PT

H&H Madeira Verdelho 20 YO

Apértif
Apértif
Sällskapsdryck
Sällskapsdryck
Ostar
Ostar
Desserter
Desserter
Asiatiskt
Asiatiskt

Ungefär 100 mil från Portugals fastland ligger den vulkaniska ön Madeira. På terrasser utmed öns sluttningar odlas druvor som blir till ett nötigt och friskt starkvin med karaktäristiskt bränd smak: Madeiravin! Under tidigt 1900-tal var Madeira en mycket populär dryck i Sverige. Mellan världskrigen var vi till och med världens största importör av vinet. Idag ligger konsumtionen tyvärr på försumbara nivåer. Söt Madeira framställs på samma sätt som portvin, genom att 96-procentig druvsprit tillsätts i jäsande must och på så vis avbryter jäsningen. För den torra Madeiran väntar man till vinet jäst klart innan man tillsätter druvspriten. Gemensam för alla Madeiratyper är den upphettningsprocess där vinet värms under en längre tid. Från början skedde uppvärmingen naturligt när faten transporterades till sjöss och utsattes för solljus och värme. Idag ser processen annorlunda ut. Just det här vinet är canteirolagrat. Det innebär att vinet läggs på fat som sedan hettas upp naturligt genom att det förvaras på varma platser. Henriques & Henriques har en modern byggnad där stora önster släpper in solljus och värme till de
veritkalt liggande faten. Under lagringstiden oxiderar vinet och utvecklar sin mycket unika smak. H&H Madeira Verdelho 20 YO är ett ljust Madeiravin framställt till 100% av druvan Verdelho. En grön druva som mognar tidigt och trivs bäst på svala, lägre belägna sluttningar. ”Best in show” vid Decanter World Wine Awards i London 2021!

Om leverantören

Henriques & Henriques
Henriques & Henriques, med anor från 1800-talet, är den största självständiga producenten av vin av typen Madeira. Företaget har fraktat vin under eget märke sedan 1925 och till skillnad från många andra Madeiraproducenter äger de egna vingårdar. Madeira är ett starkvin som fått sitt namn efter den vulkaniska ö som vinet kommer från. Ett Madeiravin skapas genom en speciell upphettningsprocess, som värmer vinet över en längre period. Smaken varierar - från torr till väldigt söt. En öppnad flaska Madeira håller sig fräsch i flera år, eftersom den är resistent mot oxidering. Det finns fem "nyckelkdruvor" som används vid framställningen av Madeira. Första är den blå druvan Negramoll (även kallad Negra Mole eller Tinta Negra). Sedan följer fyra klassiska druvor: Sercial, Verdelho, Boal och Malvazia (även kallad Malmsey).

Inspirationslänkar

Privatimport

Mer information om hur Granqvist kan hjälpa dig med privatimport, via Systembolaget.

Kontakta oss

Granqvist Beverage House AB
Tel 0502-148 88
info@granqvistbev.se

Tipsa en vän

Skriv ut

Dela

Sötma: 6
Sötma
Fyllighet: 7
Fyllighet
Systembolags nr: 94931
Produkt: Starkvin
Madeira, Halvsöt
Sortiment: Tillfälligt Sortiment Exklusiv
Lanseringsdag: 2022-09-02
Förpackning: Helflaska
Förslutning: Naturkork
Volym: 750
Producent: Henriques & Henriques
Land: Portugal
Område: Madeira
Syra: 8,01 g/l
Restsocker: 76 g/l
Alkoholhalt: 20 vol%
Hållbarhet: Minst 25 år
Dricktemperatur: Lätt kylt eller rumstempererat °C
Druva: Verdelho (100%)
Färg: Gyllene med grönaktiga inslag
Doft: Fräsch doft av tropisk frukt och kryddor
Smak: Komplex,frisk,knäckig.Torkad aprikos,nötter,kryddor,apelsin,muscovadosocker
Jordmån: Vulkaniska jordarter
Framställning: Temeraturkontrollerad jäsning (27º) med lätt skalmaceration. Jäsningen avbryts genom att vinsprit på 96% tillsätts. Canteirolagrad på fat som värms upp naturligt av solen under en lång period. Minst 20 års fatlagring.
Passar bra till: Inte allt för söta desserter med cholkad. På egen hand.
Systembolaget: 728.00 SEK