Historia

Granqvist Beverage House firar 30-årsjubileum under 2013. Det som en gång i tiden började som en hobby för Lennart Granqvist har med åren utvecklats till ett av de större importföretagen i dryckesbranschen.
Efter drygt 30 år som Granqvist Vinagentur har bolaget nu bytt namn till Granqvist Beverage House. Anledningen är att det nya namnet bättre speglar den nuvarande verksamheten.

– Redan 1995 övergick vi från att vara agent till att bli importör. Dessutom omfattar sortimentet numera inte bara vin, utan även öl, sprit, cider och alkoholfria drycker, förklarar Johan Granqvist, verkställande direktör för Granqvist Beverage House.

VISST FANNS EN TANKE om att kunna utveckla verksamheten. Men inte kunde jag drömma om att det skulle bli så här stort, säger Lennart Granqvist, som äger företaget tillsammans med hustrun Lena samt barnen Johan och Lotta

I år är det precis 30 år sedan Lennart och Lena Granqvist startade rörelsen – även om historien egentligen tog sin början redan 15 år tidigare. 1968 gick Lennart Granqvist andra ring i gymnasiet och för att bättra på sin tyska ordnade hans pappa ett sommarjobb åt honom på ett företag en bit norr om München.
Den gången blev det inte så mycket vin, utan mest öl. Men ett år senare var han tillbaka och tillsammans med familjen, där han var inackorderad, reste han runt i de tyska vindistrikten.
– Det var en helt ny värld som öppnade sig. Jag insåg att vin inte är vilken dryck som helst, utan ett hantverk och en hel kultur, säger han.

UNDER TIDEN PÅ UNIVERSITET i Göteborg, lärarhögskolan i Malmö och de åtta åren som lärare i Borås fortsatte han och hustrun Lena att förkovra sig i vinkulturen – både genom egna studier och åtskilliga resor till Tyskland.
Efter att de flyttat tillbaka till hemstaden Tidaholm 1983 tog de så beslutet att göra någonting mer av sitt stora intresse och kontaktnätet som byggts upp i Tyskland. Lennart Granqvist beställde hem ett antal varuprover och ringde Vin & Sprit, som på den tiden hade monopol på importen.
– Mottagandet blev kyligt, men efter flera påstötningar blev jag inbjuden att presentera mina viner. Totalt hade jag 84 viner med mig, varav de behöll fyra och köpte två – båda från kooperativet Winzerverein Deidesheim, som allt sedan dess är en trogen leverantör till oss, berättar han.

Det blev startskottet för Granqvist Vinagentur som de första åren arbetade som agent åt de tyska vinproducenterna samtidigt som Lennart Granqvist fortsatte som gymnasielärare. Men när Vin & Sprits importmonopol föll i samband med svenska EU-medlemskapet 1995 blev det dags att välja väg – fortsätta som lärare eller satsa på företaget fullt ut.
– Det var egentligen inget svårt val, även om jag stortrivdes som lärare och fortfarande kan sakna diskussionerna i klassrummet. Men tiden räckte helt enkelt inte till och 1998 höll jag sista lektionen, förklarar han.

FÖR GRANQVIST VINAGENTUR INNEBAR avregleringen stora förändringar. Tidigare hade man enbart till uppgift att förmedla affärerna mellan producenter och Vin & Sprit, men fick nu ansvaret för hela kedjan – inköp, lagerhållning, distribution och marknadsföring – samtidigt som det blev fritt fram för importörerna att lägga in varor i Systembolagets beställningssortiment.
– Förändringarna har helt klart gynnat konsumenterna genom ett ökat utbud. Systembolagets ordinarie sortiment består i dag av cirka 2 400 artiklar och beställningssortimentet av cirka 11 250 artiklar, konstaterar Lennart Granqvist.
Sedan mitten av 1990-talet har Granqvist Vinagentur växt kraftigt. 1995 inleddes samarbete med Lennart Grimsholm och därefter har ett flertal medarbetare rekryterats till verksamheten. Numera består personalstyrkan av ett tiotal personer, däribland sonen Johan som arbetar heltid i företaget sedan 2003 och som övertog vd-skapet i oktober förra året, medan Lennart Granqvist är vd för moderbolaget Wästergöthlands Handelshus AB.
Fokus ligger inte längre enbart på tyska viner. Granqvist importerar i dag vin, öl, sprit, cider och alkoholfria drycker från producenter runt om i världen och som en naturlig följd av breddningen byter företaget namn från Granqvist Vinagentur till Granqvist Beverage House.

