Får vi lov att presentera en riktigt vinraritet: Ett tyskt, sött vin med stor doft av torkade frukter, honung och knäck. Perfekt att avnjuta till ost, desserter och som apéritif. Årgången är 1994!

Redan våren 2011 lanserade vi Kallstadter Steinacker Siegerrebe Trockenbeerenauslese 1994 i beställningssortimentet. I år fyller det faktiskt 25 år! Vinet är gjort av druvor plockade sent på hösten 1994 och som var så mogna att de nästan torkat till russin på vinrankorna. Resultatet är ett vin med 207 gram socker per liter. Ett torrt vitt vin brukar bara ha 5–8 gram socker per liter.

Den höga sockerhalten gör vinet utmärkt att lagra och det åldras sakta mot perfektion i flaskorna. I dag är det ett madeirafärgat vin med stor doft av torkade frukter, honung och knäck. Smaken är stor, riklig och lite syrlig med knäckig avslutning. Det passar alldeles utmärkt till ost, men även till gåslever och paté samt som apéritif. Tänk på att servera det kylt, cirka 10–12 grader bör det vara.

Klassningen Trockenbeerenauslese är ovanlig eftersom de flesta odlare vill plocka druvorna långt innan de börjat torka. Druvsorten Siegerrebe – grön i färgen med dragning mot ljusrött – är också ovanlig, men den odlas på några ställen, bland annat hos Weingut Unckrich i Kallstadt i Pfalz.

Nr 70507, pris 499 kronor i beställningssortimentet. Beställ HÄR.