Gewurztraminer

Kungen av Alsac

Hade Carl Michael Bellman möjligen diktat om vitt vin och pimpinella i någon av sina epistlar, hade han förmodligen sjungit sin lov till Gewurztraminer. Det brukar sägas att denna druva är lättast att känna igen av alla vindruvor. Kanske på grund av den utmärkande kryddigheten och parfymeringen.

Gewiirz är det tyska ordet för krydda och det stämmer perfekt med druvans karaktär och bukett.

Släktingen Traminer som ger såväl röda, gröna som blå druvor odlades i trakterna av staden Tramin i Sydtyrolen (nuvarande ltalien) så tidigt som på l000 -talet och finns i dag spridd över nästan hela Europa under olika namn: Traminer Aromatico i ltalien, Clevner, Christkindltraube, Rotedel, Rotfranke, Frankisch, Kleinweiner eller Roter Traminer i Tyskland, Roter  Nurnberger i Österrike, Tramini i Ungern och Haiden i Schweiz. Druvan finns även i Australien, Nya Zeeland och USA.

I Alsace – i nordöstra Frankrike vid gränsen mot Tyskland – odlas Gewurztraminer mer än någon annanstans.  På drygt 2 500 hektar, företrädesvis i Haut-Rhin-området vid städer som Kaysersberg, Riquewihr, Ribeauville och Turckheim, odlas de druvor som ger de mäktigaste Gewurztraminervinerna.

Här får de jäsa fullt ut till kraftiga och imponerande viner som doftar sött och smakar torrt. Det bjuder på en fantastiskt aromatisk palett med inslag av mysk, exotiska frukter som lychee och mango, rosor och petroleum. Smaken är kraftigt kryddig med bra längd och balanseras av låg syra. Det rikliga färgämnet i druvans skal ger ett vin med mellangul ton som ibland har nyans av persika. Hög alkoholhalt, ofta upp till 14 volymprocent, tillsammans med låg syra är också kännetecknande för Gewurztraminer.

En Gewurztraminer passar utmärkt till smakrika Alsacekorvar och den krämiga osten från Munster, men givetvis också till fiskrätter, lättare kötträtter, desserter eller som aperitif.