PT

H&H Madeira Sercial 15 YO

Fisk
Fisk
Apértif
Apértif
Ostar
Ostar

Ungefär 100 mil från Portugals fastland ligger den vulkaniska ön Madeira. På terrasser utmed öns sluttningar odlas druvor som blir till ett nötigt och friskt starkvin med karaktäristiskt bränd smak: Madeiravin! Under tidigt 1900-tal var Madeira en mycket populär dryck i Sverige. Mellan världskrigen var vi till och med världens största importör av vinet. Idag ligger konsumtionen tyvärr på försumbara nivåer. Söt Madeira framställs på samma sätt som portvin, genom att 96-procentig druvsprit tillsätts i jäsande must och på så vis avbryter jäsningen. För den torra Madeiran väntar man till vinet jäst klart innan man tillsätter druvspriten. Gemensam för alla Madeiratyper är den upphettningsprocess där vinet värms under en längre tid. Från början skedde uppvärmingen naturligt när faten transporterades till sjöss och utsattes för solljus och värme. Idag ser processen annorlunda ut. Just det här vinet, som tillverkas till 100 procent av druvan Sercial, är canteirolagrat. Det innebär att vinet läggs på fat som sedan hettas upp naturligt genom att det förvaras
på varma platser. Henriques & Henriques har en modern byggnad där stora önster släpper in solljus och värme till de vertikalt liggande faten. Under lagringstiden oxiderar vinet och utvecklar sin mycket speciella smak. Platinamedalj vid 2019 Decanter World Wine Awards!

Om leverantören

Henriques & Henriques
Henriques & Henriques, med anor från 1800-talet, är den största självständiga producenten av vin av typen Madeira. Företaget har fraktat vin under eget märke sedan 1925 och till skillnad från många andra Madeiraproducenter äger de egna vingårdar. Madeira är ett starkvin som fått sitt namn efter den vulkaniska ö som vinet kommer från. Ett Madeiravin skapas genom en speciell upphettningsprocess, som värmer vinet över en längre period. Smaken varierar - från torr till väldigt söt. En öppnad flaska Madeira håller sig fräsch i flera år, eftersom den är resistent mot oxidering. Det finns fem "nyckelkdruvor" som används vid framställningen av Madeira. Första är den blå druvan Negramoll (även kallad Negra Mole eller Tinta Negra). Sedan följer fyra klassiska druvor: Sercial, Verdelho, Boal och Malvazia (även kallad Malmsey).

Inspirationslänkar

Privatimport

Mer information om hur Granqvist kan hjälpa dig med privatimport, via Systembolaget.

Kontakta oss

Granqvist Beverage House AB
Tel 0502-148 88
info@granqvistbev.se

Tipsa en vän

Skriv ut

Dela

Sötma: 6
Sötma
Fyllighet: 8
Fyllighet
Fruktsyra: 4
Fruktsyra
Systembolags nr: 95223
Produkt: Starkvin
Madeira, Halvtorr
Sortiment: Tillfälligt Sortiment Volym
Lanseringsdag: 2022-11-11
Förpackning: Helflaska
Förslutning: Naturkork
Volym: 750
Producent: Henriques & Henriques
Land: Portugal
Område: Madeira
Syra: 7,59 g/l
Restsocker: 58,9 g/l
Alkoholhalt: 20 vol%
Hållbarhet: Minst 25 år
Dricktemperatur: Lätt kylt eller rumstempererat °C
Druva: Sercial (100%)
Färg: Lysande bärnsten
Doft: Blommig doft med visst inslag av aprikos.
Smak: Utvecklad smak av valnötter,apelsinskal & aprikos. Livlig syra,långt avslut
Jordmån: Vulkaniska jordart
Framställning: Temeraturkontrollerad jäsning (27º) med lätt skalmaceration. Jäsningen avbryts genom att vinsprit på 96% tillsätts. Canteirolagrad på fat som värms upp naturligt av solen under en lång period. Minst 15 års fatlagring.
Passar bra till: Gräddiga soppor och milda ostar. Eller på egen hand.
Systembolaget: 452.00 SEK