas – till både konventionella och ekologiska viner, förutom den sulfit som uppkommer naturligt under jäsningsprocessen.

– En nära vän som är överkänslig för sulfit frågade mig om det är möjligt att tillverka ett helt sulfitfritt vin. Det blev upprinnelsen till min forskning och sedermera en av grundpelarna i vår affärsidé, berättar Rod Hooper.

Sulfitfria viner är relativt ovanliga på marknaden och vinerna från Macaw Creek har väckt berättigad uppmärksamhet. De ekologiska vinerna, certifierade av NASAA, Australian and International Organic Certifier, har tilldelats flera prestigefulla utmärkelser genom åren. Em’s Table Riesling, som även det finns i Systembolaget beställningssortiment, utsågs till Australian Organic Wine of the Year 2015. Em’s Table Shiraz fick fyra av fem stjärnor i det australiska vinmagasinet Winestate 2014 och utsågs av tidningen till Bästa Köp i augusti 2016.

Macaw Creek är en anrik vingård som varit i familjen Hoopers ägo sedan den 1855 förvärvades av Rod Hoopers farfars farfar Samuel och farmors farmor Jane. Under åren 1880–1890 planterades vinrankorna och i slutet av 1880-talet var vineriet klart. År 1882 skaffade Samuel och Jane ett rejält matbord i cederträ. Det har allt sedan dess stått i centrum för massor av middagar och fester och blivit en symbol för livets höjdpunkter med god mat, gott vin och fin gemenskap med släkt och vänner.

– Därför var det naturligt att det fick ge namn åt ekologiska viner som också är förknippade med bordets fröjder, säger Rod Hooper.


Em’s Table Premium Organic Shiraz, nr 70045

Ett fylligt och fruktigt vin från Clare Valley, norr om Adelaide i regionen South Australia i Australien. Druvorna har odlats under stor ekologisk kontroll och inga sulfiter har tillsats vid vinifieringen. Vinet har vunnit stora utmärkelser och blev 2014 utsett till ett av de bästa ekologiska vinerna samt erhöll fyra stjärnor av Winestate Magazine.

Em’s Table Premium Organic Shiraz har mörkröd färg med violetta inslag, stor doft med toner av cederträ, vanilj, björnbär och lakrits. Mjuk och rund smak med avrundade tanniner och stor fruktighet. Passar fint att dricka till lamm, gris, nöt och vilt samt till lagrade hårdostar och bufférätter. Mer information om vinet finns på vår hemsida: www.granqvistbev.se/70045.


Em’s Table Premium Organic Riesling, nr 75518

Ett friskt och fruktigt vin från Clare Valley, norr om Adelaide i regionen South Australia i Australien. Druvorna har odlats under stor ekologisk kontroll och med minimal tillsats i vinifieringen av sulfiter. Vinet har vunnit stora utmärkelser och blev 2015 utsedda till Australien Organic Wine of the Year samt erhöll fem stjärnor av Winestate Magazine.

Em’s Table Premium Organic Riesling har fin ljusgul färg med gröna stänk, rik doft med inslag av citrus och lime. Välbalanserad smak med fruktiga toner. Passar perfekt att dricka till fisk och skaldjur, bufféer, vitmögelostar samt på egen hand. På vår hemsida finns mer information om vinet: www.granqvistbev.se/75518.

 

 

BAKA VINTERLÄCKER CHEESECAKE MED SMAK AV ÄPPLE & KANEL MED WHISKEY

 

Den tredje november tog en ny, helt unik produkt plats på Systembolagets hyllor runt om i landet. En vintervärmande dryck, med smak av Kentucky Straight Bourbon, som fått namnet Äpple & Kanel med Whiskey (nr 10117, pris 159 kronor).

Äpple & Kanel med Whiskey bjuder på en finstämd doft av äpple och kanel med inslag av whiskey. Smaken är mjuk och len, med tydliga inslag av de tre huvudingredienserna. Drycken, som har en alkoholhalt på 15 volymproducent, passar som aperitif eller till desserter av olika slag. Serverad varmt utgör den ett utmärkt alternativ till traditionell glögg. Du kan också göra som Maria Strömberg, som driver den prisbelönta bak- och fotobloggen madebymary.se. Baka en supergod cheesecaken med smak av Äpple & Kanel med Whiskey!

Receptet på kakan finner du här: Cheesecake med smak av Äpple & Kanel med Whiskey. Det är fritt att använda för publicering. I vår bildbank är du välkommen att ladda ned bilder. Recept och foto: madebymary.se