Cabernet Sauvignon

Trivs överallt

Cabernet Sauvignon har nästan alltid samma smak, oavsett var i världen den produceras. Den trivs problemfritt överallt och odlingsarealerna växer stadigt. Precis som många andra druvor är Cabernet Sauvignon mycket gammal och exakt varifrån den härstammar är det egentligen ingen som vet. Föregångarna till druvan har funnits i Bordeaux i sydvästra Frankrike så länge det funnits vinodling i området och kanske var det romarna som hade med sig de första sticklingarna.

I dag är Cabernet Sauvignon förmodligen världens mest kända blå druva och odlas på inte mindre än cirka 240 000 hektar runt om i världen, varav 51 000 hektar i Frankrike. Den dominerar på de väldränerade grushaltiga jordarna i Medoc och är mycket stor även i Graves, Pomerol och Saint Emilion samt vissa områden i Loire. I övrigt finns druvan i över hälften av alla vinodlande departement i Frankrike.

Den ger ett kraftigt vin med kryddiga aromer, vanligtvis med inslag av svarta vinbär, kryddor, kaffe, cederträ, läder, paprika och ibland även bläck. Vinerna är mörkröda med hög tanninhalt, de mognar långsamt och kan lagras länge. En gammal tumregel i Bordeaux är att man inte ska korka upp flaskorna förrän de blivit minst tio år gamla.

Cabernet Sauvignon trivs av naturen bra tillsammans med ek, vilket gör att de flesta producenter i Bordeaux låter vinerna mogna i Barriques, små ekfat på 225 liter. Oftast är fatlagringen 18 eller 24 månader innan vinerna tappas på flaska.

Cabernet Sauvignon är ansedd som en av de mest tåliga druvorna och är följaktligen populär i de fl esta vinländer jorden runt. Den är vanlig i Sydamerika och kan anses vara ryggraden i Chiles vinproduktion, där den står för omkring en fjärdedel av allt rött vin. Vinodlingarna är till största delen uppbyggda av sticklingar från oympade rankor som härstammar från Bordeaux, i många fall från tiden före vinlusens härjningar på 1800-talet.

En chilensk Cabernet Sauvignon är något fruktigare än en europeisk och har ofta russinliknande toner i doft och smak. Den har ofta en spännande antydan till sötma, som den europeiska saknar.

 

Nyfiken på Cabernet Sauvignon? Följ länken för att läsa om våra produkter.