KUNDKRETSEN HAR OCKSÅ STADIGT utökats och består numera av svenska Systembolaget, norska Vinmonopolet och finska Alko, företag på taxfreemarknaden samt restauranger. Fem gånger har man även tilldelats det prestigefulla uppdraget att leverera vin till festernas fest – Nobelfesten. Läs mer om Nobelvinerna här.
– Konsten att lyckas? Som i de flesta andra branscher handlar det bland annat om att kunna bygga starka varumärken, som står för prisvärde och kvalitet, som till exempel FM Riesling, Deidesheimer Herrgottsacker, Drumguish Single Malt och Champagne de Pompadour, säger Johan Granqvist.
Ända sedan starten har Granqvist varit Tidaholm trogen och har på senare år slagit ned bopålarna ännu djupare med VinContoret. Den kulturminnesmärkta byggnaden på Vulcanön mitt i Tidan användes i forna dagar av tändsticksfabriken, men har nu förvandlats till ett kombinerat kontor och ”kulturhus” med drycken i centrum samt ett nav för den rikstäckande franchisekedjan med samma namn.
Därmed inte sagt att det saknas utmaningar. Konkurrensen i branschen har hårdnat och numera finns över 800 licensierade vinimportörer i Sverige. Den 1 april inledde Systembolaget även arbetet med att förändra sin sortimentsmodell genom att upphöra med så kallade tillfälliga listningar till förmån för en ökad satsning på sitt ordinarie sortiment och beställningssortiment.
– Det återstår att se om förändringarna är till fördel eller nackdel för oss. Förhoppningsvis kommer det innebära större möjligheter att kvalificera sig till ordinarie sortimentet, konstaterar Johan Granqvist.

MEN SOM VANLIGT RÅDER INGEN BRIST på idéer hos familjen Granqvist. I framtidsplanerna ingår bland annat att lansera flera produkter under egna varumärken. Redan i dag finns en serie egna snapsar och den 1 juni kommer det egna vinet Sunny Days.
– Under hösten och vintern räknar vi med att kunna presentera flera egna produkter. Det finns massor av prisvärda kvalitetsviner på världsmarknaden, som vi hoppas att de svenska konsumenterna ska kunna få del av, säger Johan Granqvist.

(Texten är en artikel publicerad i Vinfo nr 58, sommaren 2013)

 

NÅGRA VIKTIGA MILSTOLPAR I FÖRETAGETS HISTORIA

1968 och 1969 sommarjobbar Lennart Granqvist i Tyskland.
1983 grundas Granqvist Vinagentur av Lennart och Lena Granqvist och får sitt första vin listat på Systembolaget.
1985 sker de första försäljningarna till Vinmonopolet i Norge och Alko i Finland.
1986 startar försäljningen till taxfreemarknaden.
2000, 2003, 2004, 2005 och 2010 levereras viner till Nobelfesten i Stockholms Stadshus. Läs mer.
1996 flyttar Granqvist Vinagentur till nya lokaler vid Gamla Torget i Tidaholm och anställer personal.
2006 flyttar företaget till en egen fastighet på Vulcanön i Tidaholm och inviger VinContoret (bilden).
2012 övertar Johan Granqvist vd-skapet.
2020 bildas och driftsätts nya filialer för verksamheten i Norge och Finland.