PT

H&H Boal 10 YO

Apértif
Apértif
Sällskapsdryck
Sällskapsdryck
Ostar
Ostar
Desserter
Desserter

Madeira är en kvalitetsprodukt med ett mycket avancerat tillverkningssystem med uppvärmning av vinet i ”estufas”. Förr tillverkades de olika kvaliteterna av Malvasia, Boal, Verdelho och Sercial men idag är det druvan Negramoll som gäller. De gamla namnen stod för olika sötma i vinet, från sött till torrt. Detta vin är gjort på den gamla druvan Boal. Tidigare var Sverige en stor marknad för Maideira men idag är konsumtionen försvinnande liten.

Om leverantören

Henriques & Henriques
Henriques & Henriques, med anor från 1800-talet, är den största självständiga producenten av vin av typen Madeira. Företaget har fraktat vin under eget märke sedan 1925 och till skillnad från många andra Madeiraproducenter äger de egna vingårdar. Madeira är ett starkvin som fått sitt namn efter den vulkaniska ö som vinet kommer från. Ett Madeiravin skapas genom en speciell upphettningsprocess, som värmer vinet över en längre period. Smaken varierar - från torr till väldigt söt. En öppnad flaska Madeira håller sig fräsch i flera år, eftersom den är resistent mot oxidering. Det finns fem "nyckelkdruvor" som används vid framställningen av Madeira. Första är den blå druvan Negramoll (även kallad Negra Mole eller Tinta Negra). Sedan följer fyra klassiska druvor: Sercial, Verdelho, Boal och Malvazia (även kallad Malmsey).

Inspirationslänkar

Privatimport

Mer information om hur Granqvist kan hjälpa dig med privatimport, via Systembolaget.

Kontakta oss

Granqvist Beverage House AB
Tel 0502-148 88
info@granqvistbev.se

Tipsa en vän

Skriv ut

Dela

Sötma: 8
Sötma
Fyllighet: 9
Fyllighet
Systembolags nr: 92057
Produkt: Starkvin
Madeira, Söt
Sortiment: Tillfälligt Sortiment Volym
Förpackning: Helflaska
Förslutning: Naturkork
Volym: 750
Producent: Henriques & Henriques
Land: Portugal
Område: Madeira
Syra: 7,28 g/l
Restsocker: 86 g/l
Alkoholhalt: 20 vol%
Dricktemperatur: 18 °C
Druva: Boal (100%)
Färg: Bärnstensfärgad med gyllene anslag
Doft: Stor och komplex doft med inslag av honung och torkad frukt.
Smak: Rik, fyllig smak med inslag av russin och torkade frukter.
Jordmån: Vulkaniska jordarter
Framställning: Temperaturkontrollerad jäsning på ståltank som avbryts relativt tidigt med hjälp av vinsprit för att behålla söthetsgraden i vinet. Sedan upphettas vinet till 45° under 90 dagar.
Passar bra till: Digestif, mörk choklad, färsk frukt, sorbet, jordgubbar, kaffekryddade desserter ex. tiramisu samt till kaffet.
Systembolaget: 339.00 SEK